Cate accidente rutiere se produc in Romania si din vina cui? Suntem in topul UE alaturi de bulgari. Vezi judetele care ne trag in sus si mai ales, cauzele din care au loc accidentele

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 30 mai 2017, 17:50 Economie | Finanţe & Bănci


Suntem fruntasi in UE si la accidente de masina
Foto: Hotnews
Romania si Bulgaria conduc in topul numarului de accidente rutiere, potrivit datelor Comisiei Europene, confirmate si de datele Institutului national de Statistica. Anul trecut de pilda s-au inregistrat 30751 accidente de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale, rezultand un numar de 41475 persoane accidentate, din care 4,6% persoane accidentate mortal. Fata de anul 2015, numarul accidentelor de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale a crescut cu 6,2%, cel al persoanelor ranite cu 7,5%, iar cel al persoanelor
accidentate mortal a crescut cu 1,1%
Ce mai arata datele INS:
 • In anul 2016 se constata o crestere a riscului rutier la toate tipurile de accidente
 • numarul accidentelor intre vehicule a crescut cu 9,6%, cel al accidentelor in care este implicat un singur vehicul cu 7,0%, iar cel al accidentelor intre un vehicul si un pieton a crescut cu 0,6%.
 •  In ceea ce priveste accidentele de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale produse in localitati (exclusiv autostrazi), ponderea acestora reprezinta 82,7% din total accidente, in timp ce ponderea persoanelor accidentate mortal sau ranite a fost de 77,5% din total persoane accidentate
 •  In 2016, din cei 3.821 pietoni si conducatori de vehicule rutiere aflati sub influenta alcoolului care au fost implicati in accidente de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale, 1.688, respectiv 44,2% au fost conducatori de autoturisme. Din total persoane accidentate in accidente de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale, in anul 2016, mai mult de jumatate, respectiv 59,2%, aveau varsta de cel putin 30 ani. • Pe luni ale anului, ponderi mai mari ale numarului de accidente s-au inregistrat in lunile august (10,3% din numarul total de accidente), iulie (9,7%) si iunie (9,3%)
 • Ziua au avut loc 71,6% din numarul total accidente si 20,5% s-au produs in conditii de luminozitate redusa.
 • Dupa starea carosabilului, 81,2% din accidente au avut loc pe carosabil uscat.
 • Cele mai multe accidente de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale s-au produs in regiunea Nord-Est (16,5%), in timp ce in regiunea Vest s-au produs cele mai putine accidente (8,5%).


  In regiunea de dezvoltare Vest au fost inregistrate cele mai putine persoane accidentate in accidente de circulatie rutiera cauzatoare de vatamari corporale (9,0%), in timp ce cele mai multe persoane accidentate au fost inregistrate in regiunea Nord-Est (16,4%).
 • M-am ferit sa fac corelatii intre frecventa accidentelor si PIB/capita sau nivelul stresului, intrucat datele nu sunt suficient de "accurate" la nivel de judete.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9614 vizualizari

 • +16 (24 voturi)    
  Vina (Marţi, 30 mai 2017, 18:25)

  tudor74 [utilizator]

  Si vina a cui este ?
  Daca va gandeati ca bizonul la volan e de vina gresiti ! Bizonul e bizon, nu ai ce sa ii ceri unuia care de zeci de ani de zile a fost invatat si crescut sa fie jmecher (sic) si sa se descurce, inclusiv in trafic.

  Vina este A POLITIEI ROMANE ! Daca politia si-ar justifica macar 10% din salariu si sa dea amenzi si sa ridice permise, sa monteze camere CCTV in intersectiile mari (pt inceput) si la bordul masinilor RATB si sa imparta amenzi pt fiecare abatere (trecut pe rosu, slalom printre pietoni pe trecere, depasire pe linie continua, autobuz blocat de bizon care a parcat dublu sau unde nu are voie, etc) sa vezi ce repede se civilizeaza bizonul.

