Isarescu: Multinationalele trebuie sa intre in legislatia romaneasca, sa respecte fiscalitatea, regulile noastre. Cate multinationale sunt de fapt in Romania, ce afaceri deruleaza si cati angajati au?

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 9 februarie 2017, 16:30 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Hotnews
"Firmele straine trebuie sa intre in legislatia romaneasca, sa respecte fiscalitatea, regulile noastre. S-a discutat la fel cum se discuta si in Europa despre problema preturilor de transfer. Aceasta nu este o chestiune simpla nicaieri in lume. Cunosc aceasta problema din anii '70- ea e aproape perpetua si e legata de statutul multinationalelor", a declarat joi Guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Cate multinationale sunt de fapt in Romania, ce afaceri deruleaza si cati angajati au? Sa discutam pe cifre.

Datele privind numarul de firme multinationale sunt colectate de Institutul National de Statistica, care publica anual cifrele privind FATS - Foreign affiliates statistics, sau Activitatea filialelor straine in Romania. Cele mai recente date au fost publicate in toamna anului 2016.

Potrivit documentului INS, numarul total de firme active din economie (industrie, constructii, comert si servicii) a fost de circa 450.000. Locale plus multinationale. Din cele 450.000, multinationalele controleaza circa 30.000 de companii, ceea ce reprezinta o pondere de putin peste 6,5%. Aparent, foarte putin.

Dar, e bine sa retinem:
 • 30 de companii cu capital majoritar strain acopera aproape 80 % din cifra de afaceri a companiilor din industrie din Top 100
Industria are in total 34 de piete clasificate (CAEN Rev. 2 cu 2 cifre). Dintre acestea:
 • 25 piete, adica 73,4 % au liderii companii cu capital majoritar strain
 • 21 piete, adica 61,8 % au 2 companii din Top 3 cu capital majoritar strain
 • 15 piete, adica 44,11 % au Top 3 format integral din companii cu capital majoritar strain.
 • Din perspectiva exportului, in Top 100 exportatori, care acopera circa 52 % din exporturile totale ale Romaniei, 96 de companii au capital majoritar strain.

Cea mai mare pondere a multinationalelor se regaseste in sectorul "Servicii" care insuma 11.400 firme, iar cel mai mic numar in sectorul "Constructii", respectiv 2.836. In ceea ce priveste ponderea multinationalelor in total sector, cea mai mare s-a inregistrat in industrie 10,5%, in timp ce valoarea cea mai scazuta s-a inregistrat in comert 5,4%.

Evident, cele mai multe multinationale sunt din interiorul UE (peste 71% din total multinationale, sau 21.028 firme.
 • Numarul mediu de salariati
In multinationalele cu activitate principala de industrie s-au inregistrat 570.222 salariati ceea ce reprezinta 41,4% din numarul salariatilor din industrie. In servicii regasim un numar de 246.844 salariati reprezentand 21,5% din total servicii, iar comertul totalizeaza 180.503 salariati reprezentand 21,4% din total comert, iar cel mai scazut numar de salariati se inregistreaza in constructii, 24.121 salariati care echivaleaza cu 6,7% din total salariati constructii.

Cel mai mare numar mediu de salariati este detinut de intreprinderile filiale straine controlate de state membre UE, respectiv 810.347 salariati, ceea ce reprezinta 79,3% din total angajati multinationale. Companiile multinationale controlate de tarile extracomunitare reprezinta o pondere de 20,7% din total angajati. (ca numar, 211.343 saariati)

 • Cifra de afaceri si valoarea adaugata bruta, total si in multinationale
 Desi la nivel de total, pe sectoare de activitate se observa ca cea mai mare pondere a cifrei de afaceri se regaseste in sectorul comert, in multinationale avem cea mai mare pondere a cifrei de afaceri in sectorul industrie respectiv 47,3% din total cifra de afaceri a multinationalelor. Tot in industrie s-a inregistrat si cea mai mare cifra a valorii adaugate brute la costul factorilor, respectiv 53,7% din total inregistrat in imultinationale.

 • Principalii indicatori ai fillialelor straine, repartizati pe activitati
Analizand repartizarea cifrei de afaceri din multinationale pe activitati desfasurate conform CAEN Rev.2, se constata ca cea mai mare pondere este detinuta de sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor 37,3%, urmata de sectiunea industria prelucratoare 37,2%. Cea mai scazuta valoare a fost inregistrata in activitatea de reparatii de calculatoare, de articole personale si de uz gospodaresc (141 mil.lei).  In cadrul industriei prelucratoare, ponderea cea mai ridicata a cifrei de afaceri, (28,9%) este detinuta de intreprinderile care isi desfasoara activitatea in "fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor", urmata de cele care isi desfasoara activitatea in "industria metalurgica" (7,8%) si de cele care isi desfasoara activitatea in "industria alimentara" (7,6%).

