Peste o saptamana intra in vigoare noile conditii de acordare a scutirii pe venitul din salariile programatorilor. Vezi in text conditiile in care se acorda scutirea

de Adrian Benta     Consultant fiscal
Vineri, 23 iunie 2017, 9:47 Economie | Finanţe & Bănci


Consultantul fiscal Adrian Benta
Foto: Hotnews
In Monitorul oficial de joi (22.06.2017) s-a publicat OMFP nr. 703/2017 cu noile condiții de acordare a scutirii pe venitul din salarii de care beneficiaza programatorii. Scutirea este prevazuta la art. 60 pct 2 din Codul fiscal, iar conditiile de aprobare sunt adoptate prin prezentul ordin, care intra in vigoare la data de 01.07.2017. Principala modificare consta in faptul ca se revine la o situatie existenta si in primii ani de aplicare a acestei scutiri in sensul ca scutirea de impozit este conditionata de justificarea realizarii de venituri din cesionarea programelor de calculator, pentru suma de minim 10.000 Eur, pentru fiecare persoana ce beneficiaza de scutire, cu exceptia la angajatorii nou infiintati ce sunt scutiti de aceasta obligatie in anul infiintarii si in anul urmator.

Pentru a beneficia de aplicarea scutirii se impune ca angajatorii sa fie pe teritoriul Romaniei si sa aiba urmatoarele obiecte de activitate: , al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209.

Scutirea se acorda daca sunt indeplinite cumulativ conditiile:
 • a)posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa la ordin;
 • b)postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
 • c)detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, si presteaza efectiv una dintre activitatile prevazute in anexa;
 • d)angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinata comercializarii;
 • e)veniturile anuale prevazute la lit. d) au o valoare de cel putin echivalentul in lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
Justificarea scutirii se realizeaza cu urmatoarele documente:
 • a)actul constitutiv, in cazul operatorilor economici;
 • b)organigrama angajatorului;
 • c)fisa postului;
 • d)copia cu mentiunea "conform cu originalul" a diplomei acordate dupa finalizarea studiilor in invatamantul universitar de lunga durata, insotita de copia cu mentiunea "conform cu originalul" a foii matricole sau, dupa caz, a suplimentului la diploma.
 • e)copia cu mentiunea "conform cu originalul" a contractului individual de munca;
 • f)statul de plata intocmit separat .
 • g)comanda interna,
 • h)balanta analitica .
Scutirea la impozitul pe venitul din salarii se acorda pentru persoanele ce sunt incadrate in urmatoarele activitati:
 • 1. Administrator baze de date.
 • 2. Analist.
 • 3. Inginer de sistem in informatica.
 • 4. Inginer de sistem software.
 • 5. Manager de proiect informatic.
 • 6. Programator.
 • 7. Proiectant de sisteme informatice.
 • 8. Programator de sistem informatic.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16650 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  PFA? (Vineri, 23 iunie 2017, 9:56)

  StefanB52 [utilizator]

  Ok, PFA care traiesc numai din programare si consultanta in sisteme informatice? Ca sa nu mai vorbesc de cei care au numai clienti externi. Ei sunt scutiti de acei 16% pe norma de venit sau pe venitul determinat in sistem real?
  • +1 (1 vot)    
   PFA stiu ca pica (Vineri, 23 iunie 2017, 11:06)

   eusiparereamea [utilizator] i-a raspuns lui StefanB52

   Din pacate stiu ca nu exista activitate pe PFA care sa acopere realizarea de programe. Aceasta s-a scos din lista acum ceva vreme. Activitatea de consultanta exista, insa este altceva si presupune facturarea serviciilor de consultanta ci nu de programare. Probabil nu au playerii din Romania interese ca programatorii sa fie PFA. Ca PFA nu esti scutit de impozit. Sunt informatii ce trebuie verificate, insa nu cred ca e o viata prea buna pt un freelancer in aceasta tara.
   • 0 (0 voturi)    
    Nici firmele mici (Vineri, 23 iunie 2017, 11:25)

    gugurila [utilizator] i-a raspuns lui eusiparereamea

    ... nu prea pot sa aplice, pentru ca iti trebuie minim un om full time pentru documentatie.
 • -22 (26 voturi)    
  IT-istii sunt asistati social de psd in continuare (Vineri, 23 iunie 2017, 9:56)

  Miky60 [utilizator]

