"Romania va continua sa pierda sute de milioane de euro daca nu va gasi o solutie prin care care sa-i convinga pe romanii care muncesc in strainatate sa se intoarca acasa", explica Adrian Vasilescu la Digi Tv, abordand anomaliile de pe piata muncii din Romania. "Nu putem neglija ca trei milioane de romani, care sunt inevitabil dintre cei mai intreprinzatori si mai indrazneti, au plecat din tara si fac PIB pentru alte tari. Un milion pentru Italia, un milion pentru Spania, 3-400 mii pentru Marea Britanie", a spus Adrian Vasilescu.
- Citeste si : "Cinci mituri despre emigrantii romani "
"La noi mai e ceva, au aparut institutii noi, facultati private, foarte multi au diploma. Cu diploma in mana cauta loc care sa corespunda diplomei, nu cunostintelor lor si nu gasesc si se duc in alta parte", adauga el.
Cunosc romani care au emigrat si au ajuns directori de banci in tari cum e Canada, si asta pe bune, fara a avea pile sau cunostinte acolo. Pur si simplu au dovedit ca sunt buni in ceea ce stiu sa faca. Ei nu se vor intoarce inainte de pensie in Romania pentru ca nu au la ce sa vina. Stiu de asemenea romani plecati care nu au reusit sa se adapteze si care viseaza sa se intoarca. Am de asemenea cunostinte care lucreaza cateva luni pe an in Germania si Spania (circa 6 luni pe an), iar restul anului il petrec in tara. Problema nu e sa-i aducem pe toti acestia acasa, ci sa incercam prin politici publice coerente si normale, sa schimbam structura economiei romanesti.
Deocamdata, la noi, balanta dintre locurile de munca nou create si cele pierdute continua sa fie inclinata spre ultima varianta, ceea ce ar reclama politici mai agresive cu privire la flexibilitatea pietei muncii si, in special, spre incurajarea unui mediu de investitii si mai prietenos.
Mai jos, aveti migratia internationala pe sexe:

Pe masura ce tara pierde populatie (spor natural negativ +migratie externa), ea devine mai putin capabila sa sustina procesele de productie, devenind in acelasi timp mai putin atractiva pentru investitori.
In plus, intr-o economie globala, pe o piata unica si tot mai deschisa in Europa, orientata catre reducerea costurilor (inclusive salariale) se "importa" forta de munca, chiar daca aceasta duce la slabirea perspectivelor economiei tarii "donatoare" si amplifica plecarile suplimentare in strainatate. In cele din urma, economia risca sa isi piarda intregul potential de crestere si sa devina un fel de platforma de stocare si distributie mare si tot mai pustie.
- Traim o drama. Avem o multime de proiecte dar nu mai avem cu cine sa le aplicam (antreprenor roman)
"Initial, am crezut ca principala vina o are sistemul de educatie, care nu reuseste sa coreleze oferta de locuri de munca cu cererea. Ca nu exista o prognoza a pietei muncii care sa “lege” oferta educational de schimbarile structural din piata muncii. “E riscant!,”, spune unul dintre foarte putinii experti idependenti din piata muncii, Catalin Ghinararu.

“Suntem totusi intr-o economie capitalista in care nu poti planifica totul. Poti face niste tendinte, dar si acestea pot fi afectate de socuri exogene aleatoare, cum a fost depresiunea din 2007-2010.
Irlanda a fost printre cei care a investit inclusiv bani europeni in calificarea muncitorilor in constructii. Au investit enorm de multi bani! Si, ce s-a intamplat? A venit criza sit imp de cativa ani intregul sector a fost in depresiune!”
- Numarul absolventilor cu studii superioare creste foarte mult, in timp ce numarul de locuri de munca care solicita studii superioare nu creste atat de mult
Problema esentiala la noi, crede Catalin Ghinararu, este ca numarul de locuri de munca generate de economie, mai ales cele bine platite si cu perspective de cariera sunt reduse. “In proiectiile de la CEDEFOP apare o chestie interesanta: numarul absolventilor cu studii superioare creste foarte mult, in timp ce numarul de locuri de munca care solicita studii superioare nu creste atat de mult. Cu alte cuvinte apare un decalaj foarte puternic intre ceea ce ofera economia reala si ceea ce vin sa ofere generatiile care intra pe piata muncii si care au calificari tot mai inalte”, explica cercetatorul roman.