 • Principalii indicatori ai multinationalelor din interiorul UE
Repartizarea cifrei de afaceri in functie de tara de provenienta a investitorului, releva faptul ca Germania detine cea mai mare pondere cu 21,6% din total intra UE, urmata de Franta cu 16,6% si pe locul trei Austria cu 15,2%. In cazul valorii agaugate brute la costul factorilor, ponderea cea mai ridicata este detinuta de Germania 19,7% din total intra UE, urmata de Austria 17,9% si Franta 14,6%.


Nota redactiei:

Sfera cercetarii privind FATS Inward in Romania cuprinde toate intreprinderile si filialele cu personalitate juridica, indiferent de forma de proprietate, aflate sub control strain dar nu includ si pe cele din domeniul intermedieri financiare si asigurari.
Filiala reprezinta o intreprindere cu personalitate juridica controlata de o alta, direct sau indirect. O intreprindere detine controlul asupra alteia, atunci cand detine un procent depasind strict 50% in luarea deciziilor din adunarea generala a actionarilor societatii controlate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

43458 vizualizari

 • -7 (39 voturi)    
  Consemnare (Joi, 9 februarie 2017, 16:42)

  Radiu [utilizator]

  Acest individ va fi consemnat de istorie ca fiind unul dintre cei mai mari tradatori de neam si de tara din toate timpurile. Ramane doar aceasta judecata, pentru ca nu cred ca va ajunge sa plateasca cat va trai pentru raul pe care l-a facut.
  • -2 (12 voturi)    
   corect... (Vineri, 10 februarie 2017, 11:33)

   MenInBlack [utilizator] i-a raspuns lui Radiu

   s-a trezit sa ne arate nefacutele pe care si el insusi le diriguieste de zeci de ani, tolerand magariile bancilor straine... cate mii de miliarde au iesit fraudulos di Ro ?
   penibil tradator...
 • +10 (38 voturi)    
  ce vremuri anii 70... (Joi, 9 februarie 2017, 16:42)

  demaGOGU [utilizator]

  ...cand puteai, la Inst de Econ Mondiala, sa teoretizezi si sa infierezi cu manie proletara "foarfecele preturilor", mecanismul diabolic prin care surplusul de seva economica se scurgea din tarile in curs de dezvoltare catre tarile dezvoltate.


  astazi nea Mugurel trebuie sa se multumeasca cu mult mai anodinul mecanism al "preturilor de transfer" dar reflexele tineretii sunt intacte. ca si dusmanul de clasa.
  • 0 (0 voturi)    
   Prețurile de transfer sunt o problemă reală (Sâmbătă, 11 februarie 2017, 16:04)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Un palet de volane sau de airbag-uri fabricate de Takata în România trebuie să coste la poarta fabricii la fel ca și paletul exportat spre Germania.

   Un motor Ford sau o cutie de viteze Mercedes trebuie să coste la poarta fabricii la fel ca și cele exportate în Germania (și cu aceleași discount-uri pentru cantități egale, evident).

   Mugur Isărescu poate fi foarte bine expirat, dar asta nu înseamnă ca România să-și accepte statutul de colonie cu forță de muncă ieftină. Tot ce se fabrică în România trebuie să fie disponibil și pentru piața românească, altfel salariul mediu o să fie tot 400 de euro și peste 20 de ani.

   Clientul din Turcia nu trebuie să cumpere motoarele, cutiile de viteză și volanele de la firmele-mamă din Germania, dacă ele sunt de fapt produse în România, iar prețurile de transfer sunt cele care permit ingineria asta.
 • +39 (51 voturi)    
  Multinationalele contribuie la PIB ! (Joi, 9 februarie 2017, 16:55)

  fit [utilizator]

  Bugetarii nu!
  • +15 (19 voturi)    
   Spre deosebire de institutiile statului... (Joi, 9 februarie 2017, 18:20)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui fit

   "Prin volumul investitiilor, amploarea operatiunilor si numarul de locuri de munca create, companiile multinationale asigura bunastarea a sute de mii de familii de romani, au un aport insemnat la PIB, sustin cu dedicare si generozitate cauzele sociale si ofera accesul la expertiza vasta acumulata in alte piete, sustinand avansul economiei romanesti.

   "In Romania anului 2017 este de dorit ca valori precum RESPONSABILITATEA, INTEGRITATEA si SPIRITUL CIVIC deprinse in contextul locului de munca, sa fie recunoscute si insusite de angajati, indiferent ca activeaza in sectorul public sau privat.

