AUDIO Isarescu: Pana acum nu am luat nicio pensie, ca mi s-a parut de bun simt sa nu iau simultan si pensie si salariu. Dar daca vad ca ma stimulati, o sa-mi depun dosarul de pensionare

de DP     HotNews.ro
Marţi, 8 august 2017, 12:32 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Hotnews
"In august fac 46 de ani de activitate...nu stiu daca am aut in toti acesti ani o luna de concediu, pusi toti acesti ani cap la cap. Am inceput in 1971. La varsta de pensionare, orice salariat al BNR primeste o suma. Asa a hotarat Consiliul de Administratie, sa conduca aceasta institutie care nu este, repet, o institutie bugetara. Aceasta institutie nu ia un leu din bugetul Statului ci dimpotriva, da 80% din profit. Pana acum nu am luat nicio pensie, ca mi s-a parut de bun simt sa nu iau simultan si pensie si salariu. Dar daca vad ca ma stimulati, o sa-mi depun dosarul de pensionare", a spus marti Guvernatorul BNR, ca reactie la declaratia senatorului Daniel Zamfir, care a afirmat la Antena 3, ca Isarescu a luat 120.000 de euro indemnizatie de pensionare
Asculta mai jos declaratia Guvernatorului pe aceasta tema:


Potrivit normelor interne ale Bancii Nationale, "la incetarea contractului individual de munca, potrivit prevederilor art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii Bancii Nationale a Romaniei beneficiaza de o indemnizatie de pensionare, egala cu 12 salarii, calculata la nivelul ultimului salariu primit, cu conditia ca salariatul respectiv sa fi lucrat, fara intrerupere, minimum 6 ani in cadrul bancii, anterior indeplinirii conditiilor legale de incetare a contractului individual de munca".

Salariul lunar al Guvernatorului a fost de 55.417 lei, potrivit BNR.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7447 vizualizari

 • -12 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 8 august 2017, 12:36)

  [anonim]

  • +1 (3 voturi)    
   se rezolva.. (Miercuri, 9 august 2017, 12:22)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui

   Isarescu nu mai rezista mult. O sa numeasca PSD un guvernator in urmatorii 2-3 ani si cred ca o sa aveti exact ce v-ati dorit - o inflatie ca in anii '90. Si rezervele BNR? Acelasi scenariu ca in Republica Moldova.. ca tot de mafie vorbim.
 • +11 (21 voturi)    
  Bai ce tare e si asta (Marţi, 8 august 2017, 12:49)

  Maspp [utilizator]

  BNR nu e institutie bugetara, asa cum nu e nici ASF, nici ANRE, etc. Dar institutiile astea din ce traiesc si ce fac ? Sunt acest institutii intreprinderi private care functioneaza intr-o piata concurentiala ? Mai are voie alta institutie din tara asta sa stabileaza politicile monetare ? Sunt institutii de control ale statului roman care au buget separat dar de ce ar trebui ca ele sa fie in afara oricarui control atat salarial cat si al deciziilor ? D-aia BNR e plina de tot felul de dinozauri politici. In Polonia presedintele ASF ia 4000 euro salariu, la noi ia vreo 13.000 euro. Si bursa din Polonia e cam de 10 ori mai mare ca bursa noastra la fel ca si intreaga piata a asigurarilor. La fel, in BNR daca cineva ar face un audit serios al numarului de angajati si al responsabiitatilor, ar afla cu stupefactie ca e supradimensionata si suprasalariata masiv in raport cu tarile din jur.
  • +7 (15 voturi)    
   BNR gestioneaza rezerva valutara (Marţi, 8 august 2017, 14:34)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   BNR se auto-finanteaza din administrarea rezervei valutare. Care a evaluat in ultimii 20 de ani cam asha: era prin 1997 spre 0 (era sa intram in incapacitate de plata), in 2000 undeva la 1.5 mld dolari, in 2004 10 mld eur, in 2008 25 mld eur, in 2012 32 mld eur si in 2017 35 mld eur (in conditiile in care s-au platit toate transele imprumutului de la FMI).
   Deci oricit ar vrea unii sa ne explice ca Isarescu e cel mai mare rau produs de umanitate, e contrazis de evidenta.
   Acu, comparind cu celelalte insitutii ale statului, se vede de la o posta ca BNR a functionat eficient. Oricit mi-ai explica tu cum are functionari multi si prosti, cifrele de mai sus arata ca a functionat, cel putin pe palierul de administrare a rezervei, foarte bine.
   Pe linga asta, la repezeala, guvernul a incasat 80% din profitul realizat de BNR drept impozit. Iar profitul 2007-2011 a fost asha (mld lei): 0.46 3.3 4.6 1.4 0.3.

