Ce spune BNR:
- Sectorul bancar din Romania este solid si lichid. La data de 30 iunie a.c., rata medie de solvabilitate se situa la 19,8%, fata de valoarea minima reglementata, inclusiv pe plan european, de 8%, si comparativ cu media europeana de 14%. Nici o banca din Romania nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat. Indicatorul de lichiditate (reprezentand raportul dintre activele lichide si pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%.
- BNR supravegheaza bancile din punct de vedere prudential, nu fiscal.
- Cand o banca inregistreaza pierderi care conduc la deteriorarea indicatorilor de prudenta, obligatia BNR este sa le ceara bancilor aport de capital pentru a aduce indicatorii de solvabilitate si lichiditate la niveluri care sa asigure buna functionare a bancii si siguranta depozitelor populatiei si firmelor. Ca urmare a actiunii BNR, in perioada 2008-2017, bancile care opereaza in Romania au adus capital in valoare de aproape 15 miliarde lei (peste 3,3 miliarde euro). 3. In conformitate cu legislatia europeana, toate depozitele pana la 100,000 euro (inclusiv echivalent in lei sau alte valute) sunt garantate.
- La data de 30 iunie a.c., numarul persoanelor fizice romane care detineau depozite in banci din Romania era de 10204042 persoane fizice , din care 10 169155 persoane cu depozite care se incadreaza in plafonul garantat (99,65% din total) si 34887 persoane cu depozite mai mari decat plafonul garantat. La aceeasi data, numarul persoanelor juridice romane care detineau depozite in banci din Romania era de 736813 persoane juridice, din care 718924 persoane juridice cu depozite care se incadreaza in plafonul garantat (97,57% din total) si 17889 persoane juridice cu depozite mai mari decat plafonul garantat.
- Din datele prezentate rezulta ca nu exista nici un motiv de ingrijorare cu privire la siguranta depozitelor populatiei si firmelor pastrate in ancile din Romania
Ce spun cei care nu sunt implicati in lupta Premier-banci:
Prof. dr. Monica Dudian (ASE), specialist pe probleme bancare, autorul mai multor studii cu privire la bankingul local:
- Nu cunosc bănci românești in care depozitele sa fie in pericol. Puteți verifica ratingul băncilor pe website-urile agențiilor de rating.
- Nu exista o legătura cauzala directa între profitul unei bănci si siguranța depozitelor. Evaluarea riscului bancar este o problema complexa si implica mulți indicatori. Majoritatea depozitelor este sub plafonul de garantare de 100000 de Euro, deci riscul este scăzut pentru deponenții.
- Sistemele bancare se bazează pe încredere, iar încrederea presupune echilibru in exprimarea opiniilor in spațiul public .
In materie de banci, aparitia unor zvonuri sau si mai rau, a unor declaratii publice care submineaza increderea, poate fi fatale. Am avut si noi in Romania parte de asemenea zvonuri care au provocat retrageri masive ale deponentilor, autoritatile reusind sa linisteasca deponentii doar prin "burdusirea" cu bani cash a acelei banci de unde se retrageau masiv bani. "Au fost adusi bani cu avionul si am umplut pur si simplu sediile cu bani cash pentru ca lumea sa vada ca sunt destui bani si ca nu e niciun pericol ca vreun deponent sa-si riste economiile", a declarat pentru HotNews.ro un bancher care a participat la acea operatiune.
Daca Guvernul vrea sa puna o taxa pe activele bancare, asa cum se aude, n-are decat! Nu e nevoie de "atmosfera justificativa" pentru asta. Ne asteptam ca, daca prinde o banca facand evaziune, s-o taxeze dupa finalizarea cntrolului cu cat spune legea si apoi sa faca public numele bancii hoate! Dar dupa control si in mod punctual, nu inainte si aleator.
Si inca ceva: multe bănci din România au rating speculativ pentru investitori, ceea ce înseamnă risc mediu. Cu atât mai mult trebuie evitate declarațiile referitoare la încredere.
