Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei: Noul sistem privind plata defalcata a TVA va genera dificultati majore de flux de numerar/  Masura reprezinta o ingerinta asupra dreptului de proprietate al firmelor

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 10 august 2017, 12:01 Economie | Finanţe & Bănci


"Noul sistem privind plata defalcata a TVA, in primul rand va genera dificultati majore de flux de numerar, cu consecinta necesitatii atragerii unor noi surse de finantare, sau in cazuri nefericite, chiar cu intrarea in insolventa a agentilor economici onesti", se arata intr-un comunicat transmis joi de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, organizatie care reuneste cei mai mari  investitori romani si straini. In plus,precizeaza comunicatul, odata cu aplicarea sistemului se intentioneaza aplicarea unor sanctiuni considerabile (amenzi in valoare de 10% - 50% din valoarea TVA nevirata in contul furnizorului / prestatorului), chiar si in situatia unor plati facute din greseala in alte conturi decat conturile dedicate de TVA.

Mediul de afaceri din Romania isi exprima dezacordul cu privire la consecintele implementarii noului sistem privind plata defalcata a TVA, prin care se intentioneaza utilizarea unui cont bancar dedicat incasarilor si platilor de TVA. In opinia mediului de afaceri, implementarea unui astfel de sistem peste noapte, fara timp de pregatire si in lipsa unei analize de impact, va avea efecte majore la nivelul companiilor ce activeaza in Romania si isi platesc corect impozitele. Membrii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei considera ca stabilitatea si transparenta cadrului fiscal sunt cruciale in vederea unei dezvoltari economice predictibile si sustenabile a Romaniei si sustin lupta pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale proportional cu costurile administrative ce revin contribuabililor onesti.

Conform proiectului de ordonanta, sistemul privind plata defalcata a TVA se va aplica optional incepand cu 1 septembrie 2017, urmand a fi obligatoriu incepand cu 1 octombrie 2017.

Cu toate ca in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta noul mecanism este prezentat ca o masura de combatere a evaziunii fiscale, plata cu intarziere sau neplata la bugetul de stat a TVA declarata de un contribuabil nu constituie evaziune fiscala, conform legii. Mai mult, pentru combaterea situatiilor privind neachitarea sumelor de TVA la termen sunt deja aplicate masuri penalizatoare prin Codul de procedura fiscala, precum impunerea dobanzilor si penalitatilor de intarziere sau masuri asiguratorii. Ca atare, evaziunea fiscala din domeniile cu risc fiscal ridicat de nedeclarare a veniturilor nu va fi combatuta de noul sistem de plata defalcata a TVA.

In al doilea rand, dorim sa semnalam faptul ca o astfel de masura prin care sunt indisponibilizate sumele de TVA, prin limitarea scopului pentru care pot fi folosite si deci a dreptului de dispozitie asupra acestora, reprezinta o ingerinta asupra dreptului de proprietate al firmelor, ceea ce ridica probleme de constitutionalitate a acestor masuri.

In al treilea rand, implementarea unui asemenea sistem in forma propusa atrage anumite consecinte si obligatii din prisma dreptului comunitar.

Astfel, pe de o parte, impunerea in sarcina contribuabililor nerezidenti inregistrati in scopuri de TVA in Romania a unei obligatii de a deschide un cont bancar in Romania si indisponibilizarea unor sume de bani in aceste conturi duce la o incalcare a liberei circulatii a capitalului intre state membre ale Uniunii Europene, iar pe de alta parte, limitarea scopului in care pot fi utilizate sumele de TVA colectata si implicit a dreptului de dispozitie asupra acestora, poate atrage necesitatea obtinerii unei aprobari din partea Comisiei Europene. Mai mult decat atat, o asemenea masura nu a fost implementata in niciun alt stat membru al Uniunii Europene, sisteme similare fiind propuse sau implementate doar optional sau doar pentru anumite sectoare specifice din economie unde riscul evaziunii fiscale este ridicat, fapt ce este documentat prin studii concludente (e.g. in Italia se aplica un sistem similar pentru sectorul public).

In al patrulea rand, contrar celor mentionate in proiectul de ordonanta, acest sistem nu vine in ajutorul contribuabililor onesti, ci dimpotriva, le creeaza costuri, obligatii si sarcini suplimentare legate de adaptarea sistemelor IT si a programelor de contabilitate, actualizarea bazelor de date, modificarea procedurilor interne de lucru, dezvoltarea de noi sisteme de plata si monitorizarea platilor si transferurile, comisioane bancare suplimentare generate de dublarea tranzactiilor, costuri de personal suplimentare.

Anticipam ca masura va cauza blocaje operationale majore in activitatea tuturor partilor implicate ¬ companii, care in faza initiala vor trebui sa efectueze toate demersurile necesare implementarii noului sistem, unitati ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un numar foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum si ANAF care va trebui sa aprobe toate solicitarile de transfer din contul de TVA in contul curent.

