
Se observa ca, de fapt, toate monedele din regiune s-au depreciat in ultimele zile, intr-o miscare care sugereaza mai degraba o schimbare de atitudine a investitorilor fata de pietele din regiune. Merita insa mentionat ca aceasta evolutie a fost prezenta cu predilectie pe piata valutara, in conditiile in care, de exemplu, piata titlurilor de stat nu a reflectat prin preturi iesiri masive de capital.
Iar graficul ne mai arata ce, de fapt, cea mai mare deprecierea a suferit-o zlotul.
Consecinta este ca, o eventuala revenire a leului, e posibil sa depinda mai putin de normalizarea situatiei politice interne si mai mult de atitudinea investitorilor fata de pietele emergente, in contextul politicii Fed de crestere a dobanzilor in USD.
Acesta este adevarul...
N.Red: Radu Craciun a fost economist sef al BCR, in prezent fiind Presedinte Director General al BCR Pensii. Este si fondatorul Asociatiei Administratorilor Independenti, dupa ce timp de 10 ani a coordonat departamentele de analiza si cercetare piata de capital de la ABN AMRO Securities (Romania) si ABN AMRO Bank (Romania), de unde a plecat la Eureko, administrator a doua fonduri de pensii private. Craciun detine si blogul pe teme economice raducraciun.ro.
Intrebarea "Cine-i Luxemburg pentru economia romaneasca?" desigur ca nu conteaza...important ca e ca Romania pierde cei 5000 mii de euro cu care un buticar din Luxemburg vroia sa cumpere magazinul Unirea din Bucuresti. Sau cunosti un alt tip de "investitori din Luxemburg"?
Intreb de "Investitorii din Luxemburg" pentru ca recent un Gigel de pe acolo care spunea ca e PM ne ameninta cu ei.....hehehe, "investitorii", n-asa?
Perspectivele mai puțin pozitive (însă deloc negative) din Europa de Est n-au nimic de-a face cu Dragnea sau cu Ponta. Dimpotrivă, au de-a face tocmai cu lucrurile pe care nu le-au schimbat nici Dragnea, nici Ponta, la fel cum nu le-a schimbat nici Cioloș.
În mod ”natural”, În Europa de Est lucrurile merg de la sine spre rău, nu e nevoie de nimic special pentru asta. Lipsa schimbărilor e de-ajuns :)
Aici e vorba de investitii financiare, in general pe termen scurt, asa-numitul flight capital, foarte mobil si care "vaneaza" randamente superioare cam oriunde le gaseste in lume (OK, nu chiar in Somalia...).
Acesti investitori sunt vulnerabili la mai putine riscuri decat un investitor, sa-i zicem in economia reala, fizica. N-au de luat 1001 avize si autorizatii, nu-i alearga taranii vasluieni cu parul ;-), n-au nevoie de autostrazi, nu-i controleaza inspectori in cautare de spagi etc.
Pe cale de consecinta sunt mai putin sensibili si la factorul politic si la mofturile acestuia. Oricat de mult s-ar porcai liderii damboviteni, pana la urma Romania e totusi in NATO si UE, banca centrala nu e nici ea chiar de capul ei etc.
Cand apar insa randamente mai bune in alta parte, adio si-un praz verde.
Cam asa interpretez eu articolul d-lui Craciun.
Am mai intalnit sindromul asta la mine, in Vaslui, unde toti taranoii quasi-analfabeti le stiu pe toate mai bine decat oricine altcineva si sunt intotdeauna gata sa-ti dea lectii indiferent de subiect.
La o singura intrebare n-au raspuns - daca sunteti toti atat de destepti, de ce mama naibii sunteti atat de saraci?!?
Cautati altul.
Criza politică afectează și absorbția de fonduri europene și investițiile străine în România.( această criză costă undeva între 2,2 - 2,5 miliarde de euro )
+ Ca investiţiile statului au scăzut cu 31% în primul trimestru 2017,iar RO se imprumuta navalnic si chiar scarbavnic.
Datoria pe termen scurt a crescut între ianuarie/aprilie 2017 mai repede decât datoria pe termen lung.
Ianuarie – aprilie 2017, datoria externă totală a crescut cu 1 709 milioane euro