  IT-istii sunt asistati social de guvernul psd-ciuma rosie, inca de pe vremea lui Adrian Nastase puscariasul corupt care a distrus tara asta si apoi continuata de Puie Monta - plagiatorul. Ciolos, singurul premier adevarat al Romaniei a vrut sa limiteze reducere de impozit incepand cu ianuarie 2017, dar Dragnea a intors legea si astfel IT-istii au ramas cu scutirea de impozit sia cum da o noua lege ca sa asigure asistarea sociala data de psd.
  D-asta IT-istii stau coada la fiecare alegeri ca sa voteze psd-ciuma rosie ca nu cumva sa iasa altcineva si sa le taie scutirea de impozit si sa nu mai fie asistati sociali.
  • +8 (8 voturi)    
   Eu cred ca tu esti foarte suparat... (Vineri, 23 iunie 2017, 10:13)

   Patrula10000 [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   si mai cred ca supararea ti-a incetosat judecata.
   Daca vrei in sfat de la un IT-ist ca nu a votat cu PSD-ul citeste mai jos. Daca nu , opreste-te din citit acum!

   CE BEI? VREAU SI EU!
   • +3 (5 voturi)    
    O zeama alba si vascoasa de la partidul iubit. (Vineri, 23 iunie 2017, 10:21)

    eleVenereCtions [utilizator] i-a raspuns lui Patrula10000

    Ce altceva?
   • +11 (13 voturi)    
    LOLOLOL (Vineri, 23 iunie 2017, 10:58)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Patrula10000

    E troll sau frustrat, da acelasi mesaj la toate subiectele :)) cred ca i-a fugit nevasta cu un IT-ist
  • +16 (16 voturi)    
   Troll la maxim (Vineri, 23 iunie 2017, 10:22)

   iooo [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   1. Serios, daca s-ar face un sondaj pe tema asta ai fi surprins sa afli ca cel putin 90% din oamenii din IT au votat cu orice alt partid decat PSD-ul.

   2. Din punctul meu de vedere, aceasta scutire este o masura foarte buna pentru ca permite sa mentina un nivel de salarizare destul de ridicat asa ca nu mai pleaca asa de multi IT-sti din tara.

   3. Sa zici ca IT-sti sunt asistati social atunci cand produc mai mult decat primesc e stupid.
  • +14 (14 voturi)    
   Ce le mai minti, mai draga (Vineri, 23 iunie 2017, 10:27)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Un adevarat postac, ca intotdeauna, nu-i asa?
   1. IT-ul aduce un venit important Romaniei.
   Una din putinele activitati care aduc bani, de altfel.
   Dar tie nu-ti convine asta, nu-i asa, postacel ?
   2. Cati IT-isti au votat psd-ul, mincinosule ?

   Scarbos mod de munca ti-ai ales.
   Mai bine fa-te controlor pe transportul public, e mai cinstita munca aia.
  • +11 (13 voturi)    
   Oh man... (Vineri, 23 iunie 2017, 10:31)

   bogdanrech [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   O să-mi sacrific eu timpul, din păcate degeaba, să-ți spun că ești prost. Argumentele nu ți le mai spun că sunt multe și oricum nu le înțelegi. Din păcate iară, îmi pare rău ca prostia în România este în plină creștere și ca tine vor fi din ce în ce mai mulți, motiv pentru care acești "asistați social" pleacă în alte țări.
  • +10 (10 voturi)    
   Esti pe langa rau... (Vineri, 23 iunie 2017, 10:33)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   1. Au fost "asistati" de toate guvernele, nu numai PSD.
   2 Sa nu uitam ca cei cca 100.000 de "asistati" din IT au depasit prin 2014 ca cifra de afaceri din agricultura cu milioane de adevarati asistati din mediul rural, cca 45% din populatia tarii. Probabil ca tu esti unul din cei care se imbata cu apa rece ( si nu numai ) crezand ca fac agricultura si asteapta ca statul sa le dea, desi nu platesc un sfant la buget.

   3. In IT nu se voteaza cu PSD, in asa-zisa agricultura se voteaza din greu, repet, IT nu inseamna Ghita si Siveco, acelea sunt masini de stors bani de la stat.

   Desi pentru ceilalti amgajato pare o discriminare pozitiva si creaza frustrari, te asigur ca e o masura corecta si aduce mai multi bani la buget decat daca s-ar aplica impozite. Pentru ca la buget nu se duc doar cei 16% impozit dar si asigurari sociale, impozite pe profit, TVA, accize, samd.

