- 2009
- 2014
- 2016
Isarescu: Facebook-ul, greselile bancherilor si dominatia online-ului au dus la aparitia de "adevaruri" departe de adevarul stiintific. (sursa)
Isarescu: Bancile sa lase nasul mai jos! (sursa)
Isarescu: Finalitatea trebuie sa fie impartirea intre banci si clienti a poverii suplimentare aparute ca efect al crizei (sursa)
Isarescu, catre bancheri: Renuntati la aroganta si fiti mai benevolenti cu clientii. Tupeismul este exclus! (sursa)
Bancherii insa spun ca si BNR isi are vina ei ca banca centrala, prin normele extrem de restrictive pe care le da in piata si de la care nu ai cum sa te abati intrucat risti amenzi foarte mari. "Am avut cazuri in care, chiar daca voiam sa ajutam un client- o firma din domeniul transporturilor- n-am putut s-o facem din cauza reglementarilor BNR", a marturisit pentru HotNews.ro un executiv din sistem.
Cert este ca educatia financiara promovata in ultima vreme de bancheri, ar trebui sa inceapa cu propriii angajati, ca sa ma opresc aici...
poate trebuia sa-l puna PNL pe Bogdan Olteanu direct guvernator? pun pariu ca Dragnea abia asteapta sa ajunga la tiparnita BNR.. sa vezi atunci cum va curge mierea ca in anii '90 ;)
pacat ca nu se poate imparti tara si economia ca sa traiasca fiecare cu alegerile pe care si le doreste..
Isărescu s-a împăcat foarte bine cu oricine s-a aflat la guvernare, dar a avut grijă să tempereze mereu concurența în domeniul bancar. Când în alte țări o bancă avea nevoie de minimum 5 mil.euro pentru înființare, în România avea nevoie de 10 mil.
Isărescu nu a avut nicio problemă cu ”tiparnița” pe vremea lui Stolojan și Văcăroiu, ce te face să crezi că va avea pe viitor? Quite the opposite, în 2010 tiparnița ar fi fost o soluție de preferat.
Care e utlitatea păstrării monedei naționale în asemenea condiții? De ce România nu e deja în ERM II măcar din 2015, dacă nu chiar din 2012? Pentru că niște băieți deștepți cu care Isărescu e foarte înțelegător preferă adoptarea euro la calendele grecești?
Prin 94'-PM Vacaroiu-parlamentul,adica,patrulaterul rosu-iti amintesti?- a votat o lege prin care BNR era obligata sa dea 2000 mld.lei IAS-urilor pentru avea cum sa are pamantul si sa dea paine tarii.
La o emisiune Viata Satului ,plina cu directori IAS care spuneau ca vor face si vor drege,Eugen Radulescu,intrebat de unde va da BNR banii,raspunde:
"II tipareste ,stimata doamna."
"Si inflatia...?"
"Inflatia va fi pe masura..."
Si inflatia a fost...
Si IAS-urile s-au dus pe pustii,adaugand la buzunarul poporului roman vreo 30 mld.lei datorii,da' fara paine.
Cand maresti salarii pe deficit bugetar,adica pe datorie n-ai cum sa treci la euro asa ca vrei tu.
Of,Doamne...!
În țările ex-sovietice existau întâzieri de pensii și salarii, în încercarea de a tempera cât de cât inflația. BNR-ul lui Isărescu n-a avut astfel de scrupule, a tipărit câți bani a fost nevoie.
singura vina a lui Isarescu este ca supravietuit tuturor guvernelor din ultimii 28 de ani in timp ce multi dintre cei care au pus tara pe butuci isi papa linistiti averile stranse din perioada tranzitiei, departe de ochii presei.
Dacă te-ai fi deranjat să citești comentariile la care răspunzi, n-ai mai fi replicat ad hominem. Dar altunci n-ai mai fi replicat deloc, nu? :)
Eu aș fi interzis băncilor orice comision și orice modificare de contract după acordarea creditului și orice credit în franci elvețieni pentru persoane fizice. Rolul BNR nu e să ajute băncile comerciale să spolieze cetățenii.
