​Decalajul dintre veniturile medii ale romanilor din prima si ultima decila a crescut anul trecut la 1:8.3

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 12 iulie 2017, 8:02 Economie | Finanţe & Bănci


Inegalitatea creste in Romania
Foto: sxc.hu
 documente
Decalajul dintre veniturile medii ale romanilor din prima si ultima decila este in crestere, confirma Institutul National de Statistica in cea mai recenta cercetare, "Coordonate ale nivelului de trai". Astfel, la nivel de individ, raportul dintre veniturile care formeaza prima si ultima decila a fost de 1 : 8,3 anul trecut, fata de 1 : 8,0 in 2015. La nivel de familie, decalajul intre nivelul mediu al veniturilor pe decile era de 1 : 4,3  in 2016 (1 : 4,2 in anul 2015) intre veniturile/familia din prima decila (care cuprinde gospodariile cu cele mai mici venituri pe persoana) si cele ale familiilor din ultima decila (formata din gospodariile cu veniturile cele mai mari).

Familiile aflate in prima decila "colecteaza" doar 4,74% din veniturile totale ale tuturor gospodariilor, in vreme ce familiile cele mai bogate (ultima decila) beneficiaza de 20,56% din totalul veniturilor. Astfel, populatia care apartine gospodariilor din decila superioara - reprezentand 7,79% din totalul populatiei - detine mai multe venituri decat populatia care apartine gospodariilor din primele trei decile - reprezentand 35,56% din totalul populatiei - si beneficiaza de 16,66% din totalul veniturilor, mai arata datele INS.

Cea mai mare contributie la diferentierea pe decile a veniturilor gospodariilor o au diferentele dintre veniturile salariale, in bugetele gospodariilor din ultima decila intrand venituri salariale mai mari decat in ale celor din prima decila, in medie, de 45 ori (5094,9 lei lunar pe gospodarie in D10, fata de 113,3 lei lunar in D1).

In anul 2016, veniturile gospodariilor din primele decile s-au format in mare parte din veniturile in natura, care au reprezentat 35,3% din veniturile primei decile, 23,6% din veniturile celei de-a doua decile si 19,5% din veniturile celei de-a treia decile. De altfel, 79,1%, 73,6% si,respectiv, 62,9% din gospodariile din prima, a doua si a treia decila sunt situate in mediul rural, iar 57% din persoanele care compun gospodariile din cele trei decile apartin unor gospodarii de pensionari si agricultori. In veniturile gospodariilor din ultima decila, salariile au reprezentat 84,2% (in crestere cu 3,3 puncte procentuale fata de anul 2015), restul fiind format, in proportii de sub 10%, veniturile din prestatii sociale (6,4%, in scadere cu 2,2 puncte procentuale), veniturile in natura (3,3%, in scadere cu 0,8 puncte procentuale), veniturile din agricultura (2,1%, in crestere cu 0,3 puncte procentuale), veniturile din activitati neagricole independente (2,2%, in crestere cu 0,8 puncte procentuale fata de anul precedent).

Intr-o prezentare pe tema cresterii economice, prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu explica faptul ca in timp ce, in ultimii 15 ani, PIB-ul a sporit de 4 ori, iar PIB-ul pe locuitor a crescut de 2,3 ori, indicele dezvoltarii umane a crescut cu numai 12,2%. Potrivit acestuia, dezvoltarea in Romania este mai lenta decat cresterea economica din cauza calitatii relativ slabe a cresterii (probleme structurale in economia reala, principala forta de creare a PIB) dar si a deficientelor in repartitia PIB, ingreunata de obturarea canalelor distribuirii primare si secundare, ca efect al indisciplinei financiare si ilegalitatilor din societate
In timp ce in tarile dezvoltate, capitalului ii revine 40% din Venitul National Net si muncii 60%, in Romania, situatia este inversa: capitalul primeste 60%, iar munca sub 40% . "Desi in anul 2000 raportul era 50%-50%, dupa 2008 (raport 48%-52%), costul crizei a fost transferat asupra salariatilor, iar raportul s-a degradat pentru munca la 40%, capitalului revenindu-i 60% (evolutie favorizata de slabirea fortei de negociere a salariatilor prin legislatia muncii adoptata in 2010). Caracterul prociclic al politicilor fiscal-bugetare si salariale din intervalul 2005-2008 a fost scump platit in perioada 2009-2012, cand s-a aplicat o ajustare necesara cantitativ, dar inechitabila social; apoi, in anii 2013-2015, s-au reparat numai partial, din cauza resurselor bugetare limitate, disparitatile sociale provocate in primul interval. De aceea, in prezent se mentin inca tensiuni sociale si nemultumiri, uneori accentuate, generate de slaba putere de cumparare a unei mari parti a populatiei", spune Florin Georgescu.

