"Directiile din BNR pe care le va coordona domnul Viceguvernator Eugen Nicolaescu sunt Directia Servicii Informatice, Directia Achizitii, Directia Tehnica si Mentenanta, Directia Statistica", se arata intr-un raspuns primit miercuri la solicitarea HotNews.ro, din partea Bancii Centrale. Potrivit aceluiasi document, salariul lui icolaescu a fost fixat la 33.535 lei, pe langa acesti bani el urmans sa primeasca alti 16.254 lei ca indemnizație de membru al Consiliului de administrație. Intrebat de HotNews daca e multumit cu ceea ce i s-a repartizat, Nicolaescu si-a exprimat speranta ca, pe masura ce se va familiariza cu activitatea BNR, i se vor incredinta si alte directii.

Eugen NicolaescuFoto: Agerpres (editat)

"Sigur ca inafara de membru in Consiliul de Administratie, in care discutam toate problemele bancii, un viceguvernator care are si functie executiva are si cateva directii in coordonare. Pentru inceput am primit aceste directii urmand ca pe masura ce ma voi familiariza cu activitatea bancii sa putem prelua si alte directii", a declarat Nicolaescu, pentru HotNews.ro.

Intrebat daca isi mentine cele 3 obiective pe care si le-a asumat in timpul mandatului sau (vezi mai jos), Nicolaescu a raspuns afirmativ, cu mentiunea ca respectivele obiective sunt pe termen mediu si ca Isarescu a luat act de ele.

"Evident ca toate obiectivele sunt pe termen mediu si ele trebuie transpuse in timp. Guvernatorul a luat act de ele si pe masura ce ele pot deveni realitate, ne vom stradui sa le transformam in realitate", a mai precizat proaspatul viceguvernator BNR.

Nicolaescu a fost numit prin Hotărârea nr. 42 din 24 mai 2017 a Parlamentului României, după demisia lui Bogdan Olteanu din 17 octombrie 2016.

El si-a propus 3 obiective foarte importante pe durata mandatului sau in BNR, pottrivit declaratiilor sale date in timpul audierilor in Comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului: corelarea deciziilor BNR cu strategia Guvernului, preluarea de catre BNR, "cat mai repede si cat mai mult", a bunelor practici ale statelor membre UE si formarea unui colectiv comun (format din parlamentari si reprezentanti ai BNR), care sa discute trimestrial despre principalele probleme ale pietei bancare.

"Eu cred ca orice decizie (de politica monetara- n.red) trebuie sa fie in permanenta corelata cu strategia Guvernului si corelata de asemenea cu obiectivele pe care Parlamentul le poate stabili", a spus luni liberalul Eugen Nicolaescu, in cadrul audierilor pentru functia de viceguvernator al BNR. El a raspuns unei intrebari adresate de Claudiu Nasui, legate de preferinta viitorului oficial BNR pentru o politica monetara mai laxa sau mai restrictiva.

Ca posibil viitor membru in CA al BNR mi-am propus 3 obiective foarte importante, a mai spus Nicolaescu.

  • Primul este o imbunatatire a relatiei BNR cu Parlamentul. Eu cred ca simplul raport pe care Banca Nationala il prezinta Parlamentului este insuficient in acest moment. Ar trebui sa incercam sa dezvoltam mai mult aceasta colaborare.Cred ca un colectiv comun, format din parlamentari si reprezentanti ai BNR, care sa discute trimestrial despre principalele probleme pe care le are piata bancara ar putea sa contribuie la mai multe lucruri. In primul rand ar putea sa ne arate daca in legislatie mai putem indrepta anumite lucruri. In al doilea rand, Parlamentul sa fie informat despre evolutia foarte rapida a unor elemente din piata.

N.Red. Potrivit Statutului BNR (art.3): "În îndeplinirea atribuţiilor, Banca Naţională a României şi membrii organelor sale de conducere nu vor solicita sau primi instrucţiuni de la autorităţile publice sau de la orice altă instituţie sau autoritate. Banca Naţională a României colaborează cu Ministerul Finanţelor Publice în vederea stabilirii indicatorilor macroeconomici în baza cărora se va elabora proiectul anual de buget"

  • Al doilea obiectiv pe care mi l-am propus este imbunatatirea guvernantei bancilor centrale, avand in vedere ca BNR  ar trebui sa preia, cat mai repede si cat mai mult, bunele practici ale statelor membre ale Uniunii Europene.

Cred ca in acest fel , BNR, prin participarea la Consiliul Generalsi prin grupurile de lucru din care face parte, ar putea sa aduca mai repede siintr-un mod transparent o parte din lucrurile pe care astazi nu le realizeaza: cresterea transparentei prin continuarea publicari raportului anual privind inflatia, stabilitatea financiara. Prezentarea publica si chiar explicarea datelor pentru ca aicicred eu ca Banca nu a facut suficient: sa explice datele pe care le publica., mai ales cele referitoare la inflatie, stabilitate, decizii importante de politica monetara si continuarea publicarii minutelor sedintelor de politica momentara.

N.Red. Consiliul general al BCE poate fi considerat un organ de tranziție. Acesta îndeplinește atribuțiile preluate de la Institutul Monetar European, care îi revin BCE în cea de-a treia etapă a Uniunii Economice și Monetare, având în vedere faptul că nu toate statele membre ale UE au adoptat încă euro.

  • Al treilea obiectiv, care este al nostru al tuturor, se refera la pregatirea pentru intrarea Romaniei in zona euro. Aici BNR are o serie de probleme rezolvate- ma refer la cele legate de convergenta nominala. Dar in acelasi timp BNR trebuie sa lucreze mai strans cu Guvernul si cu Parlamentul ca multe din problemele ramase sa fie rezolvate. Dar mai ales sa se decida un calendar , o data tinta pentru aderare.

"Eu cred ca nu poate un singur om din CA sa influenteze o decizie atat de importanta (cea de politica monetara-n.red). Politica monetara e facuta de comitetul de politica monetara care e condus de Guvernatorul Bancii. In acelasi timp eu cred ca orice decizie in acest sens trebuie sa fie in permanenta corelata cu strategia Guvernului si corelata de asemenea cu obiectivele pe care Parlamentul le poate stabili. Mai ales ca, daca vorbim de o politica monetara restrictiva sau laxa, trebuie sa ne referim si la termenul la care vom ajunge la moneda euro.

In Consiliul de Administratie al Bancii Nationale participa- sigur, fara drept de vot- ministrul Finantelor care ar putea ridica problemele de finantare si sa le discute acolo. La una din sedintele de CA (din BNR) voi ridica problema (invitarii ministrului de Finante) pentru a discuta aceste probleme", mai spune Nicolaescu.

Declaratiile lui din timpul audierilor pot fi urmarite aici.