   In opinia AmCham, trebuie incurajata colaborarea dintre companiile locale si cele cu capital strain, care sunt parteneri in dezvoltarea unui mediu de afaceri solid si COMPETITIV, contribuind impreuna la realizarea dezideratului de crestere a nivelului de bunastare a tuturor romanilor."

   http://www.comisarul.ro/articol/americanii-rectioneaza-la-acuzatiile-psd-impotriva_871731.html
   • +2 (2 voturi)    
    AmCam? (Sâmbătă, 11 februarie 2017, 12:17)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui fit

    e vorba despre mafia aia care considera ca avem salarii prea mari si nu suntem destul de sclavi?
  • -1 (9 voturi)    
   ai calculat si pierderile? (Vineri, 10 februarie 2017, 10:19)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui fit

   Nu prea cred.
  • +1 (1 vot)    
   hooo (Sâmbătă, 11 februarie 2017, 12:16)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui fit

   calculul se face asa, dasteptule: cat au supt minus cat au lasat pe loc, fara sa trimita afara! aici rezultatul e dezastruos
  • +1 (1 vot)    
   bugetari (Duminică, 12 februarie 2017, 14:44)

   costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui fit

   care bugatari, armata ? medicii ? profesorii ? ca si ei e bugatari , sau la care te-ai referit ? robotzel corporatzel
 • +17 (37 voturi)    
  dar bancile? (Joi, 9 februarie 2017, 16:56)

  MConstantin [utilizator]

  Bancile respecta legislatia si fiscalitatea din RO?

  Inteleg ca multinationalele din alte domenii nu le puteti controla Dvs, dar bancile cad in sarcina Dvs.

  Am inteles ca Raiffeisen banca ptr Locuinte a fost auditata de Curtea de Conturi.
  Ar fi deturnat peste 300 mil eur.
  Dvs ce ziceti? Nimic, dl. Isarescu?
 • -1 (43 voturi)    
  Isarescu un mare smecher. (Joi, 9 februarie 2017, 17:00)

  tudurache [utilizator]

  Ne serveste o sumedenie de date dar nu ne vorbeste de impozitele pe care le platesc multinationalele. Impozitul e aproape de zero,2 miliarde anul trecut,in vreme ce companiile romanesti au platit peste 60 de miliarde.
  Asta ne intereseaza pe noi.
  Deci ,e gresit daca vrem ca multinationalele sa ne dea salarii decente si apoi sa-si platesca darile catre stat?
  Eu zic ca asa ar trebui sa stea lucrurile iar daca nu atunci mai bine sa dispara.
  Duca-se in Cambogia unde oamenii se multumesc cu doi lei (vorba unei ministrese din guvernul Ciolos)!
  • +22 (34 voturi)    
   ? (Joi, 9 februarie 2017, 17:20)

   PH1 [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

   Unde si pe ce salariu ai mai munci tu daca n-ai lucra intr-o multinationala?
   Crezi ca antreprenorul roman iti da mai multi bani, ca-ti faci doar munca pentru care esti angajat, ca stai la program? visezi cu ochii deschisi... crezi ca la antreprenorul roman ai avea tot salariul pe cartea de munca si ca vei avea o pensie decenta dupa? esti hilar :)))
  • +24 (34 voturi)    
   pai trebuie sa alegi (Joi, 9 februarie 2017, 17:24)

   pardalian [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

   ori platesc impozite naucitoare si pleaca in alta tari ori dau de lucru unui milion de oameni. Si acest milion de oameni, unde cheltuie banii? Tot in economia romaneasca. Pe de alta parte ti se pare ok ca statul sa-ti ia aproape 60% din profit? Poate ar fi ok daca ti-ar oferi si conditii sa faci business, adica infrastructura, legislatie economica decenta, stabilitate, predictibilate. Dar statul e preocupat deocamdata de ciordeala si amnistii pt aia care fura in loc sa munceasca. Corect?
   Pacat ce acest articol nu mentioneaza si contributia multinationalelor la PIB. Stiu ca in 2014, industria IT a contribuit cu 6% la PIB.
  • +14 (22 voturi)    
   Bun (Joi, 9 februarie 2017, 17:35)

   serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

   Si cu ce te incalzeste pe tine ca se duc in Cambodgia?
  • +6 (10 voturi)    
   Povestea asta cu miliardele... (Joi, 9 februarie 2017, 23:22)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

   ...incepe sa semene cu aceea a potentialului agricol - toata lumea e foarte sigura ca Romania ar putea hrani 80 de milioane de oameni, dar nimeni nu e-n stare sa dea si-o sursa credibila care sa sustina/explice afirmatia. Stiu ei sigur ca au citit undeva, dar nu-si mai amintesc unde...
   In cazul nostru, e a doua oara in tot atatea zile cand citesc despre aceste cifre, impozite multinationale vs. companii cu actionariat majoritar romanesc.
   Celalalt comentator m-a trimis sa mi le caut singur, iar cand am insistat intai a devenit badaran, dupa care n-a mai raspuns.
   Sa speram ca o sa am mai mult succes cu dvs. Asadar - de unde aveti valorile acestea si despre ce impozite e vorba? Dati macar o sursa, un link, ceva...
   Multumesc.
   • +1 (1 vot)    
    e simplu (Sâmbătă, 11 februarie 2017, 12:18)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    gugaleste matale Ionut Misa /export profit
    • 0 (0 voturi)    
     Simplu si nu prea, dar multumesc oricum (Sâmbătă, 11 februarie 2017, 23:38)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui srpc