  Fara implicarea Politie o sa continuam sa traim in aceasi mocirla de tara, inconjurati de aceasi bivoli cu volan in maini.

  Apropos, pe langa oaia ca emblema national ar trebui adaugat si un bizon langa ea, eventual la spatele oii, in stil Discovery channel.
  • 0 (6 voturi)    
   ignoram... (Marţi, 30 mai 2017, 18:55)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   vinovatii a ~50% din accidentele cu pietoni... DFA !!! ai ghiciT!!! pietonii!

   alora nimic?! chiar e normal sa iti fie jena (am patit-o) in Bucuresti ca nu vrei sa traversezi pe rosu si toti ceilalti o fac?!
   • -2 (12 voturi)    
    In Vest multe accidente nu sunt înregistrate! (Marţi, 30 mai 2017, 22:21)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Atenție. In timp ce în Romania, Bulgaria și tarile din Europa de Est sunt înregistrate toate accidentele de circulație, în Occident multe coliziuni nu sunt luate în evidenta din cauza companiilor de asigurări care nu vor sa plătească daunele, motivând ca evenimentul rutier respectiv nu a existat, mai precis: "Cineva și-a avariat mașina intenționat ca sa încaseze despăgubiri."

    In urma cu vreo 10 ani s-a și luat atitudine pe CNN împotriva asiguratorilor care, deși plăteau în cazuri grave, pentru o mulțime de tamponări mai putin severe refuzau sa dea bani și amenințau cu trimiterea în judecata, știind ca, din cauza cheltuielilor excesive la tribunal, persoanele implicate vor renunța la pretenții. In consecință, accidentul dispărea din statistica și intra la suspiciune de frauda.

    Nimic nu s-a schimbat intre timp.
    • +6 (8 voturi)    
     Serios? (Marţi, 30 mai 2017, 23:36)

     Robin_W [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     Tu vorbesti de fender bender, dar accidentele cu vatamare corporala se inregistreaza!
     Asta pentru ca cele 2 grafice prezentate vorbeste de fatalitati si vatamari corporale.
     • -8 (10 voturi)    
      Vestul face aceeași frauda pt accidente cu victime (Miercuri, 31 mai 2017, 0:46)

      simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Robin_W

      Daca cei răniți într-un accident nu sunt victime imediate la fata locului, sau la scurt timp de la producerea unei coliziuni rutiere, ci încetează din viata după o vreme, nu sunt luați în evidenta ca accidentați.
      • +7 (9 voturi)    
       Vorbim serios sau doar vrem sa ne aflam in treaba? (Miercuri, 31 mai 2017, 4:49)

       Robin_W [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

       "Daca cei răniți într-un accident nu sunt victime imediate la fata locului..." - nu sunt sigur ca suna romaneste sau logic? deci daca esti ranit intr-un accident poti sa nu fii victima?! Cred ca inteligenta din tine iti spune ca daca ai provocat accidentul si esti ranit nu esti considerat victima??

       mai departe: "... sau la scurt timp de la producerea unei coliziuni rutiere, ci încetează din viata după o vreme, nu sunt luați în evidenta ca accidentați." - deci nu sunt luati in evidenta ca accidentati si nici ca victime!?

       Problema mea este ca sunt in vest de mai bine de 15 ani si vorbesti complet aerian.
       In urma unui accident, nu asigurarile sunt cei care decid daca sunt victime sau nu, ci politia. Partea cu asigurarile vine DUPA raportul politiei.
       La fel, inteligenta din tine at trebui sa-ti spuna ca daca vrei statistica te duci la rapoartele politiei si nu la xx firme de asigurari?