   Compara cifrele astea raportate la PIB cu cele din Ungaria, Polonia, Chetia, Bulgaria si vezi daca BNR a fost o institutie ok sau nu.

   Si dupa aia compar-o cu alte insititutii de stat romanesti.
   • -5 (9 voturi)    
    Isărovici (Marţi, 8 august 2017, 17:19)

    infernal [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Stai puțin, adică ne face o favoare ?
    Pai văd că nu vrei să ne spui (la fel ca Isărovici) că BNR are monopol pe moneda RON.
    Plecând de la asta e logic să fie pe profit.
    • +2 (4 voturi)    
     serios? (Miercuri, 9 august 2017, 10:18)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui infernal

     In primul rind faptul ca emite moneda RON nu inseamna ca automat ii creste rezerva valutara in moneda EUR. Daca eu iti dau tie tiparnita de la banca nationala din zimbabwe, o sa reusesti sa aduni eur la rezerva de-o sa exclami la sfirsit numele monezii de acolo. Si nu e obligatoriu sa faci profit, rolul unei banci nationale e altul. Daca vrei sa analizezi performantele BNR, fa o analiza comparativa cu bancile nationale din regiune. E mult mai realistic decit sa decizi ca e logic sa fii pe profit daca emiti moneda.
     • +1 (3 voturi)    
      corect (Miercuri, 9 august 2017, 12:20)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      dar cred ca ai vrut sa spui Botswana, nu Zimbabwe. desi ambele sunt exemple elocvente..
      • 0 (2 voturi)    
       Asha e (Miercuri, 9 august 2017, 15:03)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       Am incurcat monezile :D
  • -3 (3 voturi)    
   BNR n-are concurență internă, (Marţi, 8 august 2017, 21:40)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   dar leul este concurat puternic de valute externe.
 • 0 (20 voturi)    
  Eu credeam ca doar Vasilescu este prost (Marţi, 8 august 2017, 13:06)

  CezarN [utilizator]

  Dar vad ca petecul este la fel ca sacul?
  Cum Dumnezeu sa te lauzi ca capacitatile de a face bani si cu independenta ta fata de stat(ca Isarescu si Vasilescu vorbesc de parca ar lucra la privat) cand tu ai din partea STATULUI monopolul emiterii de moneda in Romania?

  Tupeul dlui Isarescu si amenintarile dansului cu depuerea dosarului de pensionare, pe langa ca sunt penbile si ilare, nu sunt decat reflexe de hartogar invechit in functie si urmare a avantajelor si sinecurilor nesfarsite pe care bugetarii de lux le primesc din partea guvernelor
  • +3 (9 voturi)    
   si cum de altii n-au reusit? (Marţi, 8 august 2017, 15:01)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Uita-te la tarile din jur si vezice rezerva valutara au comparativ cu a noastra, raportata la PIB. Si in felul asta compari mere cu mere si vezi ce-ti da. Argumentul cum ca avind monopolul de emitere de moneda RON genereaza rezerva valutara in EUR e de citeva ori mai penibil decit toate prostiile zise de Vasilescu. Te mandatez si eu pe tine sa emiti moneda in Zimbabwe si sa aduni rezerva valutara de 20% din PIB in EUR sau dolar. Tu ai impresia ca astia de pe piata interbancara sunt boi sa-ti cumpere maculatura tiparita pe post de moneda cu mai mult decit o pot vinde ulterior??? Da' asha e romanul, priceput la orice...
   • -1 (5 voturi)    
    De unde a adunat valuta? (Marţi, 8 august 2017, 21:09)

    CezarN [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Nu poti aduna valuta decat din exporturile firmelor romanesti care primesc valuta de afara sau din investitii straine facute in RO.

    Daca vrei sa cumperi valuta, tiparesti RON si cumperi, simplist vorbind.

    Si uite-asa, avem valuta tarii tinuta in depozite la Londra (ca acolo sta o mare parte din valuta RO) in timp ce firmele romanesti stau fara finantare.

    Asa ca alte tari si-au finantat economia in loc sa-si tina valuta blocata la Londra. De aia mai toate (Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia, Croatia) traiesc mai bine ca RO/
    • 0 (4 voturi)    
     bati cimpii (Miercuri, 9 august 2017, 10:31)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

     Intr-adevar, rezerva valutara s-a adunat din banii care curg dinspre UE (si nu se inftorc inapoi ca importuri). BNR nu face altceva decit sa extraga surplusul de valuta de pe piata ca sa nu devina leul prea puternic si sa afecteze economia. Banca elvetiei spre exemplu, incercind sa combata cresterea francului elvetian, a adunat 150 mld eur in citiva ani.