     Daca eu v-as spune ca "se stie" ca dl. Dragnea (da, acel Dragnea) e un hot dovedit si ca gasiti informatiile necesare gugalind Dragnea hot dovedit - ce-ati face?
     Ati gugali probabil Dragnea hot dovedit si ati contempla cele 172000 de linkuri (din fericire, sintagma Dragnea "hot dovedit" nu furnizeaza decat 1300 de linkuri, sau pe-acolo).
     Fiind eu insa, ca multi alti prosti, om de buna credinta, am facut ce m-ati sfatuit. "About 3270 results". Am citit cu atentie primele 5-6 articole distincte (multe sunt preluari) si am frunzarit pana pe la 60 - dupa care incepeau stiri despre Gregorian Bivolaru, MISA, sex etc.
     Doua-trei din acele articole sunt destul de interesante - de-aici si multumirile.
     Omul pare foarte destept, competent, bine intentionat si-i doresc mult succes, sper sa nu se afle mai incolo ca a fost vreun acolit de-al lui Mazare... Insa numerele despre care vorbim aici nu apar in niciunul din acele articole.
     Pe de alta parte - suntem la un concurs de ghicitori, de sarade??? Deduc din mesajul dvs. ca, gugalind exact cuvintele pe care mi le-ati indicat mie, dvs. - destept fiind, nu ca mine - ati gasit dovada irefutabila ca acele numere sunt reale.
     E ATAT de greu sa dati precis acel link???
  • +3 (7 voturi)    
   vai de steaua voastra (Vineri, 10 februarie 2017, 9:35)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

   bai ... [ne]omule, daca media companiilor a fost profit negativ, cele care au realizat TOT PLATESC ACEL IMPOZIT chiar atat de inculti sunteti voi astia postaci? ce vina au acestia pentru restul care intr-un an in care s-au pus taxe aberante si neasteptate au intrat pe minus dupa un an precedent foarte bun?

   si statul roman functioneaza din toate taxele care se produc din rulajul lor, tva, taxele pe munca si locale reprezinta mult mai mult in cuantum decat impozitul pe profit chiar si la o companie super-rentabila, cu profituri de 10% an de an. iar companiile nerentabile platesc acele taxe chit ca au sau n-au profit. ati ajuns atat de tembeli incat vreti sa dati cu piciorul la tot ce se obtine doar pentru ca ati auzit voi niste cretinatate extrasa din context? las-o in ...
 • +5 (7 voturi)    
  legat de nota redactiei... (Joi, 9 februarie 2017, 17:01)

  Xorciser [utilizator]

  Nu am inteles daca studiul include si firmele straine care actioneaza in Romania prin reprezentante (care nu au personalitate juridica de sine statatoare). Sunt cifre de afaceri impresionante acolo.
 • +3 (15 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 9 februarie 2017, 18:19)

  gayon [anonim]

 • +6 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 februarie 2017, 18:39)

  [anonim]

 • +8 (16 voturi)    
  Multinationalele is temelia (Joi, 9 februarie 2017, 21:01)

  Fu Leng [utilizator]

  Dau salarii bunicele la un milion de oameni plus taxele aferente la stat, care btw is destule in Romania. De aici vine partea cea mai mare din care is platiti bugetarii. Ca se organizeaza in asa fel incat nu prea au profit, asta e treaba lor, prin comparatie, firmele de stat romanesti is gauri negre la propriu, acolo se papa banii produsi de multinationale.
  Asa ca aia care caraie sa plece strainii din tara haba nu au ce vorbesc, ii asteapta colapsul economic si social daca se intampla asa ceva. Mai bine stfu daca habar n-aveti.
  • +5 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 februarie 2017, 7:21)

   [anonim] i-a raspuns lui Fu Leng

 • +5 (9 voturi)    
  atac pe toate fronturile (Joi, 9 februarie 2017, 21:09)

  revo [utilizator]

  Adica cum fucntioneaza in afara legilor romanesti? Din cauza cui? Abia acum ai observat fenomenul? Dar cine te-a tras de maneca si ti-a descdhis ochii asupra faradelegilor multinationalelor? Tariceanu? Dragnea? Academei Romana? Cine? De ce acum? Ce aveti de gand? E bine si cald la Moscova?

  Bai betivane, daca se satura aia sa le tot scoateti ochii ca sunt distrugatorii si dusmanii Rrrromaniei, borfasi, in afara legii?
 • -5 (13 voturi)    
  etica multinationalelor? (Joi, 9 februarie 2017, 21:38)

  tudurache [utilizator]

  Ma iertati,eu vad ca pe aici multa lume are orbul gainii.
  Pana nu demult un sfert din populatia tarii muncea pt 150-200 de euro lunar.
  Vi se pare normal ca intr-o tara UE sa avem asemenea salarii?
  Nu integeti ca asta a fost un scenariu bine pus la punct inca inainte de revolutie?
  A ne apuca a-i invinovati doar pe politicenii romani e complet neserios.E adevar au fost niste lasi ordinar,niste gainari.
  Dar oare nu trebuie sa acuzam occidentul , multinationalele (daca vreti si Rusia) pt tot ce ni se intampla.
  Ia uite, ce parere au vecinii nostri despre "etica" multinationalelor: Visegrad activenews.ro

