Romania si Bulgaria conduc in topul numarului de accidente rutiere, potrivit datelor Comisiei Europene, confirmate si de datele Institutului national de Statistica. Anul trecut de pilda s-au inregistrat 30751 accidente de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale, rezultand un numar de 41475 persoane accidentate, din care 4,6% persoane accidentate mortal. Fata de anul 2015, numarul accidentelor de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale a crescut cu 6,2%, cel al persoanelor ranite cu 7,5%, iar cel al persoanelor

Suntem fruntasi in UE si la accidente de masinaFoto: Hotnews

accidentate mortal a crescut cu 1,1%

Ce mai arata datele INS:

  • In anul 2016 se constata o crestere a riscului rutier la toate tipurile de accidente
  • numarul accidentelor intre vehicule a crescut cu 9,6%, cel al accidentelor in care este implicat un singur vehicul cu 7,0%, iar cel al accidentelor intre un vehicul si un pieton a crescut cu 0,6%.
  •  In ceea ce priveste accidentele de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale produse in localitati (exclusiv autostrazi), ponderea acestora reprezinta 82,7% din total accidente, in timp ce ponderea persoanelor accidentate mortal sau ranite a fost de 77,5% din total persoane accidentate
  •  In 2016, din cei 3.821 pietoni si conducatori de vehicule rutiere aflati sub influenta alcoolului care au fost implicati in accidente de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale, 1.688, respectiv 44,2% au fost conducatori de autoturisme. Din total persoane accidentate in accidente de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale, in anul 2016, mai mult de jumatate, respectiv 59,2%, aveau varsta de cel putin 30 ani.

  • Pe luni ale anului, ponderi mai mari ale numarului de accidente s-au inregistrat in lunile august (10,3% din numarul total de accidente), iulie (9,7%) si iunie (9,3%)
  • Ziua au avut loc 71,6% din numarul total accidente si 20,5% s-au produs in conditii de luminozitate redusa.
  • Dupa starea carosabilului, 81,2% din accidente au avut loc pe carosabil uscat.
  • Cele mai multe accidente de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale s-au produs in regiunea Nord-Est (16,5%), in timp ce in regiunea Vest s-au produs cele mai putine accidente (8,5%).


    In regiunea de dezvoltare Vest au fost inregistrate cele mai putine persoane accidentate in accidente de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale (9,0%), in timp ce cele mai multe persoane accidentate au fost inregistrate in regiunea Nord-Est (16,4%).
  • M-am ferit sa fac corelatii intre frecventa accidentelor si PIB/capita sau nivelul stresului, intrucat datele nu sunt suficient de "accurate" la nivel de judete.