       Daca ar fi dupa teoria ta, azi fac un accident si cel din masina lovita de mine se loveste la cap, vine politia si el spune ca totul e ok, nu are nimic, politia face raport, pe urma el moare ca a facut un cheag, ai lui ma dau in judecata, asigurarea mea nu plateste ca nu exista victima in raport si pretul asigurarii mele ramane neschimbat pentru ca eu sunt in sofer bun si nu am accidente in "resume" - beton simplex!
    • +4 (6 voturi)    
     Planning has played the biggest part (Miercuri, 31 mai 2017, 12:11)

     paul22 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     In rich countries, road deaths hit a peak in the 1970s, but have since fallen as safety measures have been introduced, both within cars themselves and on the roads they travel on. (Poor countries, by contrast, have seen an increasing death toll, as car sales have accelerated.)

     Planning has played the biggest part in reducing accidents. Roads in Sweden are built to prioritise safety over speed or convenience. Low urban speed limits, pedestrian zones and barriers that separate cars from bicycles and oncoming traffic have helped.
     And 12,600 safer crossings, including pedestrian bridges and zebra stripes flanked by flashing lights and protected with speed bumps, are estimated to have halved the number of pedestrian deaths over the past five years.

     (din http://www.economist.com/blogs/economist-explains/2014/02/economist-explains-16 )
     • +1 (1 vot)    
      Nu poți instala speed bumps pe drumuri europene (Miercuri, 31 mai 2017, 15:40)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui paul22

      Soluția corectă e să scoți drumul european în afara localității.

      Majoritatea accidentelor se petrec în localități, dar cele grave sunt în localități mici aflate pe traseul drumurilor europene. Nu poți să pui radare din kilometru în kilometru între București și Suceava și nici nu poți să faci 14 ore instalând limită de 30km/h și speed bumps în fiecare sat.

      Soluția corectă e să fie scoase drumurille europene în afara localităților și să fie construite cu sensuri separate.
  • +5 (11 voturi)    
   Mai e si nivelul de civilizatie/educatie (Marţi, 30 mai 2017, 19:42)

   banel [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   Nord Est 16.5% din total accidente...Vest 8.5%

   Se pastreaza si in trafic aceeasi regula, pe masura ce mergi spre est (spre Rusia), nivelul de civilizatie scade.
   • +5 (5 voturi)    
    Reg. Vest 8.5% din accidente si 9% din populatie (Marţi, 30 mai 2017, 21:52)

    paul22 [utilizator] i-a raspuns lui banel

    Nord-Est are populatia cea mai mare dintre toate regiunile, iar Regiunea Vest are populatia cea mai mica, aproape la jumatate fata de Regiunea Nord-Est.

    Daca comparam cu populatia, cele mai multe accidente (per 1000 loc.) sunt in Ilfov si Bucuresti, apoi in Cluj si Suceava.

    Un criteriu si mai bun de comparatie ar fi cu numarul total de kilometri parcursi de masinile dintr-o regiune, dar nu stiu unde s-ar gasi astfel de date.
 • +15 (19 voturi)    
  pai (Marţi, 30 mai 2017, 18:34)

  Xorciser [utilizator]

  Politia a pierdut controlul soselelor. Ma uit in Bucuresti, lume care trece pe rosu- adica opreste la semafor, se uita daca e politia, dupa care trece. Fara camere de luat vederi si amenzi usturatoare, greu se mai repara.
 • +6 (8 voturi)    
  Infrastructura (Marţi, 30 mai 2017, 18:55)

  Celbland [utilizator]

  Drumurile proaste, pline de gropi și de obstacole, semnalizarea defectoasă sau lipsa semnelor de circulație, inexistența marcajelor, sunt de asemenea factori puternici de favorizare sau producere a accidentelor.

  Permisele date pe șpagă reprezintă o altă sursă de accidente.

  Parcul auto învechit, autovehiculele cu defecte majore în trafic contribuie substanțial la accidente.

  Poliția este neprofesionistă și este folosită doar la colectarea de bani pentru a avea guvernanții ce fura. Nu înțeleg problemele importante ale circulației, nu fac acțiuni de prevenire și conștientizare a șoferilor, nu elimină încălcările grave ale legii și a celor agresivi în trafic.

