Doi experti PwC discuta online marti de la ora 11,30 despre plata defalcata a TVA

de DP     HotNews.ro
Luni, 28 august 2017, 12:57 Economie | Finanţe & Bănci


Adela Topescu si Inge Abdulcair (PwC)
Foto: Hotnews
Un mecanism cu totul nou pentru firmele romanesti- cel privind plata defalcata a TVA- va deveni optional peste o luna si obligatoriu peste 4 luni. Care sunt pasii pe care trebuie sa-i faca proprietarii firmelor, in ce consta acest nou mecanism, care sunt avantajele si dezavantalele lui sau in ce consta practic adaptarea la TVA split?, toate acestea sunt intrebari la care Inge Abdulcair (Manager Senior in departamentul de taxe si impozite indirecte al PwC Romania) si Adela Topescu (Manager in cadrul aceluiasi departament) raspund in timpul discutiei online cu cititorii HotNews.ro marti incepand cu ora 11,30.
 • Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului.
 • Nota redactiei: Pentru coerenta si relevanta discutiei, nu vom aproba comentariile care nu contin intrebari, sau care nu se refera la temele anuntate


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2671 vizualizari

 • facturi anterioare (Luni, 28 august 2017, 13:45)

  lucir [utilizator]

  Cum comentati art. 15 (3) din oug "(3) Persoanele impozabile și instituțiile publice, înregistrate în scopuri de TVA potrivit
  art. 316 din Codul fiscal,au obligația să vireze în contul de TVA propriu, în termen de
  maximum7 zile lucrătoare de la încasare, TVA aferentă facturilor emise înainte de data de 1
  ianuarie 2018, sau după, caz, înainte de data de la care aplică opțional plata defalcată a TVA"

  avand in vedere urmatoarele aspecte:
  - unele facturi pot proveni din solduri din anii precedenti, iar daca emitentul a fost cu tva la facturare nu a tinut vreo evidenta referitoare la tva-ul aferent facturilor incasate partial. Ori daca prestatorul de servicii contabile a preluat o firma, in cursul acestui an, de exemplu, nu a evidentiat nicaieri tva-ul aferent acestor incasari partiale, astfel incat sa stie acum ce tva ar trebui sa-si vireze in contul propriu de tva.
  - daca emitentul facturilor a fost cu tva la facturare, se prezuma ca tva-ul acelor facturi s-a declarat si platit. Pentru ceilalti, exista "executari silite". Cat de imoral poate fi faptul ca acum va trebui sa-si vireze tva-ul in cont, desi l-a platit cu banii proprii atunci cand l-a si declarat.
  - "Art. 22 – (1) Prevederile art. 1 - 15 se aplicăobligatoriu începând cu data de 1 ianuarie
  2018, pentru facturile emise/avansurile încasate INCEPAND CU 1 ianuarie 2018" - fiind in contradictie cu art. 15(3)
  • 1 (Marţi, 29 august 2017, 12:35)

   Experti PwC [hotnews.ro] i-a raspuns lui lucir

   Prevederile prezentei ordonante se aplica cu titlul obligatoriu pentru facturile emise / avansurile incasate incepand cu data de 1 ianuarie 2018 si optional in perioada 1 octombrie 2017 - 31 decembrie 2017.

   Articolul 15, alin. (3) din proiectul de ordonanta, dispune prevederile tranzitorii aplicabile in cazul facturilor emise inainte de data aplicarii sistemului de plata defalcata a TVA. In consecinta, obligatia virarii in contul de TVA in termen de 7 zile lucratoare de la data incasarii se refera la facturile emise inainte de data aplicarii sistemului, si anume la contravaloarea sumelor incasate de catre contribuabili in alt cont decat contul de TVA.

   In fapt, aceasta prevedere are scopul de a reglementa situatia in care au fost emise facturi inainte de data aplicarii sistemului, insa TVA aferenta acestora nu a fost inca declarata si achitata la bugetul de stat.