E o problema si a structurii economiei romanesti, care nu e de natura sa absoarba un numar foarte mare de absolventi de studii superioare. “Noi am dezvoltat foarte mult invatamantul tertiar academic, nu cel tertiar vocational. Va aparea o presiune asupra celor cu studii medii care vor presa la randul lor catre cei cu calificari scazute. E o problema de structura a economiei”, arata Ghinararu. Sau, altfel spus, daca noi nu cerem decat cameriste si muncitori la mistrie, cu asta va trebui sa ne descurcam.
Atentie la automatizare! Procesul a inceput si nu e reversibil….
- Migratia este un fenomen de masa declansat de imensul decalaj dintre nivelul nostru de dezvoltare economica, care se traduce printr-un decalaj imens de salarii
Pe grupe de varsta, tinerii sau cei cu varste intre 15 si 24 de ani si-au redus ponderea in numarul total al emigrantilor, de la 22,3% in 2007 la 17,0%. Grupul de varsta 25-i 44 s-a mentinut relativ constant. Mai jos aveti un grafic al celor care pleaca temporar la munca in strainatate, dupa grupa de varsta.

De citit si acest articol
Pe scurt, fluxurile de bani au loc in alte tari dar stocurile de bogatie se acumuleaza in Romania. Ceea ce nu este rau.
Economia Romaniei nu poate inca sa ofere locuri de munca, salarii, pensii- la un nivel competitiv- pentru 3 milioane de oameni in puterea activitatii profesionale.
Stocurile de bogăție nu se acumulează în România - vezi ce sume imense prezintă un broker falit și băgat în justiție că ar avea Năstase și alții ca el prin Elveția - zeci si sute de MILIARDE! Românașii din străinătate abia trimit două trei miliarde PE AN!
Dacă economia României nu poate încă să ofere locuri de muncă, salarii și pensii la nivel competitiv, poate că este vina românilor că au votat un tip cu studii la Moscova și secretar CC al UTC pe vremea lui Stalin ca să le facă lor capitalism marxist-leninist ( adică marș de-aicea că mi-e lene).
Le zice bine consilierul, numa nu face nimic nici BNR pentru astia ramasi prin tara, daramite sa-i incurajeze pe ailalti plecati. Ori poate vrea sa vina la noi numa bancherii aia cu scoala facuta pe afara? Avem ai nostri, mari gulere albe, mari caractere care nu platesc impozit.
Auzi da nu se mai supara imortalul, ca romanii de afara vin cu bani cash, nu trec cu ei prin banca? Nu le face si lor card?
Am 35 ani afara am sa va explic realitatea, ce spune acest Domn Vasilesu,
"Multi vor sa lucreze in strainatate cat sa li se asigure o pensie, dupa care sa vina si sa se stabileasca in tara, traind "acasa" cu pensia "muncita" afara. Caz in care ei, cu pensia lor, vor alimenta PIB-ul nostru. "
Este o iluzie, ajungand la pensie afara apar copii si nepoti ! Cum sa te mai intorci, nici nu mai ai aceiasi mentalitate !
Nu ai serviciile din afara si dragostea de nepoti nu se plateste cu nostalgia borsului de fasole.
Cunos familiile de italieni si spanioloi asa credeau s-au retras si dupa doua luni au revenit unde au stat 40 ani in Elvetia
Varianta II a,
*Altii in schimb nu mai vor sa auda de Romania.*
Este cea mai plauzibila, vor veni sa vada mormintele stramosilor !
Vor ramane casele facute in viata activa goale si apoi au inteles ca in ROMANIA nu poti fi ingrijit si sistemul total este dusmanos .
