Tendinta de crestere a activitatii in comertul cu amanuntul si crestere moderata in industrie, constructii si servicii , stabilitate in privinta numarului de salariati si o usoara crestere a preturilor - asta indica sondajul periodic facut de Institutul National de Statistica in randul a circa 8000 de manageri din diferite zone de business.

Industrie prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din luna august 2017, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +6%). Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va inregistra tendinta de crestere mai semnificativa (sold conjunctural +25%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucratoare.

Constructii

Potrivit estimarilor din luna august 2017, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +9%). Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +2%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +8%).

Comert cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +18%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +14%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +12%).

Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +18%).

Servicii

Conform estimarilor din luna august 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

In sectorul de servicii se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +4%).

Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.