Isarescu: Un credit trebuie dat inapoi; daca ti-ai facut o casa esti robul casei, nu al bancii
Acesta a afirmat ca bancile, chiar daca sunt plicticoase, cand cineva le calca pragul, precum in avion, trebuie sa la faca instructiunile "plictisitoare": "Ati intrat intr-o banca! Aveti serviciile acestea".
"Nu trebui neaparat, cum spun unii, cred ca este o greseala, domnule sa ii invatam toate clauzele abuzive, neabuzive. Acesta este treaba avocatilor....Ei trebuie sa stie ca a lua un credit inseamna a lua un credit si trebuie sa te organizezi sa dai banii inapoi, ceea ce nu este deloc usor. Creditul, am mai spus-o de cateva ori aici, are o perioada de mare euforie, dureaza cateva zile, cand il iei si pe urma o perioada de mare durere cand incepi sa-l dai inapoi. Si aceasta mare durere poate sa dureze si 20 de ani, 30 de ani. Te innebuneste. Nu cred ca e stres mai mare pentru un om decat sa stie ca are o datorie pe care trebuie sa o ramburseze in fiecare saptamana. Cam acesta cred ca trebuie sa faca educatia", a declarat Mugur Isarescu.
Banca Nationala a Romaniei organizeaza, miercuri, cea de-a XXV-a editie a Simpozionului anual de istorie si civilizatie bancara "Cristian Popisteanu".
Potrivit institutiei, editia din 2017 va avea tema "Banca Nationala a Romaniei si Primul Razboi Mondial. Anul 1917" si va fi dedicata aniversarii a 137 de ani de la infiintarea BNR, a 150 de ani de la adoptarea leului ca moneda nationala si a 50 de ani de la aparitia revistei "Magazin Istoric".

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
eu propun ca mugurel sa mearga cu fiecare om care doreste sa isi ia un credit si sa il asiste la semnarea contractului de credit.. sau eventual sa se duca la el acasa sa il faca sa se razgandeasca.
Creditarea cu dobanda e o conventie dispensabila. Bancherii sunt strans legati de aceasta conventie si de aceea traiesc cu impresia, falsa, ca este absolut necesara.
Introducerea portofelelor electronice sau a monedelor electronice de tipul Bitcoin rezolva problema transferului direct intre participantii la schimburile economice, fara sa fie nevoie de intermediari.
Dobanda este pretul banilor pe care-i cumperi.
Si aici intervine al doilea schimb. Ptr banii care nu ii ai platesti un pret (dobanda). Ai libertatea sa alegi sa "cumperi" banii (ca pe oricare alta Marfa) la pretul (dobanda) pe care esti dispus sa o platesti.
Nu te obliga nimeni sa imprumuti banii pe care nu ii ai. Poti sa strangi banii ptr bunurile respective luna de luna. Si nu mai platesti dobanda.
In concluzie: te duci singur si iti pui capul in lat si apoi faci pe nebunul cand ala care tine de capatul latului iti arata cat si incotro te poti misca ? Si mai are si pretentia sa-i dai indarat banii ?(pe care initial nu-i aveai)
PS. Vreau si eu sa imprumut de la tine 300.000 de lei pe 5 ani fara dobanda, te rog. Cand vin sa mi-i dai ?
In cazul tau in mod clar nu e indicat sa iei credit, atit timp cit nu intelegi mecanismele pietei de capital si nu te pricepi sa citesti un contract de credit. Mie de exemplu, din 2009, de cind am luat primul credit care era prima casa toate dobanzile la toate creditele mi-au scazut constant si euro. La robor a fost o crestere infima,(mi-a crescut rata cu 1-2 lei)
Uite aici evolutia euribor 3m:
http://www.euribor-rates.eu/euribor-rate-3-months.asp
Asha ca tu tine-ti banii sub saltea si nu fa credite sa vezi ce bine e. Nu mai spun ca-n felul asta ai ocazia si sa-i scoti in fiecare seara de sub saltea si sa-i numeri sa vezi daca-s toti.
Deci n-are importanta ca toata lumea buna foloseste bancile, important e ca to stii ca-s dracu pe pamant. Iar cine nu e de acord e un fraier, sau e cumparat de banci, dupa caz. Cum se face atunci, ca una din cele mai educate tari din lume, Norvegia, se gindeste sa renunte la banii lichizi pina-n 2020? Atit de timpiti or fi de nu-si dau seama ca le fura banca banii si-i subjuga?
In tarile astea pe care le consideram model e la fel? Ia intereseaza-te. Exemplu concret: in ce tara poate o banca sa creasca unilateral marja (ma refer aici la adaosul ei, nu la euribor/robor)?
