Romania are 6-a cea mai mare suprafata agricola utilizata dintre tarile UE si este printre primii 10 exportatori mondiali de grau si porumb, se arata intr-un raport privind starea agriculturii, lansat marti de PwC Romania. Agricultura noastra este insuficient mecanizata, afectata de fragmentarea proprietatii agrare, lipsa capitalului si a sistemelor de irigatii, precum si lipsa educatiei profesionale a lucratorilor agricoli. PwC Romania propune un set de masuri complexe pentru imbunatatirea productivitatii agrare. Vezi in atasament o sinteza a Raportului PwC.

Bogdan Belciu, PwCFoto: Hotnews

Romania este una dintre tarile europene cu cel mai ridicat potential in sectorul agricol, avand a 6-a cea mai mare suprafata agricola utilizata dintre tarile UE, insa se confrunta cu un randament foarte scazut al productiei agricole, din cauza mai multor factori, arata o analiza a PwC Romania.

  • Astfel, Romania avea la nivelul anului 2013 o suprafata agricola utilizata de 13,9 milioane de hectare, dupa cea a Frantei (29 mil. ha), Spania (23,6 mil. ha), Marea Britanie (17,3 mil. ha), Germania (16,7 mil. ha) si Polonia (14,4 mil. ha), dar mai mare decat cea de care dispuneau Italia (13,1 mil. ha), Ungaria (5,3 mil. ha) sau Bulgaria (5,1 mil. ha).  
  • 60% din suprafata agricola utilizata a Romaniei (8,2 mil. ha) o reprezinta terenul arabil, iar din aceasta suprafata circa doua treimi sunt folosite pentru culturi de cereale. Astfel se face ca Romania este unul dintre cei mai mari 10 exportatori de cereale din lume (locul 9 in lume la exportul de grau si locul 6 la exportul de porumb).
  • Desi cea mai mare parte a suprafetei cultivate este utilizata pentru cereale, acestea genereaza mai putin de 25% din valoarea productiei agricole totale (in valoare de 14.2 miliarde de Euro in 2015).
  • Ponderea agriculturii in Produsul Intern Brut al Romaniei a scazut constant in ultimii 20 de ani. De la 22,6 in 1993 la sub 5% din PIB in 2015. Aceasta scadere a venit pe fondul transformarii structurale a economiei romanesti, de la o economie preponderent industrial-agrara, la una bazata in principal pe servicii.
  • Desi contributia agriculturii la PIB este in scadere, Romania are in continuare cea mai mare pondere a sectorului agricol in structura PIB dintre toate tarile din Uniunea Europeana, de 3 ori si jumatate mai mare decat media europeana. In plus, la nivelul anului 2014, agricultura angaja 27,3% din populatia activa a Romaniei, de peste 6 ori mai mare decat media europeana de 4,4% din populatia activa.
  • Ponderea fortei de munca din Romania ocupata in agricultura avea in 2014 o valoare destul de apropiata de cea inregistrata in 1992, desi ponderea agriculturii in PIB a scazut de peste 4 ori in aceasta perioada, semnaland pierderi importante de eficienta. Practic, valoarea adaugata bruta pe persoana ocupata in agricultura se ridica in anul 2013 la doar 18% din media Uniunii Europene, iar situatia este si mai ingrijoratoare daca ne raportam la tarile din Europa de Vest. Valoarea adaugata bruta generata de o persoana ocupata in agricultura in Romania este de doar 7% din cea generata in Franta, respectiv 9% din cea generata in Spania.
  • Daca luam in considerare valoarea adaugata bruta la hectar, Romania se situeaza tot pe una dintre ultimele pozitii, aceasta fiind in jur de 600 EUR/ha (2013). Prin comparatie in tarile din Europa de Vest valoarea adaugata bruta la hectar depaseste 1.000 EUR/ha.
  • Aproximativ 85% din totalul fortei de munca din agricultura este nesalariata - lucrand pe propriile exploatatii agricole de subzistenta. Prin contrast, ponderea medie a lucratorilor nesalariati din sectorul agricol in UE este de 72%, iar in unele state chiar cu mult mai redusa (Spania- 50.%, Franta - 63.1%, Germania - 55.8% ).

"Tarile cu cei mai multi lucratori salariati in agricultura sunt cele care inregistreaza si cea mai ridicata valoare adaugata bruta generata la nivel de lucrator. Toate acestea conduc catre problema fundamentala cu care se confrunta agricultura romaneasca, si anume randamentul relativ mic al productiei agricole", a declarat Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania, coordonatorul studiului.

"Avand in vedere suprafata agricola vasta si rata de utilizare rezonabila din Romania, este clar ca randamentul productiei este principalul factor limitator al sectorului agricol", a adaugat Bogdan Belciu.

Randamentele Romaniei sunt in urma mediei europene cu 37.1% la productie de grau si 49.3% la productia de porumb, iar Romania este depasita de multe tari din Europa Centrala si de Est la acest capitol.

Solutiile propuse de PwC pentru imbunatatirea productivitatii sectorului agricol din Romania

Expertii PwC Romania au propus mai multe solutii pentru imbunatatirea productivitatii agriculturii romanesti:

  • 1. Optimizarea dimensiunii exploatatiilor agricole prin inregistrarea proprietatilor in sistemul national de cadastru, imbunatatirea modului de acordare a subventiilor pentru exploatatiile mici, stimularea asocierii fermierilor, introducerea unei dimensiuni minime comerciale si a unor masuri fiscale tintite.
  • 2.  Cresterea gradului de capitalizarea exploatatiilor agricole prin facilitarea accesului fermierilor la credite prin mecanisme de garantare a creditului agricol, stimularea utilizarii sistemelor de irigatii si modernizarea acestora, facilitarea accesului la fonduri europene si nationale relevante.
  • 3.  Cresterea gradului de pregatire profesionala a fermierilor prin modernizarea si promovarea invatamantului profesional si tehnic agricol, cresterea gradului de implicare a tinerilor in agricultura prin implementarea unor scheme de sustinere a acestora (sau facilitarea acces la fonduri europene relevante, oferirea de servicii adecvate de consultanta si formare profesionala.
  • 4. Reducerea evaziunii fiscale din sectorul agricol prin licentierea depozitarilor de cereal, optimizarea taxarii in sectorul agricol,  masuri reglementare de reducere a evaziunii fiscale.
  • 5. Dezvoltare rurala durabila prin adoptarea ultimelor inovatii din alte tari europene prin integrarea verticala si orizontala a activitatilor exploatatiilor si formarea de clustere rurale, promovarea fermelor ce pun accent pe impact ecologic redus si generare de energie sustenabila, promovarea unor modele moderne de gestionare a fermelor pentru a creste valoarea adaugata in agricultura, prin metodologii de rotatie sau diversificare a recoletelor dar si prin aplicatii de IT sau de robotica, promovarea inovarii prin colaborare intre universitati, entitati publice si private.

"Prin implementarea unui astfel de set de masuri, Romania ar putea sa-si sporeasca productia totala de cereale cu aproximativ 70%", a conchis Bogdan Belciu.