Procedura de restituire a taxei de prima inmatriculare in trei intrebari si raspunsuri

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 9 august 2017, 13:17 Economie | Finanţe & Bănci


Romanii pot solicita in aceasta luna restituirea timbrului de mediu
Foto: sxc.hu
Romanii care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule reglementate atat de vechiul Cod fiscal, cat si de celelalte acte normative in domeniu si care nu au beneficiat de restituire pana la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta pot solicita restituirea acestora, precum si a dobanzilor datorate pentru perioada cuprinsa intre data perceperii si data restituirii, prin cerere adresata ANAF.
Pana cand trebuie sa depunem documentele privind cererea de restituire?
 • Dreptul contribuabililor de a cere restituirea se naste la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa, iar cererile de restituire se depun, sub sanctiunea decaderii, pana la data de 31 august 2018 (ulterior acestui termen nu se mai poate depune cererea si se pierde dreptul de restituire).

Ce documente trebuie depuse?

 • La cererea de restituire se anexeaza, in original sau in copie, documentul doveditor al platii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrului de mediu pentru autovehicule, respectiv chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii acesteia, precum si copiile cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare.

Cand se pot primi banii?

 • Restituirea sumelor se realizeaza in baza deciziilor emise de ANAF potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
a)    pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru  emisiile  poluante  provenite  de  la  autovehicule,  in  perioada  1  ianuarie  2018- 31  decembrie  2018;
b)    pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018-31 martie 2019.

In situatia achitarii sumelor de catre societatile de leasing, solicitarea privind restituirea acestora se face de catre proprietarii care au achizitionat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar.

Restituirea sumelor se realizeaza din bugetul de stat sau din bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu, in functie de bugetul in care s-au facut venit sumele incasate, in contul bancar indicat de solicitant in cererea sa de restituire.
Cheltuielile banesti stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive, care sunt in sarcina statului roman, precum si orice alte cheltuieli ocazionate de executarea silita a sumelor se suporta din bugetul de stat sau din bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu, dupa caz.

Sumele ramase de restituit, reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, in termen de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

Sumele ramase de restituit, reprezentand timbrul de mediu, pentru care au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, in termen de maximum un an de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Dobanzile datorate contribuabililor aferente sumelor se calculeaza si se platesc de catre organele competente, pentru perioada cuprinsa intre data perceperii taxelor si data restituirii acestora, ori conform celor dispuse prin hotararile judecatoresti definitive.

In cazul cererilor depuse conform prevederilor art. 12 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.  9/2013,  aprobata  cu  modificari  si completari  prin  Legea  nr.  37/2014,  cu  modificarile  si completarile ulterioare, si pentru care nu au fost emise decizii de solutionare a cererii, sumele se restituie, din oficiu, de organul fiscal central, in termen de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta. Text realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11959 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  documentul doveditor al platii taxei speciale (Miercuri, 9 august 2017, 13:30)

  galeo [utilizator]

  Pai daca nu mai avem documentul doveditor al platii taxei speciale, ce facem ?
  In cazul meu chitanta a fost retinuta la dosarul depus pentru inmatricularea masinii la politie
  • 0 (2 voturi)    
   Actele originale nu se dau din mana (Miercuri, 9 august 2017, 13:43)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Doar copii. Pe ce lume traiesti?
   • +1 (1 vot)    
    galeo are dreptate (Miercuri, 9 august 2017, 14:10)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui mcris

    si mie mi-au retinut, IN ORIGINAL, chitanta cu care am platit taxa de poluare la Directia Inmatriculari din Pipera. Intrebarea e f buna: ce fac cei care nu mai au chitanta (documentul doveditor) al platii?
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 9 august 2017, 14:22)

   [anonim] i-a raspuns lui galeo

  • 0 (0 voturi)    
   Problema (Miercuri, 9 august 2017, 17:45)

   Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Dar cei care au astigat prin hotarare judecatoreasca ,au primit o parte sin banii apoi a flst sistan din lipsa de procedura ,cum isi recupereaza banii ? Trebuie sa fac alta cerere ?
 • +4 (4 voturi)    
  Hai sictir! (Miercuri, 9 august 2017, 14:12)

  modream [utilizator]

  Si pentru o masina de acum 10 ani, pe care am si vândut-o acum 5 ani, de unde credeti voi ca mai am toate documente astea ? E aberant. La Fisc exista toate aceste dovezi deja...se cer doar pentru descurajarea oamenilor...Niște jeguri!
 • +3 (3 voturi)    
  Si la leasing... (Miercuri, 9 august 2017, 14:19)

  McChicken [utilizator]

  Oare trebuie cerut de la societatea de leasing documentul de plata/extras de cont? Eu nu am decat o factura care contine o linie pe care scrie Timbru de mediu (refacturarea catre mine).
 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 9 august 2017, 14:43)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  Intrebare. Retorica. (Miercuri, 9 august 2017, 15:00)

  Gabu [utilizator]

  De ce restituirea sumelor se realizeaza din bugetul de stat sau din bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu? Aceasta babilonie se datoreaza emiterii de catre guvernul vremii a unei hotarari ce s-a dovedit a fi contrara legilor europene. Corect ar fi ca cei ce-au promulgat-o sa raspunda pentru aceasta gresala intr-un fel sau altul. D-nul tariceanu, cum stati cu lovelele?
 • +2 (2 voturi)    
  Penibilul Stat (Miercuri, 9 august 2017, 15:16)

  VasilescuA [utilizator]

  Toate aceste documente, cu exceptia celor care dovedesc identitatea (C.I. etc.) au fost date la momentul respectiv unor autoritati ale Statului cel incompetent. Acum de ce trebuie sa le dam din nou ??? Atata incompetenta cata este la functionarii de la Stat nu mai exista pe pamant.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by