Comisia Europeana nu declanseaza proceduri de deficit excesiv impotriva statelor membre pe baza prognozelo economice, a declarat, joi, prim-vicepresedintele executivului comunitar, Frans Timmermans. UPDATE. Intr-un raspuns furnizat HotNews, Comisia Europeana a precizat ca procedura de deficit excesiv se poate declansa in general, pe baza datelor istorice pe care Comisia le primeste de la statul respectiv pentru perioada respectiva sau a prognozelor guvernului in cauza.

Intr-o conferinta de presa, Timmermans a fost intrebat despre declaratiile liderului PSD, Liviu Dragnea, potrivit carora ar exista "un plan de decrediblizare a Guvernului", pentru a determina Comisia Europeana sa declanseze procedura de deficit excesiv fata de Romania, pe baza prognozelor economice.

"Nu stiu ce a spus domnul Dragnea despre asta si nu am nicio informatie despre asta. Noi nu procedam in felul acesta", a raspuns Timmermans.

In 12 aprilie, la postul Antena 3, Liviu Dragnea a lansat informatia ca ar exista "un plan" pentru a determina Comisia Europeana sa declanseze procedura de deficit excesiv fata de Romania. bazat pe prognoze, fara a se mai astepta finalul anului, pentru executia bugetara.

"O sa va spun ceva ce nu s-a mai spus in spatiul public si domnul Viorel Stefan poate sa va confirme. Exista un plan pentru a decredibiliza Guvernul nostru care a fost alimentat cu faptul ca nu o sa avem venituri pentru Legea salarizarii, ca nu o sa putem sa facem veniturile pe care le-am prognozat, ca nu o sa avem cresterea economica prognozata si acest scandal cu pensiile pentru a genera in Comisia Europeana ceva nemaiauzit, nemaiintalnit, neprevazut in Tratat si anume pentru a forta Comisia Europeana sa declanseze o procedura de deficit excesiv pe prognoza, adica sa nu astepte sfarsitul anului si sa spuna de acum <>, a afirmat Liviu Dragnea, citat de News.ro.

UPDATE Intr-un raspuns furnizat HotNews, Comisia Europeana a precizat ca procedura de deficit excesiv se poate declansa in general, pe baza datelor istorice pe care Comisia le primeste de la statul respectiv pentru perioada respectiva sau a prognozelor guvernului in cauza.

De asemenea, daca exista o deviere semnificativa de la obiectivul pe termen mediu, conform datelor aferente, Comisia va declansa o procedura pentru abatere semnificativa. Astfel, in cazul in care cele mai noi date pentru anul 2016, ce vor fi disponibile in aceasta perioada, arata o deviere semnificativa, exista o mare probabilitate ca CE sa lanseze procedura susmentionata in aceasta primavara, a mai precizat CE.

Precizatile complete ale Comisiei Europene:

Procedura de deficit excesiv este declansata, in general, pe baza datelor istorice pe care Comisia le primeste de la statul respectiv pentru perioada respectiva sau a prognozelor guvernului in cauza. In ceea ce priveste cazul concret al Romaniei, legea bugetara pentru 2017 mentioneaza un deficit bugetar de 2.98%, sub plafonul de 3% mentionat in Tratat, iar urmatorul Raport de convergenta, asteptat pana la sfarsitul lui Aprilie, contine o actualizare a tintelor fiscale asumate de Guvern.

Cu toate astea, Comisia a avertizat Romania, inca din februarie, privind cresterea deficitului bugetar, prin intermediul unei scrisori adresate ministrului Finantelor, scrisoare semnata de vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro, dialog social, stabilitate financiara, servicii financiare si Uniunea pietelor de capital si de Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vami.

In astfel de cazuri Comisia are si posibilitatea de a intocmi un raport care sa semnalizeze riscul de neindeplinire a obligatiilor privind deficitul bugetar. Acest raport se bazeaza pe prognoze ale Comisiei si decizia de a intocmi acest document va fi luata in functie de probabilitatea si marimea devierii de la deficitul asumat.

Mai mult, Romania pastreaza in continuare obligatiile ce decurg din Pactul de stabilitate si de crestere, prin care statele membre se angajeaza sa obtina si sa mentina obiectivele specifice pe termen mediu. In cazul Romaniei, acest obiectiv este un deficit bugetar de 1% in termeni structurali; iar conform Regulamentului 1466/97, daca exista o deviere semnificativa de la obiectivul pe termen mediu, conform datelor aferente, Comisia va declansa o procedura pentru abatere semnificativa. Astfel, in cazul in care cele mai noi date pentru anul 2016, ce vor fi disponibile in aceasta perioada, arata o deviere semnificativa, exista o mare probabilitate ca CE sa lanseze procedura susmentionata in aceasta primavara.

In legatura cu procedura privind abaterea semnificativa trebuie facute cateva precizari, aceasta are un scop dublu:

- De a aduce statele membre inapoi sau mai aproape de pozitia fiscala care ar fi existat in cazul absentei unei devieri;

- De a impiedica statele membre sa intre in procedura de deficit excesiv

Procedura privind abaterea semnificativa ar trebui sa aiba efect pe termen scurt si nu trebuie confundata cu procedura de deficit excesiv, al carei scop este de a corecta erori majore ale politicilor fiscale, proces ce poate dura mai multi ani.

Procedura privind abaterea semnificativa include 4 etape mari:

- Declansarea procedurii de catre Comisie, printr-un avetisment;

- Recomandarea Consiliului. Consiliul va analiza situatia si, pe baza recomandarii Comisiei, va adopta o recomandare, conform articolului 121(4) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, privind masurile necesare ce trebuie luate;

- Raport al statului membru in cauza privind actiunile intreprinse in scopul respectarii recomandarii Consiliului;

- Consiliul adopta o decizie prin care stabileste daca actiunile mentionate in raport au fost eficiente.