     Dar aici se opreste partea logica din ce spui. Dar a spune ca mare parte din rezerva sta in beci la londra... asta deja suna a contaminare dinspre antena3. Rezerva de aur e de aproximativ 4 mld eur, adica undeva la 10-12% din total. Restul e valuta. Si cam asta e procentul de aur pe care-l tine fiece tara. restul de 90% e partial imprumutat, partial tinut cash pentru eventuale interventii pe piata valutara.

     Mai departe, BNR nu poate folosi rezerva pentru a finanta firmele, poate cel mult relaxa conditiile de creditare (prin dobanda de referinta, RMO, cantitatea de cash din piata), astfel incit bancile sa aiba bani de dat cu imprumut. Si in momentul asta bancile sunt inundate cu bani (nu doar la noi, ci in toata UE, chiar si in SUA). Mai mult de atit BNR nu poate face. Problema de creditare e generata de faptul ca pe de o parte bancile sufla si-n iaurt dupa ce s-au fript in perioada de criza. Iare pe de alta parte mare parte din oamenii de afaceri romani au comportament de mic tsepar. Adica isi trag o firma, trag 2-3 tsepe, extrag banii si falimenteaza firma. Dupa care fac alta firma si repeta scenariul. De aia si avem asa mare procent de insolvente si falimente, pentru ca la noi e larg raspindit comportamentul asta de mic bisnitar/tsepar.

     Iar Ungaria/Polonia/Cehia traiesc mai bine pentru ca nu au avut in fruntea tarii doar sfertodocti tilhari pusi pe furaciune alesi de asistati sociali mituiti cu o sacosa cu de-ale gurii.
     • +2 (2 voturi)    
      BNR (Miercuri, 9 august 2017, 11:12)

      CezarN [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Stiu ca BNR nu poate folosi rezerva valutara pentru creditare, insa daca acea valuta nu ar fi fost colectata de BNR ea ar fi ramas la banci care ar fi trebuit sa o puna la lucru, deci sa crediteze firmele.

      Dar nu asta este tinta BNR, ci sa faca profit din tranzactii valutare ca sa-si ia imbuibatii de acolo prime si bonusuri.

      Cat despre banci, sa nu le plangem de mila. Nu, nu sunt nu Zamfir-ist, insa din moment ce aprox 30% din profitul Erste Group se face in RO de catre BCR, nu cred ca este cazul decat sa ne intrebam ce lipseste legislatiei si reglementarilor noastre bancare (BNR& Isarescu direct raspunzatori) de se intamla o asemenea anomalie, caci Erste activeaza in Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Croatia, Serbia si Austria. Iar aprox 30% din profit se face in RO, cea mai saraca tara dintre elel. Asta este o anomalie care se datoreaza SI nesupravegherii coresunzatoare a pietii de catre BNR, preocupata de bonusuri, prime si de cum sa-l mentina vesnic pe highlander Mugurel in frunte, nu de sanatatea medului bancar din RO.
      • 0 (2 voturi)    
       te contrazic (Miercuri, 9 august 2017, 15:22)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

       1. Valuta pe care BNR o extrage de pe piata nu e confiscata, ci cumparata. Iar daca banca era vinzatorul si nu intermediarul, banca avea lei de imprumutat in loc de euro. BNR daca trage euro de pe piata o face ca sa nu creasca leul si sa scada exporturile.
       2. BNR nu are ca scop profitul, dovada si evolutia acestui profit de-a lungul timpului: http://www.zf.ro/eveniment/profitul-bnr-a-scazut-cu-70-la-330-de-milioane-de-euro-8438613
       Daca in 2009 avea profit de 4.6 mld lei, in 2015 a avut 0.7 mld iar in 2016 0.12 mld. Desi rezerva din 2016 era cu 50% mai mare ca-n 2009. Iar cifrele astea arata clar ca bati campii.
       3. Cine a zis ca le plinge cineva de mila bancilor?
       4. Nu am studiat cazul ERSTE, dar depinde si ce cota de piata are ERSTE in tarile pe care le enumeri, si ce banci a cumparat ERSTE in tarile respective, pe ce bani si cu ce rata de credite neperformante. Ce pot sa-ti spun e ca in 2016 BCR a avut profit de 1.04 mld lei la o cota de piata de 15.7%, BT 1.2 mld eur la o cota de 14% iar brc 0.76 mld la 14%. Ceea ce arata ca BT a fost sensibil mai profitabila decit BCR.
  • -1 (3 voturi)    
   Chiar asa? (Miercuri, 9 august 2017, 10:56)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   sa ii spui pe nume unui senior care ar putea sa iti fie bunic? Daca nu poti sa ii spui dl. Vasilescu, spune-i macar consilierul Vasilescu. Putin respect pentru parul alb al domnului consiler Vasilescu nu ar strica. Gandeste-te ca intr-o zi vei atinge si tu aceasta varsta respectabila, si nu iti va conveni sa te jigneasca orisicine, pentru simplu fapt ca s-a sculat cu fata la cearsaf.
   • +2 (2 voturi)    
    Daca-i bunic, sa fie bunic ! (Miercuri, 9 august 2017, 12:10)