Avand in vedere aspectele prezentate, membrii CDR nu sustin implementarea acestui sistem, anticipand blocaje majore in activitatea companiilor si a autoritatilor, fara existenta unui efect real asupra evaziunii fiscale rezultate din nedeclararea veniturilor in domenii cunoscute a avea risc fiscal ridicat, dar cu costuri semnificative pentru contribuabilii onesti. CDR considera necesara consultarea in prealabil a Comisiei Europene, precum si intocmirea unui studiu care sa evidentieze impactul asupra evaziunii fiscale si costurile pentru mediul de afaceri. Implementarea cu caracter obligatoriu a sistemului la nivelul tuturor contribuabililor intr-un termen extrem de redus - mai putin de o luna - va conduce la consecinte extrem de grave pentru economia Romaniei. In vederea combaterii evaziunii ar trebui dezvoltate si implementate de urgenta  masuri care si-au dovedit eficienta in alte state membre UE precum Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizarii unui software certificat pentru facturare, mentinerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizata a TVA.  

O masura alternativa ar fi implementarea acestui sistem ca proiect pilot numai in anumite sectoare de activitate (conform modelului Italiei) care implica un grad ridicat de evaziune fiscala sau neconformare in ceea ce priveste plata la timp a TVA la bugetul de stat, cu posibilitatea extinderii in cazul in care se dovedeste eficienta sistemului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1152 vizualizari

 • -2 (6 voturi)    
  coalitia (Joi, 10 august 2017, 12:04)

  bobyff [utilizator]

  bai frate de unde tot apar coalitiile si ong-urile astea de care n-au auzit nimeni pana acum. Stiu ca numele coalitiei suna bine dar totusi nu sunt un lache sa inghit pe nemestecate.
  • +3 (5 voturi)    
   bobita, doar tu si prietenii tai n-ati auzit. (Joi, 10 august 2017, 14:25)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

   Coalitia pentru dezvoltarea romaniei contine cam tot ce inseamna business in Romania, adica fraierii care platesc bani la buget pentru ca voi, asistatii sociali, pensionarii si bugetarii sa primiti de toate, iar PSD sa aiba de unde fura ca-n codru.

   Cam astia-s membrii asiciatiei de care n-ai auzit tu:

   "Coordonarea Coaliției este asigurată de un Consiliu Director format din Președinții și Vice-președinții Romanian Business Leaders (RBL), Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camerei Americane de Comerț în România, (AmCham), Camerei Franceze de Comerț (CCIFER), Camerei Germane de Comerț (AHK) și Consiliului Investitorilor Străini (FIC)."

   Acu, e adevarat ca la antena3 nici badea nici gidea nu pomeneste de ONG-ul asta, in textul manelelor nu apare deloc, la maruta nu apare, asha ca e normal ca tu sa nu fi auzit de ea.
 • 0 (2 voturi)    
  ... (Joi, 10 august 2017, 13:27)

  a.nonim [utilizator]

  "ingerinta asupra dreptului de proprietate al firmelor". Asta e o aberatie. TVA-ul din principiu nu e proprietatea firmei, ci un impozit pe care utilizatorul final il plateste statului. Comerciantul, e drept, se putea folosi de acesti bani (fara dobanzi) pana la regularizare, dar este doar un intermediar. Statul e proprietar.
  Sigur ca modificarea afecteaza cashflow-ul, dar sunt si alte probleme reale mai grave. Problema comisioanelor bancare suplimentare, nu e clar cine le plateste. Ar trebu sa le plateasca statul, pentru ca el e beneficiar direct. Mai e si problema platilor in rate, a sistemelor informatice, etc. Nu mai vorbim de termenul ridicol de implementaree, e clar ca e o masura disperata. Deci avem ce critica, nu e nevoie de exagerari.
  • +2 (2 voturi)    
   Platesti TVA in avans (Joi, 10 august 2017, 13:49)

   Unromanoarecare [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   Deducerea se face doar prin control fiscal . Cine va cere controlul fiscal sa recupereze diferenta de TVA ? Si chiar daca faci asta , acum dureaza 1 luna sa vina un inspector , 1 luna sa aprobe si inca 3 sa elibereze banii .
  • +1 (1 vot)    
   Pai nimeni nu contesta TVA-ul (Joi, 10 august 2017, 14:19)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   problemele majore sunt altele:
   1. trebuie sa faci viramentul zilnic, deci un buticar trebuie depuna toate sumele la contabil a doua zi dimineata, ala sa faca repede calculele, si sa depuna banii in contul respectiv pina la finalul zilei. Si daca greseste... plateste amenda de 50% din greseala
   2. Banii virati in contul de TVA devin cheltuiala in plus. Exemplu: un comerciant cumpara marfa de 1000 de lei. In momentul ala tre sa vireze in contul de TVA 190 de lei, din propriile economii. Dupa ce vinde marfa, peste 2-3 luni, cu 1200 de lei, depune TVA de 228 urmind a primi de la stat cei 190 de lei. Iar statul nu are un termen pentru eliberarea sumei si nici vro sanctiune daca nu se conformeaza. Adica mai pe romaneste, daca nu-i pplace de moaca ta, poate sa ti-i tina blocati citeva luni. Ceea ce presupune ca tu ai o gramada de bani plocati in contul respectiv, bani care sunt ai tai.
   • +1 (1 vot)    
    ... (Joi, 10 august 2017, 14:38)

