Isarescu: Reducerea rezervelor minime obligatorii nu inseamna ca BNR da bani bancilor sau ca le finanteaza, ci ca le restituie bancilor propriii bani

de DP     HotNews.ro
Vineri, 5 mai 2017, 15:37 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Hotnews
BNR elibereaza circa 500-600 miliane de euro in piata prin reducerea cu doua puncte procentuale  ezervelor minime obligatorii la valuta, ca urmare a reducerii ponderii creditului in valuta in total credit. "Nu vrem sa omoram creditul in valuta pentru ca sunt companii sau persoane fizice care au veniturile in valuta si ei sunt indreptatiti sa se imprumute in valuta", a spus vineri Mugur Isarescu, cu ocazia briefingului de presa care a urmat sedintei Consiliului de Administratie a BNR. Noi trebuie sa ajungem la nivel european cu aceste rezerve si o facem treptat, cand situatia o permite, a mai spus Guvernatorul.

Ce a mai spus vineri, Mugur Isarescu:
 • In contextul reducerii creditului in valuta, al consolidarii rezervelor valutare peste nivelul adecvat (35,96 miliarde euro la 30 aprilie 2017) si al imbunatatirii structurii acestora, CA al BNR a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 8% de la 10% incepand cu perioada de aplicare 24 mai -23 iunie 2017. Masura vizeaza continuarea armonizarii mecanismului rezervelor minime obligatorii cu standardele si practicile in materie ale Bancii Centrale Europene si ale principalelor banci centrale din statele membre ale Uniunii Europene. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei se mentine la nivelul de 8%.
 • Rata anuala a inflatiei a ramas relativ constanta in luna martie 2017, la 0,18%, comparativ cu luna anterioara (0,2%), in concordanta cu prognoza BNR. Aceasta evolutie s-a datorat temperarii dinamicii anuale a pretului combustibililor, ce a compensat efectele accelerarii cresterii preturilor volatile alimentare si a inflatiei CORE2 ajustat1, a carei rata anuala a urcat la 1,04%, de la 0,91% in februarie.
 • Rata medie anuala a inflatiei IPC a continuat sa isi restranga valoarea negativa, ajungand in martie 2017 la -0,9%, de la -1,1% in luna februarie; calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, media anuala a urcat la -0,5%, de la -0,7% in februarie 2017. Traiectoria ascendenta a celor doi indicatori se datoreaza, in buna masura, disiparii graduale din calculul acestora a variatiilor anuale afectate de reducerea cotei TVA din iunie 2015.
 • Cresterea economica s-a accelerat peste asteptari in trimestrul IV 2016, datele revizuite indicand o dinamica anuala a PIB real de 4,8%. Ritmul mai rapid de crestere s-a datorat, in principal, contributiei exportului net, ca urmare a ecartului pozitiv dintre ritmurile anuale de crestere a exporturilor si importurilor de bunuri si servicii. Pe ansamblul anului 2016, majorarea cu 4,8% a PIB a avut ca determinant consumul privat, care a atins cel mai ridicat ritm de crestere din ultimii noua ani (7,3%), in conditiile relaxarii politicii fiscale si celei de venituri, precum si ale imbunatatirii gradului de ocupare a fortei de munca. In schimb, aportul formarii brute de capital fix a devenit negativ.
 • Pentru anul 2017, cele mai recente date statistice releva mentinerea in primele doua luni a unei dinamici anuale ridicate a volumului cifrei de afaceri din comert si servicii, accelerarea cresterii productiei industriale, dar si prelungirea declinului activitatii din constructii. In conditiile in care cresterea dinamicii productivitatii muncii a fost inferioara celei inregistrate de castigurile salariale, ritmul anual de crestere a costurilor salariale unitare din industrie a sporit comparativ cu ultimul trimestru al anului anterior.
 • Soldul contului curent al balantei de plati a devenit pozitiv in primele doua luni ale anului curent, pe fondul evolutiei favorabile a balantei veniturilor primare, desi deficitul comertului cu bunuri s-a adancit comparativ cu perioada similara a anului anterior.
 • Conditiile monetare reale si-au mentinut caracterul stimulativ. Creditul acordat sectorului privat si-a amplificat dinamica anuala in luna martie (3,1%, de la 2,1% in februarie). Evolutia creeaza premisele stoparii in acest an a traiectoriei descendente a ponderii in PIB a creditului privat, inclusiv pe fondul diminuarii operatiunilor de externalizare a creditelor neperformante.
 • Cresterea a fost sustinuta in principal de componenta in lei, a carei dinamica anuala s-a marit la 14,1% in termeni anuali. Contributia majora la aceasta evolutie a revenit imprumuturilor noi acordate societatilor nefinanciare si creditelor pentru consum. Pe acest fond, ponderea in total a creditului in lei s a majorat la 58,2% (cel mai ridicat nivel inregistrat din ianuarie 1997), de la 34,6% in mai 2012. Aceasta evolutie asigura o mai buna transmisie a politicii monetare, contribuind, totodata, la atenuarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare.
 • In sedinta de astazi, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia mai 2017, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile. Scenariul actual al prognozei releva perspectiva cresterii ratei anuale a inflatiei pe intreg intervalul de proiectie, insa pe o traiectorie usor mai joasa decat cea prezentata in raportul precedent.
 • Incertitudinile si riscurile asociate acestei perspective provin din mediul intern si extern. Pe plan intern, acestea sunt generate, in principal, de conduita politicii fiscale si a celei de venituri, inclusiv in contextul recentelor initiative legislative in sfera salariala si fiscala.
 • Pe plan extern, relevante raman incertitudinile si riscurile legate de cresterea economica in zona euro si pe plan global, avand ca principale surse calendarul electoral din tarile europene, negocierile pentru Brexit si politicile economice ale administratiei SUA.
 • In aceste conditii si pe baza datelor disponibile in prezent, CA al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an, continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar.
 • Deciziile CA al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile. Consiliul de administratie reitereaza ca un mix echilibrat de politici macroeconomice si progresul reformelor structurale sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse pe plan global.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1762 vizualizari

