Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei a sistat momentan discutiile cu Ministerul Finantelor pe tema impozitului pe gospodarie pana cand finantistii nu vin cu un studiu de impact/Finantele: Speram sa il avem gata cat mai repede

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 24 mai 2017, 12:09 Economie | Finanţe & Bănci


Daniel Anghel
Foto: Hotnews
Reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, participanti in grupurile de lucru care discuta cu Finantele despre modul de aplicare a impozitului pe gospodarie au suspendat momentan discutiile, asteptand ca oficialii din MFP sa prezinte un studiu de impact cu privire la noul impozit."Noi avem grupurile de lucru care discuta pe diferite teme. Pe aceasta tema (a impozitului pe gospodarie- n.red), am luat decizia sa temporizam discutiile si sa le amanam pana la aparitia studiului de impact pentru a vedea inainte cum arata lucruruile. Noi am furnizat  Ministerului Finantelor ingrijorarile noastre, dansii au fost deschisi acestui studiu de impact si urmeaza sa-l analizam impreuna si sa vedem in ce masura vom continua si cu ce", a declarat miercuri Daniel Anghel. Reprezentanti ai MFP, contactati de HotNews.ro, au declarat ca se spera ca simularile privind impactul noului impozit ar putea fi gata in 2-3 saptamani.

Reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, participanti in grupurile de lucru care discuta cu Finantele despre modul de aplicare a impozitului pe gospodarie au suspendat momentan discutiile, asteptand ca oficialii din MFP sa prezinte un studiu de impact cu privire la noul impozit."Noi avem grupurile de lucru care discuta pe diferite teme. Pe aceasta tema (a impozitului pe gospodarie- n.red), am luat decizia sa temporizam discutiile si sa le amanam pana la aparitia studiului de impact pentru a vedea inainte cum arata lucruruile. Noi am furnizat  Ministerului Finantelor ingrijorarile noastre, dansii au fost deschisi acestui studiu de impact si urmeaza sa-l analizam impreuna si sa vedem in ce masura vom continua si cu ce", a declarat miercuri Daniel Anghel. Reprezentanti ai MFP, contactati de HotNews.ro, au declarat ca se spera ca simularile privind impactul noului impozit ar putea fi gata in 2-3 saptamani.

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) semnaleaza ca, in absenta unui studiu de impact, proiectul de modificare a Codului Fiscal privind introducerea impunerii globale a gospodariilor poate conduce la consecinte grave pentru economie. CDR este deschisa sa analizeze in cadrul consultarilor organizate de Guvern studiul de impact al proiectului de introducere a Impozitului pe Venitul Global (IVG). Consideram ca studiul trebuie sa indice masurile alternative necesare   pentru a compensa deficitul bugetar determinat de scaderea cotelor de impunere, precum si sursele de finantare a scaderii bruste si semnificative de incasari la buget cauzata de eliminarea retinerii la sursa a impozitului pe venit.

CDR sustine un sistem fiscal care asigura sustenabilitatea pe termen scurt, mediu si lung a executiei bugetare, cu respectarea tuturor indicatorilor macroeconomici asumati de Romania. Sistemul actual al cotei unice de impunere a condus, in ultimii 12 ani, la cresterea Produsului Intern Brut (PIB), a investitiilor si a incasarilor bugetare, prin fiscalizarea unei parti insemnate a economiei, la conformare voluntara si implicit la diminuarea "economiei negre" sau "gri". Cota unica de impozitare a simplificat administrarea fiscala in Romania, atat pentru contribuabili, cat si pentru autoritati, a crescut nivelul de trai al populatiei active si, indirect, al pensionarilor, prin fondurile mai mari stranse la bugetul general consolidat.

CDR semnaleaza ca, prin comparatie, introducerea noului sistem de impozitare a venitului global expune economia Romaniei la instabilitate si riscuri economice inutile, mai ales in absenta unui studiu de impact temeinic si a unui plan de implementare multianual.
 
Introducerea IVG este nesustenabila pentru ca eliminarea sistemului de retinere la sursa si plata lunara a impozitului pe venituri (ex. salarii, dividende, dobanzi etc.), precum si a celui de plati anticipate de impozit (ex. pentru veniturile din activitati independende, chirii etc.) va determina o scadere drastica a incasarii veniturilor bugetare in anul 2018 care, raportat la datele anului 2016, va insemna cel putin 4% pierdere a veniturilor din PIB. O astfel de masura poate avea ca efect implicit necesitatea introducerii altor impozite si taxe in anii urmatori.

