Sfarsitul erei dolarului? Bancile centrale se indreapta spre alte valute
In acelasi timp, cota euro s-a marit de la 25,5 la 26,4%, o crestere cunoscand-o si prezenta lirei sterline – de la 4,6% la 4,7%. Pentru 2007, expertii prognozeaza o diminuare si mai accentuata a ponderii valutei americane.
Astfel, era dolarului s-ar putea incheia inainte de a implini un veac. Inainte ca moneda americana sa domine pietele financiare, rolul sau era detinut de aur, desi valuta de rezerva era, practic, lira sterlina, care se schimba liber si fara restrictii pe metale pretioase.
Dar in 1914, tarile Americii de Nord si cele ale Americii Latine au format zona dolarului, care a preluat pozitia de lider in 1931 odata cu detronarea lirei sterline.
Deocamdata, scrie cotidianul electronic Gazeta.ru, moneda americana inca mai corespunde principalei misiuni a rezervei nationale – aceea de a asigura increderea fata de propria valuta a tarii – pentru ca se foloseste de marile lichiditati ale pietelor de capital.
Economia mondiala nu saluta insa o depreciere dramatica a cursului dolarului. Iar cel mai probabil succesor al dolarului este euro. Moneda unica europeana este sustinuta de economia UE, care o evolutie echilibrata si este mai putin dependenta de importurile de petrol decat cea americana.
Pe de alta parte insa, intarirea euro produce probleme exportatorilor europeni, ceea ce imprima un ton nu foarte optimist prognozelor europene pe termen mediu. De aceea, este putin probabil ca, in caz de nevoie, bancile centrale sa aleaga o singura moneda pentru rezervele valutare.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Sper ca dolarul sa iasa cat mai repede din bancile centrale ale statelor lumii ca sa dispara acest avantaj al SUA fata de alte state.
In mod cert nu tarile care detin dolari si nici america insasi. O depreciere foarte lenta si de durata este singura alternativa care convine la toti, in mod special SUA pentru ca le stimuleaza exporturile.
Rusii sunt tot saraci, apare cate un miliardar imbogatit din smecherii, si ala arde banii prin Londra.
Oil & Gas Journal, January, 2007 si
US Energy Information Authority, September, 2007
am gasit
Rezervele de petrol
1. Arabia Saudita 260 (billions (10 la puterea 9) of barrels
2.Canada 179
3.Iran 136
4. Iraq 115
5. Kuwait 99
6. Emiratele Arabe Unite 97
7. Venezuela 80
8. RUSIA 60
9.SUA 21
10. Mexico
Si tot acolo, ca o statistica, tinand cont de productia de petrol anuala, unde intradevar Rusia e pe primul loc cu 9.5 billions of barrels ea isi va epuiza petrolul in doar 12 ani (la 2 ani dupa mexicani - care vor termina primii).
dolarul e slab din acelasi motiv pentru care yenul japonez este slab.
www.zeitgeistmovie.com
Si comunitatea internationala spunea in 1945 ca se exaereaza cand se spune despre Hitler ca a omorat milioane de oameni in lagare de concentrare...poate zeci de mii. Pana au vazut dimensiunile reale ale fenomenului.
2.pt SUA o depreciere a bancnotei e de fapt benefica. au multe importuri si putine exporturi acum. un dolar mai slab= mai multe exporturi, mai multe joburi, crestere locala pt US corporations, mai mult traveling intern, mai multi turisti etc.
3.toate bancile folosesc un "cos" valutar si nu o singura valuta. dolarul va mai scadea in aceste cosuri, dar nu mult. daca tarile arabe renunta sa coteze petrolul in dolari vor fi atacate militar. pretexte se pot gasi - vezi "provocarile" iraniene.
4.urmeaza o recesiune pt america in 2008, 2009. dar asta e normal.. adica dupa 7 ani de crestere continua, e normal sa existe si perioade de scadere, nu?
5.anyway, sa speram ca america se schimba un pic cu noul presedinte. spre deosebire de ro, presedintele are puteri executive. sa speram ca lucrurile raman aproape cum sunt acum. a trecut mult de la ultimul razboi mondial, si oamenii uita. america nu isi va ceda influenta fara lupta. bine, rau, macar fara un nou razboi.
Intreaga lume o sa intre in recesiune.Scade dolaru, cresc exporturile americane si companiile lor devin mai competitive.In acelasi timp companiile din afara americii au de ales intre: sa foloseasca dolaru ca moneda si sa piarda (pentru ca ei isi platesc angajatii in mondea lor), sau sa foloseasca moneda lor si sa nu vanda.
Motivul pentru recesiune este pretul petrolului.
Nu va disparea dolarul atata timp cat americanii detin o industrie mass-media imensa.Atata timp cat un pusti se uita la MTV si vede cati dolari a facut nu stiu ce artist, atata timp cat Amazon si Ebay folosesc dolari.
Noi suntem in Europa, normal ca folosim Euro...
Sper sa iasa Barack Obama ca presedinte in SUA.
Dolarul si SUA au pornit in jos pe tobogan, si le vor trebui ceva vreme si ceva minte ca sa se redreseze, daca asta se va intampla vreodata.
Mare minune ca in maxim un deceniu sa nu se produca lupte secesioniste in SUA.
Adio si-un praz verde.
Miliardarii arabi vor da faliment, iar pe americani osa ii doare in cot de zona golfului. O sa ii l ase sa se guverneze cum vor, asa cum sunt cei din africa.
Americanii daca ar fi vrut ar fi cucerit si Cuba , care e la doi pasi. Aruncau cu rachete 1 luna , ca la Saddam si ii terminau. Dar Cuba e pastrata pe post de bau-bau pentru contribuabilul american, ca sa poata sa ii ia impozite mai multe.
In criza subprime, cine apierdut? Tot ala mic: ori a pierdut casa , ori banii de pe la nustiu ce fond de investitii. Administratorii fondurilor nu pierd nimic, ei iau comision din activ, indiferent de performanta.
Bancile anunta pierderi de milarde, parca cine stie ce razboi vine. Daca un american nu a mai platit un credit de 100.000.USD, banca a trrecut toata suma la pierdere, desi poate sa mai recupereze ceva din vinzarea casei. e inginerie financiara legala , iar prin aplicarea ei pierde tot americanu marunt, care vinde actiunile la bursa pe un sentiment negativ.