BNR a revizuit in scadere, la 1,6%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an
"Caracteristica evolutiei inflatiei in primul trimestru a fost revenirea in teritoriul pozitiv dupa doi ani. Este o evolutie relativ pozitiva. Inflatia este in continuare la un nivel foarte scazut, in conditiile pastrarii unor dobanzi reduse. Exista o disipare a efectului scaderii TVA, dar traiectoria inflatiei a continuat sa poarte amprenta modificrii unor impozite directe si taxe", a spus Isarescu.
Cotatiile materiilor prime au ramas pe o treaiectorie ascendenta la inceputul acestui an, dar exista o mare incertitudine pe aceasta zona, existand posibilitatea ca ele sa scada, a avertizat guvernatorul.
"Cresterea pretului petrolului a dus la mentinerea ratei anuale a inflatiei combustibililor la un nivel pozitiv, in ciuda eliminarii supraaccizei si a scaderii TVA", a declarat Isarescu.
In plus, restrangerea ofertei de legume si fructe la nivel european, in conditii meteorologice extreme, a contribuit la accelerarea inflatiei in primele trei luni ale anului.
"A existat si o usoara depreciere a monedei nationale in primul trimestru, dar o evolutie relativ stabila a primei de risc. Conditiile de finantare au ramas stabile", a explicat Isarescu.
Guvernatorul a subliniat ca exista un excedent de cerere inca de anul trecut, in conditiile in care productia interna nu acopera toata cererea pe plan intern. In plus, exista o scadere a intensitatii relatiei dintre deviatia Produsului Intern Brut (PIB) fata de potential si inflatia de baza.
"O explicatie ar fi cresterea importurilor. Deficitul de cont curent a ramas la un nivel sustenabil, dar asta nu inseamna ca ne permitem un excedent de cerere", a declarat Isarescu.
In 2008, deficitul de cont curent al Romaniei era de 14%, iar acum nu depaseste 2%, fiind la cote tolerabile, a explicat guvernatorul.
Deteriorarea competitivitati prin pret la nivelul producatorilor de bunuri si servicii a scazut, ceea ce a facilitatat cresterea ponderii importurilor.
"Nu avem nevoie de o apreciere a cursului, ar fi nesustenabil pe termen lung in contextul unei productivitati scazute", a afirmat Isarescu.
Excedentul de cerere agregata era de 7 puncte procentuale in 2008, fata de 2 pp in prezent. Optimismul a revenit la nivelul de dinainte de criza, ceea ce a sustinut dinamica accelerata a achizitiilor din retail, a explicat guvernatorul.
"Creditarea populatiei ramane robusta. Creditele pentru consum au scazut, dar au crescut cele pentru locuinte", a afirmat Isarescu.
Guvernatorul a atras atentia asupra unei scaderi a investitiilor in ultimul trimestru din 2016, in special pe zonele cu impact ridicat, tehnologie si infrastructura, ceea ce afecteaza potentialul de crestere a economiei.
BNR are o tinta anuala de inflatie de 2,5%, plus sau minus 1 punct procentual (1,5-3,5%), incepand cu 2013. Strategia de tintire a inflatiei a fost introdusa in linie cu politica Bancii Centrale Europene (BCE), insa banca centrala de la Bucuresti a reusit doar rareori sa-si atinga tinta de inflatie.
Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a incheiat anul 2016 la nivelul de -0,5%, usor sub estimari, potrivit datelor publicate, in luna ianuarie, de Institutul National de Statistica (INS).
Potrivit BNR, mentinerea ratei anuale a inflatiei in teritoriul negativ s-a datorat anul trecut in mare parte efectului indus de reducerea cotei standard a TVA de la 24% la 20%, incepand cu 1 ianuarie 2016.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS