Comisia Europeana solicita Poloniei eliminarea impozitului aplicat pe cifra de afaceri

de Daniel Anghel     Pwc Romania
Miercuri, 5 iulie 2017, 8:16 Economie | Finanţe & Bănci


Daniel Anghel
Foto: Arhiva personala
In septembrie 2016 , Comisia Europeana (CE) informa Polonia cu privire la initierea unei procedurii de investigatie aprofundata in ceea ce priveste impozitul progresiv pe cifra de afaceri, aplicat de Polonia asupra sectorului comertului cu amanuntul (sectorul de retail). Totodata CE a emis un ordin de suspendare, prin care solicita Poloniei amanarea aplicarii taxei pana cand Comisia isi va incheia investigatia. Practic, Polonia nu a mai putut sa colecteze aceasta noua taxa.

Pe data de 6 iulie 2016, Polonia a adoptat Legea privind impozitul aplicat vanzarilor cu amanuntul, prevederi ce au intrat in vigoare incepand cu data de 1 septembrie 2016. Acest act normativ instituia un nou impozit pentru sectorul de retail. Argumentul instituirii unui astfel de impozit a fost cresterea veniturilor la bugetul de stat in vederea finantarii Programului social pentru copii, "Family 500+". Impozitul progresiv prevazut de lege viza companiile din retail, baza impozabila fiind cifra de afaceri lunara (CA), cotele fiind urmatoarele:
 • 0, pentru CA < 17 milioane PLN (aprox. 4.02 milioane euro)
 • 0.8%, pentru 17 milioane PLN < CA < 170 de milioane PLN
 • de 1,4 %, pentru CA > 170 de milioane PLN (aprox. 40.2 milioane euro)

Prin scrisoarea emisa, CE argumenta ca desi un impozit aplicat pe cifra de afaceri nu ridica intrebari in materie de ajutor de stat, in acest caz specific cotele progresive de impozitare constituie ajutor de stat. Concret, CE considera ca prin aplicarea cotelor progresive se acorda un avantaj selectiv pentru companiile cu cifra de afaceri mica, acestea nefiind impozitate sau fiind impozitate la o cota mult mai mica decat intreprinderile cu cifra de afaceri mare (majoritatea companii cu capital strain)

In motivatie, Comisia precizeaza ca "Impozitele progresive bazate pe cifra de afaceri pot fi justificate doar daca obiectivul specific urmarit prin impozitare impune utilizarea cotelor progresive. Polonia nu a demonstrat insa ca progresivitatea cotelor de impozitare ar fi justificata prin finalitatea si logica impozitului, si anume colectarea de fonduri pentru bugetul general. Prin urmare, in acest stadiu, Comisia considera ca, intrucat toate celelalte criterii care justifica aceasta apreciere par sa fie indeplinite, caracterul progresiv al cotelor de impozitare constituie ajutor de stat."

Vineri, 30 iunie 2017 , CE a emis un comunicat de presa in care anunta ca in urma investigatiei aprofundate s-a constatat ca progresivitatea ratelor de impozitare ar favoriza in mod nejustificat anumite companii in detrimentul altora, in functie de cifra de afaceri si de dimensiune, lucru ce ofera un avantaj economic neloial. CE reitereaza faptul ca desi companiile mici ar trebui sa plateasca in termeni absoluti mai putine impozite decat companiile mai mari, acestea trebuie sa fie proportionale cu cifra lor de afaceri. Astfel, CE solicita Poloniei eliminarea acestui impozit discriminator si astfel restabilirea egalitatii pe piata de retail.

Important de mentionat este ca acest tip de situatie (impozitarea progresiva pe baza cifrei de afaceri) a mai fost analizata si in trecut de catre CE in urmatoarele 3 cazuri impotriva Ungariei:

In toate cele trei cazuri mentionate mai sus, CE a concluzionat ca aplicarea unui impozit pe cifra de afaceri cu rate progresive constituie ajutor de stat incompatibil cu piata interna in sensul Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

N.Red: Daniel Anghel este Lider CEE Taxe si Impozite Indirecte PwC, Membru consiliul director Consiliul Investitorilor Straini


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11869 vizualizari

 • -3 (27 voturi)    
  Taxa fixa atunci (Miercuri, 5 iulie 2017, 8:47)

  adrianctn [utilizator]

  Atunci evident ar fi buna doar o taxa fixa pentru toata lumea. Sa zicem 3-5%. Multinationalele o sa aiba de unde plati, mai ales ca nu vor mai avea nevoie de consultanta scumpa de la Big 4, de dosare de pret de transfer, de licentierea IP-ului sau alte smecherii.

