Academia Romana, in Strategia de Dezvoltare a Romaniei: Depolitizati administratia, simplificati fiscalitatea, reduceti decalajele dintre regiuni, finantati inteligenta si inovatia

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 21 februarie 2017, 7:35 Economie | Finanţe & Bănci


Academia Romana
Foto: Academia Romana
 documente
(21 Feb 2017) PDF, 22MB
Academia Romana a publicat online Strategia de Dezvoltare a Romaniei pe urmatorii 20 de ani, un document de aproape 1000 de pagini (vezi atasament) in care face o diagnoza a situatiei Romaniei in fiecare domeniu strategic. De asemenea, academicienii propun trasee posibile si borne pentru a apropia tara noastra de statele europene dezvoltate. "Programul de actiune propus are in vedere: pe termen scurt - stoparea fenomenelor negative din economie si societate; pe termen mediu - situarea Romaniei pe o pozitie medie din punct de vedere al nivelului de trai al tarilor din zona Visegrad si pe termen lung - situarea Romaniei pe o pozitie medie a tarilor dezvoltate din UE corespunzatoare din punct de vedere al resurselor de care dispune pe plan uman, al resurselor naturale, economic, geo-politic in cadrul UE", arata presedintele Academiei in prefata documentului.
 
Ce mai arata documentul:
 • In Romania, comparativ cu standardele din UE, asa cum am analizat in detaliu intr-unul din studiile anterioare, principala problema o reprezinta ponderea exagerata a agriculturii in populatia ocupata, precum si productivitatea extrem de redusa, raportat la aceasta, desigur dublata de cea mai mica pondere a sectorului serviciilor.
 • Dezvoltarea de activitati economice in zona rurala vor trebui avute in vedere pentru a genera locuri de munca si conditii de viata civilizate pentru populatie. Astazi, problema nu este a gradului de extindere a zonelor rurale, ci aceea a atragerii acestora in circuitul economic si cultural. De exemplu, in UE exista actualmente zone rurale extinse chiar in cazul unor tari industrializate, precum Irlanda (37%), Austria (34%), Italia (31%), Germania (25%) si Franta (20%).
 • O alta problema importanta in cazul Romaniei, legata intr-o buna masura de dezvoltarea zonelor rurale, o reprezinta scaderea discrepantelor regionale. Dezvoltarea in profil regional, desi necesita fonduri si investitii semnificative, va trebui sa devina prioritara, desi uneori poate afecta principiile alocarii eficiente a fondurilor si necesitatea cresterii economice rapide la nivel national pentru accelerarea convergentei reale fata de media UE.
 • Un ritm rapid de crestere economica in Romania se poate realiza doar prin investitii (asa cum este cazul majoritatii statelor lumii in perioadele de expansiune
 • Structura economisirii si investirii din ultimii ani arata o usoara imbunatatire, dar pe termen lung progresele sunt dificile.
 • Ponderea productiei agricole comercializata pe o piata fiscalizata este sub 50% fata de 80-90% in tarile dezvoltate.  Autoconsumul si piata taraneasca au o pondere de circa 5% din PIB.  Productia (si implicit VAB) pentru consumul final propriu are o pondere in productia totala de bunuri si servicii de circa 8%.
 • Economia ascunsa si munca nefiscalizata se mentin practic constante: evaluarile INS arata ca dupa criza  ponderea economiei neobservate in PIB s-a majorat cu 2 p.p.
 • Companiile cu capital strain detin pozitii cheie, uneori dominante in unele sectoare economice (filialele intreprinderilor straine realizeaza peste 50% din valoarea adaugata bruta din industrie, iar circa 90% din activele sectorului bancar sunt detinute de capitalul strain) si contribuie cu peste 2/3 la exporturile totale de bunuri si servicii ale Romaniei.
 • In mod paradoxal, in pofida investitiilor straine directe si a progreselor realizate, economia tarii noastre continua sa se caracterizeze printr-o competitivitate scazuta, relevata atat in termenii PIB per capita, cat si ai altor indicatori de dezvoltare, structurali si/sau de macroeficienta prezentati in etapele precedente si/sau in alte capitole ale Strategiei de dezvoltare a Romaniei. Indicatorii Investitii Straine Directe si Exporturile de Bunuri si Servicii exprimati per capita, arata decalaje semnificative, comparativ cu media europeana, inclusiv fata de tarile emergente din UE, care vor fi dificil, daca nu imposibil de recuperat, chiar in orizontul mai indelungat al urmatoarelor doua decenii.
 • Ierarhia tarilor UE dupa nivelul exporturilor de bunuri si servicii pe locuitor, fata de ultima pozitie pe care se afla in prezent, sugereaza ca Romania poate castiga maximum 3-4 locuri, in conditiile favorabile descrise de scenariul optimist, prin depasirea Bulgariei, Greciei, Croatiei, eventual Poloniei, avansarea catre mijlocul clasamentului (locurile 14-15) fiind, si acest caz, practic imposibila in orizontul de timp considerat.

