Ministerul Finantelor Publice spune vineri ca Romania se incadreaza in tinta de deficit pe anul 2017, potrivit unui comunicat de presa referitor la anuntul Eurostat privind deficitul de 3,2% pe trimestrul I, date ajustate sezonier.

”Valoarea comunicata de 3,2% din PIB este calculata pe baza soldului ESA ajustat sezonier, reflectand componenta de trend a deficitului bugetar inregistrat in trimestrele anterioare din 2016, si raportata la PIB din trimestrul I, trimestru in care PIB inregistreaza de obicei cea mai redusa valoare nominala din cele 4 trimestre ale anului. In 2016 PIB in trimestrul I a fost de 146,4 miliarde de lei in timp ce valoarea cea mai ridicata a PIB-ului trimestrial s-a inregistrat in trimestrul IV de 228,9 miliarde de lei” - precizeaza MFP.

”De asemenea, in datele publicate de Eurostat se observa ca acelasi indicator a inregistrat un maxim de 3,6% din PIB in trimestrul II 2016, in timp ce valoarea inregistrata in trimestrul I din 2016 a fost de 3,1% din PIB. Raportat la perioada comparabila din 2016 (trimestrul I) se observa ca deficitul bugetar a crescut doar marginal cu 0,1pp la 3,2% din PIB, ceea ce sugereaza ca tinta de deficit pentru finalul anului 2017 este in program” - mai explica ministerul.

Romania a avut un deficit bugetar de 3,2% din produsul intern brut (PIB) pe trimestrul I al anului 2017, al doilea cel mai adanc din Uniunea Europeana, a transmis joi de Biroul european de statistica Eurostat.

Din 20 de state UE pentru care exista date, doar Franta are un deficit bugetar mai mare pe trimestrul I (3,3% din PIB). In schimb, Romania a fost lidera UE la adancirea deificului: crestere cu 1,3 puncte procentuale in trimestul I al anului 2017 fata de trimestrul IV al anului 2016.

In ansamblu, Uniunea Europeana a inregistrat un deficit bugetar de 1% din PIB pe trimestrul I al anului 2017, o imbunatatire cu 0,2 puncte procentuale fata de trimestul IV al anului 2016.

Acestea sunt date ajustate sezonier, care au la baza informatiile transmise de institutele nationale de statistica si estimarile Eurostat.

Tinta asumata de guvernarea PSD-ALDE (fostul guvern Grindeanu) la constituirea bugetului de stat pe anul 2017 era de de 2,98% din PIB pe metodologia ESA sau 2,96% din PIB pe metodologia cash.

De asemenea, in noul program de guvernare al actualului guvern Tudose, se arata ca toate masurile prevazute de executiv "se vor face respectand criteriile din Tratatul de la Maastricht, si anume un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB si o datorie publica mai mica de 60% din PIB".