Tribunalul Cluj a pronuntat sentinta in celebrul caz fiscal Salomie - Oltean, ajuns pana la Curtea Europeana de Justitie (WebPR)

de Cornel Grama     HotNews.ro
Marţi, 11 iulie 2017, 12:16 Economie | Finanţe & Bănci


Cornel Grama, consultant fiscal
Foto: Hotnews
Tribunalul Cluj a pronuntat sentinta in celebrul caz fiscal Salomie - Oltean ajunsa pana la Curtea Europeana de Justitie, in care  Radu Florin Salomie, Nicolae Vasile Oltean s-au judecat cu Directia Judeteana a Finantelor Publice Cluj, cazi in care s-au adus clarificari in privinta regimului juridic al TVA-ului datorat de dezvoltatorii imobiliari. Fiat justitia, et pereat mundus !! ( Sa se faca dreptate, de-ar fi sa piara lumea- Johannes Manlius).

In sfarsit s-a pronuntat instanta Tribunalului Cluj in celebra Cauza Salomie-Oltean ajunsa pana la Curtea Europeana de Justitie - Cauza C 183/14 , transpusa si in Codul nostru fiscal la art 310 alin (6) :
 
"...Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente procedeaza dupa cum urmeaza:

 • a) stabilesc obligatii privind taxa de plata, constand in diferenta dintre taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze si taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, daca taxa colectata este mai mare decat taxa deductibila, precum si accesoriile aferente, sau dupa caz;
 • b) determina suma negativa a taxei, respectiv diferenta dintre taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, si taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrata in scopuri de taxa conform art. 316 , daca taxa deductibila este mai mare decat taxa colectata. "
In dispozitivul cauzei , instanta a dispus anularea Decizia de solutionare a contestatiei nr. 123/27.07.2010, Decizia de impunere nr.8030/09.04.2010 si Raportul Inspectiei fiscale 8030/09.04.2010 , si a stabilit obligatiile fiscale ale reclamantului conform raportului de expertiza ( exact la leu cf acestuia)  

Si numai ca nu e de plata nimic la ANAF dar mai are si sume de rambursat cu titlu TVA ...ca in bancul ala rusesc , aici e ANAF-ul protagonist ...""ca nu i s-a dat ci i s-a luat "  
" Solutia pe scurt: Admite cererea formulata. Anuleaza Decizia de solutionare a contestatiei nr. 123/27.07.2010, Decizia de impunere nr.8030/09.04.2010 si Raportul Inspectiei fiscale 8030/09.04.2010. Stabileste obligatiile fiscale ale reclamantului conform raportului de expertiza.

Stabileste ca reclamantul avea obligatia depunerii cererii de inregistrare in scopuri de TVA pana la data ade 10.09.2008, urmand sa devina platitor de TVA incepand cu 01.10.2008.

Stabileste ca pentru un numar de 18 contracte de vanzare-cumparare, sunt intrunite conditiile de aplicare a cotei de 5% TVA, iar pentru celelalte 11 contracte se aplica cota de 19% TVA. Stabileste baza impozabila cu TVA de 19% inclusa in pretul vanzare-cumparare 59.268 lei. Stabileste baza impozabila cu TVA de 5% inclusa in pretul vanzare-cumparare, 170.823 lei.
Stabileste ca reclamantul are un drept de deducere aferent operatiunilor derulate, in anii 2007, 2008 si 2009 in suma totala de 126.668 lei. Stabileste ca TVA de colectat este in valoare de 17.597 lei.

Stabileste ca reclamantul este indreptatit sa recupereze suma totala de 147.876 lei, din care 109.071 lei TVA rezultata in urma dreptului de deducere si 38.805 lei, suma achitata de catre reclamant. Obliga institutia parata la plata in favoarea reclamantului a cheltuielilor de jduecata 5.456,32 lei.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Cluj. Pronuntata in sedinta publica azi 07 iulie 2017."

Sa vedem si la recurs ce va fi...dar cam nu prea mai ai ce sa spui daca ai o decizie a CJUE urmata de Decizie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie prin care se cere instantei din Romania sa rejudece cauza tinand cont de ce spune Curtea Europeana !  
In aceasta cauza am intocmit raportul de expertiza fiscala in baza caruia s-a pronuntat instanta Tribunalului Cluj .
Solutia instantei poate fi citita aici

N.red: Cornel Grama este consultant fiscal din Cluj, serviciile sale acoperind urmatoarele domenii: intocmirea declaratiilor de impozite si taxe, asistenta pe probleme fiscale si in materie de creante bugetare, reprezentare in fata organelor fiscale, instruire si perfectionare in domeniul fiscal. Opiniile exprimate in acest rticol apartin in exclusivitate autorului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11556 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  celebrul caz fiscal Salomie - Oltean (Marţi, 11 iulie 2017, 13:45)

  oblio123 [utilizator]

  O fi celebru cazul dar ar fi fost bine ca autorul sa scrie in rezumat ce anume e cu cazul asta. Altfel nu se intelege mai nimic din articol. Poti face doar presupunerea ca ANAF da inste bani inapoi pentru ca a calculat gresit sau abuziv niste TVA si ca domnul Grama a fost foarte destept cind a facut expertiza fiscala. Daca articolul e facut ca sa ne bucuram pentru domnul Grama si pentru ca ANAF a pierdut in instanta atunci e perfect asa.
  • 0 (0 voturi)    
   Rezultă clar din articol în ce constă cazul (Marţi, 11 iulie 2017, 18:22)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui oblio123

   TVA-ul funcționează în ambele sensuri, nu poți fi considerat plătitor doar când ai obligații și neplătitor când ai dreptul la deduceri.

   ANAF așa procedează, ia în seamă doar obligațiile.
 • +2 (2 voturi)    
  in sinteza la ce se refera articolul ... (Marţi, 11 iulie 2017, 15:17)

  CornelGrama1 [anonim]

  ca am vazut ca e prea tehnic si imi cer scuze :)

  E vorba despre un precedent valoros in materia dreptului de deducere a TVA chiar si retroactiv ! (Y)

  Recunoasterea taxei datorate sau achitate în amonte pentru bunuri și servicii utilizate în cadrul operațiunilor taxate , dar care a fost refuzata la deducere de organele fiscale pentru simplul motiv că nu era înregistrată în scopuri de taxă pe valoarea adăugată atunci când a efectuat aceste operațiuni .

  Un alt aspect retinut de instanta a fost si faptul ca dreptul de deducere este recunoscut chiar daca persoana impozabila nu este înregistrată în mod legal în scopuri de taxă pe valoarea adăugată și nu a fost depus decontul taxei datorate.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by