Disputa artificiala legata de plata impozitelor pe profit ale bancilor locale, carora se pare ca li se pregateste in mod discret o taxa pe active, ne-a determinat sa obtinem cateva date sintetice legate de activitatea acestora in ultimele trimestre. Potrivit reglementatorului bancar, fata de trimestrul al doilea din 2016, in perioada similara a acestui an sistemul bancar a disponibilizat aproape 500 de angajati, si-a redus numarul de agentii cu aproape 180 de unitati, partea buna fiind ca numarul bancilor care au trecut pe profit este in crestere. Vezi mai jos tabelul.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Hotnews

Trei sferturi din numarul total al bancilor din Romania au fost pe profit in primul semestru (S1) din acest an, in timp ce noua au inregistrat pierderi in al doilea trimestru, cu doua mai putin fata de primele trei luni, potrivit datelor transmise HotNews.ro de BNR.

Un numar de 27 de banci au raportat castiguri in valoare totala de 2,75 mld. lei, iar celalte 9 banci aflate pe minus au adunat in S1 2017 pierderi cumulate de 71,7 mil. lei.

Pierderile raportate de banci in anii de dupa izbucniᅡrea crizei au devenit in ultima perioada motiv de disputa inᅡtre Ministerul Finantelor/Guvern, parlamentari si banci. Oficiali guvernamentali au acuzat bancile ca isi optimizeaza fiscal activitatea, astfel incat sa achite cat mai mici taxe catre buget.

Aproximativ 75% din castigul record al intregului sistem bancar romanesc din primul semestru (S1) a fost adus de cele mai mari cinci banci.

In topul celor mai mari profituri raportate public de bancile mari pana acum primele pozitii au fost ocupate de BRD-SocGen - 750 mil. lei, Banca Transilvania - 496 mil. lei, BCR - 305,6 mil. lei, ING - 255 mil. lei, Raiffeisen Bank - 247,5 mil. lei si UniCredit - 225,2 mil. lei.

Pentru comparatie, iata mai jos un alt tabel relevant:

Concluzii:

Pentru consumatori:

  • Bancile incearca sa isi ajusteze dimensiunea la ceea ce poate economia oferi. La noi, au fost mai multe promisiuni din partea guvernantilor decat proiecte clare si respectate.
  • Bancile au fost si sunt mereu privite ca un rau necesar. Ele nu sunt iubite nicaieri pe glob, dar fara ele dezvoltarea economica ar fi infinit mai anevoioasa
  • Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face! In momentul in care semnezi un contract de imprumut, restituie-ti datoria!

Citeste si: Daca ti-ai facut o casa esti robul casei, nu al bancii

Pentru banci:

  • Invatati lectiile negocierii pe bune, nu a unui simulacru de negociere
  • Cunoasteti-va clientii, dar la modul serios, nu asa cum o faceti acum! Incercacti sa-i intelegeti si sa va puneti in pielea lor
  • Casele de avocatura scumpe va pot aduce avantaje temporare, dar va strica imaginea pe termen mediu si lung si nu cred ca va doriti asta. Iesiti public si spuneti care sunt probemele de care va loviti!

Ambele tabere fac greseli, pe scurt, dar foarte putini le admit. Iar aceasta tendinta, in viitorul apropiat, e favorabila doar consumatorului. Din fericire sau nu.