Atacul terorist din noaptea de sambata spre duminica din Londra este cel mai recent din cele circa 540 de atacuri teroriste care au avut loc in acest an in lume (sursa) si, in ciuda masurilor crescute de securitate, amenintarile par a fi in crestere. In vreme ce costurile umane sunt devastatoare, impactul economic al acestor atacuri pot fi mai mari decat cele observate la prima vedere. Mai jos puteti citi cinci feluri in care atacurile teroristilor afecteaza economiile statelor pe care acestea le tintesc (sursa).

HotNews.roFoto: Hotnews
  • 1. Asigurari, Comert, Turism si Investitii Straine Directe

Exista doua industrii mai vulnerabile la efectele terorismului: asigurarile si turismul. Foarte putine companii de asigurari ofera despagubiri in cazuri de atacuri teroriste sau de razboaie civile. Aparent pentru asiguratori am fi tentati sa credeam ca terorismul ar avea costuri mai mici, insa cuvantul "risc" se traduce rin costuri mai mari pentru firmele de asigurare, iar acest cuvant e tot mai des auzit. Vezi aici cum afecteaza terorismul industria asigurarilor.

In cazul turismului, lucrurile par mai simplu de observat. In Franta, de exemplu, unde turismul reprezinta aproximativ 7-8% din produsul intern brut (PIB) total, atacurile de la Nisa au dus l un declin cu 30% al vizitatorilor. Oamenii evita deplasarile in zone considerate riscante, cel putin o perioada, pana cand apele se mai limpezesc.

Pe o scara mai larga, terorismul dauneaza comertului international. Acest lucru se poate datora unor rute comerciale compromise sau pe fondul reactiilor psihologice la adresa terorismului. De asemenea, terorismul aduce cu el o slabire a intensitatii fluxurilor de ISD in tarile instabile si, uneori, in intreaga regiune din care acestea fac parte.

  • 2. Cresterea nationalismului si a scepticismului fata de straini

Riscul final pentru economie este riscul politic. Acest lucru este deja prezent in Statele Unite si Europa, unde s-a inregistrat o crestere in 2016 a scepticismului fata de culturile straine, a companiilor controlate din tari considerate "razboinice", a lucratorilor imigranti si a refugiatilor. Miscarile populare au castigat deja o victorie in Regatul Unit, acolo unde sentimentele anti-globaliste si anti-comerciale au facilitat (la limita, e drept) votarea Brexitului.

Inchiderea frontierelor pentru comerciantii si/sau lucratorii imigranti reduce dimensiunea si diversitatea tranzactiilor economice si limiteaza resursele productive. Economistii inca de la inceputul lui Adam Smith au sustinut ca diviziunea muncii si castigurile din comert sunt limitate la dimensiunea factorilor de productie disponibili. Asa cum o singura gospodarie sau oras este mai putin productiva daca se bazeaza numai pe resursele interne, la fel se limiteaza si economiile nationale in masura in care acestea se feresc de producatorii si consumatorii externi.

  • 3. Distrugerea economica directa

Impactul cel mai imediat si masurabil al terorismului este distrugerea fizica. Teroristii distrug instalatiile, masinile, sistemele de transporti sau alte resurse economice care genereaza impact economic si mediatic major. La scara mica, teroristii arunca in aer cafenele, statii de metrou sau drumuri. La scara mare (vezi atacurile de la WTC din 11.09) pot distruge proprietati de miliarde de dolari si ucide in mod inutil mii de salariati.

Impactul terorismului si al razboiului este intotdeauna negativ pentru economie. Resursele productive care ar fi putut genera bunuri si servicii valoroase sunt distruse, in timp ce alte resurse sunt aproape invariabil deviate pentru a sustine armata si apararea. Nici una dintre acestea nu genereaza bogatie si nu adauga valoare la nivelul de trai, chiar daca cheltuielile militare sunt adesea citate in mod eronat ca stimulent economic.

  • 4. Cresterea incertitudinii pe piete

Chiar daca nu traiti in apropierea unor atacuri teroriste, s-ar putea sa fiti afectati in mod indirect negativ. Acest lucru se datoreaza faptului ca toate tipurile de piete urasc incertitudinea, iar terorismul creeaza multe asemenea incertitudini. Pietele financiare americane s-au prabusit dupa atacurile din 11 septembrie si nu si-au revenit cu adevarat pana prin 2003. Dar, intr-o economie globala interconectata, "slabirea" unui izvor, duce la scaderea fluxului fluviului in care acesta sa varsa.

Exista o multime de dezbateri cu privire la profunzimea impactului real al atacurilor teroriste asupra pietelor financiare. Pe masura ce amenintarile si publicitatea terorismului mondial continua sa creasca, pietele par a fi din ce in ce mai rezistente. Indicii pietei bursiere din Franta nu au scazut mult dupa ce atacurile teroriste in urma carora au murit cel putin 129 de persoane in 2015. Insa adevarata amenintare a terorismului mondial din perspectiva unui investitor este cea a imaginii generale, nu a incidentelor individuale. Investitiile si cooperarea internationala sunt mai mici intr-o lume plina de terorism.

  • 5. "Razboiul este sanatate curata pentru un Stat"

Fraza apartine unui intelectual de stanga - Randolph Bourne- si a fost rostita in perioada primului razboi mondial. Ce voia sa spuna Bourne prin aceasta fraza este ca, in perioade de conflict, cetatenii sunt mult mai inclinati sa renunte la libertatile economice si politice in schimbul securitatii. Acest lucru ar putea genera impozite mai mari, deficite publice mai mari si inflatie mai ridicata. In timpul razboaielor, guvernele aplica adesea controlul preturilor si, uneori, chiar si nationalizarea industriilor.

Guvernele sunt mai putin eficiente in gestionarea resurselor pentru activitati economice productive decat persoanele sau companiile private, iar atunci cand respectivele Guverne preiau controlul economiei, sectorul privat sufera intotdeauna. Potrivit lui Robert Higgs ("Crisis and Leviathan"), multe din mecanismele de control ale Statelor raman in vigoare mult timp dupa incheierea conflictelor militare, noteaza Investopedia.com.

Vezi si cum a evoluat "The Global Terrorism Index (GTI)"