Fara a fi un cost, TVA creeaza presiune pe cash-flow - spun specialistii

Introducerea TVA la tranzactiile imobiliare - presiune in piata

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Miercuri, 9 ianuarie 2008, 14:34 Economie | Finanţe & Bănci


Apartamentele noi se vor scumpi primele
Foto: Rompres
Plata TVA la tranzactiile imobiliare intre persoane juridice - o noutate legislativa - pune presiune pe preturi si va determina, indirect, cresterea acestora, sustin specialistii din piata imobiliara. Efectele se extind asupra celorlalte tranzactii, in care sunt implicate persoanele fizice, adauga acestia. Pe de alta parte, exista sanse mari ca prevederea sa fie eliminata prin votul Parlamentului, adica sa fie aplicata numai pana in primavara.

Diana Coroaba, Senior Tax Manager in cadrul firmei PricewaterhouseCoopers explica daca introducerea TVA ar trebui sau nu sa aiba efect asupra efortului financiar al cumparatorului:

 
"In mod normal, preturile nu ar trebui sa fie afectate, pentru ca TVA nu este un cost, dar costul real suportat de cumparator va creste, avand in vedere ca acesta va avea nevoie de o finantare mai mare."
 
 
Diana Coroaba, Senior Tax Manager, PricewaterhouseCoopers


Informatia pe scurt:
 • In cadrul modificarilor aduse de Guvern la Codul Fiscal se regaseste si introducerea platii TVA la tranzactiile imobiliare intre persoane juridice
 • cei care au incheiat contracte in 2007 pot fi si ei afectati
 • scad posibilitatile de a specula pe piata imobiliara
 • pentru a evita sa onoreze facturi cu 19% mai mari (desi TVA e deductibila), cumparatorii au posibilitatea sa transfere contractele "pe persoana fizica"
 • este posibil ca prevederea sa fie eliminata in Parlament, dar pana la forma finala care va fi votata in primavara, ramane in vigoare Ordonanta de Urgenta a Executivului
Daca persoanele juridice vor plati sau nu vor plati TVA pentru tranzactiile imobiliare pe tot parcursul anului 2008 este o dilema pe care numai votul deputatilor o va solutiona, si asta cel devreme in luna martie.

Pana atunci, TVA se prefinanteaza (adica, se plateste, urmand a fi recuperata ulterior), inclusiv la imobilele si terenurile contractate in 2007, dar pentru care nu s-au incasat inca toti banii. "In primul rand, acest lucru afecteaza direct pe cei care isi cumpara "pe firma" apartamente noi, de la dezvoltatorii imobiliari", spune Florina Cojocari, Account Manager la compania imobiliara Eurisko.


Ce spune actul normativ

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.106 emisa in luna octombrie 2007, ale carei instructiuni de aplicare au fost aprobate prin Hotararea de Guvern nr.1579 publicata in decembrie, prevede eliminarea masurilor de simplificare (respectiv asa numita “taxare” inversa) in aplicarea TVA la tranzactiile imobiliare intre persoane juridice inregistrate in scopuri de TVA.

Pe scurt, daca in anul 2007 cumparatorii inregistrati in scopuri de TVA nu trebuiau sa prefinanteze TVA pentru achizitiile de proprietati imobiliare (TVA se inregistra in decontul de TVA atat ca taxa colectata cat si ca taxa deductibila), incepand cu 1 ianuarie taxa va fi platita efectiv, ca si pentru alte achizitii la care se percepe TVA.

Cine si cum va avea de suferit

Cei mai afectati sunt cumparatorii care au incheiat contracte in 2007 si mai au inca sume importante de platit in 2008. "Daca s-a platit un avans in 2007, cumparatorul va pre-finanta numai valoarea TVA aferenta sumei ramase de achitat in 2008. In schimb pentru tranzactiile pentru care vanzatorul a emis factura in 2007 pentru intreaga valoare, nu se mai pre-finanteaza TVA chiar daca transferul dreptului de proprietate si platile sunt efectuate in 2008.

Cumparatorii trebuie sa aiba in vedere prefinantarea TVA pentru toate contractele incheiate incepand cu 1 ianuarie 2008, cu exceptia cazului in care Parlamentul va respinge propunerile Guvernului, a mentionat Diana Coroaba, Senior Tax Manager in cadrul firmei PricewaterhouseCoopers. "De asemenea, o alta modificare importanta este eliminarea taxarii inverse pentru pentru lucrarile de constructii-montaj, caz in care prefinantarea  TVA se transfera de la constructor la dezvoltatorul proiectelor imobiliare", adauga Diana Coroaba.