  Sa ma ierte Pantazi ca am pus cuvantul etica intre ghilimele.Era sa ma dau ieri cu capul de pereti cand am vazut ca si multinationalele au etica.
  • +6 (8 voturi)    
   Etica multinaționalelor?? (Vineri, 10 februarie 2017, 9:56)

   Mariicaialbastri [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

   Tudurache, eu cred că tu uiți care e scopul multinaționalelor. Ei bine, scopul multinaționalelor este să facă profit. Toți acei membri de consilii de administrație/CEO ajung în fruntea lor sau pică de acolo după cum reușesc sau nu să-și atingă target-ul de profit. Evident că în calea unui profit cît mai mare stau taxele și impozitele puse de state. Motiv pentru care multinaționalele caută pe cît posibil să facă optimizare fiscală iar unele (mai ales cele care extrag și exportă materii prime din țările lumii a III-a chiar și evaziune fiscală). Ca urmare, multinaționalele, pentru că gîndesc global și nu mioritic încearcă să-și localizeze afacerile in zonele in care se face dumping fiscal daca forța de muncă e cît de cît instruită și nu trage un somn de 3 ore la fiecare amiază sub palmier. Uite vecinii bulgari, dacă ar avea un guvern măcar moderat corupt la ce impozite au ne-ar lua tot caimacul investițiilor străine. Ca urmare, să te indignezi de etica multinaționalelor e ca și cum te-ai indigna de etica matadorului în corridă...
  • +4 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 februarie 2017, 11:05)

   [anonim] i-a raspuns lui tudurache

  • +2 (8 voturi)    
   Tudurache asa este. (Vineri, 10 februarie 2017, 11:30)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui tudurache

   In ecuatia dezastrului romanesc sunt doi factori: politicienii spagari + bancile vest/multinationalele vest instalate aici. Factori aflati intr o simbioza perfecta.
   Dar cei din sistem (care ti dau tie minus) nu vad ca regele e in popowul gol. Ca s pe interes.
 • +3 (5 voturi)    
  cine i-a invatat pe romani pana acuma'? (Vineri, 10 februarie 2017, 3:53)

  Gery [utilizator]

  Ma face sa rad Isarescu,,i think his maturity is due, like any certificate of deposit in a regular bank...asa ca sa spunem pe engleza... ca tare ii place sa traduca din studiile din vest. Nu a facut legea bancara dupa regulile din vest...Eu il stimez, dar daca vine si spune o perla de asta, ma intreb, ce cauta Romania in Uniunea Europeana? Atentie, cu siguranta vin vremuri grele in Romania.
 • +4 (6 voturi)    
  Deci Mugurel s-a scapat.... (Vineri, 10 februarie 2017, 9:16)

  Toni_Romania [utilizator]

  ....si a confirmat ca multinationalele vest instalate la noi fac o evaziune fiscala colosala. Ca se poate.
  Ceea ce spune Ilie Serbanescu de 5 ani (el zicand de evaziune de 5 miliarde euro pe an,cel putin).
 • +3 (5 voturi)    
  ADICA, GOVERNATORE (Vineri, 10 februarie 2017, 10:01)

  jidanul [utilizator]

  . . . sa intelegem ca multinationalele, incluzand si institutile financiare de creditare-depozitare (banci, ifn-uri, c.a.r.-uri), au lucrat si mai lucreaza ilegal in Romania si comit evaziune fiscala. Apoi, multinationalelele se plang ca salarile sunt prea mari in Romania dar, profiturile lor cresc an de an si sunt repatriate fara ca institutile statului Roman, inclusiv BNR-ul, sa le opreasca aceasta practica, prin care Romania este saracita si tarile care au multinationale la noi, sunt imbogatite de cei care lucreaza pe 1450 de lei (322 de euro) brut.
 • +2 (6 voturi)    
  Si bancile la fel, mai Isarila Benerila (Vineri, 10 februarie 2017, 10:18)

  jackalphonse [utilizator]

  "Dobanda de referinta a bancii" si alte comisioane de smecher au functionat bine merci ani de zile pana a explodat buba.
  Nu numai ca ai inchis ochii la acele ilegalitati la care oamenii pierdeau bani, dar ai militat sa ramana in vigoare, sa fie legiferate.
  • 0 (4 voturi)    
   auzi (Vineri, 10 februarie 2017, 10:54)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Precizeaza si tu: "bancile occidentale instalate in Romania". Pt. aia cu fixul "rusii controleaza Romania".
 • +3 (5 voturi)    
  neclar !!!! (Vineri, 10 februarie 2017, 11:11)

  asada [utilizator]

  Folosirea lui "trebuie" in discursul bancherul, sa insemne ca pana acum cei la care se refera nu au respectat pana acum fiscalitatea si regulile noastre !!???? ... sau cu totul "intamplator " tocmai acum a gasit de cuviinta sa vorbeasca despre cei care sustin bugetul(din care se infrupta si el cu lacomie ) impreuna cu lichelele Tariceanu ,Dragnea ,Tutuianu si borfasii din PSD .Cum vine aia cu spune cu cine te aduni ,ca sa iti spun .............
 • 0 (6 voturi)    
  Hopaaa (Vineri, 10 februarie 2017, 11:32)