Introducerea IVG este nerealista
pentru ca presupune ca, in aproximativ jumatate de an, peste 7 milioane de gospodarii sa se inregistreze voluntar la Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), in conditiile in care conceptul de ￯gospodarie￯, ca pilon de baza al noului sistem, nu este reglementat de legislatia romaneasca, iar mecanismul de colectare este neclar. Din analiza altor sisteme fiscale (cum este cel american), impunerea se realizeaza in mod individual si numai optional (daca este in beneficiul contribuabilului), la nivel de familie formata din sot, sotie si copii.

Introducerea IVG este nerealista si costisitoare
pentru ca Guvernul va trebui sa adapteze sistemului informatic al ANAF care, in prezent, se confrunta cu un deficit al arhitecturii hardware, iar cresterea "artificiala" a numarului persoanelor supuse impunerii il poate colapsa. Adaptarea aplicatiilor software inseamna costuri suplimentare pentru a modifica sistemele actuale definite pe baza cotei unice si realizate cu finantare de la Banca Mondiala. Si mai multe cheltuieli vor fi necesare pentru a creste gradul de pregatire profesionala a organelor fiscale si nivelul de educare a contribuabililor, astfel incat noile reguli de impunere chiar sa fie respectate.

Pe de alta parte, pentru a functiona, noul sistem propus ar avea nevoie 35.000 de "consultanti fiscali". Acesti specialisti nu exista. In prezent, in Registrul Camerei Consultantilor Fiscali sunt inregistrati 5.489 consultanti, dintre care 4.101 activi, o mare parte dintre acestia fiind deja angajati si deci indisponibili pentru a desfasura sarcinile mentionate in documentul MFP. Mai mult, acesti "consultanti fiscali" ar urma sa lucreze maxim trei luni din an pentru un salariu anual dublu fata consultantii fiscali reali, a caror munca presupune calificare si activitati mult mai complexe.

Lipsa de realism si sustenabilitate a noului sistem indica de fapt pasi premergatori pentru introducerea unui sistem fiscal bazat pe cote de impunere progresive, pe care CDR nu-l sustine.
CDR sustine un sistem fiscal atractiv, simplu si sustenabil al executiei bugetare si ramane deschisa discutiilor cu reprezentantii MFP si ai Guvernului pentru a analiza impreuna studiul de impact al introducerii IVG.

Coalitiei reuneste practic toti investitorii privati din Romania, avandu-i printre membri asociatii ca Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Camera de Comert Americana in Romania, (AmCham), Camera de Comert Franceza in Romania (CCIFER), Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK), Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si Romanian Business Leaders (RBL).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2708 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  ca la p$disti... (Miercuri, 24 mai 2017, 12:41)

  ..13 [utilizator]

  Intai vin cu legea si apoi calculeaza impactul.

  Io zic, urmarind logica lor, ca mai intai p$distii sa isi traga vreo 2-3 gloante in cap si mai apoi sa se intrebe daca au procedat corect!

  Se aude pana in provincie la Maretul Porcar???
 • 0 (2 voturi)    
  ??? (Miercuri, 24 mai 2017, 14:47)

  Dedalus [utilizator]

  Eu tot nu pricep (pe bune) ce anume face asa grozav in plus noul tip de impozit fata de cel actual.

  Nimeni nu a explicat si nu a discutat asta vreodata.

  Ceea ce au spus diversi reprezentanti autorizati sau chiar specialisti este de neinteles ca argument.

  Faptul ca in principiu, cred unii ca s-ar parea ca adduce avantaje (care or fi acelea iarsi nu se stie) - asta nu inseamna nimic.