   Ce nu intelegi tu si probabil multi altii e ca piata de IT e foarte volatila, practic nimic nu ii tine pe straini in Romania ca de altfel nici pe angajatii din IT care pot emigra oricand si multi se intreaba ce mai cauta prin tara asta de rahat fiindca, desi au salarii decente, sunt spoliati de tot ce inseamna facilitati publice cum ar fi, scoli, spitale, drumuri, tocmai pentru a-i tine in carca pe cei 45% din mediul rural care nu produc nimic si nu platesc impozite.

   Avem de ales intre a avea o "piata de IT" doar cu firme gen Ghita care trag exclusiv bani de la stat in timp ce chestiile "reale" din care statul face bani chiar si fara a impozita munca, se duc in tarile din jur, India samd.


   Adevarata intrebare e de ce nu avem programe similare pentru doctori, profesori, etc. Poate pentru ca ei nu "produc", cel putin nu in viziunea limitata a guvernantilor. Te asigur insa ca ar merita si ei programe menite sa ii tina in tara, la tara, etc.
   • +1 (3 voturi)    
    Ete fasss (Vineri, 23 iunie 2017, 11:01)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Calmeaza-te, ai scris atata pentru un postac? Un IT-ist foloseste mai bine timpul.
  • +2 (2 voturi)    
   IT-ul cu ciuma rosie... tare asta (Vineri, 23 iunie 2017, 12:11)

   eusiparereamea [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Domnule, oamenii care vor ciuma sunt acei oameni care considera ca sunt avantajati de mediocritatea din Romania. Si acesti oameni doresc ca mediocritatea sa continue pentru ca nu sunt competitivi, nu aduc mai nimic, mai mult consuma si traiesc de obicei ca paraziti pe spinarea societatii.

   Ii avantajeaza ca romanii sa ramana saraci si usor influentabili. Vrei ciuma, deci vrei saracie, vrei sa o duca prost si copiii tai si cei de dupa, doar pentru a te simti confortabil acolo in acel loc sigur, asa cum este el si a fost dintotdeauna, prost dar stabil.

   Crezi ca exista cineva din IT care ar dori asa ceva? Asta dupa ce acesti oameni au investit in ei atatia ani si depun zilnic un efort considerabil pentru a-si face meseria si a avea un viitor mai bun. Acolo este un loc unde se produce, nu se da din gura.

   Nu zic ca nu exista si in IT uscaturi, dar de obicei acolo unde sunt, se va observa ca teancul de demisii este la ordinea zilei, si se angajeaza masiv. Raman doar oamenii care accepta mediocritatea si care sunt de regula putini, iar cei noi, tocmai au fost pacaliti, isi dau seama, rotatia continua, firma capata o eticheta, numarul de profesionisti scade, numarul de nemernici creste. La acest moment firma isi creste nivelul salarial ca sa poata sa retina oamenii, care asociaza o pondere de importanta mai mare banilor.

   Desigur ca exista si in IT o limitare a bunastarii datorita numarului mic de firme de produs si a numarului mare de firme de outsourcing. Acesta este unul din motivele pentru care un om din IT pleaca din tara. Daca mai adaugam si altele, cum ar fi contextul politic si cum merg lucrurile, si nu stiu ce lege care inclina balanta, atunci alegerea se contureaza tot mai mult.

   In final putem asista la o situatie dezastruoasa a tarii unde profesionistii pleaca masiv din tara. Ce poti face fara oameni profesionisti la un loc de munca? Mai nimic, munca de jos, mai prost platita. Daca acestia nu mai sunt atunci cum se va propaga cultura de la o generatie la alta?
  • +4 (4 voturi)    
   ... (Vineri, 23 iunie 2017, 12:17)

   Lol Lolovici [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Vezi ce inseamna "asistat social". Nu e ce pari sa crezi tu ca e. Daca muncesti si produci profit (chiar daca esti dupa aia scutit de impozit) nu poti sa fii "asistat social" prin definitie.
 • +2 (2 voturi)    
  Mulţi vor pierde scutirea (Vineri, 23 iunie 2017, 10:17)

  Pacala54 [utilizator]

  10000 pe an şi persoana este un prag cam mare, firmele soft mici nu vor putea atinge acest prag. Soluţia va fi crearea de firme noi dar numai pe 2 ani.
  • +1 (1 vot)    
   10.000 a fost de cand lumea. (Vineri, 23 iunie 2017, 10:36)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Pacala54

   Nu vad nimic nou, poate autorii articolului ar putea sa ne spuna doar ce s-a schimbat, conditiile par identice cu cele anterioare.