    CezarN [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    NU sa se ocupe cu justificarea penibila a unora dintre cele mai mari salarii de la o Banca Nationala din UE, in cea mai saraca tara din UE.
 • +2 (10 voturi)    
  fain (Marţi, 8 august 2017, 13:06)

  pb80tm [utilizator]

  nu-s fan isarescu da e tare mosu. chiar nu mai e nimeni in psd sa-i spuna lu dragnici ca isarescu o fost nash incepand cu iliescu? chiar asa tare se crede in bastarca dragnea&co de se pune cu mos semnatura pe bancnota? pai no comentat tov iliescu 80% la isarescu, nici nastase, nici ponta... nici basescu... se gasi dz?? felix atentie ca au rupt papagali lantu si latra la luna nepotrivita... sau te lovira nostalgiile cu gratii?
  • 0 (0 voturi)    
   nastase (Miercuri, 9 august 2017, 12:40)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui pb80tm

   a vrut sa-l schimbe cu un pedeserist de-al lui, ceausistul din ferentari florin georgescu, dar a primit niste telefoane si a renuntat repede. Nu ajunge oricine seful bnr.
 • +4 (6 voturi)    
  ps (Marţi, 8 august 2017, 13:09)

  pb80tm [utilizator]

  saptamana trecuta o fost mare plictiseala pe hn cu sasii cultivatori de gladiole si biserici fortificate. da asta cu bancaru o sa salte cota peste kamikaze + tnr.
 • +2 (16 voturi)    
  Vaaaai (Marţi, 8 august 2017, 13:12)

  Lucian P. [utilizator]

  Sariti lume ca se retrage Mugurel. Salvatorul atator generatii, unicul si inegalabilul guvernator. Propun ordonanta de urgenta sa fie clonat, prea le stie pe toate si clar nu ne putem lipsi de un astfel de geniu. Cate s-au schimbat in 30 de ani dar el le stie pe toate, orice criza ar fi, orice schimbari economice globale, el le biruieste pe toate. Dati-i pensie de 1 milion de $ pe luna ca e sarac, a muncit toata viata pe 2 parale si macar acum la batranete sa se bucure si el de ceva banuti din buzunarele noastre. In unele state pensia este plafonata la un venit mediu, tocmai pe ideea ca la 60-65 de ani ai stat in campul muncii suficient cat sa ai o familie, casa, tot ce e nevoie. Nu ai nevoie de pensii de zeci de mii de ron ca sa te imbogatesti din pensie. Dar in Romania fraierii trebuie sa munceasca si sa-si plateasca taxele si impozitele pentru a-i imbogati pe ei.
 • 0 (10 voturi)    
  fondu' bnr (Marţi, 8 august 2017, 13:14)

  vorbeste lumea [utilizator]

  BNR isi ia banii din fonduri mai smechere ... angajatii sunt si ei mai smecheri ... si legile pentru ei sunt mai smechere ...
 • +2 (16 voturi)    
  Du-te liniștit la pensie (Marţi, 8 august 2017, 13:15)

  stefan2008 [utilizator]