  Nu pot fi decat impotriva unui sistem de impozitare ale carui motive de introducere se pare ca nimeni nu le stie.
  • +2 (2 voturi)    
   ideea teoretic nu e rea (Miercuri, 24 mai 2017, 16:24)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Ideea din spate e un fel de declaratie de avere pentru fiecare familie. De la an la an bunurile detinute trebuie justificate de venituri declarate. Adica un sef de politie caruia intr-un an i-a crescut un viloi noi in spatele curtii va fi luat la intrebari de unde are banii. Cam asta urmaresc ei. Teoretic. Ca sa functioneze asha ceva ai nevoie de un fisc cel putin la fel de puternic precum cel american. La noi, cu 35.000 de verificatori platiti cu 2.000 de euro pe luna si angajati pe pile politice, ii va fi extrem de usor sefului de politie cu viloi sa marce 1000 de euro la consultantul fiscal ca sa nu intre in poza si viloiul.

   Prin europa treaba asta se verifica doar de la un nivel de avere in sus. Adica nu mergi la tot munictorul sa-i numeri perechile de blugi, ci te iei doar de aia cu averi expuse sau detinute la banca mari. Viloiul e in general raportat la fisc de catre vecini, daca esti cunoscut ca si muncitor si iti rasare un Lamborghini in curte, vecinul suna de ase emea la fisc si tot asha. Si averea pe care n-o poti dovedi cu taxe platite se confisca.
   • +1 (1 vot)    
    nu sunt argumente care sa stea in picioare (Miercuri, 24 mai 2017, 17:42)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Daca gutumanul este unul care este obligat prin lege sa isi declare averea si interesele este usor de urmarit ce face si mai ales cum ii creste averea.

    Daca insa este un umil politist gutuman caruia ii cresc brusc masinile si apartamentele/vilele atunci din fisa fiscala - ca de aceea se depune o fisa fiscala - corelat cu bunurile mobile si imobile declarate (daca baza de data a fiscului local poate face oarece nimine corelatii pe CNP-ul omului) se pot vedea si identifica cresterile nefiresti.

    Nu vad de ce am avem nevoie de un alt sistem

    Este nevoie de a corela niste baze de date si cred ca este mai simplu sa faci un modul informatic care sa accese diferite baze de date din care sa se extraga informatiile necesare si dupe care sa poate sa fie analizate automat datele...

    Acum as punea intrebarea fireasca - oare de ce a durat asa de mult ca sa se prinda tot prostul ca de exemplu Maretul Conducator al Partidului de se vrea in Toate cate sunt are o avere ilicita??? Cine l-a impedicat pe gutumanul de vecin sa zica - coane da nu se poate ca din munca cinstita sa fie o ditamai vila??? Cine a impiedicat presa sa vada ceea ce se poate vede astazi pe cand Maretul ne conduce???

    Legea actuala permite sa fie identificate averile exagerate - tot la fel te poti prinde cand o afacere este una falsa - numari cati clienti are si este clar ca daca clienti nu are atunci spala numai rufe murdare - si incet, incet mergi pe firul ei...

    Se tot chinuie unii sa vanda oarece proprietati sau masini confiscate si nici pana in ziua de astazi nu au reusit - oare nu este piata??? Pretul poate rescreste pana cand se face tranzactia asa ca mie mi se pare ca VOINTA NU ESTE - pentru ca ustura rau de tot!!!!

    Cred ca fiscul din RO poate sa fie ca IRS - dar vrea??? Mereu trimiterile peste ocean cand purcica este in curte la Maricica/Dorel.

    personal am facut analiza averii lui JK in 10 min, conform prevederilor legale in vigoare - era clar ca nu a cumparat casele din bani munciti oficial. STOP
    • 0 (0 voturi)    
     n-am zis ca legea e buna (Joi, 25 mai 2017, 17:06)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     Am zis ca ideea din spate nu e tocmai rea, e aplicata la americani, bineinteles nu pe gospodarie, care e o entitate abramburistica, ci pe familie.
     Iar ca sa impozitezi toate veniturile, nu doar salariile, ai nevoie de cineva care sa completeze o declaratie de avere/venituri. Lucru care nu etocmai la indemina oricarui cetatean.

     Dar cum am si zis mai sus, cistigul e mult sub costuri iar notiunea de gospodarie e totalmente aiuritoare.