  Mai există și componenta educațională a oamenilor, capitol deficitar comparativ cu țările civilizate.
 • +6 (6 voturi)    
  complicat.... (Marţi, 30 mai 2017, 19:01)

  liviu_ [utilizator]

  - ar trebui amenzi pentru soferii care conduc aiurea (da aici ma refer la amenzi pentru infractiuni periculoase, nu pandit cand ai limita 10 metrii de 30 km/h -> nu am primit niciodata amenda e doar o remarca a faptului ca nu statu la ciupeala o sa rezolve)
  - ar trebui (si vad ca toti ignora) amenzi pentru pietonii care travesrseaza aiurea... cxare fug dupa ratb s.a.m.d.
  - amenzi pt biciclistii care nu respecta legea... era unu care trecea (pe verde ce=i drept),m pe bicicleta, in viteza. numai ca eu aveam galben intermintent si d-abia l-am vazut (spre norocu meu - sau al lui :P - l-am vazut).
  - amenzi pentru condusul periculos... am intalnit nenumarate cazuri in care, pentru ca nu ma bag (sa ne intelegem conduc cat se poate de legal, dar nu incet... la limita vitezei maxime), imi taie calea , ma claxoneaza etc (acelasi lucru il fac si cand sunt pe motocicleta)
  - evident infrastructura... daca nu s-ar sta ore in trafic, oamenii nu ar mai fi atat de nervosa, grabiti etc

  consider de asemenea (poate chiar mai important decat amenzile) niste cursuri CALUMEA, OBLIGAATORII de conducere preventiva, etc... ceva gen cursurile de la academia titi aur.. da costa... dar daca nu iti mermiti 500-1000 lei pt asa ceva, cum iti vei permite o masina?!
  De asemenea cursuri OBLIGATORII si facute CALUMEA in scoli si licee despre comportamentul in trafic...
 • -7 (9 voturi)    
  vina este a tuturor (Marţi, 30 mai 2017, 19:14)

  Stefan534324 [utilizator]

  Pentru ca folosim prea mult masinile personale, care ne sufoca, cel putin in orasele mari.
  Si statul ar trebui sa puna restrictii, prin impozite mai mari, taxe de poluare, ar trebui sa cumpere autobuze in orase.. etc.
  Politia nu prea are cum sa se impotriveasca unui curent. Sanctiunile sunt eficiente cand avem de-a face cu exceptii, nu cand toata lumea incalca legea.
 • +5 (7 voturi)    
  Cauza din spatele accidentelor rutiere este (Marţi, 30 mai 2017, 19:16)

  padrepadrone [utilizator]

  respectul scazut, duplicitar pentru lege si autoritatea din spatele si fata legii. Dupa care putem interpela linistiti bizonul de la volan, politistul de dupa tufis, ministerul de dupa corcodus, samd; dar acestia nu sunt decat efectele unei legislatii, mentalitati profund vicioase, anormale si corupte.
  Asemanator cu proliferarea micii evaziuni ca rezultanta clara a marii evaziuni: adica statul ocoleste marii datornici si pepenali cu maiestrie legislativa curata, dar fugareste saormaru, covrigaru, leusteanu.. in conditiile in care tot statul fura startul competitiei cu cetateanul: doldora de taxe si impozite, basca la realizarile cele mai elementare.
  Stabilitate ioc, predictibilitate, normalitate sanchi, sosele, sanatate invatamant decent nema: toti banii merg la salarii, pensii, partid. Ca asa e legea la noi!
 • +3 (3 voturi)    
  Pana la urma (Marţi, 30 mai 2017, 19:20)

  persuasiv [utilizator]

  totul se rezuma la nivelul educatiei si al bunului simt Acest tablou ilustreaza perfect nivelul educatiei celor care sunt la volan,si eficienta celor pusi sa faca ordine pe sosele.
 • +5 (5 voturi)    
  Cifrele ar trebui comparate cu populatia (Marţi, 30 mai 2017, 21:20)

  paul22 [utilizator]

  Regiunea Nord-Est are populatia cea mai mare, iar Regiunea Vest are populatia cea ma i mica, aproape la jumatate.