Acu e adevarat ca BNR ar fi putut pune reguli mult mai stricte, cum e acum, cind nu mai ai voie sa faci magarii, dar asta nu inseamna ca semnatatul unui contract de credit pe 20-30 de ani nu e obligat sa citeasca si sa inteleaga ce semneaza, incluzind toate asterixurile de la subsol. Iar daca nu intelege sa dea 100 de lei la un jurist care sa-i explice pe indelete la ce obligatii se angajeaza pe urmatorii 30 de ani si la ce riscuri se expune.
Pentru ca sclavul casei, nu mai este si sclavul bancii!
Acum exista si asha ceva, darea in plata, iar bancile si-au ajustat ofertele calculindu-si riscul aferent. Cind ai luat tu creditul nu era obligatia asta, asha ca banca nu si-a inclus in costurile de risc si darea in plata.
90% au preferat sa ramana sclavii caselor!
Aia disperati cu adevarat au fost executati silit de ceva ani.
Cit despre "sclavii caselor"... eu stiu ce sa zic? Sclavul casei, dupa 30 de ani devine proprietar. Ala liber si frumos, daca nu stringe bani suficienti, s-ar putea ca la pensie sa dea jumate din bani pe chirie si sa se tiriie de pe o zi pe alta.
Acu, daca tu platesti creditul de 5 ori, inseamna ca ai facut o afacere foarte proasta cind l-ai luat. Pe calculatelea, un credit cu garantie imobiliara pe 30 de ani ar trebui sa insemne ca-l platesti de 2 ori la costurile de acum, conform oricarui calculator de credite. Asha ca te sfatuiesc sa stringi 100 de lei si sa angajezi un avocat/jurist ceva, sa iti explice cum poti sa-ti reduci costurile creditului prin refinantare.
din gura guvernatorului bancii nationale suna foarte optimist, si incurajator, ce sa mai vorbim!..:))).
cu alte cuvinte, nu mai faceti credite , ca ajungeti robi.
perversiunea e maxima in zicerile astea , pai nu ajungi rob pentru ca vrei sa traiesti in conditii decente intr-o casa a ta, ci ajungi rob din cauza cooperativelor de credite ( asa zisele banci) care sunt nesupravegheate si din cauza faptului ca asta se intampla intr-o tara in care nu esti protejat ci haituit ( in permanenta) de catre tot ce inseamna sistem financiar.
o sa ajungeti sa va dati credite intre voi, zau!
ar trebui sa aveti un pic mai mult bun simt financiar, banii ii multiplica tot robii , voi doar tipariti bancnote, scrieti clauze, faceti calcule si numerati incasarile.
Nu gogule, faceti credite, dar responsabil. Nu va intindeti mai mult decit va e plapuma, cind luati un credit cititi cu atentie contractul, asigurati-va ca o sa va permiteti sa platiti si cind rata va creste sau veniturile vor scadea, nu cumparati in virf de boom imobiliar, etc.
Daca te limitezi cu rata la 30% din venituri si nu faci credite ca sa-ti pui in toate camerele "plasmi" cit peretele ci te limitezi la credit imobiliar pe care sa fii sigur ca-ti vei permite sa-l platesti, atunci e bine sa iei credit. Daca nu citesti contractul si te duci la doamna de la ghiseu cu o cafea ca sa-ti faca un artificiu sa te incadrezi la o rata mai mare, atunci e rau sa faci credit. Totul tine de nivelul de responsabilitate. La fel cum nu e bine sa lasi un copil de 2 ani sa se joace cu focul sau cu cutitul, tot asha nu e indicat sa iei credite pe 30 de ani daca nu esti in stare sa-ti evaluezi riscul.
gradul maxim de indatorare prin 2008 ajunsese pe la 65-70%, si se mai faceau si artificii cu doamna de la ghiseu cu o cafea ceva, ca sa treaca din greseala brutul in loc de net.
Cine a avut rata de indatorare de 30% in 2008 a trecut usor prin criza. Probleme au avut cei cu rate de indatorare de peste 50%.
Acu, daca te referi la faptul ca ti-a crescut rata mult, asta s-a intimplat fie pentru ca ti-ai luat credit in franci elvetieni, fie ai acceptat formule de calcul ale ratei abraburistice. Erau si in perioada aia la BT de exemplu credit cu calculul domanzii doar functie de euribor, dar toata lumea mergea la credite cu dobanda mica in primul an sau alte timpenii din astea.
