Finantele nu au in vedere noi impozite si taxe in viitorul apropiat, mai ales ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si-a depasit planul de incasari pe luna ianuarie, a declarat miercuri secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Ionut Misa, cu ocazia conferintei anuale de taxe a PwC Romania. "Din informatiile pe care le am, ANAF a reusit sa isi depaseasca planul pentru luna ianuarie. Pe mari contribuabili au reusit sa faca 121% in ianuarie ca realizare de plan", a spus Misa.

Ionut Misa, secretar de stat in FinanteFoto: mfinante.ro

Pet total, incasarile ANAF in ianuarie au fost de 104% din planul asumat, a precizat secretarul de stat.

Cu toate acestea, Misa a admis ca serverele ANAF sunt la 99% din capacitate si trebuie gasite rapid solutii pentru a se evita riscul ca sistemul informatic sa se blocheze. Misa a mai spus ca era la curent cu problemele informatice ale ANAF, dar el e responsabil in MFP doar pe partea de legislatie , indrumand ziaristii sa se adreseze secretarului de stat care se ocupa de Buget (Daniela Pascaru- n.red) pentru a fla daca sunt prevazuti bani pentru rezolvarea problemei.

Misa a recunoscut de asemenea ca programul de informatizare al ANAF, derulat in parteneriat cu Banca Mondiala nu a evoluat "chiar in parametrii doriti"

"Programul cu Banca Mondiala nu a evoluat chiar in parametrii doriti. Au fost intarzieri consistente in 2015, cand trebuia sa fim la 20% din program si am fost la 5%. Sunt multe de facut in zona informatizarii, probleme legate de capacitatea de stocare si de servere. Daca nu se gaseste o solutie rapida, exista riscul ca sistemul sa se blocheze", a explicat Misa.