Putin mai multa responsabilitate la varful Guvernului n-ar strica! Pentru ca in fond, ce riscam? Sa cada niste banci, Statul (prin Fondul de Garantare) sa puna banii, iar Bugetul sa suporte toata distractia. Din banii cui credeti....?
Context:
Sistemul bancar a obţinut în primul trimestru (T1) un profit record de aproape 1,24 miliarde de lei, activele au urcat la maximul ultimului deceniu, iar solvabilitatea a ajuns la un nivel record, în timp ce raportul credite/depozite şi rata creditelor neperformante au continuat tendinţa de scădere faţă de T1 2016, reiese din statisticile Băncii Naţionale citate de Zf.ro.
Profiturile cumulate ale celor mai mari trei grupuri bancare din România - BCR, BRD-SocGen şi Banca Transilvania - au totalizat 793,1 milioane de lei în T1/2017, reprezentând peste două treimi din câştigul realizat la nivelul întregului sistem bancar.
Atât rentabilitatea activelor (ROA), cât şi rentabilitatea capitalului (ROE) la nivelul sistemului bancar au fost în primul trimestru în teritoriu pozitiv, ajungând la 1,26% şi, respectiv, 11,98%.
Având în vedere nivelul ROA şi al activelor, din simplul calcul matematic reiese un profit de circa 1,24 miliarde de lei pentru sistemul bancar în T1 2017, în creştere cu aproximativ 6% comparativ cu nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Pe ansamblul anului trecut, sistemul bancar a reuşit să obţină un profit net de aproape 4,3 miliarde de lei (circa un miliard de euro), al doilea cel mai mare câştig anual după izbucnirea crizei economice.
Câştigurile raportate de bănci în ultimii doi ani au fost susţinute atât de îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi scăderea provizioanelor, după ce băncile au scăpat de o parte importantă din creditele neperformante, cât şi de activitatea operaţională, portofoliile de credite noi fiind în creştere, în unele cazuri.
Nu merge prea bine vacii/oii, pardon, porcilor astia.
Cred ca ferma animalelor se va termina in curand - urmeaza o alta era -
Aferim au infrant!
Dobanda de 19% pe banii adusi in Romania ,de la bancile mama , trebuie sa recunoastem ,ca este o smecherie , cu implicatii chiar penale ....
Pe viitor se poate sa avem un guvernator BNR ,care tine cu statul roman si nu cu bancile ?!
Sau, sa zic ca realmente n-ai inteles? Pai, atunci imi pare rau pentru matale. Tudose a vrut sa spuna ca astia ar putea avea profit daca ar dori, ba chiar ar trebui sa aiba, dar se prefac ca n-au, ca sa nu plateasca impozitul pe profit. Avertismentul lui ca astia probabil nu functioneaza bine si banii depusi la ei ar putea sa nu fie in siguranta, a fost o ironie.
Tudose atita stie, cine n-are profit e pe pierdere si cine e pe pierdere e famientar. De unde sa stie el de solvabilitate, lichiditati sau alte amanunte din astea?
conform raportului anual al fondului de garantare, el detine resurse de aprox. 5.5 miliarde lei in timp ec depozitele garantate sunt de 241 de miliarde
adica fondul de garantare are resurse ca sa acopere aproximativ 2% din totalul depozitelor.
cu alte cuvinte nu poate garanta depozitele in caz de faliment al unei banci din top 5, ca fiecare din ele au depozite mai mari de 5.5 miliarde lei atrase de la persoane fizice
nu mai vorbim de o criza a sistemului bancar
Studii subtiri, facute la batranete, intr-o universitate particulara fara valoare, dl Tudose are o singura calitate - e membru vechi al PSD, parlamentar, ministru . Stie sa dea cu pumnul in masa....se crede in anii 1980 , cand toata puterea era a partidului unic, iar capitalismul era dusmanul.
Pe mana cui a juns tara asta ?
M
Dar pana cand?
Acum bancile romanesti sunt sigure. Ele nu mai intra in faliment ci are grija Mugurel sa fie vadute. Vezi cazul Romexterra Bank, Volksbank, Carpatica, etc.
Dar pentru restul falimentelor bancare, minim 11 la numar, nu trebuie sa raspunda si BNR?