Bugetul asigurarilor sociale va fi subventionat in 2008 si 2009 cu bani de la buget, a recunoscut luni Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor. "In 2008 avem o subventie de 1,3 miliarde de lei, iar pentru 2009 avem in vedere un transfer de 5,9 miliarde de lei, aproximativ 1,5 miliarde de euro", a spus Vosganian, confirmand astfel criticile din 2007 privitoare la incapacitatea sistemului de a sustine o majorare a pensiilor.

Fondurile necesare subventionarii veniturile care se vor incasa din contributiile de asigurari sociale platite de contribuabili vor fi prinse in bugetul de stat, a precizat oficialul MEF.

Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank, a declarat pentru HotNews.ro ca "prognozele noastre pe deficit bugetar sunt destul de pesimiste. Cheltuielile cu pensiile vor crea un impact semnificativ in 2008, cand ne asteptam ca deficitul sa depaseasca 3%".

Chidesciuc este de parere ca subventiile acordate bugetului asigurarilor sociale vor putea fi suportate de buget, insa astfel va creste deficitul bugetar. "Nu cred ca ne va merge atat de bine in 2008 incat sa ne permitem cresterea pensiilor, si nu numai. In 2008 avem nevoie de o politica fiscala restrictiva, insa dupa actiunile Guvernului cred ca vom avea o politica fiscala laxa", a mai spus economistul ING Bank.

Varujan Vosganian declara in luna iulie a anului trecut ca majorarea pensiilor ar presupune numai pentru anul 2008 un efort bugetar de peste doua miliarde de euro.

Cresterea nominala a PIB, estimata la peste 10%, va avea cea mai mare contributie la acoperirea resurselor necesare: de 1,1-1,2 miliarde de euro. Pe de alta parte, cresterea numarului de salariati, estimata la minimum 2%, si cresterea salariilor vor contribui cu circa 500 de milioane de euro.

Modificarile legislative din domeniul fiscal, prin care guvernul a majorat baza de impozitare a salariilor, vor aduce venituri suplimentare de 300-400 de milioane de euro. De asemenea, vor fi asigurate transferuri de la bugetul de stat la bugetul asigurarilor sociale, de 400-500 de milioane de euro.