  Folosind populatia pe judete din 2011 ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_jude%C8%9Belor_Rom%C3%A2niei_dup%C4%83_popula%C8%9Bie ) avem urmatoarele cifre :
  Regiunea Nord-Vest - 1.40 accidente la 1000 locuitori
  Regiunea Centru - 1.56
  Regiunea Nord-Est - 1.52
  Regiunea Sud-Est - 1.63
  Regiunea Sud-Muntenia - 1.49
  Regiunea Bucuresti-Ilfov - 2.01
  Regiunea Sud-Vest Oltenia - 1.41
  Regiunea Vest - 1.45

  Pe judete cel mai rau stau: Ilfov 2.57 accidente la 1000 locuitori, Suceava 1.92, Bucuresti 1.90, Cluj 1.87, Bistrita 1.84, Cosntanta 1.83.
  Cel mai bine: Bihor 0.94, Satu-Mare 0.96, Covasna 1.06, Teleorman 1.13, Botosani 1.21

  Tabelul cu datele este aici: https://goo.gl/wQe7bf
  • +3 (3 voturi)    
   la mia de locuitori declarati? (Miercuri, 31 mai 2017, 14:12)

   dj [utilizator] i-a raspuns lui paul22

   Ca in Bucuresti e plin de masini de Prahova, Iasi, Cluj, Constanta etc!
 • 0 (4 voturi)    
  cati mor pe zi? (Marţi, 30 mai 2017, 21:44)

  cchris [utilizator]

  Asa, deci 4,6% din 41475 = 1907 morti doar pe sosele anul trecut, adica vreo 36 pe saptamana. 36 in fiecare saptamana, oameni normali, plecati la drum sa faca ceva si care au ajuns la morga.
  Motivul... Politia? Oarecum, ar putea fi mai competenta, dar cum ar fi daca cineva s-ar preocupa sa faca educatie rutiera, daca ar aparea articole in presa despre cum se conduce in conditii speciale, despre cum sa conduci mai in siguranta, unde sunt pericolele mai mari, etc. Exista asa ceva? Nu, deloc. De ce? Pt ca nu exista absolut nici un interes si din asta nu ies bani.

  Si ca sa pun o intrebare off-topic: De jumate de an au murit ceva peste 20 de oameni nevaccinati, de varicela si de obicei si de alte complicatii despre care nu se mai aminteste. Cat scandal, cat circ? Nu sunt cinic, imi pare rau pt fiecare din ei, fiecare e o viata, un om, dar nu pot sa nu observ acest contrast. Toata lumea e muta cand e vorba de siguranta noastra de orice fel, dar e circul de pe lume cand e vorba de varicela lu' peste.
  Daca o multinationala ar castiga ceva din securitatea rutiera credeti-ma ca ati sti mai multe despre asta, iar noi ar fi bine sa invatam sa nu mai credem tot ce zboara.
  • 0 (4 voturi)    
   Admiratie (Miercuri, 31 mai 2017, 11:24)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui cchris

   Jos palaria in fata modului in care ai reusit sa deraiezi discutia intr-un articol despre accidentele auto spre campania anti-vaccinare !

   *slow clap*
   • -1 (3 voturi)    
    clar! (Miercuri, 31 mai 2017, 13:02)

    cchris [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    Asa-i? Asteptam pe cineva sa imi faca observatia asta. Sa faci pe cineva prost e foarte usor si creaza o placere care te ajuta sa nu te mai simti tu asa de prost :))
    Daca scriam asta in articolul de sapt viitoare in care a mai murit unul de rujeola imi spuneai acelasi lucru, nu?
    Lasa, nu conteaza, sa conectezi informatile pt a-ti forma concluzii, chiar daca nu sunt direct la subiectul zilei, desi e simplu, nu e pt toata lumea. Mai cauta mai jos, vezi pe cine mai poti critica, ajuta la refacerea stimei de sine.
 • +5 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 31 mai 2017, 1:11)