  Toni_Romania [utilizator]

  Pana acum activistii de pe HN il venerau pe Mugurel. Ca face, drege si repara. Acum, ca s-a luat de multinationale, gata, e Satana Isarescu. Sau cum?
 • +2 (4 voturi)    
  Dicton american despre corporatii. (Vineri, 10 februarie 2017, 11:59)

  Toni_Romania [utilizator]

  "Too big to fail, too big to jail".
  Nai valabil ca niciodata.
 • 0 (6 voturi)    
  Asa-i ca ai un carnet PSD pe undeva? (Vineri, 10 februarie 2017, 13:32)

  provest [utilizator]

  D-le Isarescu,
  Te ascunzi in spatele unui limbaj aparent tehnic, tot aparent esti foarte atent si indatoritor, dar nu stiu cum se face ca devii foarte vocal si activ in guvernarile PSD.
  Din pacate multi te admira (tocmai datorita limbajului care te face sa pari inteligent) si din pacate nici atacarea acestui sibuect al multinationalelor in aceasta perioada de nationalism gaunos nu le va deschide sinapsele.
  Sa-ti fie rusine!
  • +2 (2 voturi)    
   fraza (Vineri, 10 februarie 2017, 14:26)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui provest

   "dar nu stiu cum se face ca devii foarte vocal si activ in guvernarile PSD."
   Dl. Mugurel din 1990 e f. vocal si mereu cu Puterea, emitand tot felul de bazaconii.
   Nu ai fost tu pe faza, cred.
   E drept remarca cu multinationalele e ceva nou.
   Cred ca si el corporatistul s-a speriat de ghidusiile facute in RO de multinationale.
   • +1 (1 vot)    
    Hmmm (Luni, 13 februarie 2017, 9:15)

    provest [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Cand imi amintesc de un Bancorex, de pilda, nu imi vine in minte nici o multinationala, dar, din nou, poate nu am fost eu pe faza.
    Si momentul ales pentru a vocifera despre multinationale este ales politic, nu economic. Pana acum nu a comentat nimic, desi cunoaste (cred) domeniul foarte bine, in fond aproape toate bancile din RO sun tmultinationale.
    Pur si simplu si-a servit stapanul/prietenul la momentul oportun, ca si "academicienii" aia de mucava.
    • 0 (0 voturi)    
     nu ai inteles (Marţi, 14 februarie 2017, 13:08)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui provest

     Am zis ca Isarescu a fost mereu vocal IN SPRIJINUL PUTERII SI A MULTINATIONALELOR. In rest ai dreptate.
 • 0 (4 voturi)    
  Lasati IPOCRIZIA (Vineri, 10 februarie 2017, 15:43)

  SandaM [utilizator]

  Aviz tuturor ipocritilor, fie ei din PSD, fie ei simpatizanti ai acestui partid , bunicute si bunicuti dar si tuturor acelor persoane care au un cui impotriva multinationalelor, corporatiilor si bancilor (doar ei au inceput sarada) :
  Toti faceti cumparaturile de la Mega Image, Carrefour, Billa, Auchan, Metro, Cora, Lidl, etc
  Toti vorbiti la telefoane mobile (produse de mari firme Apple, Samsung, LG, Nokia etc) in retelele Orange, Vodafone, Telekom, etc. Cam acelas lucru si despre computere.
  Toti (sau aproape toti) detineti o masina (inclusiv Dacia care fie vorba intre noi nu este o masina 100 % romaneasca), electrocasnice, etc achizitionate tot de la mari corporatii.
  Buticarii din colt se aprovizioneaza tot de la mult hulitele mari companii.
  O majoritate destul de mare detineti un CARD, economii si credite la o banca ( o singura banca a ramas cu capital de stat -CEC Bank).
  De altfel datoriile mari la stat sunt tot ale organismelor statului gen TVR, Societati si Regii de stat.
  Nimeni nu v-a obligat sa faceti credite sau tranzactii prin marile banci, nimeni nu v-a oblicat sa cumparati de la marile lanturi de magazine. A fost si este optiunea dvs.
  Va imaginati ce s-ar intampla daca toate aceste mari companii si-ar face bagajele si ar pleca?
  1.200.000 + probabil cel putin 500,000 (firme romanesti care sunt in relatie cu aceste mari companii) oameni ar ramane fara locuri de munca, PIB-ul ar cadea , dar cel mai important cine naiba (scuzati va rog, dar nu ma pot abtine) le va mai plati salariile supradimensionate bugetarilor? Si cine va mai sustine sistemul de pensii?
  Credeti ca in SUA, UK, Canada, in toate tarile UE, in multe tari din Asia si chiar si in tari din lumea a treia din America de Sud si Africa nu exista aceste companii? Sunt tras-frontaliere si pt ca sunt atat de bine organizate nici o firma autohtona nu le poate face fata.
  Organizati-va atat de bine si creati dvs un brand 100 % Romanesc, exportati-l pe toate meridianele globului si faceti-l sa aiba
  • +1 (3 voturi)    
   TOTI avem masina? (Sâmbătă, 11 februarie 2017, 1:34)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui SandaM

