Mai mult, angajatii bancii in cauza solicita „efectuarea unui test psihologic anual pentru tot personalul”, mirati probabil de anumite decizii care se iau acolo. In plus, ei mai cer si „flexibilizarea” contractului de munca, astfel incat cei mai lenesi din banca sa poate fi dati afara mai usor. Iata lista nemultumirilor, luata cu copy/paste din raportul amintit.:
- „Respingeri cel puţin curioase ale persoanelor recomandate din interios. Dimensiunea redusă a ofertei de salariaţi pentru provincie. Mai buna informare privind posturile vacante din banca. Lentoarea cu care se aplica măsurile pozitive. Formular prea putin personalizat folosit pentru recrutarea online. Transmiterea cu întârziere a documentelor necesare celor care se muta din provincie in Centrala. Unele cursuri de perfecţionare sunt disponibile doar pentru grupurile din Bucureşti. Acordarea nivelului de salarizare cu piaţa salariilor unităţilor similare din zonă (pentru a evita fluctuaţiile de personal)
- Ar fi bine dacă s-ar putea oferi un istoric al creşterilor salariale pe fiecare angajat, măcar pe ultimii doi ani. Decizia de revizuire salarială trebuie să se bazeze pe criterii unitare de eficienţă şi performanţă comercială. Continuare atragerii de studenţi şi oferirea de burse
- Efectuarea unui test psihologic anual pentru tot personalul. O evaluare strictă a fiecărui angajat în conformitate cu fişa postului şi realizările personale pentru a şti măcar o dată pe an cu ce-şi poate îmbunătăţi activitatea .Flexibilizarea contractului CM pentru a putea renunţa mai uşor la oamenii care nu fac nimic”
- Criza a saracit o buna parte din clientii bancilor. Bancile stiu acest lucru si au incercat sa limiteze pe cat posibil nemultumirile, lucru absolut normal pentru orice companie. Daca sunteti intampinat intr-o banca cu zambetul pe buze si indiferent ce ati reclama, vi se spune ca se rezolva, sa stiti ca nu functionarul bancar e neaparat amabil, ci si-a asumat cateva ppt-uri venite de la Centrala.(Detalii, aici)
- Nu e suficient sa scapi de neperformante si sa vinzi credite. Incepeti prin a va imbunatati calitatea personalului! (O analiza interna a unei banci, detalii aici!)
- Fraudele recente pun la indoiala mecanismele antifrauda din banci.Cum arata insa un asemenea manual? (Detalii)
Citeste si Topul motivelor pentru care angajatii bancilor sunt respinsi de concurenta
sau
Ca sa nu mai spun de
Contractele de munca din banci.
sau
listele negre cu clientii bancari.
Si concret, rupt din realitate, ma deranjeaza teribil comisionul pe administrarea contului. Si in special administrarea conturilor goale. Chiar si dupa epuizarea banilor din cont, bancile continua sa administreze contul. Si ma inregistreaza ca un fel de rau platnic. M-am trezit cu datorii de sute de lei pe niste conturi goale. Si bineinteles, nu poti sa inchizi contul daca nu platesti chipurile datoria. Niste bani pe care nu i-am imprumutat si nu i-am folosit niciodata. Bun. Cand sa inchid contul, sa vezi formulare si birocratie! Si ce-am facut cu cardurile, pe care nu le mai aveam? Nu cumva vreau sa-i fur cu cardurile alea, expirate de ani buni?! Sa innebunesc de cap! Abia dupa o luna am putut sa inchid conturile. Am schimbat bancile de doua ori. Din acelasi motiv. Ma costa mult administrarea conturilor. Caci daca uit de conturile goale, si uit sigur, atunci m-a luat dracu! Platesc de-mi sar capacele. Pentru ce?! E ca un serviciu nesolicitat. Banca ar trebui sa-mi desfiinteze automat contul daca e gol. Asa ar fi normal. Dar cine mai stie de normalitate in tara asta plina de mafie.
Exista in Romania si banci cu comisioane 0, totul e sa te informezi putin, mai ales ca acum cu internetul la indemana e atat de simplu