"Orice atlet il poate invinge pe Usain Bolt, daca ii leaga lui Bolt niste bolovani de picioare. Noi, ca tara, avem un talent deosebit in a ne crea singuri probleme, in a ne lega singuri bolovani de picioare. "Bolovanii" sunt acele probleme create artificial, care impiedica dezvoltarea unuia sau mai multor domenii din activitatea economica. In general, sunt usor de eliminat prin masuri punctuale. Una dintre aceste probleme e legata de fraza "a demonstra intentia si capacitatea", din celebrul formular pentru obtinerea codului de TVA, a spus marti fostul secretar de stat din Finante, Gabriel Biris.

Gabriel BirisFoto: Adi Iacob / StartupCafe

"De ce plecam de la premisa ca toti contribuabilii sunt hoti? Care sunt criteriile dupa care evaluam aceasta intentie si capacitate? Criteriile sunt date prin ordin al presedintelui ANAF, care este secret si care, inteleg ca se ajusteaza din mers. Avem de-a face asadar cu o tinta miscatoare. Noi incercam sa respectam niste criterii care nu au trecut printr-un filtru de legalitate, nici nu stiu daca sunt legale, ca OPANAF-urile nu trebuie sa treaca nici pe la justitie, acum, mai nou, trebuie sa treaca pe la legislatie fiscala. Ne mai miram de ce sunt probleme? Pentru ca ne punem bolovani. Trebuie ca aceasta nefericita sintagma "evaluarea intentiei si capacitatii" sa dispara", a mai spus marti fostul secretar de stat.

Biris a mai dat exemplul unor clienti ai lui care dupa ce si-au prelungit contractul de inchiriere pe sediu, au uitat sa notifice Fiscului acest lucru, iar ANAF le-a retras codul de TVA. "Noi am trecut de la o extrema la alta- de la nicio reglementare, la o reglementare foarte dura. Pentru lucruri minore, te trezesti dintr-o data fara codul de TVA", mai spune consultantul fiscal.