    a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Din ce inteleg eu TVA-ul colectat e cel care va merge in cont separat si nu va fi accesibil. Ori colectarea se face la vanzare, nu la achizitie. Daca nu ai vandut produsul nu ai ce TVA sa colectezi. O face cel de la care ai facut achizitia daca esti platitor. Dar poate n-am inteles eu bine.
    • +1 (1 vot)    
     asha e (Vineri, 11 august 2017, 10:50)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

     E nitel mai complecat.
     Hai sa luam un exemplu simplu. Presupunem ca in lantul de productie al unui produs sunt 4 firme, una care produce produsul brut, una care finiseaza, una care distribuie si una care vinde cu amanuntul. Presupunem ca fiecare aduce aceeasi plus_valoare de 100 de lei, iar TVA e 20% pentru simpltatea calculelor:
     1. producatorul brut vinde produsul finisorului cu 100 de lei, si primeste 20 de lei in contul de tva si 80 de lei in contul curent. Cu cei 20 de lei achita TVA
     2. Finisorul adauga valoare de 100 de lei si vinde distribuitorului, primind 40 de lei in contul de TVA si 160 de lei in contul curent. Dar el are de achitat doar 20 de lei TVA, restul sunt banii lui. Pe care insa ii va putea folosi doar cu aprobare de la tata mare
     3.
     4. In final vinzatorul cu amanuntul primeste de la client 400 de lei, din care 80 de lei in contul de TVA, in conditiile in care el datoreaza statului 20 de lei TVA. Iar cei 60 de lei vor fi niste bani la care se va uita lung ... Si cine stie, poate va merge cu un pachet de cafea la domnu inspector ca sa-i aprobe sa-si foloseasca proprii bani mai repede. Si bineinteles, statul poate aproba retragerea banilor cind are el timp si chef, fara nici o obligatie.
     • 0 (0 voturi)    
      ... (Vineri, 11 august 2017, 11:44)

      a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      TVA colectat apartine statului (datorie). TVA platit este deductibil (creanta). Nu se schimba nimic. Singura diferenta e ca nu mai poti folosi TVA colectat pentru a plati TVA datorat. Combinat cu asimetria termenelor trei zile (cu penalizari) pentru plata, si "nu se stie cand" pentru returnare, rezulta problema de flux. Nu se schimba proprietarul banilor, este tot statul, doar ca firma pierde o facilitate pe care o avea pana acum, aceea de a se folosi fara costuri de TVA colectat pana la regularizare.
      Mai jos cineva a facut o propunere excelenta, sa poti folosi banii din contul TVA colectat, dar numai pentru plata TVA. Impact zero pentru flow, iar statul poate urmari foarte usor traseul banilor.
      • 0 (0 voturi)    
       pai daca ar fi asha, ar fi bine (Vineri, 11 august 2017, 13:33)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

       Daca poti folosi banii din contul de tva la ce vrei tu dupa ce ai achitat tva, dispare macar partea cu cash-flow-ul. Dar nu e asha. Ar ramane problemele de birocratie si costuri
       bancare suplimentare.
   • 0 (0 voturi)    
    noul sistem de plata al tva ar fi fezabil daca (Vineri, 11 august 2017, 11:24)

    tropotaru [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    legea i-ar permite buticarului din exemplul tau sa plateasca tva furnizorului, atunci cand se aprovizioneaza cu marfa, folosind banii din contul propriu de tva. In acest fel criza de cashflow ar fi eliminata 100%.

    Adica buticarul sa nu aiba voie sa dispuna de banii lui aflati in contul de TVA decat daca ii foloseste pentru plata tva continuta in facturile cu care isi cumpara marfa.
    • 0 (0 voturi)    
     ... (Vineri, 11 august 2017, 11:45)

     a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui tropotaru

     Excelent punct de vedere.
    • 0 (0 voturi)    
     ar fi, dar nu e :) (Vineri, 11 august 2017, 13:37)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui tropotaru

     Oricum sistemul asta e totalmente aiurea, creste teancul de hirtii, numarul de contabili care tre sa numere tva-urile zilnic si sa le vireze zilnic, creste nevoia de controlori care sa verifice flow-ul din contul de tva, etc, etc. Iar rezultatul, pun pariu pe ce vrei, nu va fi cresterea gradului de colectare. Ba mai mult, aia mici, imm-urile, vor fi loviti cel mai tare, si pentru a supravietui vor fi nevoiti sa lucreze cu bani negri cit pot de mult.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by