Daca te uiti la rata de default, vei vedea ca majoritatea celor care si-au luat credite imobiliare nici n-au ajuns sa fie executati, nici nu si-au dat casele in plata. Dar guralivi sunt, bineinteles, aia care au semnat ca oile, repede, repede ca se scumpeste apartamentul, fara sa priceapa mare lucru din ce-au semnat, dupa care s-au trezit ca nu-s in stare sa plateasca.
Concluzia este ca trebuia sa fim destepti ca ciobanul Manolica si sa luam credite in lei, la o dobanda cu 10% mai mare fata de creditul in valuta si sa avem "norocul" lui Manolica de a fi impotenti si a nu mai face copii. Cam asta este sloganul tau mai ipocritule.
2. Cit despre copii, daca torni cu nemiluita, e greu si fara credit. Iti recomand o carte despre planificare familiala si una despre metode de contraceptie. Combinate, aceste noi cunostinte pe care le vei dobandi te vor ajuta sa-ti estimezi cheltuielile intr-un mod mult mai realist, fara sa te rogi sa devii impotent, si fara sa te rogi in general.
3. Creditele in lei inainte de 2012 erau mai costisitoare chiar decit au devenit alea in fraci dupa ce s-a dublat francul. Acum, daca te duci la banca, creditul in lei e mai ieftin decit ala in valuta, intre 3.6 si 5%.
4. Cum ziceam si mai sus, ar trebui dat un test de IQ inainte de a ti se aproba un dosar de credit, si daca nu depasesti un nivel minim ar trebui sa nu ai acces la asha ceva. Pin la urma un contract care se deruleaza pe 20-30 de ani are nevoie de o minima responsabilitate.
http://www.bancherul.ro/sistemul-bancar-a-facut-in-2015-un-profit-de-1-miliard-de-euro,-mare-mare-decat-cel-din-anul-de-euforie-2008,-dinaintea-crizei--15681
Crezi ca un credit de 100.000 de euro dat unuia pentru un apartament de 2 camenre care in 2010 valora 40-50.000 de euro executat silit nu produce pierderi?
Bancile si-au platit pretul pentru timpeniile facute. Nu toate, de exemplu BT, , care a jucat prudent in perioada de boom a avut profit in toti acesti ani. Altii, precum bancile grecesti sau BCR, si-au luat-o de nu s-au vazut. Fiecare a cules ce a semanat.
2. FMI nu te obliga sa iei credit, nici n-ar avea cum. Tu te duci cu cersitul la ei si nu invers. Si o faci atunci cind ai o situatie macroeconomica suficient de proasta incit nimeni altcineva nu-ti mai da bani. Doar ca FMI da banii la pachet cu un program de redresare economica. Iar noi cind am luat imprumutul aveam situatia urmatoare: 2008 cheltuieli de 50 de mld eur la venituri bugetare de 42 mld, si 2009 cheltuieli de 45 mld la venituri de 35. Orice banca normala la cap nu imprumuta un asemenea client, care cheltuie cu 25-30% mai mult decit produce, pentru simplul fapt ca n-are cum rreturna banii.
3. Imprumutul de la FMI e totdeauna mai ieftin decit cel de la banci, altfel nici un politician n-ar avea de ce se duce la FMI sa ceara bani contra masuri nepopulare, in loc sa se duca la banca si sa ia banii fara a-si pune lumea-n cap
Deci cam tot ce debitezi tu acolo e fix pe dos, ca la radio erevan: nu fmi a venit la noi ci noi ne-am dus la ei, si nu ne-au dat imprumut scump, ci ieftin.
esti robul casei
si bătaia de joc a sistemului bancar din Romania
Sa vii si sa spui ca nu ne trebuie educatie financiara, ca e suficient sa ne incredem in banci si in contractele lor pline de clauze abuzive, cand oamenii isi castiga dreptatea in instanta, arata nu doar faptul ca Mugurel este depasit complet de situatie si ca nu a inteles nimic, ci ca este principalul avocat al bancilor. Maine-poimaine va iesi la pensie pe bune si va trece in sectorul privat- se vor gasi banci care sa-l adopte.
P.S. Visul lui de a avea un post mesianic la nivel bancar international, omul spera la el, s-a stins in ziua in care au aparut documentele de la Securitate.
Sunt de acord ai luat banii trebuie dati inapoi..!
nu e normal ca bancile sa se comporte ca niste camatari si cel mai important:
SI BANCIE TREBUIE SA DEA BANII INAPOI!!! d c bancile se pot declara falimentare si le doare in dos iar oamenii trebuie sa dea tot pana la ultimul banut?!