   Dta. se pare ca nu stii ca 80% din romani traiesc cu sub 1000 lei pe luna, la preturi de Ue.
   Cine tine masina cu 1000 lei pe luna si benzina 5 lei litrul?
   • +1 (3 voturi)    
    Nu toti, dar MULTI (Sâmbătă, 11 februarie 2017, 12:48)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    1. Din toata enumerarea de mai sus a doamnei Sanda, dvs. ati ales un singur punct, cel care (aparent) va convine.
    Este o tactica diversionista veche de cand lumea, pe care multi o folosesc instinctiv - dintr-un rationament in cea mai mare parte corect se alege procentul discutabil, se pun tunurile oratorice pe el si, prin prezentarea lui ca reprezentativ pentru intreg, se invalideaza tot rationamentul preopinentului.

    2. Oricum, chiar si asa fiind, mult mai multi romani au masina decat, se pare, credeti dvs.
    E al doilea exemplu, la acelasi articol, in care comentatorii folosesc cu mult prea mare lejeritate cifrele, la randul lor foarte aproximative.

    3. Va propun doua alte cifre asupra carora sa reflectati, tinand cont ca, in cele mai multe cazuri (si nu doar in Romania) masina este un bun al intregii familii, nu unul individual, ca periuta de dinti (acolo unde exista si aceasta).
    3.1. In Romania exista 7,1 milioane de familii (http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/recensamant--7-1-milioane-de-gospodarii-si-8-4-milioane-de-locuinte---rezultate-provizorii-252257).
    3.2. In Romania sunt inmatriculate 5,15 milioane de autoturisme (http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-21047563-cate-autoturisme-noi-cate-second-hand-sunt-inmatriculate-romania-clasament-judete.htm).
    Ar trebui, de fapt, sa le adaugam si pe cele "cu numar de Bulgaria", dar n-am vreme sa le mai caut si pe-acestea.

    4. Inchei reluand (a mia oara) un citat magistral din Harlan Ellison, ca o invitatie-sugestie pentru toti forumistii HN. Aproximativ si cu sublinierile mele:
    "NU ai dreptul la o opinie. Ai doar dreptul la o opinie INFORMATA. Nimeni nu are dreptul sa fie ignorant." ... mai ales in era Internetului, as adauga eu.
    • +1 (1 vot)    
     Câte autoturisme sunt proprietate privată? (Duminică, 12 februarie 2017, 4:04)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

     Povestea cu 5,15 milioane de mașini e o manipulare grosolană, iar cea mai bună dovadă e faptul că 1 milion sunt în București. Probabil că toate autoturismele instituțiilor publice intră în astea 5,15 mil.

     20% din ele (alt milion) sunt mai vechi de 20 de ani. Prin toate satele se găsesc Dacii strămoșești, circulă din an în Paști sau deloc, dar apar în statistici ca înmatriculate.

     Am văzut inclusiv scene în care omul vine 2 km cu Dacia lui veche pe drumul comunal, dar nu intră pe cel național, traversează pe jos strada până la magazin, aduce cumpărăturile la mașină și se întoarce tot pe drumul comunal.

     Useful hint: dacă nu ai 250 de euro salariu, habat n-ai cum trăiește omul care are 250 de euro salariu, chiar dacă din statistici reiese că are mașină. Când cheltui 2.000 de euro pe lună în România, e foarte ușor să ai impresia că toată lumea o duce bine.
     • 0 (0 voturi)    
      harald nota 10++ (Marţi, 14 februarie 2017, 14:21)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      In orase e iluzia bunastarii la capitolul auto pt. ca:
      -familiile de patroni/bogati/mafioti au si 4-5 masini pe familie
      -sute de masini sunt "pe firma" (firmele patronilor de sus)
      -sute de masini sunt ale autorit. de stat
      -sute de masini sunt pe datorie (nebunii aia care stau 5 in 2 camere de 40 mp dar au Toyota noua si halesc pita cu ceai)
      ps-A mai vazut cineva pensionar cu masina?
     • 0 (0 voturi)    
      nr. real posesori auto (Marţi, 14 februarie 2017, 14:27)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      Astfel, potrivit datelor Euromonitor, la finalul anului trecut în România erau înregistrate circa 248 de maşini la mia de locuitori (2015)

      http://www.zf.ro/zf-24/romania-codasa-europei-la-numarul-de-masini-pe-mia-de-locuitori-impreuna-cu-bosnia-in-monaco-aproape-fiecare-om-are-o-masina-14913193
   • 0 (0 voturi)    
    MULTI (Luni, 13 februarie 2017, 9:17)

    provest [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    Foarte multi detin masina, desi castiga suma asta. Foarte multi detin masina desi nu castiga (a se citi muncesc) nimic.
    Nu traiti in RO? Masina inseamna statut aici, nu necesitate.
  • +1 (1 vot)    
   Crezi că în UK se comportă ca în România? (Duminică, 12 februarie 2017, 4:19)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui SandaM

   Ai avut vreodată dispute cu ”aceste companii”, ca să vezi diferența între comportamentul lor în România și comportamentul lor în țările civilizate?