   Intr-adevar la PFA se anunta marile schimbari. Acolo, dupa parerea mea trebuie umblat, nu e normal sa fie diferente asa de mari intre un angajat si un PFA.
  • +1 (1 vot)    
   eu zic ca... (Vineri, 23 iunie 2017, 11:04)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Pacala54

   daca nu faci 10k pe an, mai bine te apuci de altceva...
 • +4 (4 voturi)    
  Atentie la pct. d. (Vineri, 23 iunie 2017, 10:29)

  Popestiidinvale [utilizator]

  Au bagat o capcana: ... activitatea de creare de programe pentru calculator destinata comercializarii.

  Cei care fac outsourcing s-ar putea sa nu intre la aceasta categorie pentru ca programele respective pot fi in proprietatea cuiva si nu sunt destinate comercializarii!!
  • 0 (0 voturi)    
   Unii nu au activitate de creare de programe (Vineri, 23 iunie 2017, 11:27)

   gugurila [utilizator] i-a raspuns lui Popestiidinvale

   ... pentru ca dupa aia trebuie sa cotizezi la nu'sh ce organizatie a drepturilor de autor... alt monopol de stat.
 • +2 (2 voturi)    
  fara PFA (Vineri, 23 iunie 2017, 10:47)

  AdrianNeacsu [anonim]

  PFA-urile nu sunt scutite. se considera ca daca esti PFA, atunci esti si angajator si angajat - in acelasi timp. - aberant nu? [vezi cum se plateste contributia la pensii]. iei banii de la client si apoi îi virezi in propriul cont. mai ales daca ai clienti externi, care nu platesc nimic statului roman.
 • -1 (9 voturi)    
  Clarificare (Vineri, 23 iunie 2017, 11:45)

  cris80 [utilizator]

  Scutirea de impozit 16% e de mult (Nastase) si initial era limita de peste 10.000E anual venit din vanzare soft/om + studii de specialitate (adica era facuta pentru firme medii si mari de IT). Apoi Ponta a scos studiile de specialitate ca nu se incadrau aia de la particularele lu' Abramburica. Apoi Ciolos a scos limita de 10.000 si a extins aplicabilitatea la startupuri sa ii stimuleze si pe cei mici sau in care departamentul de IT e mic relativ la toata firma.
  Acum PSD taie ce a facut Ciolos ca nu au bani la buget de pomeni electorale (nu puteau sa scoata si faza cu startupurile si au lasat-o la 2 ani). Si oricum IT-ul nu prea voteaza cu PSD deci nu pierd prea mult.

  10.000 nu pare mult, dar daca esti o firma cu departament IT intern si nu vinzi softul nu mai ai deducerea si programatorul o sa plece in alta parte pe un salariu cu 16% mai mare.
  • +6 (6 voturi)    
   Cu un singur comentariu (Vineri, 23 iunie 2017, 12:40)

   BartSimpson [utilizator] i-a raspuns lui cris80

   Nu e vorba de "particularele lu` Abramburica" ci de alte facultati ..nu toti care lucreaza in IT au terminat ceva de profil. Am un prieten manager la firma de programare, el a terminat Electronica. La interviuri se ia cu mainile de cap si nu intelege cum multi din cei care termina aceeasi facultate nu stiu mai nimic in ziua de azi ..
 • -8 (8 voturi)    
  Discriminare (Vineri, 23 iunie 2017, 22:09)

  Nyk1 [utilizator]

  Nu prea văd de ce doar ITiștii au scutire de impozit, mai ales că oricum au salarii foarte mari. Este o măsură discriminatorie față de celelalte profesii, care trebuie să muncească extra pentru a umple golul lăsat de eschiva programatorilor de la plata impozitului.

  De ce ce trebuie un doctor care stă câte 24 ore de gardă să plătească un procent din impozitul său și în numele programatorilor?
  • 0 (0 voturi)    
   Vezi imaginea intreaga te rog (Duminică, 25 iunie 2017, 18:26)

   eusiparereamea [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Scutirea de impozit exista pentru ca statul castiga mai mult in acest fel, nu pierde.

   De ce? Pentru ca se mareste volumul de investitii. Salariile acelea mari devin din ce in ce mai multe. Deci mai multe taxe pentru stat, inclusiv pensie. Pe langa asta, toti suntem consumatori, deci banii aceia se plimba si ajung la stat ca taxe. Si in majoritatea cazurilor acesti bani provin din afara nu din interior. Softul e un produs usor exportabil care baga bani la greu in tara.

   Eu sper sa existe scutiri si taxe mici in orice domeniu, unde este rentabil, ca volumul afecerilor sa se expandeze.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by