Economia Australiei a marcat trimestrul trecut destula crestere economica incat sa egaleze recordul Olandei de 103 trimestre fara recesiune, dar expertii se indoiesc de consistenta ei in conditiile in care gospodariile se confrunta cu datorii usturatoare si cresteri prea mici ale veniturilor, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Datele guvernamentale publicate miercuri arata ca Produsul Intern Brut a urcat cu doar 0,3 procente in primele trei luni, o incetinire semnificativa fata de rapidul avans de 1,1 procente din trimestrul anterior.

Totusi, statisticile au contrazis temerile privind contractia economiei si au ajutat dolarul local sa se aprecieze cu o treime de cent american pana la maximul ultimei luni de 0,7542 dolari americani.

“Economia australiana a trebuit sa se confrunte cu multi factori in ultimul an - geopolitici, evenimente naturale, incetinirea boom-ului din sectorul constructiei de mine si piete imobiliare cu evolutie variabila”, spune Craig James, economist sef la CommSec.

“Cresterea economica a urmat o cale in zig-zag, dar, pana la urma, pesimistii vor trebui sa-si gaseasca o alta tinta”, a adaugat Craig James.

Datele statistice de miercuri ar trebui sa aduca un sentiment de usurare la Banca Rezervelor din Australia (RBA), care doar cu o zi inainte admisese ca martie va fi probabil o luna dezamagitoare.

Dar banca centrala si-a exprimat si increderea ca avansul economic isi va reveni in urmatorii ani la un ritm de peste trei procente si a mentinut dobanzile la nivelul minim record de 1,5% unde sunt din luna august a anului trecut.

Pana acum, investitorii au parut aproape convinsi ca RBA a incheiat campania sa de relaxare monetara ce dureaza de cinci ani. Cotatiile de pe pietele futures indica o sansa de 16% pentru o noua reducere de dobanda pana in luna decembrie a acestui an.

Australia nu a mai trecut prin recesiune din 1991 si pana acum, iar cresterea economica a depasit in mod regulat avansul din economiile similare.

Acest lucru s-a schimbat in trimestrul incheiat in martie, cand ritmul anual de a coborat la 1,7 procente, sub cele doua procente consemnate de Statele Unite si Marea Britanie.

Datele furnizate de Biroul Australian de Statistica au aratat ca dimensiunea economiei in cele 12 luni incheiate in martie a fost de 1.720 miliarde de dolari australieni (1.280 miliarde dolari americani, adica aproximativ 71.000 de dolari australieni pentru fiecare dintre cei circa 24 de milioane de locuitori ai tarii.

Seful trezoreriei, Scott Morrison, a dat vina pe vremea proasta pentru cea mai mare parte a incetinirii economice si a argumentat ca situatia se va imbunatati pe masura se inaintam in an.

Morrison si-a prezentat bugerul anual abia cu o luna in urma, dar estimarile sale economice deja par prea ambitioase.

Multi economisti cred ca actualul trimestru va fi afectat de ciclonul enorm care a facut ravagii in Queensland la sfarsitul lunii martie si a cauzat saptamani de probleme pentru exporturile de carbune.

Probabil cel mai ingrijorator risc la adresa avansului economic este cel al slabului consum, in conditiile in care australienii sunt impovarati de niveluurile inalte ale datoriilor ipotecare si de minimele record ale avansului salariilor.

Consumul gospodariilor a urcat cu doar 2,3 procente in anul care s-a incheiat in martie, jumatate din ritmul care era considerat normal in urma cu un deceniu. Datoriile gospodariilor sunt la periculos de inaltul nivel de 189% din venitul disponibili, mult peste ce se consemneaza in cele mai multe tari bogate ale lumii.

Pentru a-si mentine cheltuielile, australienii trebuie sa economiseasca mai putin. Ritmul economisirii a cazut la 4,7% in trimestrul ce s-a incheiat in martie, o scadere de doua procente fata de anul anterior, fiind si cel mai redus nivel de la sfarsitul anului 2008 si pana acum.

“O mare parte din cresterea consumului s-a datorat faptului ca gospodariile si-au redus in continuare economisirea pana la minimul ultimilor zece ani”, a explicat Paul Dales, economist sef la Capital Economics.

“O mare parte din cresterea consumului s-a datorat faptului ca gospodariile si-au redus in continuare economisirea pana la minimul ultimilor zece ani”, a explicat Paul Dales, economist sef la Capital Economics.

“Nu pot face asta la infinit, asa ca apreciem ca acea crestere lenta a veniturilor va duce curand la un si mai modest avans al consumului. De aceea credem ca apar semnale privind o si mai pregnanta incetinire a PIB”, a adaugat Dales.