O alta problema care ar putea aparea in 2008 se refera la persoanele fizice care construiesc blocuri de apartamente fara sa se inregistreze in scopuri de TVA.

Scad posibilitatile de speculatii imobiliare

Un alt efect pe piata: "Se va reduce ritmul achizitionarii de imobile in scop speculativ. Foarte multi si-au infiintat firme in scopul de a cumpara apartamente noi, fara TVA. Plateau un avans, iar in perioada de pana la achitarea sumei finale faceau diferite speculatii imobiliare. Prevederea va reduce ritmul aparitiei acestor firme fara obiect de activitate", explica Florina Cojocari.

Desi afecteaza direct persoanele juridice care cumpara apartamente noi, cresterea pretului la acestea va determina o crestere a cererii pentru apartamente vechi, deci se vor mari si preturile pentru acestea.

Ce solutii gasesc cumparatorii

Clementina Cinca a semnat "pe firma" un precontract cu dezvoltatorul proiectului imobiliar New Town, pentru un apartament in valoare de circa 200.000 de euro. A platit in 2007, la semnarea precontractului, un avans de 25%, urmand sa achite restul sumei la momentul livrarii, adica pana in primavara anului 2009.

"Dat fiind ca am suficient timp la dispozitie, voi astepta clarificarea situatiei. In orice caz, cred ca voi plati diferenta de 75% pe persoana fizica, chiar daca mi se va aplica in continuare regimul de taxare inversa, deci voi fi scutita de plata TVA-ului. Aceasta din cauza impozitului pe care va trebui sa-l platesc pe imobil. Daca fac contractul pe persoana juridica, impozitul de va ridica la circa 2.000 de euro anual, ori, ca persoana fizica, voi plati numai 50 de euro".

In concluzie, tranzactia "pe firma" nu mai pare sa fie avantajoasa si Clementina ia in calcul optiunea de a ceda contractul de pe firma, pe persoana fizica.

Senatul a votat eliminarea prevederii

Pentru a se transforma in lege, Ordonanta nr.106/2007 trebuie votata in Parlament. Senatorul PDL Ionut Popescu a declarat pentru HotNews.ro ca, la dezbaterea din Senat, a propus un amendament de eliminare a prevederii.

"Nu este corect sa fie afectati cei care au incheiat contracte in 2007", spune acesta. Actul normativ a intrat pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, iar o decizie finala va fi luata, cel mai probabil, nu mai devreme de martie sau chiar aprilie. Daca deputatii vor vota forma propusa de Senat, nu se va mai plati TVA la tranzactiile dintre persoane juridice. Pana atunci, prevederile Ordonantei sunt insa valabile.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11217 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  aha (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 15:37)

  ionel [anonim]

  Foarte inteligent titlul :)
  • +1 (1 vot)    
   PUBLICITATE MASCATA (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 17:40)

   gg [anonim] i-a raspuns lui ionel

   ca articolul asta e doar publicitate nerusinata.
   cum credeti voi ca se maresc aberant preturile si cum se vor prabusi spectaculos in 1-2 ani ? prin zvonuri lansate in interesul cui trebuie
 • +4 (4 voturi)    
  nota 4 (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 16:37)

  bucurestean [anonim]

  Draga Ioana, iti dau nota 4. Cu maxima sinceritate, prostia din titlu si primul paragraf (pana acolo am citit) este auzita de la altii sau e nascocita !?
 • +1 (1 vot)    
  de o stupiditate crasa (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 16:43)

  Iulian [anonim]

  Mega inteligent:

  1. TVA platit intre entitati neplatitoare de TVA
  2. constructorul persoana fizica plateste TVA cand cumpara materialele de constructie, apoi cumparatorul persoana fizica plateste TVA la TVA-ul respectiv.

  Domnilor guvernanti originatori ai ordonantei de urgenta in cauza, senzatia mea este ca ati prins promotie la lobotomie: buy one get one for free.
 • +3 (3 voturi)    
  nota 3 cu indulgenta... (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 17:04)

  Lavs [utilizator]

  Desi risc sa fiu acuzata de lipsa de originaliate, nu pot sa nu subscriu comentariilor precedente, in a considera incalificabila formularea agramata din titlul articolului. Poate trei comentarii care semnaleaza aceeasi problema vor fi, totusi, suficiente pentru a determina autorul/autoarea sa corecteze articolul (si in text sunt multe greseli).
 • 0 (0 voturi)    
  Uau (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 17:24)

  Andy [anonim]

  Ce de specialisti cand vine vorba de scumpiri.
  Mai bine va deschideti o agentie imobiliara, ca la articole nu prea va pricepeti.
  Sau si pe acolo se moare de foame?
 • +2 (2 voturi)    
  Specialist imobiliar? Fals !!!! (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 17:32)

  ady [anonim]

