​Imbatranirea Romaniei, editia 2017. Sunt politicile publice adaptate acestui fenomen? Cateva consecinte economice, sociale si psihologice ale imbatranirii

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 26 aprilie 2017, 9:05 Economie | Finanţe & Bănci


Avem judete in care unul din 3 locuitori au peste 60 de ani
Foto: sxc.hu
Statistica a transmis miercuri un comunicat care confirma fenomentul de imbatranire a populatiei tarii, singura noutate fiind datele din ianuarie 2017. Despre imbatranirea Romaniei HotNews a scris in repetate randuri, fenomenul fiind de natura a re-desena politicile publice care adreseaza noile realitati demografice. Romania devine o tara tot mai imbatranita si,din pacate, in ultimii ani aceste politici publice (de stimulare reala a natalitatii de pilda) au fost incoerente. Imbatranirea  populatiei reduce si ritmul de crestere economica, existand studii care arata ca o crestere cu 10% a ponderii populatiei de peste 60 de ani reduce cu 5.5% ritmul de crestere al PIB/capita.

Ce arata datele INS transmise miercuri dimineata:
La 1 ianuarie 2017p populaţia după domiciliu a fost de 22,22 milioane persoane.  Fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, populaţia vârstnică de 65 ani şi peste depăşind cu 269.000i persoane populaţia tânără de 0-14 ani (3,55milioane varstnici faţă de 3,28 milioane tineri).

Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 105,8 (la 1 ianuarie 2016) la 108,2 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (la 1 ianuarie 2017).
Vârsta medie a populaţiei a fost de 41,1 ani, cu 0,2 ani mai mare decât la 1 ianuarie 2016. Vârsta mediană a fost de 40,8 ani, în creştere cu 0,4 ani faţă de 1 ianuarie 2016
 • Cateva cauze si cum stam cu imbatranirea pe judete
Imbatranirea populatiei se datoreaza in primul rand scaderii natalitatii. Care natalitate a scazut la randul ei din cauza migratiei (interne si externe) dar si a schimbarii modului de viata, multe dintre femei punand in prim plan cariera si amanand momentul aducerii pe lume a unui copil. Plecarea multor tineri din mediul rural catre cel urban (migratia interna) a abandonat comportamentul demografic traditional taranesc procreativ si a trecut la un nou comportament demografic, mult mai putin procreativ. Astfel s-a produs o accentuare a imbatranirii demografice in mediul rural si un decalaj intre cele doua medii.

Fenomenul de parasire a tarii, in principal de catre populatia tanara si adulta (migratia externa) care incerca astfel sa obtina castiguri mai mari pentru a avea o situatie financiara care sa-i permita o viata cat mai confortabila a condus la accelerarea procesului de imbatranire demografica in Romania.

Daca ne uitam la evolutia pe judete a acestui fenomen de imbatranire, celebrul judet Teleorman este de departe campionul imbatranirii, cu aproape 33% din populatie avand peste 60 de ani. Valcea, Braila si Buzau sunt urmatoarele "cele mai imbatranite" judete. La capatul opus gasim Ilfovul, Iasiul, Timisul si Satmarul unde ponderea seniorilor nu trece de 22%.
Pe langa migratie si natalitate, mai avem un factor de care trebuie sa tinem seama: cresterea duratei medii de viata, care a facut ca un numar tot mai mare de persoane ajunse pensionare sa beneficieze de pensie un numar tot mai mare de ani, comparativ cu alte perioade cand numarul de supravietuitori si speranta de viata la varste inaintate erau mai reduse.

 • Consecintele sociale ale imbatranirii demografice
Trecerea de la munca la viata de pensionar are efecte profunde, resimtite de fiecare roman intr-un mod personal. De regula, femeile traverseaza cu mai multa usurinta acest eveniment fata de barbati, explicabil prin rolul asumat de femei in familie- fiind mai ocupate cu rezolvarea diferitelor activitati gospodaresti si deci, avand de indeplinit activitati cotidiene utile, privesc cu oarecare detasare iesirea la pensie si uneori chiar ca o usurare de sarcini. In schimb barbatii (mai putin implicati in asemenea activitati) se vad inutili, manifestand indispozitie si uneori insatisfactie si apatie, se arata  in lucrarea "Populatia Romaniei la orizontul anilor 2060"
De asemenea, la barbatii de la oras indispozitia si insatisfactia este mai ridicata decat la barbatii din rural, carora iesirea la pensie le creeaza mai mult timp liber pentru a se putea ocupa in liniste de activitatile gospodariei.