  Oricum ele platesc acum impozite derizorii. Multe chiar negative cu zecile de ani.

  In general, oricum firmele tip multinationala incaseaza in Romania bani in mare parte de la Firma lor Mama. Si incaseaza doar pentru fondul de salarii si cheltuieli fixe.

  E destul de clar, dat fiind intensitatea mesajelor de PR si lobby de tipul celui de mai sus, cat de mult NU isi doresc firmele astea sa contribuie decent la nevoile din societatea romaneaca. Doar cauta sa praduiasca pe cat posibil.
  • +2 (14 voturi)    
   Era mai bine inainte? (Miercuri, 5 iulie 2017, 10:29)

   skeptica [utilizator] i-a raspuns lui adrianctn

   Era mai bine inainte cand singurii care praduiau erau chioscurile de guma turbo & tigari la bucata si cateva fabrici comuniste care mergeau numai pe pierderi si ajutoare de stat? Era mai ok?
   • +5 (7 voturi)    
    pai sigur (Miercuri, 5 iulie 2017, 11:01)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui skeptica

    Era clar mai bine, ca atunci negasindu-se decit guma turbo si tigari la bucata, adrianctn se simtea si el egal cu ceilalti. Orice lenes ratat viseaza la intoarcerea in comunism, nu pentru ca i-ar fi lui mai bine, ci pentru ca ar suferi toti la fel, si nu s-ar mai simti el furat de multinationale si de capitalistii feroce care cara profitul cu basculanta si de aia n-are el bani de altceva decit guma turbo.
    • +1 (1 vot)    
     Lipsa de imaginatie (Miercuri, 5 iulie 2017, 13:36)

     metameta [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     Crezi ca singura alternativa la situatia curenta (in care majoritatea firmelor nu platesc deloc impozite pe profit, dividende) e doar Comunismul? Cam lipsa de imaginatie....

     Eu imi pot imagina o lume mai buna buna - identica cu asta, in care firmele tip multinationala platesc impozite, la fel cum platesc salariatii pe salariu.
     • +1 (1 vot)    
      Same same, but different. But still the same. (Miercuri, 5 iulie 2017, 17:02)

      skeptica [utilizator] i-a raspuns lui metameta

      Deci cum? O lume mai buna, dar identica? Ca acum, dar sa luam un pic pielea de pe chiaburi (multinationale), ca sa le fie mai bine la salariati (tarani). Si chiar ai impresia ca esti mai creativ decat comunistii? :D
     • -1 (1 vot)    
      Si am mai uitat o chestie... (Miercuri, 5 iulie 2017, 17:12)

      skeptica [utilizator] i-a raspuns lui metameta

      Inainte de blamatele multinationale, cam cate firme neaose romanesti isi plateau angajatii cu tot salariul in acte si implicit plateau legal si corect impozitele pe salarii la stat? Poate n-ai primit niciodata banii in plic la sfarsit de luna, si nu stii cum era mai demult.
  • +1 (3 voturi)    
   Tipic (Miercuri, 5 iulie 2017, 10:49)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui adrianctn

   Nu prea stii tu multe dar asta nu te opreste sa vorbesti!
   Consultanta de la Big 4 (EY, KPMG, Deloitte si PWC) e de fapt audit financiar care pt firme mari sau/si listate la bursa e obligatoriu.

   Multinationalele (in Rromanistan cel putin) opereaza local prin firme inregistrate ca firme romanesti, cu propriul lor buget si profit. De exemplu, Auchan cu HQ in Franta opereaza pe piata romaneasca prin Achan Romani S.A., in US prin Auchan USA si asa mai departe.
   • +1 (1 vot)    
    Nu e asa (Miercuri, 5 iulie 2017, 13:38)

    metameta [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    Am lucrat la un Big4 in UK, pe divizia de Tax Advisors.

    Confirm ce scrie primul post, auditul financiar e o mica parte.

    Grupurile multinationale gasesc in tari ca Romania in general centre de cost.

