Cresterea economica mondiala va incetini la 3,3% in anul 2008, estimeaza Banca Mondiala. Institutia atrage totodata atentia asupra faptului ca instabilitatea financiara ar putea provoca o recesiune a economiei americane, relateaza NewsIn.

Noile rezultate publicate miercuri sunt inferioare ultimelor estimari facute de Fondul Monetar International, care vorbea, in octombrie 2007, de o crestere a produsului intern brut mondial cu 4,8% in 2008.

Banca Mondiala a considerat ca produsul intern brut la nivel global a crescut cu 3,6% in 2007, vorbind de o revenire a cresterii in 2009 (de 3,6%) datorita dinamismului tarilor emergente, ce compenseaza slabiciunea tarilor dezvoltate.

"La nivel global, cresterea economica in tarile cu economii emergente este asteptata sa scada moderat in cursul urmatorilor doi ani", a precizat directorul grupului de studiu asupra perspectivelor de dezvoltare, Uri Dadush.

Expertii Bancii Mondiale au enumerat riscurile asupra economiei mondiale: "deprecierea dolarului, posibilitatea unei recesiuni in Statele Unite ale Americii si volatilitatea in crestere a pietelor financiare".

Potrivit acestora, "turbulentele vor persista pe piata internationala a creditelor pana la sfarsitul anului 2008".

Bancile trebuie totodata "sa poata suporta costurile", iar efectele lor asupra consumului, motorul principal al economiei americane, "raman limitate".

Zona euro este de asemenea afectata: cresterea economica va pierde peste jumatate de punct procentual, ajungand la 2,1% in 2008, urmand sa creasca la 2,4% in 2009, arata Banca Mondiala.

Cresterea economica in Japonia va scadea sub pragul de 2%, la 1,8% in 2008, crescand cu 2,1% in 2009. Banca Mondiala a subliniat rolul jucat de catre tarile in curs de dezvoltare.

Acestea trebuie sa cunoasca o crestere de 7,1% in 2008, fata de media de 2,2% in tarile dezvoltate.

Co-autorul raportului, Hans Timmer a explicat: "Prin urmare, cum dolarul scade, exporturile americane explodeaza, ceea ce contribuie la eliminarea deficitului curent al Statelor Unite ale Americii si la atenuarea dezechilibrelor mondiale".

Banca Mondiala, a carei functie principala este lupta impotriva saraciei si sustinerea dezvoltarii economice, a publicat acest raport anual de recomandari specifice la cererea tarilor din Sud.