Dupa gradul de pregatire profesionala, s-a constatat ca socul pensionarii, aparent este mai intens in randul persoanelor cu pregatire superioara si in general calificate, comparativ cu persoanele cu un nivel de pregatire inferioara sau necalificate.

In perioada imediata dupa pensionare, se produc o serie de modificari legate de schimbarea modului de viata, intreruperea relatiilor de munca, schimbarea pozitiei in cadrul familiei si a grupului social caruia ii apartine fiecare persoana in parte. Declinul fiziologic devine in scurt timp preocuparea esentiala, iar sentimentele de izolare si marginalizare se acutizeaza. Pensionarul se vede depasit de evenimente, iar in familie simte pierderea prestigiului si uneori chiar si a independentei de miscare. Asemenea manifestari se produc atunci cand intreruperea activitatii are loc in mod brusc si atunci cand un asemenea eveniment nu corespunde intotdeauna cu pierderea capacitatii de munca. Socul este in linii generale asemanator, indiferent de nivelul de calificare, insa in randul persoanelor calificate este mai intens in etapa de debut, aceste persoane fiind constiente de urmari, ulterior se pare ca ele se adapteaza mai bine decat necalificatii, mai ales cand cultiva anumite hobby-uri, participa la rezolvarea diferitelor activitati lucrative sau obstesti care Ie pasioneaza si dezvolta anumite relatii sociale cu alti pensionari si chiar cu persoanele tinere si adulte.

Sentimentele de inutilitate si izolare sociala sunt mai puternice in cazul persoanelor varstnice lipsite de ocupatie, favorizand instalarea unor boli psihice grave, cu deosebire cele depresive si anxioase.

Daca inainte problemele varstnicului se rezolvau in familie, astazi societatea este nevoita sa intervina din ce in ce mai mult. Respectul, atentia si afectiunea cu care erau inconjurate persoanele varstnice in familiile traditionale, in care coabitau mai multe generatii, au disparut treptat o data cu destramarea acestor tipuri de familie care au cunoscut o nuclearizare accentuata, nu numai in mediul urban, unde rar se mai poate intalni o familie complexa, cat si in mediul rural.

Sentimentul singuratatii se accentueaza odata cu varsta si determina probleme speciale pentru societate careia ii revin o serie de obligatii pe linia supravegherii si ingrijirii unor persoane lipsite de sprijin. Un rol important ar trebui sa-l aiba politicile publice din domeniul serviciilor publice de asistenta sociala, de ajutor menajer sau cele legate de  prestarea de servicii legate de aprovizionare, ingrijire si supraveghere calificata in cazul unor situatii extreme.

 • Consecinte medico-sanitare si medico-sociale
Aceste consecinte sunt legate de bolile specifice si de mortalitatea celor de peste 60 de ani, care reclama servicii de sanatate si de ordin social adaptate acestui fenomen de imbatranire

Se stie, batranii au in genere o sanatate mai precara decat cei tineri.  Studiile intreprinse indica o supra-morbiditate a acestora, in randul carora se constata existenta in medie a 2-3 afectiuni cornice /persoana, iar la varstele avansate, numarul afectiunilor pe persoana este mai crescut.

Frecventa ridicata a imbolnavirilor reprezinta o alta caracteristica a morbiditatii persoanelor varstnice si longevive. La varsta de 65 ani si peste, comparativ cu persoanele de 15-64 ani, rata de morbiditate este dubla, cu diferente mari la bolile aparatului circulator (de aproape 4 ori mai multe), urmate de bolile sistemului nervos, bolile ochiului si anexelor sale, bolile sistemului osteo-articular, ale muschilor, ale tesutului conjunctiv, tumorile, tulburarile mentale si de comportament si bolile urechii si apofizei mastoide (intre 2 si 3 ori).

Principalele cauze de imbolnavire a persoanelor varstnice sunt: tulburarile de auz si de vedere, bolile articulare si reumatismale (osteoporoza - care pe langa faptul ca detine o frecventa ridicata are consecinte sociale severe), afectiunile cardiace si ale aparatului circulator (cardiopatiile, arteroscleroza si arterioscleroza, hipertensiunea arteriala), problemele de incontinenta urinara, dementa senila, caderile si fracturile consecutive si altele.