    Unde exista si piata locala de desfacere, gen Auchan in exemplu, se "optimizeaza" profitul astfel incat e mutat in jurisdictii offshore, la impozit zero.
  • +2 (2 voturi)    
   Ce gindire de comunist (Miercuri, 5 iulie 2017, 10:59)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui adrianctn

   Multinationalele o sa aiba de unde plati... Pai multinationalele or sa plateasca, ca si magazinele mici, din scumpirea produselor. Cind pui o taxa fixa la toata lumea, te astepti ca ea sa se regaseasca 100% in preturi.

   Si profiturile alea neimpozitate nu se duc la firma mama, cum te invata pe tine antena3, ci in Cipru, unde e impozitul mic. Nu se apuca nici o multinationala de facut minarii ca sa plateasca acelasi impozit in Franta sau Germania, ci ca sa plateasca cit mai putin, ontr-un off-shore.
  • +3 (5 voturi)    
   hai nu zau? (Miercuri, 5 iulie 2017, 11:11)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui adrianctn

   te contrazici singur.
   intai zici (si zici corect) ca "firmele tip multinationala incaseaza in Romania bani in mare parte de la Firma lor Mama. Si incaseaza doar pentru fondul de salarii si cheltuieli fixe" si apoi tot tu spui ca "firmele au venit aici sa praduiasca pe cat posibil" .

   cum praduiesc daca ele doar platesc salarii aici? dimpotriva. aduc locuri de munca. multinatiuonalele nu au poata de desfacere in Romania. Zi-mi tu mie ce vinde Oracle Romania in tara asta? aproape nimic. iti zic eu. E si normal sa nu aiba profit. pt ca nu traiesc din vanzarile in Ro. Oracle la fel ca multe alte firme (HP, SAP, IBM. Microsoft etc) au venit aici pt mana de lucru calificata si ieftina. Nu pt ca au poata de desfacere fabuloasa in tara asta.
   Plus ca multinationalele reinvestesc profitul in dezvoltare ca sa aibe ce sa vanda in viitor. tehnologia si inovatia nu apar de la sine si nu apar ieftin.
   Dar e greu sa inteleaga cineva cu o gandire comunista pusa numai pe furat. O gandire ca a lui Dragnea sau ca a ta.
   Un astfel de impozit o sa determina multinationalele sa plece din tara. atunci sa vezi somaj.
   PS: daca se ajunge acolo eu o sa plec instant o data cu locul meu de munca.
 • +18 (18 voturi)    
  cam inselator titlul (Miercuri, 5 iulie 2017, 8:48)

  selim [utilizator]

  Deci titlul spune una, articolul alta. Problema Comisiei Europene nu este cu impozitul pe cifra de afaceri(care este oricum un concept retardat) ci cu aplicarea progresiva a acestui impozit. Sper ca asta este doar o scapare a HotNews, pt ca altfel seamana a manipulare de tipul practicat la A3.
  • +1 (1 vot)    
   pai asta e si ideea (Miercuri, 5 iulie 2017, 11:04)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui selim

   Daca-l faci uniform, pentru tot ce e vinzare cu amanunul, tot ce obtii e cresterea proportionala a preturilor. Ca sa fortezi multinationalele cele rele sa dea mai mult, ar trebui ca ele sa plateasca mai mult decit buricul din colt, al romanului mindru ca e roman. Fix asta viseaza si Dragnea, sa stoarca de bani supermarketurile impunindu-le impozite mari si concurenta neloiala de la magazinele mici, care sa le oblige sa nu creasca preturile.
 • +3 (15 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 5 iulie 2017, 9:10)

  MarianPConstantin [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   total gresit (Miercuri, 5 iulie 2017, 11:11)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui MarianPConstantin