   De asemenea, in cazul unei incasari partiale, se considera ca fiecare plata include si TVA aferenta care se determina prin procedeul sutei marite
 • Plata TVA furnizori (Marţi, 29 august 2017, 10:46)

  Andic [utilizator]

  Daca firma incaseaza TVA-ul in cont separat, mi se pare normal ca atunci cand plateste un furnizor care are si el cont separat de TVA sa fie platit tot din contul de TVA.
  La urma urmei mi se pare ilegal ca Statul sa te oblige sa platesti TVA-ul furnizorului din banii tai, atita timp cat deja ai incasat TVA.
  Corect ?
  • 2 (Marţi, 29 august 2017, 12:24)

   Experti PwC [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andic

   Contribuabilii care vor aplica sistemul de plata defalcata a TVA vor avea obligatia de a utiliza conturile dedicate de TVA atat pentru incasarea sumelor de TVA de la beneficiari, cat si pentru plata TVA catre furnizori.

   Astfel, doar in situatia in care in contul de TVA nu exista un sold disponibil pentru plata TVA aferenta achizitiilor efectuate de la furnizori, contribuabilii vor avea obligatia transferului sumelor necesare din contul curent in contul de TVA.

   Ulterior, in situatia in care contribuabilul inregistreaza un excedent in contul de TVA, acesta are posibilitatea solicitarii restituirii conform art. 12 din proiectul de ordonanta, ce va fi aprobata in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data depunerii cererii. O procedura ANAF va fi publicata in acest sens.

   In cazul nerespectarii termenului de restituire, desi acest lucru nu este prevazut expres in proiectul de ordonanta, in mod normal contribuabilii ar trebui sa fie indreptatiti la dobanzi compensatorii.
 • Spit TVA (Marţi, 29 august 2017, 11:06)

  Dan_R [utilizator]

  Considerati ca este necesar ca guvernul sa obtina acourdul Comisiei Europene de TVA inainte de a publica aceata lege?

  Ne putem astepta la o procedura de infringement impotriva Romaniei?
  • 3 (Marţi, 29 august 2017, 12:36)

   Experti PwC [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan_R

   Limitarea scopului in care pot fi utilizate sumele de TVA colectata si implicit a dreptului de dispozitie asupra acestora este asimilata cu un drept de dispozitie al administratiei fiscale asupra sumelor de TVA si, asadar, pentru implementarea acestui sistem este necesara obtinerea unei aprobari din partea Comisiei Europene privind aplicarea unei masuri de derogare de la Directiva de TVA.

   Mai mult, intrucat in alte state membre ale Uniunii Europene mecanismul de plata defalcata a TVA a fost introdus doar cu caracter optional, pentru anumite sectoare de activitate sau doar pentru anumite tipuri de tranzactii, fiind documentate in prealabil cu studii de impact si prezentate spre aprobare Comisiei Europene, consideram ca Romania se afla in fata unui nou infringement al dreptului comunitar.
 • Plata defalcata a TVA (Marţi, 29 august 2017, 11:27)

  Lenore [utilizator]

  1. Autoritatile vor avea acces in timp real la contul de TVA al societatilor?
  2. In conturile de TVA deschise la Trezorerie vom putea urmari in timp real incasarile/platile (prin on-line banking)?
  3. Daca avem deja setat un mecanism de direct debit (furnizorul extrage automat suma de plata din conturile noastre) cum vom proceda cu plata defalcata a TVA?
  4. Daca avem un client strain caruia ii facturam cu TVA si nu ne achita valoarea TVA in contul de TVA suntem obligati sa viram in termenul de 7 zile suma de TVA? Cine va fi amendat pentru plata incorecta/in contul gresit?
  • 6 (Marţi, 29 august 2017, 13:12)