Citeste lucrarea INS in atasament sau urmarind acest link.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4510 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  Efectele nocive ale cotei unice (Miercuri, 12 iulie 2017, 8:57)

  galeo [utilizator]

  Astea sunt efectele cotei unice, ce trebuie eliminata, nici macar o tara civilizata nu mai practica cota unica
  • 0 (6 voturi)    
   Fals. (Miercuri, 12 iulie 2017, 11:04)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Acestea sunt efectele unui sistem de educatie falimentar si neadaptat realitatilor.

   In Romania persoanele fizice platesc impozit progresiv, dar este mascat de jungla legislativa si impiedicat de imbecilitatea legiuitorilor.
   De ce spun asta?

   1. Impozitul nu este doar 16%. Cand angajatorul tau iti plateste 5000 de lei si ramai in mana cu 2857, impozitul real este 42.86%. In multe tari europene cu impozite progresive, acest procent nu se ascunde sub diverse tertipuri birocratice.

   2. Impozitul este progresiv. Acel impozit real, de 42.86%, devine 37.5% la o cheltuiala salariala de 1800 de lei daca mai declari si 2-3 peroane in intretinere. Deducerea personala si deducerea pentru persoane aflate in intretinere se aplica pana intr-un anumit prag, deci e impozit progresiv.

   3. Sistemul a fost initial gandit sa-i avantajeze pe cei cu venituri mici. Din pacate, guvernele pretins socialiste au crescut salariul minim fara sa creasca deducerile personale. Efectiv, cel care castiga salariul minim s-a trezit peste noapte ca a) risca sa fie dat afara daca nu produce de banii aia si b) impozitul total i-a crescut (procentual..) pentru ca deducerea de baza nu s-a schimbat. In loc sa creasca din nou salariul minim, PSD ar putea creste deducerile si toata lumea ar avea de castigat (mai putin bugetul din care fura ei..).

   4. Foarte multe persoane din Romania beneficiaza de ajutoare mascate - subventii la incalzire si transport, "pensia minim garantata" (nu e pensie daca nu ai cotizat), ajutorul social, alocatii pentru copii etc. Acestea fiind sume fixe, reduc si uneori chiar anuleaza contributia familiei (in cazul fericit in care contribuie de vre-un fel). Deci sistemul de impozitare este, din nou, progresiv.
  • 0 (6 voturi)    
   nu postacila (Miercuri, 12 iulie 2017, 11:06)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Asta sunt efectele distrugerii invatamantului si a ajutoarelor sociale care incurajeaza nemunca.

   Uita-te la evaluarea nationala: Cei inscrisi la prileme 50 de licee din tara, cu medii de admitere de minim 9, sunt viitorii salariati din prima decila. Iar cei 23% care au picat capacitatea vor fi cei din ultima decila.

   Iar cota progresiva decare vorbesti tu, daca se va implementa, va avea ca efect disparitia celor din primele doua decile, prin emigrare.

   In tarile civilizate o fi cota progresiva de impozitare, dar e de la niveluri salariale de 100.000 de euro in sus. Si in plus, de banii dati ca impozit primesti autostrazi, educatie de calitate, servicii medicale gratuite, etc, etc. Ori aici, taxele platite se duc jumate la gasca de tilhari din fruntea tarii si jumate la armata de aisstati sociali sau functionari bugetari care-i voteaza. Si in conditiile astea orice om care cistiga 2-3000 de euro, daca il supraimpozitezi, ori isi trece salariul la gri/negru, ori emigreaza.
 • -4 (6 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 12 iulie 2017, 9:02)

  Lok [anonim]

 • -4 (6 voturi)    
  salariile in prima decila (Miercuri, 12 iulie 2017, 9:45)

  t_beriu [utilizator]

  practic nu exista, adica 113.1 lei de persoana inseamna ca foarte putine persoane muncesc, fie si pe salariul minim.
  Deci inechitatea asta sociala ar putea fi datorata si politicii statului roman in materie de ajutoare sociale.
  Ca multi prefera sa stea acasa pe un minim de subzistenta, in loc sa ia salariu, fie el si minim.
  Tot ce sper e ca aceste cresteri ale salariului minim promovate de PSD sa nu se traduca in cresterea ajutoarelor sociale, adica ajutoarele sa nu fie raportate la salariul minim. Altfel presimt ca si mai multi vor alege sa stea pe la birtul comunal, in loc sa-si caute servici.
 • 0 (6 voturi)    
  Si decalajul asta va tot creste. (Miercuri, 12 iulie 2017, 10:26)

  bogdan1477 [utilizator]

  E o prapastie enorma de la gimnaziu intre o elita educata si o masa amorfa de analfabeti.