Sa revii sa platesti impozit intro ROMANIE care nu iti asigura serviciile necesare este o CRIMA !
Situatia este mai grava decat credeti, guvernanti vor stinge lumina acestei tari !
Pe vremuri emigrau din sud si est in nord si vest, din Iasi la Timisoara, din Craiova la Cluj.
Acum au plecat din tara complet - unii nici nu mai stiu limba romana, copiii lor nici pe atat, unii dintre copiii lor nici nu recunosc ca sunt romani- le e rusine la scoala.
Emigrantii - oameni in general care maine ar lasa Italia si Spania si ar pleca in Africa, daca ar fi viata mai buna acolo.
Emigrantul - un om fara tara - cu cel putin o generatie pierduta in vant.
De ei cred, Romania nu ar mai trebui sa tina cont, sunt prea departe pentru a mai fi numiti romani.
Ei au meseriasi formidabili si un personal para medical formidabil, educat in scolile frantuzesti sau belgiene. Ma refer la AFRICA ftancophona ! Viata este formidabila si usor de acomodat ! Locuinta nu este o problema accesul la proprietate este foarte incurajant Se poate pleca prin contactarea ambasadelor, CONGO, MAROC, TUNIS, Coasta de Fildes !
Salariile pentru ATG asistenta technica generala este formidabila !
Clima este prietenoasa la 30 grade te simti foarte bine !
Dificultatea ca distanta este mare si la Craciun nu manci porcul afumat si uratorii! Dar la ce servesc aceastea pentru GOLANIA din ROMANIA ?
Hai sa fim seriosi, tara este acolo unde te simti bine, uni se simt bine in MURDARIA din ROMANIA alti prefera sa nu mai auda de MINCIUNA si UMILINTA !
A DVS a alege !
Nu e ok sa ai ditai bulevardul de masini care trece tocmai prin mijlocul orasului pe care circula foarte multe masini.La fel e si in Bucuresti si in Cluj si in Timisoara si mai departe.
Nu numai pentru salarii mai mari pleaca multi cetateni din Romania.
Ar trebui facuta si centura calumea si intrari din centura spre cladirile de birouri etc etc.
Ar trebui ar trebui ar trebui.
chestiunea demografica e grava, vad ce se intampla in curtea comuna, doua familii plecate cu toit cu copii, vad pe strada, vecini plecati, vad in cartier, vad in oras...
Nu va irositi timpul in Romania, viata e scurta.
Daca aveti optiuni bune sa plecati, avand in vedere conducerea dezastruoasa a tarii in marea parte a ultimilor 27 de ani, ar fi o imensa risipa sa nu plecati.
Nu-mi spuneti ca n-ati invatat nimic in 27 de ani de trai intr-un stat proiectat sa va fure.
cum spunea ala cu ușile
this is the end ... my dear frend, ... the end...
ie mai aproape decât cred mulți
Si atunci, obligati de realitatile curente, romanii aleg calea cea mai dificila - a plecarii din tara.
Oricine a fost afara si a lucrat stie ca si acolo sunt ziduri si obstacole dar uite ca multi se simt integrati acolo si nu aici, in RO.Ghinion!
Cuvintele multe nu pot ascunde sau coafa o realitate care este murdara si contrafacuta pentru un anume tip de statistica.
Poate ca o vina o poarta si cei care inca mai locuiesc in RO dar fiecare are limitele sale.
Daca in fiecare zi s-ar incerca in RO sa ne depasim limitele firesti si am face mai mult, corect si transparent, pentru noi si cei din jurul nostru cred ca am putea progresa.
NU este suficient numai un deget/ o mana ridicat/ridicata in sus!
Mai trebuie vointa, determinare si puterea de a actiona corect, transparent, consecvent!
P.S.
De ce in Parlamentul din RO diaspora are o asa de mica reprezentare?
De ce ne simtim mandrii ca avem o larga reprezentare a minoritatilor dar ignoram aproape total forta romanilor plecati in afara???
Oare se aude pana in Parlament/Gubern?