In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
- cu 15,3% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
- intre 6,5% si 11,5% in activitati de editare, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea bauturilor, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a., fabricarea substantelor si a produselor chimice, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii);
- intre 4,0% si 5,5% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, telecomunicatii, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea produselor din tutun, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
- cu 13,4% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura);
- intre 4,0% si 8,5% in extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, colectarea si epurarea apelor uzate;
- intre 2,0% si 3,5% in industria metalurgica, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, transporturi terestre si transporturi prin conducte, cercetare-dezvoltare, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).
Guvernul psd-ciuma rosie daca va continua cu gratuitati si asistari sociale pt mai multe categorii(studenti, tineri, it-istii) vor alunga investitorii straini din Romania!
Categoriile enumerate de tine de asistati sociali sunt ex bune si ar trebui stimulate.. Problema e cu cei care nu vor sa munceasca sau cu pensiile speciale, nu cu cei care invata sa fie mai buni sau cu it-isti.
Uite ex concret cu date din acest articol. Un it-ist cu salariu mediu plateste la stat 2751 RON, un angajat diferit cu salariu mediu plateste 1117 RON.
eu nu cunosc in lunga mea activitate ca o marire COLECTIVA de salarii sa duca la imbunatatirea activitatii
acelui colectiv, chiar in situatia in care exista competenta, dar aici?
psd nu promoveaza competenta, ci nemunca