Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a anuntat, intr-un interviu HotNews.ro-BBC ca in 2009 va trebui subventionat fondul de pensii cu bani de la buget. "Veniturile care se vor incasa din contributiile de asigurari sociale platite de contribuabili vor trebui suplimentate cu o subventie, care, sigur, in momentul de fata nu este clar definita, nu este o suma, este intre un minim si un maxim", a declarat ministrul Orban. El a mai spus ca exista calcule realizate de catre ministerul muncii si cel al finantelor.

La presiunile PSD, Guvernul a decis in 2007 majorarea pensiilor, explicand ca masura se sustine financiar din cresterea economica. Traian Basescu ceruse se fie indicate in mod clar sursele privind finantarea acestei masuri, dar in cele din urma a promulgat legea prin care s-au majorat pensiile.

Rep: Vi se reproseaza ca stanga si-a impus proiecte adoptate mult prea usor.

LO: nu si-au impus. Marirea pensiilor era un lucru care era pregatit de noi cu 3-4 luni inainte, ca sa se lanseze proiectul in parlament. E adevarat ca de multe ori a trebuit sa facem anumite compromisuri in ceea ce priveste programul social.

Rep: da, dar stati sa va citesc ce a spus domnul Vosganian intr-o discutie cu seful statului. “Chestiunea cu legea pensiilor in care guvernul prin Paul si cu mine a avut un punct de vedere, dar parlamentul intr-o unanimitate vesela a votat, netinand cont de parerea mea”. Spune Traian Basescu, “domnule ministru, eu v-as fi respectat foarte mult daca va mentineati punctul de vedere” si Vosanian “luati toate declaratiile mele publice din timpul amicalei noastre dispute, si veti vedea ca eu despre anul 2009 nu am spus o vorba, decat in CSAT intre noi doi”. Poate duce guvernul in 2009 pensiile marite in 2007, domnule Orban?

LO: Va fi necesara subventionarea fondului de pensii. Veniturile care se vor incasa din contributiile de aisgurari sociale platite de contribuabili vor trebui suplimentate cu o subventie, care, sigur, in momentul de fata nu este clar definita, nu este o suma, este intre un minim si un maxim...

Video: Orban despre pensii

Rep: Adica bani luati din alta pare si pusi in fondul de pensii, asta inteleg...

LO: Da, da, pai asta inseamna subventie: inseamna utilizarea unor bani din veniturile bugetului de stat pentru suplimentarea bugetului de pensii care trebuie sa fie un buget echilibrat.

Rep: Cam cu cat va trebui suplimentat?

LO: Mi-e greu sa fac o estimare, exista calcule facute pe care le cunosc si domnul Pacuraru si domnul Vosganian, deci noi am inceput elaborarea si voiam sa initiem proiectul de crestere a pensiilor, dar sigur ca in calculele pe care le facusem pana la momentul respectiv, lucru care a si fost argumentat public de domnul Vosganian si de domnul Pacuraru, cresterea ar fi fost un pic mai mica decat cresterea stabilita.

Rep: Da, dar nu mi-l amintesc pe domnul Vosganian si pe domnul Pacuraru sa spuna ca nu sunt suficienti bani de pensii pentru aceasta crestere si va trebui subventionata

LO: Ba nu, a spus. Vosganian a spus asta.Deci, o perioada de timp ne-am asumat riscul de a subventiona fondul de pensii, asta este de fapt lucrul care s-a decis in unanimitate in parlament. Printr-un acord politic al tuturor partidelor politice. Nu vreau sa ne asumam noi ca Partid National Liberal acest lucru. Toate partidele au decis sa ofere asa, o crestere a pensiilor mai mare decat era cresterea sustinuta de ritmul de crestere economica pentru a face un pic de dreptate.