Masuri si politici propuse de academicieni in sprijinul mediului de afaceri:
 • asigurarea unui cadru legislativ stabil, simplificat si predictibil pentru mediul de afaceri;
 • depolitizarea administratiei publice la toate nivelurile;
 • proceduri simplificate pentru rezolvarea cazurilor de insolventa, dizolvare,lichidare;
 • reducerea birocratiei, simplificarea formularelor de impozitare, a cerintelor de raportare, a procedurilor de autorizare si/sau de obtinere a diferitelor autorizatii;
 • sustinerea dezvoltarii sectoarelor prioritare, cu potential de specializare inteligenta;
 • sprijin logistic financiar pentru constituirea unui ecosistem national antreprenorial;
 • politici monetare adecvate relansarii creditarii companiilor, cresterii accesului la finantare, relaxarii conditiilor de creditare, reducerii costurilor finantarii;
 • implicarea bancilor in finantarea proiectelor din fondurile europene alocate Romaniei, precum si crearea unui fond special la dispozitia AM ale PO pentru acoperirea unor riscuri;
 • finantarea prioritara a proiectelor ce promoveaza inovarea si noile tehnologii 
 • utilizarea surselor alternative de finantare a companiilor, inclusiv prin eliminarea blocajelor determinate de fragmentarea pietelor financiare;
 • dezvoltarea pietei capitalului de risc si infiintarea de fonduri de tip VentureCapital;
 • sustinerea afacerilor companiilor cu capital autohton, in special a IMM-urilor inovative;
 • majorarea plafoanelor de garantare a creditelor din partea FNGCIMM;
 • depistarea si sanctionarea practicilor anticoncurentiale (inclusiv preturi de transfer si preturi de export/import intra-grup);
 • sprijinul autoritatilor centrale si locale in asigurarea infrastructurii necesare investitorilor, in special cei cu capital autohton, mai ales in zonele defavorizate;
 • dezvoltarea de sisteme si servicii e-guvernare;

Citeste din atasament intregul document publicat de Academia Romana.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3994 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  O dau la intors (Marţi, 21 februarie 2017, 9:10)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Tipic ...
  Acum o sa spuneti ca de fapt aici vroiati sa ajungeti, insa a fost interpretat gresit mesajul anterior...

  Apropo de depolitizare, nu cumva... ? Ceva, ceva pe la voi? Intreb doar, nu dau cu paru' :-)
 • 0 (4 voturi)    
  vor sa dreaga busuiocul, cam tarziu .... (Marţi, 21 februarie 2017, 9:15)

  ilex2013 [utilizator]

  ....
 • +1 (5 voturi)    
  Te si doare capul sa ii citesti pe astia. (Marţi, 21 februarie 2017, 9:36)

  Armadilo [utilizator]

  Pacat de cata scoala au facut. Cand iti aduci aminte de liste celor 84 iti dai seama cu cine ai de a face. Va ramane definitorie pentru ei acea semnatura pe lista rusinii.

  Academia Romana, nu aveti nimic de spus despre haosul din invatamant????

  Nu va este rusine pentru imobilele instrainate din patrimoniul Academiei????

  Voi vorbiti de bunastarea Romaniei??? Voi care ati acreditat ani de zile conducatorii de doctorate plagiate???