  Cel care a scris articolul chiar nu are habar de TVA. Daca intreba macar un contabil afkla despre ce este vorba.
  Pretul apartamentului nu creste deloc daca se aplica TVA-ul la el. Consumatorul final (fizica) plateste la fel. Asta e doar o gogoasa aruncata pe piata ca sa se mai umfle pretul aprtamentelor.
  EX: Firma A constructoare vindea in 2007 apartamentul cu 80.000. euro fara TVA la un intermediar B. B vindea lui IONESCU apartamentul cu adaos de 20.000. euro , adica 100.000 plus 19.000.TVA-ul= 119.000.
  2008: A vinde cu 80.000.+19% TVA=95.200 firmei B.
  B revinde cu adaos de 20.000. adica cu 100.000. +19%TVA=119.000.
  Deci pretul ramine acelasi. Ce e modificat? Fluxul de numerar. Pentru a cumpara pe loc un apartamnet trebuie sa dai cu 19% mai mult. pentru un speculator inseamna ca va cumpara mai putine apartamente.
  La intermediere nu se plateste TVA la TVA , ci TVA la adaosul practicat. Asa cum se vede din articol.
  Cum autorii de articole scriu despre economie si nu stiu economie, scriu despre medicina si nu stiu medicina ,nu trebuie sa ne mire ca scriu articole si nu stiu limba romana.
 • 0 (0 voturi)    
  Sa dam sarmale electorale!!! (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 20:07)

  bernard70 [anonim]

  Guvernul joaca un joc psihologic ingenios: dispretuirea maselor.

  Daca, respectiv cand, acest gen de informatii ajunge la gramada de oameni cu stare materiala, sociala si, de regula, intelectuala precara - ii este gadilat orgoliul, gramada va proslavi pe "dreptate-facatori".

  Daca ii imbunatatesti situatia, iti va fi recunoscatoare. La fel de mult te va aprecia si daca incerci sa stopezi dezvoltarea celor care "se descurca"/"o duc bine"/"isi iau pe firma"/etc. Asta pentru ca gramada, daca nu poate avansa, dezvolta o invidie naturala directionata spre cei care pot avansa. Daca gramada nu poate inainta, atunci, pentru ca toti suntem egali in drepturi si libertati, e mai bine ca nimeni sa nu avanseze...

  Partea interesanta a "sarmalelor electorale" este ca au un scop parsiv. SE nu sunt menite a da impresia unui trai mai bun sau pentru a crea o imagine de binefacatori/dreptate-facatori unui anumit om sau grup politic; SE exista pentru a induce gramezii sentimentul de "ma simt obligat sa", "ii/le sunt dator".

  Cata parte a gramezii realizeaza acest efect, aceasta influentare subtila a subconstientului gramezii?
 • 0 (0 voturi)    
  Dispretuieste gramada! (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 20:07)

  bernard70 [anonim]

  Ia si te va considera hot, mafiot, dar te va respecta, caci esti puternic! Da-i inapoi ce i-ai luat si te va aprecia, iti va ramane indatorata, caci esti ingaduitor!

  Pentru gramada, aceasta OG se traduce prin: "sa nu isi mai ia ASTIA atatea case. Eu abia ma descurc."; "e bine asa, sa nu isi mai ia ASTIA case pe firma, sa fure lumea."

  Se aplica si in cazul "taxei (discriminatorie) de prima inmatriculare", in vechea si, MINUNE de SE, noua formula.
  Stim ca o sa asistam la destul de multe astfel de sarmale electorale in perioada ce urmeaza, caci au nevoie de bani ACUM-ACUM - pentru a fabrica si mai multe sarmale electorale...

  Sarmale electorale pentru gramada!

  Fie ca sunt sub forma de luat si dat inapoi, fie ca sunt menite a crea impresia de dreptate sociala si impiedicarea acumularii de avutie de catre cei care pot, stiu si fac, etc; toate sunt menite sa indatoreze psihologic gramada...

  Ce vor nascoci in continuare? Ce gust de E-uri le mai pot da sarmalelor electorale?
 • 0 (0 voturi)    
  nu are de ce sa puna presiune (Joi, 10 ianuarie 2008, 9:24)

  gimini [anonim]

  Pe piata apartamentelor vechi, care se tranzactioneaza de la om la om, nu are de ce sa puna presiune. A, ba pardon, decat daca ziaristii, cu titlurile lor inepte, nu mai fac un pic de tam-tam in sensul asta.