  [anonim]

 • -7 (7 voturi)    
  eu cred (Miercuri, 31 mai 2017, 10:02)

  gicutotala [utilizator]

  că trebuie făcuta revizia tehnica la masinile mai vehci de 12 ani trimestrial, ca sa scapam odată de atâtea accidente. ce atâtea rable. numai euro 6.
  • +7 (7 voturi)    
   lasati-o mai moale cu ITP-ul facut des (Miercuri, 31 mai 2017, 11:50)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui gicutotala

   E usor sa fii extremist. Foarte rar e vina masinii ci mai des e vina soferului. Probabil statistica va arata asta. Iar cand e vina masinii de obicei e din cauza masinilor foarte mari de marfa, taximetristi, masini de firma... toti astia trag milioane de kilometri de o masina. N-are sens sa sufere toti soferii de masini vechi sa faca ITP-ul anual. Majoritatea sunt oameni de buna credinta, doar ca nu sunt atat de instariti sa-si ia masini nou noute. Mai bine ar fi o regula, ca daca au trecut 100 de mii de kilometri de la ultimul ITP atunci te duci si mai faci odata, nu sa astepti 2 ani. La kilometri rulati e problema, nu la masinile vechi care stau prin parcari si merg odata pe luna pana la supermarket.

   Iar legat de statistica cu accidente din Bucuresti, cred ca e legat de aglomeratia de pe strazi si de traseul foarte dificil. Soferii din Bucuresti cred ca au ajuns sa aiba skiluri mai bune ca cei din provincie. Oricine din provincie care vine in Bucuresti va confirma ca e greu sa conduca aici, pe cand cei din Bucuresti conduc fara probleme in tara. Cauza e ca sunt milioane de masini intr-un spatiu foarte mic. Treseu dificil, cu o banda mai mereu blocata si soferii trebuie sa penduleze intre benzi des, gropi pe care soferii le ocolesc in ultima clipa, semafoare la care trebuie sa faci zeci de porniri/opriri bara la bara, locuri de parcare la care, din cauza aglomeratiei, ai marja de 10 centimetri pana la un accident, locatii unde esti obligat sa faci schimb de benzi in cativa metri ca sa te incadrezi pe directia ta, masini parcate pe jumatate de banda ce determina 2 masini sa folosesca o banda si jumatate, intersectii fara oglinda in care trebuie sa iesi cu masina 1 metru ca sa vezi daca vine cineva pe drumul cu prioritate(din cauza masinilor parcate)...si multe altele.
 • -1 (1 vot)    
  O idee interesantă (Miercuri, 31 mai 2017, 14:56)

  trotuar [utilizator]

  Care a fost pusă în practică în Kenya. http://www.bbc.com/news/av/magazine-40096722/the-magic-words-that-reduce-road-deaths . Ideea provine de la o universitate americană.

  Pe scurt au pus niște stiker-e în autobuze în care încurajează pasagerii să atenționeze șoferii când conduc periculos. Campania fost completată și cu reclame la televizor. Rezultatul a fost surprinzător, autobuzele cu stiker-e au avut 25% mai puține accidente.

  Dacă s-ar face asta și în România la microbuze, autocare, taxiuri cred că ar avea efect. Dacă ajunge mesajul și la pasagerii mașinilor personale ar fi un bonus. Eu personal în România am avertizat de câteva ori șoferii de taxi că prefer să ajung mai lent la destinație decât mai repede la spital.

  Bineînțeles asta nu e soluția finală dar e o idee practică și ieftină. În paralel trebuie lucrat la infrastructură, identificarea "zonelor negre" ale accidentelor și pornirea unui program național de educare a poliției să înțeleagă că scopul final nu e de a amenda ci de a preveni accidentele. Evaluarea activității poliției și a minsterului de interne să fie bazată pe scăderea numărului de accidente nu pe numărul de amenzi date.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by