  Ne merge cum ne merge, si nu bine si datorita capetelor patrate de la Academia Romana.
 • -2 (4 voturi)    
  Nu intereseaza pe nimeni ce spune acest for (Marţi, 21 februarie 2017, 9:36)

  xrogo [utilizator]

  al inteligentei romanesti,daca nu striga puscarie,coruptie si DNA,sa vina sa va ia Academia este ignorata de strada militanta!
  • 0 (2 voturi)    
   le-a ajuns cutitul la os... (Marţi, 21 februarie 2017, 11:36)

   nedumeritul [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   daca academicienii dintre care unii au fost nevoiti sa se prostitueze ideologic pentru a putea sa-si intretina familia, au emis un asemenea document inseamna ca lor precum si celor care-i controleaza le-a ajun cutitul la os......
   sa stii ca strada militanta are multi oameni inteligenti care stiu sa deosebeasca daca acest document este o diversiune sau nu....
 • +2 (2 voturi)    
  cenzura are probleme de constiinta ? (Marţi, 21 februarie 2017, 11:26)

  nedumeritul [utilizator]

  eu aveam o parere foarte proasta despre Academia Romana, de aceea aparitia acestui document este o mare surpriza pentru mine.Documentul reprezinta zece bile albe pentru Academie. Ar putea fi Biblia noastra pentru urmatorii ani.
  Nu inteleg de ce cenzura politica a permis aparitia acestui document si in forma aceasta (adica nu golita de continut).Au inceput sa aiba probleme de constiinta ??
  E adevarat ca presiunea sociala in aceasta directie a crescut in toate tarile globului, dar la noi nu este suficient de mare pentru o schimbare, sau cum ar spune comunistii vechi :'nu s-au copt conditiile pentru o schimbare"
 • +1 (3 voturi)    
  4 volume studii suport Strategie pe 20 ani (Marţi, 21 februarie 2017, 15:04)

  vigni [utilizator]

  Adevarul este ca se lucreaza de 2 ani
  Sunt 4 volume de studii, analize SWOT, date, masuri, tinte dar nu se vrea sa fie folosite, apreciate de Presidentie, mediul politic, institutiile administratiei centrale
  Este o radiografie a societatii si economiei pe care se poate construi obiectiv, apolitic un demers pentru dezvoltarea Romaniei.
  Vedeti toate volumele aici
  http://www.acad.ro/strategiaAR/strategiaAR.htm
 • -2 (2 voturi)    
  Noi suntem Romani... (Marţi, 21 februarie 2017, 15:34)

  Petru-DoruCiuca [anonim]

  Inteligenti, Cultivati, Civilizati, Cu o Istorie Glorioasa!
  Pe noi nu ne intereseaza ce scrie Academia!
  Noi Muncim NU Gandim!
  Sa stea ei cu societatea lor burghezo-mostereasca!
  Am zis!
  Si ca mine, va zice si Guvernantii PSD! Ca si ei este la fel ca mine!
  Roman Verde...Pardon, ROSU!
 • 0 (0 voturi)    
  Să râdem sau să plângem ??!! (Miercuri, 22 februarie 2017, 16:41)

  Fisherman [utilizator]

  Bătrânii noștri Academicieni s-au trezit în zgomotul vuvuzelelor și au fost orbiți de sutele de mii de lanterne aprinse de nepoții și strănepoții care nu mai știu ce este rușinea. Și respectul față de Cei Bătrâni.

  După ce au stat oleacă și au meditat i-a lovit revelația: nu va mai fi cine să le aducă ceaiul la pat !Și atunci au făcut ce știau ei mai bine: au dat un Decret !
  ”- Aduceți tinerii la mine ! Țara trebuie să se îndrepte pe drumul cel bun !” au decretat ei. ”Doar trei pași, mari și lați ne despart de Autostrada Competenței, Eficienței și Abundenței. Tot înainte spre viitorul luminos al Țărișoarei.”

  Dar, măi tatatie, trebuie să afli că te-ai trezit cam tîrziu !
  Lipsesc trei generații de la apel.

  Dacă socotești din 1947 sunt Trei Generații de tineri care, cel puțin la matematică, erau abonați permanent la medaliile de aur ale Olimpiadelor Internaționale.
  Trei Generații care ar fi furnizat țării materia primă de a fi mândri că suntem români, pentru că în toate domeniile creației existau Mentori adevărați, cei care au izvorât din bazinul interbelic al educației. Știți voi prea bine cine au fost aceștia. Dacă v-a pocnit și uitarea vă amintesc aici un singur nume: Henry Coandă !
  Pe prima au lichidat-o comisarii sovietici, pe a doua au inhibat-o comisarii băștinași iar a treia și-a luat lumea-n cap în timpul în care comisarii post-decembriști erau prea ocupați cu șterpelitul.
  Cu asta te alegi dacă în loc să plivești dai cu coasa: cu miriștea.
  Așa că acum va trebui să vă puneți nădejdea doar în Domnia Sa Dragnea, măritul vodă de Teleorman.
  Doar El are Programul de stors apă din piatră seacă.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by