  Si uite asa numai in Romania se intampla ca Ionescu sa nu-si vanda apartamentul cu lunile si totusi... sa-i creasca pretul.
 • 0 (0 voturi)    
  Opinii contradictorii (Joi, 10 ianuarie 2008, 9:56)

  Gigi [anonim]

  M-am nascut mult prea tarziu ca sa stiu ce inseamna comunism. Cu toate acestea nu pot fi de acord cu "bernard70". Chiar daca nu am nimic impotriva celor care "se descurca" sau "au n'spe case" nu pot sa nu constat zilnic pe propria piele efectul pe care acestia il produc asupra preturilor. Am ales, in ciuda faptului ca am venituri decente, sa locuiesc inca cu parintii pentru ca nu imi convine sa dau 40% din salariu la rata unei garsoniere igrasioase la marginea orasului. De asemenea nu imi convine sa dau o chirie de 3-400 de euro la acesti descurcareti care nu sunt in stare sa-ti schimbe un geam cand se sparge chiar daca ei sunt proprietarii. Prin urmare nu inteleg de ce trebuie sa platesc atat pe un bun imobil care nu merita acesti bani. Nu vreau sa-mi reduc viata la a astepta "salariul" pentru a plati "rata" sau "chiria" pe un jeg de casa. Si in cele mai liberale, democrate si dezvoltate state sunt unele aspecte ale vietii economice cu o mare sensibilitate "sociala" si care un sunt lasate chiar la voia intamplarii 100% (de exemplu subventiile pentru agricultura). Probabil ca liberalism 100% exista doar in statele africane unde societatea este mult prea polarizata pentru a se vorbi despre o tara dezvoltata...vreodata.
  • 0 (0 voturi)    
   tzatza mamei (Joi, 10 ianuarie 2008, 10:29)

   semaca [anonim] i-a raspuns lui Gigi

   "Opinii contradictorii" vrea sa ne arate cit e el de destept ca nu plateste rata la casa sau ca nu sta cu chirie - el sta cu parintii ce sa ii faci - asta e solutia pe care trebuie sa o adoptam toti nu ? asa ca ce mai asteptati - da-ti buzna in casele parintilor si spuneti-le cit sunteti de destepti :o)
   sincer - asta e romania - daca vrei sa traiesti in ea si sa ai totusi o viatza a ta te supui mersului (a)normal al lucrurilor din tara asta - platesti rata la locuinte infecte etc ... Nimeni nu iti da pe degeaba nimic nici in romania nici in alte parti ale lumii. "Opinii contradictorii" poate ar trebui sa lase maimutareala de copil de tzatza si sa se gandeasca serios ce face daca vrea intradevar sa aiba o casa a lui, nu sa stea pina la pensie de fusta mamei
   • 0 (0 voturi)    
    Pentru Semaca cel cu capul plecat... (Joi, 10 ianuarie 2008, 21:18)

    gigi [anonim] i-a raspuns lui semaca

    Nu a spus nimeni ca statul cu parintii este o solutie. Zi de zi am dubii ca as fi luat cea mai buna decizie. Si am stat si cu chirie... Dar....si este un mare DAR...intr-o tara de "snobi" in care este prost cel care da si nu cel care cere, in care multora le este rusine sa spuna "baga-ti matale apartamentul de doua camere de la periferie dintr-un bloc de acum 40 de ani impreuna cu toti cei 100000E pe care ii ceri undeva...ca eu nu cred ca merita mai mult de 30000E", daca s-ar gasi mai multi sa spuna NU poate lucrurile ar merge altfel. Pe de alta parte moda "proprietatii" este specifica meleagurilor noastre...ne-am nascut toti proprietari. Incearca tu sa-i vinzi neamtului un pachet de tigari cu 5 eurocenti mai scump decat i l-ai vandut ieri si o sa vezi ca se incrunta la tine si te intreaba "De ce?". Romanasul nostru o sa fie mandru...ca daca nu intreaba inseamna ca are bani si ca il doare in basca de cat costa. Asa ca tu poti sa te supui "mersului normal al lucrurilor" ca eu unul nu am de gand sa plec capul asa usor...
 • 0 (0 voturi)    
  Incompententa jurnalistica (Joi, 10 ianuarie 2008, 10:06)

  Zoom [anonim]

  Ceea ce nu scrie in articol, dar nu ma mir, este ca de fapt, hotararea de guvern nu face decat sa renunte la "taxarea inversa", introdusa in 2007.
  Pentru cine stie cat de cat contabilitate, nu e nici un mister sa stie ca abia acum s-au normalizat fluxurile de numerar. In 2007, dezvoltatorul achizitiona materiale cu TVA si le factura, in devizul de lucrari, fara, urmand a-si recupera TVA-ul ulterior. Mai mult, prevederea era aplicabila doar societatilor, si nu persoanelor fizice, de unde si aparitia firmele pentru cumparat apartamente.
 • 0 (0 voturi)    
  Sugestie pentru hotnews.ro (Joi, 10 ianuarie 2008, 10:57)

  realwahl [anonim]

