Este primul asemenea survey, stiut fiind faptul ca INS nu deruleaza asemenea cercetari, la fel ca Ministerul Muncii

Documentul integral il puteti citi alaturat.
"Nu mai e invatamantul care era odata....E inadmisibil ca student la masterat in 2016, sa vii cu date vechi din 2007, cand baza de date a Statisticii e actualizata pe unii indicatori pana la nivelul lunii trecute", imi marturisea un profesor din ASE, revoltat de calitatea slaba a multor studenti. De partea cealalta, stand de vorba cu studentii economisti, acestia se plang de lipsa "upgrade"-ului de catre profesori. Predau dupa notiuni invechite, clar nu citesc ce se scrie pe blogurile de specialitate, ce sa invatam de la ei? Habar n-au sa manuiasca o tableta!, imi spunea saptamana trecuta o studenta.
- Cert este ca datele World Economic Forum confirma o scadere (abrupta chiar, as sugera) a calitatii invatamantului in Romania. Vezi in text ce posibile explicatii au fostul ministru Mircea Miclea, psihologul Daniel David- autor al unei remarcabile "Psihologii a poporului roman", dar si un fost bancher local care lucreaza in prezent in Londra
Locuri la Informatica(plus mate-info): 460 (includ si locurile cu taxa)
Drept: ~560 locuri, Economie(toate) ~1600 locuri. Pana si sectia de psihologie are mai multe locuri decat cea de informatica!
mult mai rau este cu numarul de locuri si calitatea absolventilor de la poli sau medicina.
ce-ai tras pe nas?
eu am facut master in germania, tot pe moca, fix cum e la noi.. problema nu e taxa, problema e calitatea invatamantului, coruptia, metoda de admitere.
cine din romania isi permite sa plateasca "macar 10000 de euro pe an"? pai iti zic eu cine: gagica lu dragnea, copiii lui, si toate beizadelele cu beemve si gagici tunate. sa vezi atunci ce elita o sa avem!
Iar daca ai facut intradevar o scoala in Germania, sa stii ca ai facut-o pe banii cuiva. O sponsorizare de la stat sau un ONG. Sponsorizarea e altceva, exista un contract, fiecare parte are obligatiile ei. In SUA sau in alte parti nu da nimeni sponsorizari aiurea. Trebuie sa dovedesti ca meriti.
Nu exista dovada mai buna ca sistemul nostru e gresit decat faptul ca absolventii nu lucreaza in domeniu. Repet inca odata (daca esti capabil sa intelegi) daca ar plati o suma comparabila cu cele din alte parti, nimeni n-ar face facultatea ca sa se afle in treaba. Cand banul e muncit, nu-ti mai vine sa-l arunci. Pricepi? Cei capabili si-ar gasi sponsorizari, stai linistit.
Asa functioneaza capitalismul, vrei ceva platesti. Cand primesti ceva pe gratis, nu stii ce sa faci cu ceea ce ai primit. Asta e cauza principala a prabusirii comunismului. Totul la preturi modice, loc de munca asigurat, salariu asigurat. Rezultatul? Lipsa de responsabilitate si indolenta. De ce sa muncesti, de ce sa inveti, cand totul e asigurat?
2. Sunt o gramada de tari in lume cu sisteme de educatie gratuite extrem de performante. Deci calitatea educatiei nu tine de banii platiti . Motivul este foarte simplu - cel care controleaza calitatea este profesorul, nu studentul.
Singurul sistem performant de invatamant bazat pe gratuitate 100% e cel din China. Intradevar acolo selectia e extrem de dura (multi ingineri romani n-ar lua bac-ul). Asta e diferenta intre modelul comunist, bazat pe reguli si restrictii si cel capitalist bazat pe cerere si oferta.
PS: Repet inca odata, cel care primeste totul de-a gata nu va sti niciodata ce vrea. Cel care nu intelege asta, oricat de anti-PSD este, tot comunist ramane.
e de viitor? sa se inscrie 50.000 la examen, sa promoveze 1000 si sa treaca primul an 500..
in vremuri de mult apuse era o vorba despre facultatile cu profil de ingineri - primii 10 ani sunt mai grei, pana ajung in anul 3.. :)
Sau pune problema altfel: tu ai plati o faculate daca ai sti ca nu intentionezi sa lucrezi in domeniu? Cu siguranta nu. Dar daca ar fi pe gratis? Pai e altceva, de ce sa nu profiti daca se poate...
Asa s-a creat acest sistem care se autointretine, stutentilor le convine ca platesc foarte putin, iar profesorilor le convine ca au de lucru. Doar ca peste 50% din absolventi au studiat degeaba. Pe banii altora. Intelegeti asta?
Daca sistemul ar fi cu plata jumatete din facultati s-ar inchide, ar supravietui doar cele care au cerere, iar absolventii ar fi mult mai bine pregatiti.
Mentalitatile comuniste sunt mult mai inradacinate decat credem, si de o maniera mult mai perversa decat pare. La noi e tabu ideea ca trebuie sa platesti pentru o scoala superioara (nu primara) sau un doctor bun. Pana nu se va schimba aceasta mentalitate nu vom avea scoli sau spitale bune.
PS: exista si acel sistem in care sunt eliminati in fiecare etapa 50% dintre studenti, pana raman cei mai buni. Si chiar functioneaza. In China.
te-ai pierdut in propaganda capitalism vs comunism. mai scoate capul din cutie..
Si judecand dupa ortografie si dupa fatul ca nu poti purta o discutie bazata pe argumente, as putea paria ca fie nu lucrezi in domeniul in care ai studiat, fie lucrezi la stat.
dar daca tu judeci educatia dupa modul in care capitalizam scrierea (aka "forma fara fond"), cred ca esti o cauza pierduta...