Mai jos, aveti rata de mortinatalitate din Romania, defalcata la nivel de judet.

Daca vrem sa ne comparam din punct de vedere al mortalitatii infantile cu celelalte tari din UE, o sa constatam un lucru care nu ne avantajeaza deloc: suntem tara cu cea mai inalta rata:

Mai notam in treacat ca daca media copiilor adusi pe lume inafara casatoriei este de circa unu din trei, sunt judete in care fiecare al doilea copil este nascut inafara casatoriei. Clasamentul pe judete il aveti mai jos:

In luna mai 2017, la oficiile de stare civila s-au inregistrat 12.268 casatorii, cu 2.531 mai multe decat in luna aprilie 2017. Numarul divorturilor pronuntate prin hotarari judecatoresti definitive a fost de 2.693, cu 87 mai multe decat in luna aprilie 2017.
- Luna mai 2017 fata de luna mai 2016
Numarul nascutilor-vii a fost mai mare cu 604 in luna mai 2017 fata de aceeasi luna din 2016, iar numarul persoanelor care au decedat a fost cu 522 mai mic fata de luna mai 2016. Sporul natural a fost negativ atat in luna mai 2017 (-4671 persoane), cat si in luna mai 2016 (-5797 persoane). Numarul copiilor cu varsta sub un an care au decedat a fost cu 8 mai mic in luna mai 2017, decat cel inregistrat in luna mai 2016.
Numarul casatoriilor a fost, in luna mai 2017, cu 350 mai mic decat in aceeasi luna din anul precedent. Prin hotarari judecatoresti definitive si conform Legii nr. 202/2010 s-au pronuntat cu 14 divorturi mai putine in luna mai 2017, decat in luna mai 2016.
Devine periculos sa traiesti in Romania.
Salariul nu prea exista si cand exista nu ajunge nici pentru minimul necesar, ce sa mai vorbim de spaga la doctori si asistente. Un ecograf civilizat, ceva care sa atraga atentia asupra sarcinii cu probleme, costa, la fel si analizele.
Evident, este mai usor sa dam vina pe populatie, uitand ca populatia este oglinda economiei. Cand ai, faci, cand n ai, nici macar nu stii ce trebuie sa faci.
Un grafic in care copii facuti in afara casatoriei au parintii inca casatoriti (adica adulter) sau divortati ori sunt cupluri care nu vor sa se casatoreasca sau mame care nu stiu cine este tatal copilului.
A fost o reforma foarte aplaudata, o optimizare a sistemului de santatate, cam in perioada crizei economice, in care multe centre medicale din zonele rurale s-au inchis, unii oameni (inclusiv mame de nou nascuti) fiind nevoiti acum distante mult mai mari pana la un centru medical.
Cu privire la casatorii, e de ajuns o discutie cu niste persoane care au poate un singur salariu de 10-15mil pe luna, si se poate afla ca ideea de a finanta o nunta dupa modelul importat din tarile cu venituri de mii de dolari/euro pe luna, este de neatins, si din lipsa de fonduri raman oamenii nenuntiti...
Ar fi fost bine daca s-ar fi importat drept standard, drept normalitate, nu doar obiceiul unei nunti de multe mii de euro, ci si salariile din acele tari...
Sau se poate arunca cu pietre in directia bietelor mame si a bietilor tineri care poate abia isi duc traiul de pe o zi pe alta...