Comisiile de Buget-Finante reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au avizat luni, cu 31 de voturi pentru si 3 impotriva, numirea deputatului PNL Eugen Nicolaescu pentru functia de viceguvernator al BNR. PSD a renuntat la postul de viceguvernator BNR, ramas vacant in urma demisiei lui Bogdan Olteanu, si l-a cedat PNL, au declarat recent, pentru News.ro, surse din conducerea PSD. Desi postul era vacant din august 2016, Parlamentul nu a facut o noua numire, subiectul fiind luat in discutie abia dupa alegerile din decembrie anul trecut.

Postul de viceguvernator al BNR a ramas vacant dupa ce Bogdan Olteanu si-a depus, in august 2016, demisia din functie.

In 18 octombrie 2016, DNA l-a trimis in judecata pe Bogdan Olteanu pentru trafic de influenta, fiind acuzat ca in 2008, cand era presedinte al Camerei Deputatilor, a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiun Vintu un milion de euro si sprijin electoral constand in servicii de marketing si consultanta, in schimbul interventiilor la primul-ministrul de la acea data, Calin Popescu Tariceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Vezi mai jos CV-ul lui Nicolaescu

documente

CV_EugenNicolaescu

(15 Mai 2017) PDF, 170KB

Din alocutiunea lui Nicolaescu:

  • Sunt economist, absolvent al ASE, Facultatii de comert. Am lucrat aproape doi ani in MFP ca secretar general adjunct  unde cred ca am putut sa aduc  in pregatirea mea management institutional , strategii, politici publice.  Am aproape 17 ani de activitate in calitate de deputat, din care 16 ani membru al comisiei de buget. Evident ca in aceasta perioada s-au adoptat poate cele mai importante legi in domeniul financiar-bancar. Inclusiv in 2004 cand s-a adoptat Statutul BNR, legea 312.
  • Am fost in mai multe randuri presedinte si vicepresedinte al acestei comisii. Evident ca asta a dus la o colaborare destul de stransa cu piata financiara, piata bancara, Banca Nationala, delegatiile internationale din domeniul financiar-bancar. Peste 5 ani si jumatate am indeplinit functia de ministru in diferite guverne ale Romaniei.
  • Ca posibil viitor membru in CA al BNR mi-am propus 3 obiective foarte importante. Primul este o imbunatatire a relatiei BNR cu Parlamentul.
  • Eu cred ca simplul raport pe care Banca Nationala il prezinta Parlamentului este insuficient in acest moment
  • Ar trebui sa incercam sa dezvoltam mai mult aceasta colaborare.
  • Cred ca un colectiv comun din BNR si Parlament care sa discute trimestrial despre principalele probleme pe care le are piata bancara ar putea sa contribuie la mai multe lucruri. In primul rand ar putea sa ne arate daca in legislatie mai putem indrepta anumite lucruri. In al doilea rand, Parlamentul sa fie informat despre evolutia foarte rapida a unor elemente din piata
  • Al doilea obiectiv pe care mi l-am propus este imbunatatirea guvernantei bancilor centrale, avand in vedere ca BNR  ar trebui sa preia, cat mai repede si cat mai mult, bunele practici ale statelor membre ale Uniunii Europene
  • Cred ca in acest fel , BNR, prin participarea la Consiliul General  si prin grupurile de lucru din care face parte ar putea sa aduca mai repede si  intr-un mod transparent o parte din lucrurile pe care astazi nu le realizeaza: cresterea transparentei prin continuarea publicari raportului anual privind inflatia, stabilitatea financiara. Prezentarea publica si chiar explicarea datelor pentru ca aici  cred eu ca Banca nu a facut suficient: sa explice datele pe care le publica., mai ales cele referitoare la inflatie, stabilitate, decizii importante de politica monetara si continuarea minutelor sedintelor de politica momentara.
  • Al treilea obiectiv, care este al nostru al tuturor, se refera la pregatirea pentru intrarea Romaniei in zona euro. Aici BNR are o serie de probleme rezolvate- ma refer la cele legate de convergenta nominala. Dar in acelasi timp BNR trebuie sa lucreze mai strans cu Guvernul si cu Parlamentul ca multe din problemele ramase sa fie rezolvate. Dar mai ales sa se decida un calendar ,o data tinta pentru aderare.