Deficitul din comertul exterior urca la peste 2,3 miliarde de euro dupa numai 3 luni
"Evolutia exporturilor este sustinuta in fapt de un numar restrans de ramuri, si anume cele integrate in retelele internationale de productie, care au beneficiat de influxuri consistente de investitii straine directe (componente auto, echipamente electrice). In acelasi timp, industria usoara, industria chimica si metalurgia (sectoare care genereaza inca 14,3% din totalul exporturilor de bunuri) ofera mai putin suport exporturilor, in contextul concurentei din partea producatorilor asiatici, dar si al unor constrangeri interne (presiune in crestere din partea costurilor salariale, restrangere a capacitatilor de productie)", arata un raport al BNR de luna trecuta.
Potrivit unui raport de joi al Bancii Transilvania, datele Institutului National de Statistica (INS) indica cresterea exporturilor de bunuri cu 15.9% an/an, la 5.7 miliarde EUR in martie (nivel record), notandu-se dinamica componentei comunitare (16.4% an/an, la 4.4 miliarde EUR), sustinuta de consolidarea ciclului economic din Zona Euro si de deprecierea cursului real efectiv al RON. De asemenea, importurile de bunuri au urcat cu 14.8% an/an, la 6.8 miliarde EUR in martie (nivel record), dinamica sustinuta de climatul pozitiv din sfera cererii interne. Conform datelor INS salariul mediu net a crescut cu un ritm lunar de 4.7%, la 2,342 RON (nivel apropiat de maximul consemnat in decembrie 2016). In dinamica an/an salariul mediu net a urcat cu 14.2%, in timp ce salariul real a consemnat un avans de 14%, evolutii care exprima premise pozitive pentru consumul privat si nefavorabile pentru competitivitatea internationala pe termen scurt si mediu.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
vremuri interesante, peste ani probabil perioada actuala va fi material de curs, "cum sa busesti economia in mai putin de un an"
Oameni buni, tarile cu excedent al comertului de bunuri sunt f putine in lume, doar China, Germania si Japonia. In rest toate sunt pe minus (adica Exporturi-Importuri<0).
Insa hai sa ne uitam si la celelalte componente ale contului curent, nu numai la exportul de bunuri. Aici mai avem comertul cu servicii, veniturile primare si cele secundare. Si toate aceste au fost pe plus in luna februarie 2017. Da, am avut -1.231 mld deficit la comertul cu bunuri. Dar, daca adaugam si comertul cu servicii, deficitul scade la 0.112mld . Daca punem si soldul veniturilor primare si secundare (transferuri curente) avem un EXCEDENT AL CONTULUI CURENT DE 0.204 mld euro.
Pai cu asta ar trebui sa incepeti, domnilor, ca e prima oara de la revolutie cand Romania are excedent de cont curent (in valoare de 0.204mld euro).
Pana acum contul curent se finanta din contul financiar (imprumuturi din afara si investitii ale nerezidentilor in Romania).
Acum, in sfarsit, suntem pe + la contul curent (adica comert cu bunuri+comert cu servicii+venituri primare+transferuri curente (bani de la capsunari). E un lucru mare sa ai excedent de cont curent, domnilor.