     Cit despre pirit vecinul la fisc... la noi ai o mare sansa ca dupa aia sa te trezesti ori cu citiva iterlopi platiti de vecin sa iti aplice o corectie fizica, ori iti vine tie in control fiscul. Si asta pentru ca in general vecinul cu lamborghini si-a facut averea in cirdasie cu ANAF-ul. Asha ca mai bine stai in banca ta.
   • +1 (1 vot)    
    si cu ce e mai bun? (Miercuri, 24 mai 2017, 19:42)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Pai controlul averilor functioneaza si acum. Si chiar foarte bine.

    ==

    Multumesc pentru explicatii, dar eu as vrea sa stiu de ce actuala guvernare considera ca noul sistem e mai bun decat cel vechi.

    Cum spuneam, averile se controleaza la sange si acum (diferentele [este 10.000 pun un semn de intrebare pe contibuabil).
 • -1 (7 voturi)    
  MINCIUNA (Miercuri, 24 mai 2017, 15:22)

  SRA [utilizator]

  1. Introducerea IVG este nesustenabila
  2. Introducerea IVG este nerealista
  3. Introducerea IVG este nerealista si costisitoare

  Trei MINCIUNI !!!

  Impozitarea aceasta aduce la suprafata 20 MILIARDE EURO/an, aduce PROSPERITATE!

  Se aplica in ELVETIA si trebuie sa fie progresiva !!!

  Domnul ANGHEL sa studieze modelul elvetian si sa nu considere ROMANII incompetenti si retardati!

  Primul an bugetul este reglat cu rezerva Ministerului de FINANTE!

  Nu sunt FAN de PSD dar este o masura excelenta !!!
  • +3 (5 voturi)    
   argumente ceva? (Miercuri, 24 mai 2017, 16:34)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   Tu crezi ca majusculele si semnele de exclamare in exces tin loc de argumente?!?

   1. In Elvetia e mult diferit de ce vor astia la noi, si in plus Elvetia e o tara suercivilizata si bogata in care cinstea e o virtute, nu un defect, ca la noi
   2. Cum ai calculat tu cele 20 de mld de lei aduse la suprafata atit timp cit nici macar guvernul n-a facut un studiu de impact?!? De unde stii ca cei 35.000 de consultanti fiscali nu vor inchide ochii la averi ilegale pentru citeva mii de euro spaga?
   3. Rezerva ministerului de finante sunt bani imprumutati cu citeva luni inainte de a fi cheltuiti, un fel de buffer ca sa fii sigur ca nu ramai fara bani. A sustine ca din rezerva de la FM platesti deficitul din primul an e prostie in forma pura.
   4. Cind spui ca e o masura excelenta, ai calculat cit va cheltui statul cu cei 35.000 de consultanti fiscali? Sau cit va pierde statul ca urmare a scaderii impozitului de la 16 la 10%? Sau cit va pierde statul ca urmare la sumelor deduse din impozit? Ai mai calculat si posibilitatea ca unii consultanti s-o dea la pace cu cei verificati in pururl stilromanesc pentru suma corecta? Daca e un sistem asha de bun, de ce oare nu-l foloseste nimeni in forma asta? La americani e individual sau pe familie, in nici un caz pe gospodarie, si se discuta intens sa se renunte la el ca-i foarte costisitor.
   • -1 (5 voturi)    
    este o excelenta idée ! (Miercuri, 24 mai 2017, 18:07)

    SRA [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Romania trebuie sa devina civilizata, statul vine cu acesti consultanti pana ROMANII invata sa intocmeasca declaratia de impozit!

    Romania este o tara bogata si trebuie ca FURTUL din banii publici sa se reduca!

    Consultantii fiscali vor scoate la suprafata averile ascunse !

    Nu trebuie crezut ca la acesti consultanti unii din ei vor fi sarlatani.

    Si ce inseamna gospodarie, cei care fac menanj impreuna !

    Cu aceasta ocazie vor apare MATUSILE si unde au fost transferate averile ilicite !
    • +1 (1 vot)    
     tot nu mi-ai spus avantajele (Miercuri, 24 mai 2017, 19:47)

     Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui SRA

     Si in present functioneaza controlul averilor. Functioenaza de vreo doi ani si cu rezultate foarte bune.

     Nu inteleg ce vrei, cine nu are justificare pentru avere, trebuie sa plateasca impozit samd, Asta chiar acum cu sistemul de impozitare din prezent.