   1. la firme impozitul diferentiat pe acelasi domeniu de activitate duce la concurenta neloiala. Daca magazinul A plateste impozit de 2% si magazinul B doar 1%, e concurenta neloiala.
   2. La persoane fizice, teoria, care la noi a disparut de mult, e despre solidaritate. Teoretic faci parte dintr-o comunitate care se autogospodareste si cu cit cistigi mai mult, cu atit vei contribui mai mult la bunastarea comunitatii: educatie mai buna, sistem sanitar mai bun, autostrazi mai performante, etc.
   3. Problema la noi e ca de banii dati ca impozit nu primesti nici educatie, nici servicii medicale, nici autostrazi, ci o clica de hoti la conducere care fura si devalizeaza tot, ca termitele, plus o armata de asistati sociali care se lasa mituiti cu te miri ce ca sa-i voteze pe primii. Practic simti ca platind taxe nu faci decit sa alimentezi sistemul asta mafiot format din PSD &co pe de o parte, si asistati, pensionari/bugetari (fara a generaliza, dar marea majoritate) care se lasa mituiti de primii contra cost).
  • +1 (1 vot)    
   Da si Nu (Miercuri, 5 iulie 2017, 11:48)

   traianw [utilizator] i-a raspuns lui MarianPConstantin

   Tratatul privind functionarea Uniunii Europene prevede numai reglementari ce privesc entitatile comerciale si se refera numai la activitatea economica. Persoanele fizice nu fac obiectul reglementarilor Tratatului.
 • +9 (11 voturi)    
  Surpriza (Miercuri, 5 iulie 2017, 9:34)

  DanielC [utilizator]

  Foarte mare surpriza ca cei care au firmele mari în Polonia spun ca nu vor sa fie impozitati.
 • +3 (13 voturi)    
  Comisia nu poate solicita nimic Poloniei... (Miercuri, 5 iulie 2017, 9:34)

  demaGOGU [utilizator]

  ...in materie fiscala, ptr simplul motiv ca aceasta este competenta exclusiva nationala!(vezi cvasi-paradisurile fiscale Olanda si Lux, vezi dumpingul fiscal practicat de Irlanda, etc)

  nu exclud o viitoare politica fiscal-budgetar comuna dar pare extrem de improbabil in actualul climat politic toxic est-vest
  • 0 (0 voturi)    
   gogule, scapi esentialul (Miercuri, 5 iulie 2017, 11:13)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Aici nu e vorba despre impozit in sine, ci despre concurenta neloiala generata de cuantumul diferit aplicat unor firme din acelais domeniu. Practic distorsionezi piata avantajindu-i pe unii in detrimentul altora.
 • +6 (8 voturi)    
  Ce intelegem de aici (Miercuri, 5 iulie 2017, 9:57)

  banel [utilizator]

  UE nu are o problema cu impozitul pe CA atata timp cat nu e progresiv, sau e progresiv dar bine argumentat.

  Cu alte cuvinte, PSD fie ii loveste pe toti, fie pastreaza sistemul actual.
  Sper totusi sa se gaseasca o solutie sa nu mai vedem firme pe pierdere continua cu patroni care se lafaie in lux.
  • 0 (0 voturi)    
   nu prea au legatura cele doua (Miercuri, 5 iulie 2017, 11:16)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui banel

   1. Impoziotul diferentiat e impotriva pietei libere, avantajind pe unii. Bagand impozite mari la supermarketurile care de regula sunt din afara, e ca si cum ai pune taxe vamale pe afacerile din alte tari, ceea ce e impotriva ideii de piata unica.
   2. Firmele pe pierdere cu patroni lafaindu-se in lux tin de legislatia romaneasca si mai ales de aplicarea ei. Un impozit in plus sau in mkinus nu rezolva nimic. Daca executarea silita s-ar face imediat si la prima datorie la fisc, n-ai mai vedea firme in insolventa care isi permit sa se lafaie.
 • -4 (16 voturi)    
  Cred (Miercuri, 5 iulie 2017, 10:02)

  A310 [utilizator]

  ca guvernul polonez nu va accepta acesta solicitare . Pana acum Polonia a dovedit ca nu negociat in genunchi intrarea in UE si nici nu s-a comportat asa cum au facut presedintii Romaniei si guvernele Romaniei , care au avut si au comportament de SLUGOI .
  • 0 (4 voturi)    
   nationalismul ieftin nu tine de foame (Miercuri, 5 iulie 2017, 11:23)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui A310

   Daca va face cum zici tu, Polonia va sfirsi prin a fi marginalizata in UE, taiate foduri europene, scos dreptul de vot, etc. Nu cred ca tarile care baga banii vor permite unuia care beneficiaza sa aiba acces neingradit la piata din vest, dar la ei acasa sa-si avantajeze firmele locale. Iar in final Polonia va ajunge sa plesneasca de mindrie nationala in afara UE, intrind in clubul select al altor tari unde diversi dictatori s-au catarat pe nationalismul ieftin al unor popoare manipulabile. Vezi Rusia, Turcia, Ungaria tine si ea aproape, Cehia e pe drumul cel bun, si tot asha.
   • 0 (0 voturi)    
    Cu toata seriozitatea (Miercuri, 5 iulie 2017, 15:31)

