Bancile vor fi obligate, de la sfarsitul lunii februarie, sa isi anunte clientii rau-platnici cu 15 zile inainte de a-i introduce in baza de date a Biroului de Credit, potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). De asemenea, perioada de stocare a datelor referitoare la intarzierile la plata a fost redusa de la cinci ani, cat este in prezent, la patru ani.

In decizia ANSPDCP se arata ca datele negative, definite ca informatii referitoare la intarzierile la plata a obligatiilor decurgand din relatiile de creditare a persoanelor fizice, vor fi transmise catre Biroul de Credit numai dupa instiintarea prealabila, in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail, a persoanei vizate cu privire la intarzierea la plata si transmiterea datelor, realizata cu cel putin 15 de zile calendaristice inainte de data transmiterii.

Intarzierile la plata vor fi transmise Biroului de Credite dupa 30 de zile de la data scadentei.

Perioada de stocare a datelor referitoare la intarzierile la plata va fi, de la sfarsitul lunii februarie, de patru ani de la data achitarii ultimei rate restante sau de la data ultimei actualizari transmise, in cazul neachitarii restantelor pana la data respectiva. Pana in prezent, rau-platnicii erau pastrati in evidentele Biroului de Credit pe o perioada de cinci ani.

La expirarea celor patru ani, datele cu caracter personal vor fi sterse din sistemele de evidenta ale Biroului de Credit sau vor fi transformate, dupa caz, in date anonime pentru a fi prelucrate in scopuri statistice.

O alta prevedere importanta cuprinsa in Decizia 105/2007 a Autoritatii este ca Biroul de Credit va primeasca informatii numai de la institutiile financiare si de credit, societatile de leasing si cele de asigurari pentru produsele de tip credit. In acest fel au fost excluse de la raportare companiile de utilitati. In ultimul an au existat discutii pentru ca si operatorii de telefonie fixa si mobila sa poata raporta Biroului de Credit intarzierile la plata.

Decizia Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in 27 decembrie si va intra in vigoare in termen de 60 de la publicare.

Numarul romanilor luati in evidenta Biroului de Credit, atat cu date negative cat si cu date pozitive, era de cinci milioane de persoane in luna decembrie a anului 2007. In prezent, in sistemul Biroului de Credit exista 38 de participanti, din care 28 de banci, care au o cota de piata cumulata de 98,4%, sapte societati de credit de consum, doua de leasing si una de asigurari.