 • -3 (7 voturi)    
  praf in ochi (Vineri, 5 mai 2017, 15:41)

  Mihai2580 [utilizator]

  bineinteles ca asta inseamna, ca finanteaza bancile gratuit. vezi orice carte de economie pe acest subiect...
  • 0 (6 voturi)    
   Care carte de economie bre? (Vineri, 5 mai 2017, 16:30)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Mihai2580

   Da un link la o carte de economie care spune ca rezervele bancilor de la BNR nu sunt banii bancilor.

   rezerva minima obligatorie e procentul din orice imprumut pe care banca e obligata sa-l depuna la BNR si pe care-l primeste inapoi la finalul creidtului.

   De exemplu, daca banca iti da tie 100.000 de euro (nu ca iti va da vro banca atit banet la ce cunostinte etalezi, dar sa zicem), banca trebuie sa depuna la BNR alti 10000 de euro ca si garantie. Cind jumate din credit e platit, banca isi retragea din rezerva BNR 5000. Daca creditul intra in default sau e refinantat la alta banca sau returnat anticipat, banca isi ia toti cei 10.000. Iar BNR a folosit acest mecanism in 2007 - 2008 ca o frina pusa creditarii care exploda pina la 40% (asta e si unul din motivele pentru care in 2006-2008 creditele aveau dobanzi mari, pentru ca de fapt banca imprumuta 140% din credit). Dupa care le-a redus la 20% in 2009 cind bancile nu mai aveau deloc lichiditati iar acum le-a scazut de la 10 la 8% ca sa fie la fel ca alea in lei. Si a facut asta pentru ca oricum BNR are rezerva spre limita de sus (poti compara cu oricare din tarile din regiune proportional cu PIB-ul) si nu se justifica diferentierea intre RMO la lei si la EUR atit timp cit imprumuturile in euro scad constant si cam tot ce se mai da e in lei.