  Hai sa ne uitam doar la evaluarea nationala de clasa a 8-a. La primele 50 de licee din Romania ultima medie la evaluare e undeva la nota 8.50, cu o medie a mediilor pe la 9, in timp ce 25% nu au luat nici 5.
  In mod evident, mare parte din elevii liceelor de elita vor fi viitorii absolventi de faluttate cu medii mari, viitorii doctoranzi, viitorii angajati pe salarii mari, aici sau in alte tari.
  Si in mod la fel de evident mare parte din cei 25% care nu au reusit sa treaca de un examen de toata jena vor ingrosa rindurile asistatilor sociali si ale muncitorilor necalificati. Poate o mica parte vor excela o meserie ce nu necesita studii, poate altii isi vor avea propria afacere. Dar marea masa a celor care nu au trecut capacitatea vor fi viitorii asistati sociali votanti de PSD pentru o punga de zahar.
 • -3 (3 voturi)    
  Sunt foarte curios de o anumita statistica (Miercuri, 12 iulie 2017, 11:08)

  IonutSC [utilizator]

  Sa se imparta venitul la numarul de ore investite in educatie, dezvoltare personala, carti si documentatii de specialitate citite, etc si sa vedem daca se mai mentine acest decalaj. Sau poate vom putea trage concluzia corecta, si anume ca educatia este in cele din urma rasplatita.
 • 0 (0 voturi)    
  e o minciuna/greseala afirmatia (Miercuri, 12 iulie 2017, 17:38)

  MConstantin [utilizator]

  ca inegalitatea se datoreaza lipsei de educatie/instructie profesionala.

  In capitalism, nu natura muncii iti garanteaza un venit mare, ci mai ales raritatea ei (raritatea aceasta e citeodata ajustata prin sistemul legislativ).
  Adica un sofer avea un trai bun acum 15-20 ani in SUA, azi are un venit la limita subzistentei.
  La fel, daca brusc avem multi IT-isti, venitul IT-istilor va scadea dramatic (ceea ce se si intimpla pe anumite domenii IT). La fel cu stomatologii, neurochirurgii, etc.
  Adica oricit de educati, instruiti am fi, nu avem garantia ca vom trai mai bine.
  Alt exemplu, un lucrator de la Dacia asambleaza la fel de repede ca un lucrator francez la Renault, dar castiga la o cincime/sesime, etc. Deci nu educatia, pregatirea profesionla iti garanteaza venitul ridicat.

  A include venitul in natura in statistica aceasta nu e chiar corect/relevant. Daca de exemplu eu imi plantez o rosie si o mananc, se numeste venit in natura. Dar daca eu imi repar singur chiuveta/zugravesc casa proprie, etc, este ca am un venit in natura pentru ca nu am angajat un instalator/zugrav?
  • 0 (0 voturi)    
   nu e char asha contabiliceasca situatia (Joi, 13 iulie 2017, 9:28)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui MConstantin

   1. In IT salarii mai mici nu sunt generate de concurenta, ci de nivelul mai jos de capabilitati cerute. Si in IT e o parte de high end, unde lucrezi la tehnologii de ultima ora, si o parte de low end, unde faci niste testing dupa instructiuni clare si unde nivelul de competente cerut e jos.
   2. In general, e adevarat ce spui ca piuata muncii, ca orice piata, are o componenta de cerere si una de oferta si salariul e dictat de echilibrul dintre cele doua. Dar daca te uiti statistic, tot timpul salariul mediu al celor cu studii superioare e sensibil mai mare decit al celor cu studii medii. Asha ca, avind o facultate la activ, in mod clar joci in alta liga. Acum, ca esti in partea de sus, la mijloc, sau jos, in ierarhie, asta tine de cit ai tras in scoala si cit de duce talentul.
   3. Daca vorbim de diferentele de salarii din diferite tari, aici sunt mai multe componente. In primul rind depinde ce fel de infrastructura ofera tara respectiva: autostrazi, stabilitate fiscala, predictibilitate, nivelul de taxare, etc. Ca tot ai venit cu exemplul Dacia: neavind autostrada spre vest, masinile trebuie transportate cu un tir care merge in medie cu 25-30 km/h si nu cu 90 sa zicem, ca in Franta. Asta inseamna ca pentru a cara aceeasi cantitate de marfa pe care o transporta un tir in Franta, ai nevoie de 3 tiruri, 3 soferi, 3 asigurari, consumi de 3 ori mai mult combustibil, etc, etc. La asta poti adauga armata de contabili care tre sa depuna diverse rapoarte lunar la finante pe disketa, armata de juristi care tre sa verifice luna de luna ce legi s-au mai schimbat, si tot asha. Si cum toate astea genereaza costuri, si salariul pe care si-l permite Renault in Romania e mic. Si de aia Mercedes a ales Ungaria, cu salarii semnificativ mai mari, dar cu infrastructura rutiera buna.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by