     In al doilea rand si in present baza de impozitare e foarte larga. Nu intra intr-adevar meditatii si mici reparatii casnice, dar asta din simplul motiv ca e foarte complicat sa platesti impozitul si CASS-un in aceste conditii.

     Pe de alta parte, reparati si meditatii in sume foarte mici, chiar presupunand ca sunt raspandite nu justifica ditamai modificarea sistemului fiscal. E mult mai simplu sa introduce declaratia integrata (chiar on-line) - o pepui cu CNP-ul tau, platesti 10% din suma si ai si pensia asigurata. Cea aemenator exista la inchirierea proprietatilor si merge foarte bine.
   • +3 (3 voturi)    
    impozitul progresis si pe gospodarie = descurajare (Miercuri, 24 mai 2017, 19:54)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Republicanii au spus ca vor sa renunte la impozitul progresiv, fix din cauza faptului ca descurajeaza libera initativa si efortul personal.

    Si impozitul prin declaratie la IRS intr-o lume globala e cam perimat, plus efortul imens de inregistrare si verificare.

    Doar socialistii sau incultii mai cred astazi ca poate exista capitalism fara oameni bogati.

    Dar toata nebunia asta este si rezultatul inexistentei unui partid de dreapta in Romania, care sa stea sa explice toata abordarea capitalista.
  • +4 (4 voturi)    
   nu merge cu "parerea mea" (Miercuri, 24 mai 2017, 16:40)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   Impozitul progresiv este cea mai mare frana in calea liberei initiative.

   In principiu, el spune ca desi toti beneficiem in mod egal de serviciile statului (sanatate, aparare etc - un om bogat nu este mai bolnav decat unul sarac samd), cei care castiga mai mult platesc un pret mai mare pentru acelasi setviciu.

   Un impozit progresiv este descurajant pentru cei care muncesc mai mult. In fapt, este o forma de redistribuire a veniturilor proprie socialismului.

   State precum Elvetia si SUA - care au un asemenea impozit - se bucura de un nivel mult mai ridicat al veniturilor personale si, mai ales, de o libera initativa mult mai puternic incurajate pe terte cai - cazul SUA, sau de un sistem protectionist - cazul Elvetiei.

   ====

   Cum aduce la suprafata acest nou impozit nustiu cate miliarde de euro, asta astept sa imi spuna si mie cineva, dar cu argumente, nu cu "parerea mea".
  • 0 (2 voturi)    
   Va fi jumuleala nationala a celor care muncesc (Miercuri, 24 mai 2017, 18:54)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   Nu esti fan psd pe naiba.
   • +1 (1 vot)    
    nu exista om faa opinie politica (Miercuri, 24 mai 2017, 19:50)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    DE accord.

    O persoana care propune impozit progresiv se plaseaza automat in stanga politica.

    Iar din tot discursul revansard si activist, poti sa vezi de la 100 de km opinia stangist-socialista (cu ceva aplecari spre communism).

    Mie-mi spui ca ratza-npunge... :-))
   • +1 (1 vot)    
    tot te dai tu (Miercuri, 24 mai 2017, 23:40)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    mare scula de bascula in toate domeniile,asa ca ia povesteste tu cum functioneaza sistemul in Canada?
    sau tu esti pe social si nu platestil impozite!
  • +2 (2 voturi)    
   ... (Miercuri, 24 mai 2017, 19:55)

   Sarmis [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   Pentru a aduce la suprafață 20 mld .cum spui tu nu trebuie un nou tip de impozit. Trebuie doar verificate averile parlamentarilor români.

   Si nu...nu se aplică în Elveția așa cum nu se aplică nicăieri. Nu există noțiunea de gospodărie dpdv fiscal. Există noțiunea de familie și asta e altceva.

   Nu românii sunt incompetenți și retardati ....ci cei care au avut ideea unui astfel de impozit fără să facă nici cel mai mic calcul. Dragnea n-a fost olimpic la mate ci repetent.

   Când ești pregătit să cheltui cca 1mld EUR/an ca să facă unii niște hârtii cand tu n-ai bani să faci autostrazi eu zic că e un sistem costisitor.

   Rezerva MF provine tot din taxe și împrumuturi. Sau crezi că a dat Olguța meditații la engleză și banii provin de aici?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by