    A310 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    afirm , ca nu este vorba despre "mandrie nationala " , in aceasta speta este vorba despre calule mercantile , daca dorim sa fim realisti ,economiile asa zisele state selecte au avut de profitat in mod net , de pe urma fostelor state socialiste care au aderat la UE . Sunt calcule care reliefeaza profitul economiei germane s.a.m.d . Totul este sa fim realisti si fara patima .
 • 0 (8 voturi)    
  Dragnea (Miercuri, 5 iulie 2017, 10:05)

  Calin123 [utilizator]

  unde esti? CItesti si tu ce zice CE?
 • +1 (7 voturi)    
  Relevant ! (Miercuri, 5 iulie 2017, 10:10)

  Susufler0 [utilizator]

  "Alta intrebare" ! Pardon, alta impozitare, bibicilor pt ca asta nu tine !
  • -1 (1 vot)    
   Manipulti (Miercuri, 5 iulie 2017, 11:12)

   CalmArius [anonim] i-a raspuns lui Susufler0

   ..poate tine...dvs ati citit sa scrieti asa...ca trebuie?
   • +1 (1 vot)    
    Draguta, chiar Livache a dat inapoi ! (Miercuri, 5 iulie 2017, 12:54)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui CalmArius

    Acum cica o sa le "selecteze" pe cele corecte de cele incorecte.

    Maine o sa ne spuna ca pt asta e nevoie de 35.000 de "anafisti"
    iar poimaine o sa renunte la ei si apoi si la ideea acestui impozit.

    PS. Guvernarile Dragnea par a fi dupa tipicul "un pas inainte, doi inapoi" sau "Pisatul Boului" !
 • +1 (3 voturi)    
  ajutor de stat (Miercuri, 5 iulie 2017, 11:04)

  dr_bear [utilizator]

  UE este in primul rand o uniune economica. Asa a inceput si asa va continua.
  Ce spune practic acest impozit progresiv in Polonia? Spune ca statul Polonez incearca sa adjusteze puternicul dezechilibru de pe piata de retail poloneza dintre marii retaileri si cei mai mici.
  De ce exista la box categorii de greutate? De ce nu au voie sa se lupte cei de la categoria grea cu cei de la categoria usoara intr-un meci oficial?. La ora actuala, in economie, regulile sunt aceleasi pentru toata lumea dar unii au niste avantaje uriase in fata celorlalti.
  Nu mi se pare nimic in neregula ca statul Polonez sa incerce sa mentina un echilibru intre retailerii de pe piata lor si sa si faca un ban din asta.
  Este vorba despre mentinerea unui climat concurential. Cu cat devii mai mare trebuie sa-ti fie din ce in ce mai greu, altfel ii distrugi pe toti.cei mici din jurul tau. Un stat responsabil trebuie sa incerce cumva sa aduca un echilibru.
 • +1 (3 voturi)    
  Chiar nu pot sa ma abtin (Miercuri, 5 iulie 2017, 13:35)

  IonutSC [utilizator]

  "in acest caz specific cotele progresive de impozitare constituie ajutor de stat."

  Sustin EU din orice punct de vedere, dar aici e o logica pe care eu nu o inteleg.

  - startup Nation - nu e ajutor de stat
  - subventii de sute de milioane de euro catre tot felul de firme - nu constituie ajutor de stat

  Dar sa platesti taxe diferentiat e considerat ajutor de stat pentru aia care platesc mai putin impozit !

  WTF ? Adica, bai nene, daca redistribuirea banilor e decisa de birocrati, e OK, nu e nici un fel de ajutor. Ca na, birocratul stie el mai bine care merita si care nu.
  Dar daca banii raman la firmele care ii produc fara ca vreun birocrat sa ia decizia sau sa fie implicat in proces, e asa ceva nu se poate, asta e ajutor de stat curat-murdar !

  Mie mi se pare penibila logica, si cu genul acest de argumetari or sa dea apa la moara tuturor celor care abia asteapta.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by