  Putem vota si articolele? Macar asa ar putea intelege si autorii lor (precum si sefii autorilor) cat de apreciata e munca lor.
  Poate ca asa isi vor da mai mult interes in munca pe care o fac si nu vor mai scrie doar articole "la norma", fara o documentare corespunzatoare.
 • 0 (0 voturi)    
  aberant (Joi, 10 ianuarie 2008, 11:54)

  ionut [anonim]

  Si cum draga Ioana vor evita cumparatorii plata facturii cu 19% mai mare trecand "pe persoana fizica"?
 • 0 (0 voturi)    
  pana la urma, persoanele fizice platesc TVA? (Joi, 10 ianuarie 2008, 13:17)

  Iulian [anonim]

  In concluzie, persoanele fizice vor plati TVA la tranzactii cu proprietati noi unde constructorul este persoana fizica si cumparatorul este persoana fizica?

  Ieri am vorbit cu 3 notari si toti 3 inclinau sa creada ca si persoanele fizice vor plati acest TVA, insa la fel de sigur era ca nu notarii il vor colecta.

  Intelegerea mea este de asemenea ca persoanele fizice nu platesc TVA... deci?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru Iulian (Vineri, 11 ianuarie 2008, 12:00)

   burlacu [anonim] i-a raspuns lui Iulian

   e uimitor sau nu cum poti gasi 3 persoane si toti cam aburitori, or fi din intamplare din sursele de informare ale ioanei din articol. cu dezinteres total iti sugerez sa intrebi contabili despre chestii economice. daca se adauga TVA la vanzarea de imobile intre PF se incalca un principiu fundamental in fiscalitate, evitarea taxarii duble a aceluiasi obiect, sau taxa la taxa. Desi nu s ar incalca prima data, totusi sumele adaugate ar fi colosale,, inca o revolutie. sau PF vor conduce contabilitate si vor incasa TVA platit pe materiale.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru Iulian (Vineri, 11 ianuarie 2008, 14:18)

  m [anonim]

  In cazul vanzarilor izolate de imobile intre doua persoane fizice, e greu de crezut ca se va ajunge la taxarea cu TVA. Ar fi anormal sa se intample asa ceva pt ca, exceptie cei care fac acest lucru ca o profesie in sine, nu e vorba de o "activitate economica", mai exact o livrare de bunuri, ci de una de natura civila.

  Daca insa dezvoltatorii imobiliari (adica cei care fac parte din categoria celor care vand imobile cu titlu profesional si deci desfasoara "activitati economice" dupa cum cere ca principiu Codul fiscal ca sa fii "persoana impozabila") se vor apuca sa treaca "pe persoana fizica" operatiunile, se va pune problema daca ei, ca persoane fizice, nu desfasoara in realitate activitati economice. Atunci e posibil ca fiscul sa interpreteze operatiunile ca fiind comerciale - deci livrari de bunuri - si asadar taxabile cu TVA [si probabil nu prin metoda taxarii inverse].

  Interesant este de vazut ce se va intampla cu tranzactiile in sine daca se interpreteaza asa si cine va suporta in final TVA-ul cu penalitati cu tot; corect din punct de vedere moral ar fi ca "dezvoltatorul - persoana fizica" sa il suporte pt ca stia de la bun inceput la ce se expune si a vrut in mod intentionat sa ocoleasca plata unor taxe :) ... ramane insa de vazut ce o sa fie corect si din punct de vedere juridic.

  Drept e ca autorul articolului e usor eliptic in explicatii ... iar notarii nu prea sunt nici ei specialisti in fiscalitate.
  • 0 (0 voturi)    
   vorbesti sa te afli in treaba (Sâmbătă, 12 ianuarie 2008, 9:08)

   marius [anonim] i-a raspuns lui m

   treci la fapte (nu la articole citite prin ziare). pe teren. la practica. atunci vei vedea cum se aplica legea. este o mare tampenie sa platesc TVA de doua ori(P.F.). o data cand cumpar materialele si construiesc casa si TVA inca o data la vanzare(platesc TVA de doua ori)
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Luni, 14 ianuarie 2008, 18:17)

  ion [anonim]

  Va rog: o persoana fizica care cumpara un teren sau imobil va plati TVA?
  Multumesc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by