  ... că altfel nu intrăm în veci în zona EURO.
  Din cauza ta pierdem o grămadă de bani de ani de zile pe schimb valutar.
  • +4 (12 voturi)    
   ia zi-ne tu... (Marţi, 8 august 2017, 15:04)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

   care din criteriile fiscale/monetare nu sunt indeplinite, de vina fiind Mugurel? Stii macar care-s criteriile de intrare in zona euro?
  • -2 (4 voturi)    
   ha, ha, ha (Miercuri, 9 august 2017, 10:29)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

   vrei in Eurozone, dar oare stii ce iti doresti?
   Asa au vrut si grecii, si uite unde au ajuns. Cand vom adera la euro vom fi la mana BCE, primim fix cota de euro care ne este alocata. Ai nevoie de mai mult? Te imprumuti la dobanzi mari.
   Plus ca preturile vor creste imediat dupa aderare. Am fost de curand in tarile baltice, toti regretau aderarea la euro: preturile au crescut enorm, se tinde catre paritatea de 1 la 1. Inflatia a crescut, iar bancile centrale nu au mai putut steriliza moneda de pe piata ptr ca asta este treaba BCE, si nu a bancii Letoniei, spre exemplu.
   Eu zic ca Romania nu este inca pregatita pentru aderarea la euro. S-ar putea sa mai adere ani buni pana atunci.
   Te plangi ca pierzi din cusul valutar. Zii merci ca ai lei si poti sa ii schimbi liber pe piata, au fost vremuri in care se schimba max 100 euro/luna si asta numai pe baza pasaportului.
 • 0 (14 voturi)    
  degeaba ..... (Marţi, 8 august 2017, 13:21)

  TRABI [utilizator]

  Isarescu . Unul dintre cei care tin Romania in izolare si in afara civilizatiei . Din jiltul lui , tara se vede altfel , habar nu are de cum traiesc oamenii de greu din munca onesta . N-ar fi timpul sa scapam de aceste specimene ? Au avut destule 27 de ani . Sau nici unii nu vor sa plece din sistem pentru ca stiu ce-i asteapta ? BNR asta , pentru mine ca om de rand este egal cu zero , pardon minus . Toate bancile-s straine , n-au nici o putere asupra lor , toaca banii celor ce muncesc onest de pomana .
  • +4 (10 voturi)    
   care civilizatie bre? (Marţi, 8 august 2017, 15:06)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui TRABI

   Isarescu te tine izolat de mama russia poate. Izolat de lumea civilizata te tine PSD. La PSD si la guvern fac ambasadele straine vizite saptaminale si pun MCV-uri, nu la BNR.
  • 0 (2 voturi)    
   cu 2 milioane de romani (Miercuri, 9 august 2017, 10:58)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui TRABI

   plecati la munca pe afara, si inca alte cateva sute de mii care isi fac concediile in strainatate, nu as zice sa suntem in izolare.
   Cred ca tu nu ai trait anii de dinainte de 1989 si nu stii ce inseamna izolarea.
 • +6 (8 voturi)    
  Ent stimulat (Marţi, 8 august 2017, 13:29)

  Fides [utilizator]

  Aceasta este atitudinea potrivita. Bravo Constantin Mugurel Isarescu. 27 de ani pe o functie. Putere absoluta nestimulata.
 • +7 (13 voturi)    
  pe mine nu ma deranjeaza salariul (Marţi, 8 august 2017, 13:32)

  gic [utilizator]

  ci aroganta si ipocrizia.

  Dar e de inteles atitudinea, pe undeva, daca vezi cati pupincuristi are ...inclusiv aici pe HN
 • +5 (7 voturi)    
  bugetar (Marţi, 8 august 2017, 14:49)

  Ilidia [utilizator]

  Nu c-as muri de dragul lui d-lui Isarescu,dar cam multi prosti pe m.p. printre comentatori, care nu stiu nici macar ce inseamna "bugetar", isi dau parerea...
 • +1 (3 voturi)    
  na se suparara sindicalisti si socialisti (Marţi, 8 august 2017, 16:50)

  pb80tm [utilizator]

  pe mosh finantza. pai bah vericilor la ce a-ti iesit la revolutie daca nu va placu piatza libera? numa pt manele si second hand? ce aveti cu moshu'? muriti voi de pensia lui? pai ce bani invart guveratorii bancari...
  sunte-ti repetenti la lectiile antena3? aveti memoria scurta? nu mai tineti minte din ce trilaterale si comisii de la venetia face parte isarescu? of of a-ti uitat ca e parte din nom? hai sunati antenele pt noi remakeuri cu isarescu agent al finantei mondiale.... bah voi si cum zicea unu mai sus si repetenti la lectiile a3...
 • -2 (4 voturi)    
  . (Marţi, 8 august 2017, 22:15)

  theo667 [utilizator]

  Bravo bogdanel, ai indeplinit ordinul pe unitate. La revenire treci pe la popota
 • +1 (1 vot)    
  mie mi-a placut - maximal Ixarescu (Miercuri, 9 august 2017, 0:51)

  ..13 [utilizator]

  Daca tot insista cred ca vrea sa ii onoreze Guvernatorul!

  10 cu felicitari!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by