   Sunt convinsd ca mi-am peirdut timpul degeaba explicindu-ti toate astea, da' am incercat si eu.
 • +3 (3 voturi)    
  bani (Vineri, 5 mai 2017, 15:43)

  mr. no comment [utilizator]

  Deci d-le isarexu, sa asteptam ca economia romaneasca sa primeasca brusc acesti bani cu care sa impulsioneze piata creditarii? Sau e o manevra dictata de Dragnea ca tb sa mai imprumutam vrep 500 mil euro in contul datoriilor pe care le face bugetul de stat? Daca e primul caz felicitari, daca e al doilea, in locul dvs mi-as da demisia de onoare. A scuze, la scoala nu v-au explicat din astea, complicat ce-i drept!
  • +2 (2 voturi)    
   hehe (Vineri, 5 mai 2017, 16:42)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui mr. no comment

   Nu economia, ci bancile vor primi banii astia. Si din pacate economia nu va vedea prea mult din ei. Dupa criza din 2008 bancile stau pe munti de bani si nu-i imprumuta din motive de neincredere. Toate bancile au lichiditati excesive si nu stiu ce sa faca cu ele. De aia a si ajuns DAE la lei la 3.5-4%.

   Iar la Dragnea problema nu e ca tre sa imprumute, poate imprumuta relaxat si din tara si din afara la dobanda mica (~3%). Problema la Dragnea va aparea in momentul in care va deveni evident pentru toti ca deficitul sare serios de 3%. In momentul ala toate bancile vor ridica brusc dobanzile iar mustacila se va trezi cu rate de platit mult mai mari.

   Iar sistemul de imprumut al statelor e nitel diferit de cel al persoanelor/companiilor. Statul cind face un imprumut pe 10 ani, plateste timp de 10 ani doar dobanda, dupa care face alt imprumut pe 10 ani cu care il achita pe ala vechi. Deci statul imprumuta constant bani pentru imprumuturile ajunse la scadenta. Si cind nea' Mustata se va trezi cu dobanzi duble, va constata ca datoria externa, pe care acum platim ~ 2 mld eur anual dobanzi, il va costa 4 mld. Iar cele 2 mld in plus vor genera deficit si mai mare, bancile vor creste din nou dobanzile, ratele vor creste iar si tot asha. Si din cercul asta vicios se iese doar cu FMI, care vine si cere taieri de cheltuieli contra imprumut la dobanda rezonabila. Si cind va trebui sa le taie salariile la toti bugetarii si pensionarii care acum se bucura, veti vedea proteste cu Floricica dansatoarea furioasa de-adevaratelea.
 • 0 (0 voturi)    
  banci (Vineri, 5 mai 2017, 16:47)

  eugen6215 [utilizator]

  Ce nu inteleg este ca din discursul lui Isarescu rezulta ca totul merge foarte bine, insa Robor-ul creste!
  Poate sa-mi explice cineva?
  • 0 (0 voturi)    
   roborul creste din cauza lui Dragnea (Luni, 8 mai 2017, 13:02)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

   Dobanzile interbancare au evolutii proportionale cu gradul de incredere in economie. Si cind guvernul vine cu legea salarizarii in care nici macar sindicatele nu cred sau cu aberatia aia de impozit pe gospodarie, cam toata lumea incepe sa devina circumspecta.
 • +1 (1 vot)    
  deci 8% din pasivele in EUR ale bancilor... (Vineri, 5 mai 2017, 17:57)

  demaGOGU [utilizator]

  ...sunt garate, vezi nefructificate, la BNR in timp ce rata medie a acest rezerve minime in zona EUR este de 1%!


  e una dintre explicatiile ptr care dobanzile la credite in Ro sunt cele care sunt.
  • 0 (0 voturi)    
   da, dar... (Luni, 8 mai 2017, 13:05)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Uita-te si la rata de default in zona eur, uita-te si la calitatea clientilor in zona eur, uita-te si la seriozitatea bancilor in zona eur. Si la noi, nu mai e 40% ca-n 2008, ci e 8%. Si daca vom continua sa evoluam in directia zonei euro, vom ajunge, incet, incet la cifre comparabile cu ei. Deja faptul ca inflatia e aproximativ zero a facut ca azi sa poti lua credit in lei cu 3.5-4% DAE, ceea ce acu citiva ani parea de domeniul fantasticului.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by