Expertii Bancii Mondiale apreciaza ca vulnerabilitatile economiei romanesti sunt chiar mai mari decat in alte tari in curs de dezvoltare si ca acestea sunt legate in special de stabilitatea macroeconomica.Consumul a crescut foarte mult, semnificativ mai mult decat veniturile, acesta fiind un semnal ca ceva nu este in regula, ca exista o evolutie nesustenabila. Totodata, se observa si o modificare a modului in care este finantat deficitul de cont curent.

Banca Mondiala apreciaza in raportul sau "Perspective economice globale in 2008", preluat de Rador, ca desi in tarile in curs de dezvoltare se asteapta in continuare cresteri economice solide, exista si o serie de riscuri legate de influenta crizei globale de lichiditati declansata de problemele de pe piata imobiliara nord-americana.

In opinia reprezentantului Bancii Mondiale, desi nu exista inca motive de panica, ar trebui ca politica fiscala a Romaniei sa fie mai prudenta. Raportul din acest an se axeaza in principal pe modalitatile de raspandire a tehnologiei la nivel mondial si pe impactul acesteia asupra statelor in curs de dezvoltare.

Primul motiv este acela ca intr-o perioada foarte scurta de timp s-a produs o deteriorare foarte rapida a deficitului de cont curent, de la 8% la 13-14% din PIB. Al doilea semn de ingrijorare apare daca privim la reflectarea in economia autohtona a deficitului de cont curent, adica la nivelul ridicat al cheltuielilor. Se observa ca acestea sunt orientate in special spre consum.

Documentul publicat de Banca Mondiala subliniaza faptul ca in Europa Centrala si de Est cresterea economica a fost solida, de 6 procente in 2007, alimentata de expansiunea rapida a creditului si salariilor reale, de fluxuri de capital importante si in unele tari, inclusiv Romania, noul flux ridicat de sumele repatriate.

Expertii Bancii Mondiale anticipeaza pentru 2008 o crestere economica de 5,9% in Romania si un deficit de cont curent de 15,3% din PIB.