Dacă ești firmă și ai de făcut plăți în franci elvețieni, nicio problemă, poți lua credit în franci elvețieni. Dar dacă ești persoană fizică, ai venituri în lei și cheltuieli în lei, ce treabă ai cu francii elvețieni? Să le oferi băncilor ocazia unei înșelăciuni ”legale”?
Eu aș fi optat pentru inflație și în 2010, am scris deja asta. Dar eu nu aș fi făcut carieră sub oblăduirea serviciilor secrete. Isărescu a avut în timp politici foarte flexibile și o conștiință la fel de flexibilă.
Să nu uităm că a fost și prim-ministru ”tehnocrat”, la fel ca Cioloș sau ca Stolojan, în toate cele 3 ocazii oferindu-se PSD un respiro pentru a câștiga în forță următoarele alegeri. Nu crezi că ăsta e de fapt un model supervizat de serviciile secrete? La care Isărescu a participat cu entuziasm, revenind ulterior la BNR. Chiar crezi că toți ne-am născut ieri?
2. "concurenta" a fost temperata pentru ca in alte tari justitia controleaza fenomene gen Caritas si FNI, dar in Romania se stie ca multi oficiali inchid ochii pt cateva mii de euro. de aici nevoia de a ridica stacheta pentru a nu lasa pe oricine pe piata bancara. Banca Internationala a Religiilor iti spune ceva?
3. perioada hiperinflatiei a rezultat direct din dezastrul economic al privatizarii industriei comuniste. BNR nu se putea opune avalansei. astazi suntem in UE
4. aderarea la moneda euro nu vine doar cu avantaje. politicile monetare intr-o tara in curs de dezvoltare si cu balanta comerciala negativa difera semnificativ de politica monetara a Germaniei, de exemplu. in plus, nici ei nu ne vor.. cand cresti salarii si pensii aiurea, scade valoarea leului. cand cresti salarii si pensii in euro, furi practic din valoarea pe care alte tari europene o aduc monedei comune. lipsa inflatiei in ultimii ani s-a datorat exclusiv unor factori externi (scaderea EUR/USD) si scaderii TVA. altfel cursul eur/ron sigur era azi peste 5.0
ei bine, noi le-am ,,performat'' pe toate din 1991 pana prin anul 2000: costurile de productie au crescut si s-a vazut in cresterea preturilor de vanzare, productia de bunuri a scazut si, cererea devenind mult mai mare decat oferta, s-a ajuns automat la inflatie, structura economiei s-a schimbat din publica in privata, cu toate consecintele asupra inflatiei....
Nu, nu a fost excesul de masa monetara singura explicatie...principala explicatie a fost scaderea productiei, (adica a ofertei) pe cand cererea a ramas constanta sau chiar a crescut; asa s-a ajuns ca cererea agregata sa fie mult mai mare decat oferta agregata, implicit aparand inflatia.
Inflația se manifestă efectiv numai ca urmare a injectării de bani pe piață. Când plătești bugetarii cu bani pe care nu-i ai, când faci investiții publice cu bani pe care nu-i ai ș.a.m.d.
Inflația a adăugat patru zero-uri la leu din 1990 încoace, exact cele date jos la denominare, iar tu spui că apare ”automat”?
sau unde dai si unde capra?
Bune rau de tot inregistrarile/zicerile din 2017 - sursa a IVa...
Evident ca banca o sa-si protejeze creditele ca de asta are oamani platiti. Tanti de la colt habar nu are ca rata ei "negociata" cu banca e de fapt doar jumate din dobanda, restul nu are legatura cu banca.
acuma eu vin si intreb: cine sa reglementeze? Parlamentul .... pai acolo is oameni mai prosti decat tanti de la colt (as adauga si rauvoitori si ingrati, da hai treacA). Nu cumva cei de la BNR care stiu cum merge treaba? Nu cumva d-l Isarescu in persoana... zic si eu.
Sportul national se mai mentine doar prin tenis, mai bine zis prin Simona Halep si romanii nu au posibilitatea sa o vada decat prin strainatate.
Cedeaza terenurile daca zici ca nu ai posibilitatea legala sa le pui in functiune.
Probabil ai posibilitatea legala cine stie ce imobiliare sa faci acolo!