La varstele de peste 80 ani, bolile au caracter cronic, de lunga durata, care necesita un consum mare de asistenta medicala (consultatii, tratamente medicamentoase, spitalizari repetate si de durata) si asistenta medico-sociala (supravegheri si ingrijiri cu caracter permanent, ajutor menajer si igiena personala, institutionalizare) si sunt mult mai frecvente. In cadrul acestei grupe de populatie, o incidenta crescuta au si tulburarile psihice, precum si diferite forme de senilitate.

 • Ponderea deceselor persoanelor varstnice (60 si peste) in total decese a crescut permanent in perioada 1960-2016, de la 54,7% la peste 80%.

Este cunoscut ca inaintarea in varsta aduce modificari importante in personalitatea individului, iar capacitatea de adaptare scade, ajungand la unii indivizi la adevarate forme de neadaptare. Unul dintre cele mai mari handicapuri pe linia adaptarii profesionale a varstnicilor este pierderea increderii in capacitatea de a invata si de a se adapta la situatii noi.

Scaderea memoriei si a atentiei sunt factori care ingrijoreaza persoanele varstnice si din acest motiv, ele sunt refractare la nou si devin conservatoare. Conservatorismul persoanelor varstnice este responsabil in multe privinte de acomodarea cu celelalte grupuri de populatie - tanara si adulta. De multe ori aceste situatii antreneaza modificari de comportament si o serie de tulburari psihice, existand o tendinta de cronicizare a acestora pe masura avansarii in varsta.

Pe plan socio - cultural, consecintele trebuie analizate in stransa corelatie cu doi factori: unul de ordin economic - reprezentat de nivelul venitului care poate asigura o independenta relativa a varstnicului si al doilea, nivelul de pregatire - in raport de care varstnicii stiu sa isi organizeze timpul si modul de viata in general prin indeplinirea unor activitati, cultivarea unor hobby-uri si relatii sociale cu efect compensatoriu si stimulatoriu pentru mentinerea dorintei de viata, a sentimentului de utilitate sociala si a starii de sanatate
 • Consecinte politice
In afara celor de mai sus, imbatranirea demografica sugereaza si implicatii politice pentru care partidele din Romania ar trebui sa se pregateasca.

Pe plan politic, asemenea consecinte ale imbatranirii decurg din calitatea varstnicilor de votanti in alegeri. In campaniile electorale, degeaba te duci in mijlocul unei populatii de varstnici sa le promiti cresterea locurilor de munca si reducerea taxarii salariale, ca nu-i intereseaza. Lor trebuie sa le promiti cresteri de pensii, facilitati de transport, in general masuri cu pronuntat caracter de stanga. Pe scurt, partidele politice trebuie sa includa in cadrul programelor electorale a unor asemenea masuri, daca vor sa le castige votul.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9440 vizualizari

 • +7 (11 voturi)    
  Cu salarii de mizerie n-ai "productivitate" (Miercuri, 26 aprilie 2017, 9:36)

  jackalphonse [utilizator]

  nici macar la facut copii.
  Oricum ai da-o, un nivel de trai la limita saraciei are repercusiuni pe termen lung: sanatate, educatie si natalitate.
  Cand iti cumperi un carucior pentru copil in rate, scaun bebe in rate, frigider in rate, masina de spalat in rate, practic traiesti in rate pentru ca salariul este minuscul.
  Toate se reduc aici: VENITUL.
  Cine sa asigure un echilbru economic pentru un venit decent? Iliescu, Vacaroiu, Nastase, Dragnea, Videanu, Basescu, Udea si alti analfabeti hoti cu acte in regula?
  Poftiti de mai dati mesaje apocaliptice cum ca se darama lumea daca va creste o centima salariul MINIM.
  • 0 (8 voturi)    
   ... (Miercuri, 26 aprilie 2017, 11:23)

   Hexadanus [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Si atunci cum explici fenomenul similar din Vest? Ei au bani, venituri, bunastare.
   • +2 (8 voturi)    
    mda (Miercuri, 26 aprilie 2017, 12:06)

    SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui Hexadanus

    in vest se exploateaza imigrantii, cei din est ca noi

    nemtii, italienii, spaniolii sunt constienti ca fara romani, polonezi, moldoveni, unguri.. etc nu ar fi nimeni care sa munceasca

    la noi cine sa vina sa munceasca peste 40 ani ? musulmanii ? africanii ? pai aia au alte culturi care nu se pupa deloc cu ale noastre, si evident ca nu se integreaza
   • +2 (6 voturi)    
    Motivele sunt diferite (Miercuri, 26 aprilie 2017, 12:13)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Hexadanus

    1. Nici ei nu au bani suficienti ca sa creasca 3-5 copii (ma refer la majoritate)
    2. La ei speranta de viata este mai mare
    3. Sunt mai educati si stiu sa si aleaga optiunile intr un mod mai pragmatic: bilant intre nivel de trai si numarul de copii (asta se coreleaza bine cu 1).
    5. Timpul! Nu poti sa ai copii cand lucrezi frecvent peste program.
    6. Adaugati si voi, desi riscam sa punem puncte redundante...
    In Romania se aplica numai 1 si 5.
    Concluzii.
    Diferenta ar fi ca ca in Vest au natalitate oarecum mai scazuta la care se adauga un trai decent. La noi, traiul este execrabil cu natalitate scazuta. Explicatiile vin de la sine.
    • +3 (5 voturi)    
     "Trai decent" (Miercuri, 26 aprilie 2017, 14:03)

     Altiro [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

     Natalitatea in Romania de-a lungul istoriei sau, ca exemplu mai recent, in timpul celor doua razboaie mondiale, era superioara cele de azi. Unde era "decenta" atunci? In vis. Oamenii mureau pe capete de mizerie si boli, lipsiti de cele mai elementare masuri de igiena, sanatate sau trai. Dar au razbit, n-au lasat neamul romanesc sa se stinga.Azi lumea e preocupata de un singur lucru : sa-si traiasca viata din plin, prin toti porii. Majoritatea considera sansa la viata ca un concediu unic pe care ti-l doreste cu disperare si nu vrei sa-l ratezi. Iar in "filozofia" asta unde sa mai incapa si urmasii..
  • +2 (4 voturi)    
   Nu (Miercuri, 26 aprilie 2017, 12:03)

   electron [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Problema nu este nivelul de trai. Daca asta ar fi cauza atunci Africa si unele zone din Asia ar fi cam pustii, cand de fapt acolo e cel mai mare spor natural.
   Sunt studii care dovedesc ca o data cu cresterea nivelului de trai tendinta este ca o familie sa aiba in medie do copii.
   De ce?
   La intrebarea asta nu stiu daca s-a facut vreun studiu
   • +1 (3 voturi)    
    Aia sunt inconstienti. Te intrebi ce mortalitate (Miercuri, 26 aprilie 2017, 12:52)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui electron

    infantila au? Dar alfabetizarea?
    Cand nivelul de educatie creste, creste si gradul de responsabilizare al parintilor. In Africa majoritatea copiilor sunt facuti din cauza ca nu se protejeaza in timpul actului sexual...
    In Africa si in Europa ambitiile si planurile sunt oarecum diferite conceptual din cauza oportunitatilor.
  • +2 (6 voturi)    
   gresit (Miercuri, 26 aprilie 2017, 12:16)

   un.critic [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   realitatea este alta: saracii fac copii

   TOATE tarile sarace au natalitate mare. Toate tarile bogate au natalitate foarte mica sau mica (unele tari au mai crescut-o putin cu imigrantii)

   Mai mult exista o corelare clara intre saracie si multi copii: adica cu cat o familie e mai saraca cu atat sunt mai mari sansele sa aiba multi copii.
   • +1 (5 voturi)    
    Educatie versus saracie (Miercuri, 26 aprilie 2017, 12:54)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui un.critic

