Voinea: Din perspectiva politicii monetare nu exista alta optiune pentru Romania decat aderarea la zona euro
Acesta a relatat o discutie avuta cu uu agent de paza de la o farmacie care l-a intrebat daca prin trecerea la euro salariul lui va scadea. Voinea i-a explicat ca prin trecerea la euro salariul lui nu va scadea pentru ca moneda locala, leul, va disparea, iar in acest fel salariul lui poate sa scada doar fata de alte valute.
"Iata ca oamenii sunt preocupati de aspectul trecerii la euro si ca este util sa explicam in ce consta acesta in cele mai mici detalii. Nu este prima oara cand sunt intrebat lucruri concrete despre trecerea la euro. De exemplu, am un var in Drobeta-Turnu Severin, pensionar si el si sotia, care era preocupat de faptul ca pensia sotiei sale, de 900 de lei, ar urma sa se transforme in doua bancnote de 100 de euro. Desi avand aceeasi valoare, impactul psihologic de a vedea ca dupa o munca de o viata primesti doua hartii nu trebuie subestimat. Si aceste doua exemple din viata reala vorbesc despre faptul ca trecerea la euro nu inseamna o simpla schimbare de bancnote sau de monede. Este un proces complex, cu implicatiile dintre cele mai diverse si profunde si fara indoiala nu poate fi declansat decat de o decizie politica bazata pe un larg consens in societate", a spus Liviu Voinea.

O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Asa zice de fiecare data. pe scurt intoarceti-va la lucru, platiti-va cu lei facturile si produsele cumparate la pret fixat in euro. Sunteti niste simbriasi inculti.
Cat o sa fie Isarescu imparat la BNR (adica pana moare, ca nimeni nu l mai scoate de acolo) n o sa pupe nimeni euro si legi care sa stabileasca o echitate intre banca si client.
Oare este depășită zicala populară din bazinul carpato-danubiano-pontic: ”Decât (să caști gura la) un filozof ofticos mai bine (să tragi de) un măgar sănătos !” ?
Dacă-l întrebați pe ”Istoricul Altfel” al Nației Române: -Cum privea Omul de rând din vremurile apuse problema cu filozofii și măgarii ? acesta vă va putea confirma că poporul valaho-ardeleano-moldovean păstra la loc de cinste, lângă icoana creștină din inima sa, dorința de a fi guvernat de indivizi ”cu carte”.
Numai că, atunci când dădea la o parte rogojina care-i ținea loc de ușă și ieșea la lumina realității sărăciei sale, omul nostru nu căta la omul ”cu carte” ci își făcea cruce și se ruga lui Dumnezeu pentru sănătatea măgarului său și mai la urmă pentru sănătatea lui și a celei a neamului.
Dar până și poporanul ”cel fără de carte” era conștient că măgarul cel sănătos nu se va urni din loc nici în ruptul capului dacă samarul îi rupe spinarea și/sau dacă i se rupe sub copite cărarea.
Dar onorații Guvernanți dâmbovițeni în ultimul sfert de veac ce au gândit oare ?
După ce dăm la o parte măgarii și filozofii și tragem o linie sub care adunăm ce s-a făcut pentru Economia Românească de către clica de penali constatăm că: samarul impozitelor este din ce în ce mai greu iar cărările asfaltate pe care să circule măgarii diesel de mare putere există doar în ilustratele expediate din cele străinătățuri de amărăștenii care au dat rogojina de acasă pe arginții smulși cu scrâșnet de măsele din muncă aproape silnică.
Așa că mai avem mult de săpat până vom dezgoli comoara Euro ascunsă prin plaiurile gură de rai, pe sub albiile apelor repezi și (din ce în ce mai puțin) limpezi, prin munții decopertați de codri, prin câmpiile cele lovite de arșița nepăsării.
Denominarea Leului instituită de banca Națională a României la data de 1 Iulie 2005 a dat o lovitură de măciucă așa de cruntă că nici până astăzi românașii noștri nu s-au dezmeticit: tot mai stau cu ”sutele de mii” și ”milioanele” în minte, în suflet și pe limbă.
Imaginați-vă o clipă ce dezastru ar fi ca ”stupid people” să nu înțeleagă că 10Eurocenți nu sunt egali cu 10 bani.
Nu-i bai, că primul pas în Marea Zăpăceală Euro va fi făcut de stimabilii comercianți, specialiști în rotunjiri de genul: Una Pâine albă 300gr = 0,70 Lei Preț vechi deci Preț Nou = 0,70 Eur.
Doar trecem de la Lei la Euro, nu-i așa ?