   Crezi că lumea n-ar mai cumpăra mâncare dacă n-ar fi ”aceste companii” care să ți-o vândă în România la 90% din prețul din UK sau chiar peste prețul din Germania?

   Ai făcut vreodată comparație între cum te tratează BCR sau BRD și cum te tratează Barclays sau HSBC? Problema nu e prezența corporațiilor pe piața românească, problema e comportamentul lor.
   Ai auzit vreodată în Germania sau în UK de comisioanele și de dobânzile bancare din România?

   Vodafone? Pe vremea când le plăteam abonamente în jur de 1.000 de euro pe lună, am avut în România meciuri cu Vodafone care în UK nu sunt de imaginat nici când plătești 50 de lire pe lună.

   Problema nu sunt produsele sau serviciile oferite, problema este faptul că ele fac legea. Autoritățile române se fac preș în fața corporațiilor, iar clienții români suportă costurile acestei slugărnicii.

   Singurul aspect sub care ai dreptate sunt salariile bugetarilor, ele ajung plătite mulțumită corporațiilor străine care spoliază cetățeanul român mult mai bine decât ar putea-o face statul.
   • +1 (1 vot)    
    Fraza corecta (Luni, 13 februarie 2017, 9:20)

    provest [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    "Problema nu sunt produsele sau serviciile oferite, problema este faptul că ele fac legea. Autoritățile române se fac preș în fața corporațiilor, iar clienții români suportă costurile acestei slugărnicii. "
    Asta e corect.
    Asta cer si cei din strada: guvernati responsabil, astfel incat sa nu-si mai faca nimeni de cap si sa nu ne mai faca nimeni pres.
    Nu strainii si "agenturili" sunt de vina ci noi, mai precis cei se la butoane.
 • 0 (2 voturi)    
  Lasati IPOCRIZIA (Vineri, 10 februarie 2017, 16:00)

  SandaM [utilizator]

  Aviz tuturor ipocritilor, fie ei din PSD, fie ei simpatizanti ai acestui partid , bunicute si bunicuti dar si tuturor acelor persoane care au un cui impotriva multinationalelor, corporatiilor si bancilor (doar ei au inceput sarada) :
  Toti faceti cumparaturile de la Mega Image, Carrefour, Billa, Auchan, Metro, Cora, Lidl, etc
  Toti vorbiti la telefoane mobile (produse de mari firme Apple, Samsung, LG, Nokia etc) in retelele Orange, Vodafone, Telekom, etc. Cam acelas lucru si despre computere.
  Toti (sau aproape toti) detineti o masina (inclusiv Dacia care fie vorba intre noi nu este o masina 100 % romaneasca), electrocasnice, etc achizitionate tot de la mari corporatii.
  Buticarii din colt se aprovizioneaza tot de la mult hulitele mari companii.
  O majoritate destul de mare detineti un CARD, economii si credite la o banca ( o singura banca a ramas cu capital de stat -CEC Bank).
  De altfel datoriile mari la stat sunt tot ale organismelor statului gen TVR, Societati si Regii de stat.
  Nimeni nu v-a obligat sa faceti credite sau tranzactii prin marile banci, nimeni nu v-a oblicat sa cumparati de la marile lanturi de magazine. A fost si este optiunea dvs.
  Va imaginati ce s-ar intampla daca toate aceste mari companii si-ar face bagajele si ar pleca?
  1.200.000 + probabil cel putin 500,000 (firme romanesti care sunt in relatie cu aceste mari companii) oameni ar ramane fara locuri de munca, PIB-ul ar cadea , dar cel mai important cine naiba (scuzati va rog, dar nu ma pot abtine) le va mai plati salariile supradimensionate bugetarilor? Si cine va mai sustine sistemul de pensii?
  Credeti ca in SUA, UK, Canada, in toate tarile UE, in multe tari din Asia si chiar si in tari din lumea a treia din America de Sud si Africa nu exista aceste companii? Sunt tras-frontaliere si pt ca sunt atat de bine organizate nici o firma autohtona nu le poate face fata.
  Organizati-va atat de bine si creati dvs un brand 100 % Romanesc, exportati-l pe toate meridianele globului si faceti-l sa aiba
  • 0 (0 voturi)    
   Stimata doamna (Marţi, 14 februarie 2017, 14:13)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui SandaM

   Corporatia din ziua de azi da, creeaza locuri de munca (cum si in ce conditii, e si asta o controversa), dar problema mondiala este ca a devenit o entitate care are doar drepturi si nicio obligatie.
   Cititi pe economistii americani Stiglitz si Korten. Fosti angajati la FMI, azi "disidenti".


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by