In 2008, omenirea va avea de infruntat cel mai ridicat nivel de risc economic si politic din ultimul deceniu, se arata in raportul Forumului economic mondial. Documentul, intitulat Global Risks – 2008 a fost pregatit de WEF in colaborare cu Citigroup, Marsh & McLennan Companies (MMC), Swiss Re, Wharton School Risk Center si Zurich Financial Services.

Riscurile sunt evaluate, la o scara de la 1 la 5, pe baza unui sondaj realizat pe un esantion de peste 1000 de intreprinzatori, politicieni si oameni de afaceri din intreaga lume. Riscurile au fost impartite pe grupe – economice, geopolitice, naturale, sociale, tehnologice.

Cele mai importante riscuri, se arata in raport, sunt criza sistemica financiara, scumpirea produselor alimentare, vulnerabilitatea canalelor globale de transport al hidrocarburilor si scumpirea acestora. Principalele teme din document vor fi dezbatute la intalnirea anuala de la Davos, programata pentru 23-27 ianuarie.

Eventualitatea unei prabusiri a preturilor la imobiliare si la alte active in SUA, Marea Britanie si Europa, fenomen care va conduce la scaderea consumului si la recesiune, a fost evaluata la 4,5 puncte. Consecintele acestei evolutii au primit 5 puncte.

La doar 3,5 puncte a fost estimata posibilitatea reducerii cresterii economice a Chinei sub 6% in 2008, ceea ce ar insemna pentru economia mondiala o pierdere de circa 0,25-1 trilion de dolari.

Acelasi grad de risc a fost semnalat si pentru o “depreciere brusca a dolarului american, cu urmari pentru sistemul financiar global”. Eventualitatea unei explozii a preturilor la petrol si gaze naturale din cauza unei scaderi de moment a productiei a fost evaluata de expertii Forumului mondial la 4 puncte, iar eventualele daune la 0,25 – 1 trilion de dolari.