    Suntem saraci, dar nu prosti, ca sa vorbim pe romaneste.
    Saracia combinata cu prostia conduce la natalitate ridicata, dar calitatea indivizilor scade din cauza lipsei educatiei. Cifrele nu pot fi interpretate chiar asa simplu.
 • -4 (12 voturi)    
  imbatranirea populatiei poate fi privita si ca un (Miercuri, 26 aprilie 2017, 10:13)

  bancher [utilizator]

  semn de prosperitate, de dezvoltare economica...sa nu uitam ca Japonia are cea mai imbatranaita populatie din lume, cu o speranta de viata de peste 85 ani. O fi rau sa ajungem si noi ca japonezii?
  In schimb tarile subdezvoltate, gen Africa subsahariana , au populatii tinere, cu o medie de varsta de sub 40 ani. De ce? Pentru ca lumea moare repede din cauza bolilor, a proastei ingrijiri si a foametei, La fel si in Evul mediu, se traia cam la 35 ani in medie, din aceleasi cauze.
  Pe masura ce o tara se dezvolta, oamenii traiesc mai mult....asta e bine, se bucura mai mult de viata/ Eu nu as vedea chiar ca un mare minus acest proces de imbatranire a populatiei...
  • +1 (7 voturi)    
   inchidem ochii la context (Miercuri, 26 aprilie 2017, 11:44)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Si analizam statisticile care ne convin.
   Suntem pe val din nou. M am linistit:))
 • +7 (9 voturi)    
  natalitatea (Miercuri, 26 aprilie 2017, 11:24)

  of of [utilizator]

  Pentru scăderea natalității din cauza „carierei”, nu mai dați vina doar pe femeile care aleg la început de drum să se focuseze pe job / carieră. Același lucru îl fac și bărbații, care amână relațiile serioase și făcutul de copii, iar dincolo de asta, principala cauză o reprezintă climatul economic și social. E adevărat că tinerii din urban nu mai vor să facă copii pe la 24-25 de ani, dar ar face pe la 30-35 dacă ar avea stabilitatea economică și socială necesară.
  • +1 (5 voturi)    
   Damn right (Miercuri, 26 aprilie 2017, 12:04)

   RedGuard [utilizator] i-a raspuns lui of of

   Nu știu cine întreg la minte ar da vina pe o femeie că vrea să facă bani.

   Adică cine s-ar căsători cu cineva care nu generează nici un venit? Trebuie să câștig peste 100.000 de euro pe an să accept așa ceva.
 • -2 (6 voturi)    
  Abia aștept (Miercuri, 26 aprilie 2017, 12:02)

  RedGuard [utilizator]

  pensionarea.

  Deși știu că nu voi ajunge niciodată să mă pensionez.

  Oricum, după zeci de ani de antrenament al funcțiilor motorii fine (gaming, FPS-uri la viteză înaltă) și de antrenament al gândirii, nu prea cred că voi putea fi mulțumit doar stând și uitându-mă la televizor.

  Plus că-mi place să fac mișcare. De Paște am consumat vreo 2000 de calorii (conform aplicației de pe telefon) într-o singură zi făcând peste 20 de kilometri pe jos + urcat și coborât scări.

  Apoi cu tehnologiile VR, totul va fi mai interesant la bătrânețe. Chiar dacă nu voi putea face 20 de kilometri pe zi, nu putem zice că mintea nu va fi stimulată.

  Să nu uităm că generația tânără este „forged into gaming”. La bătrânețe probabil vom reinființa LAN party-urile, va fi multă interacțiune și mișcare ca să nu vorbim că ne vom antrena mințile rezolvând tot felul de puzzle-uri din jocuri. Cu alte cuvinte, nu cred că cei care acum sunt „tineri”, vor sta la bătrânețe lipiți de televizor. De exemplu, fracezii seniori sunt foarte activi, tot timpul sunt la „randoneuri” când ieși prin parc.
  • +1 (3 voturi)    
   las' ca o sa mai faceti si miscare (Miercuri, 26 aprilie 2017, 13:35)

   om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui RedGuard

   o sa va scoata cu rucsacu'n spate la cate'o...actiune. ...daca nu va schimbati optiunile..
   varsta e doar un numar, aaaa ?! :-)
 • +4 (8 voturi)    
  natalitatea ?! (Miercuri, 26 aprilie 2017, 13:00)

  om simplu din multime [utilizator]

  mai repede plecarea in masa, a tineretului, spre vest. go west young man ! :-)
  cu noile masuri fiscale, anuntate, va scadea(!) natalitatea si mai mult...
 • +2 (2 voturi)    
  VOTATI PSD! (Vineri, 28 aprilie 2017, 0:20)

  Sar Castic [utilizator]

  Votati PSD in continuare si veti asigura imbatrinirea Romaniei!

  Nici un tinar cu educatie nu va ramine in Romania!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by