   Experti PwC [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lenore

   1. Autoritatile pot dispune de informatii cu privire la sumele tranzactionate din contul de TVA, mai ales din conturile de TVA deschise la trezorerie, insa nu vor dispune efectiv de sumele din conturile de TVA decat in situatia executarii silite pentru neplata TVA / altor obligatii fiscale sau in cazul incetarii existentei persoanei impozabile.
   2. Conform informatiilor din proiectul de ordonanta, din conturile de TVA deschise la trezorerie vor putea fi efectuate plati in sistem electronic si vor fi puse la dispozitia contribuabililor extrase de cont, conform unei metodologii ce urmeaza a fi stabilite prin Ordin al Ministerului Finantelor Publice.
   3. Pentru sumele incasate prin direct debit ce implica utilizarea cardurilor de debit / credit, furnizorii vor avea obligatia sa vireze valoarea TVA aferenta in contul de TVA propriu in termen de 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarii bunurilor / prestarilor de servicii.
   4. In aceasta situatie, furnizorul va avea obligatia sa vireze in contul de TVA propriu in termen de 7 zile lucratoare de la data incasarii contravalorii livrarii de bunuri / prestarii de servicii TVA care nu a fost platita in contul de TVA de catre beneficiarii persoane impozabile nerezidente care nu aplica mecanismul privind plata defalcata a TVA. In cazul nerespectarii obligatiei de a transfera suma in contul de TVA propriu, furnizorul poate fi sanctionat cu penalitati de la 0,06% pe zi pana la 10% din suma de TVA. De asemenea, in cazul nerespectarii obligatiei privind comunicarea contului de TVA, furnizorul poate fi sanctionat cu amenda cuprinsa intre 2.000 si 4.000 de lei.
 • Split TVA costuri / beneficii (Marţi, 29 august 2017, 12:01)

  DVB [utilizator]

  în Nota de fundamentare se menţionează că impactul asupra mediului de afaceri este favorabil, această concluzie nu este documentată printr-un studiu de impact care să arate cifre concrete privind, pe de o parte, avantajele aduse bugetului de stat şi, pe de altă parte, impactul asupra mediului de afaceri. Costurile agentilor economici cu aplicarea "split TVA" ar putea sa fie mai mari decat beneficiile aduse la bugetul de stat?
  • 5 (Marţi, 29 august 2017, 12:50)

   Experti PwC [hotnews.ro] i-a raspuns lui DVB

   Aveti dreptate. Ar fi preferabil ca acest sistem sa fie implementat in contextul in care este intocmit un studiu de impact care sa puna in balanta beneficiile estimate prin implementarea sistemului de plata defalcata a TVA, precum si impactul aplicabil din perspectiva costurilor si consecintelor negative asociate acestuia din punct de vedere administrativ, operational, macroeconomic si al stabilitatii mediului de afaceri.

   In prezent in Romania, nu s-a efectuat un studiu de impact care sa arate daca intr-adevar beneficiile estimate a fi inregistrate la nivelul bugetului de stat sunt semnificative in comparatie cu costurile de implementare suportate de catre contribuabili.

   In cazul Poloniei, a fost efectuat un studiu de impact cost versus beneficiu ce a implicat pe de-o parte (i) estimarea impactului implementarii modelului privind plata defalcata a TVA in reducerea evaziunii de TVA din Polonia, fiind admise trei posibile scenarii (optimist, mediu si minimal), iar pe de alta parte (ii) estimarea costurilor de implementare a sistemului in ceea ce priveste pregatirea si implementarea la nivelul contribuabililor, a solutiei automate de plata din sistemul bancar si a sistemelor de monitorizare.
 • Persoane obligate (Marţi, 29 august 2017, 12:17)

  AliM [utilizator]

  Sistemul se va aplica si contribuabililor nerezidenti inregistrati in scopuri de TVA direct/ prin reprezentant fiscal? II va reveni reprezentantului fiscal obligatia de a deschide contul?
  • 4 (Marţi, 29 august 2017, 12:49)

   Experti PwC [hotnews.ro] i-a raspuns lui AliM

   Sistemul de plata defalcata a TVA este obligatoriu si pentru contribuabilii nerezidenti inregistrati in scopuri de TVA in Romania. Obligatia de deschidere a contului de TVA va reveni contribuabilului / reprezentantului fiscal in functie de limitarile contractului de mandat incheiat intre societatea nerezidenta si reprezentantul fiscal.
 • Split TVA (Marţi, 29 august 2017, 12:58)

  Dan_R [utilizator]

  Stiti cumva daca guvernul a informat deja comisia europeana ca se doreste implementarea split TVA? Se mai poate vorbi de implementarea incepand cu 1 ianuarie 2018?
  • 7 (Marţi, 29 august 2017, 15:20)

   Experti PwC [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan_R

   Conform notei de fundamentare, Ministerul Finantelor Publice considera ca proiectul nu contravine legislatiei europene in domeniul TVA. Nu au fost publicate informatii cu privire la eventuala consultare a Comisiei Europene in acest sens.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by