Perioada luata in calcul este 1975-2016, iar indicatorul urmarit este numarul romanilorcare au parasit definitiv tara. Desigur, intervalul de timp 1975-1989 este ne-relevant intrucat in acea perioada se emigra cu mare greutate. Dupa Decembrie 1989, cine a vrut sa plece, a plecat. Unii nu au reusit sa se adapteze si s-au intors. Altii s-au descurcat mai bine, s-au integrat in comunitatile din strainatate si si-au construit cariere pe care poate aici nu reuseau sa si le ridice. Dar sa luam datele la rand.

HotNews.roFoto: Hotnews

In total, in perioada 1975-2016, au plecat definitiv din Romania circa 900.000 de romani.

E drept, trebuie tinut cont de cateva lucruri simple:

1. Dupa ce regimul comunist a luat sfarsit, supapa emigratiei a sarit in aer, astfel ca explozia de la inceputul primului mandat de presedinte al lui Ion Iliescu era oarecum normala.

2.Am trecut in grafic doar numele Presedintilor, desi politicile economice le face Guvernul. Erau insa prea multi premieri de trecut in grafic- uneori cate doi-trei in timpul unui singur an, asa incat am preferat sa mentionez doar numele celui care conducea tara.

3. Avem cateva perioade in care se observa cresterea intensitatii numarului emigrantilor: perioada 1994-1995 (Ion Iliescu), 1999-2000 (Emil Constantinescu), 2010-2011 (era imediat dupa criza, cand oamenii ramasesera fara loc de munca si isi incercau norocul in strainatate- perioada Basescu) si perioada actuala, in care exista o propensiune crescuta pentru a pleca definitiv din Romania.

  • Cum stam pe judete?

Cel mai mult au avut de pierdut (din punct de vedere demografic) judetele: Sibiu, Timis, Arad si Brasov. Desigur, s-a plecat si masiv si din Capitala dar daca raportam plecarile definitive la numarul total al populatiei cifrele nu ingrijoreaza. Alaturat, aveti un

documente

Plecari definitive pe judete

(29 Aug 2017) PDF, 259KB

fisier .pdf cu plecarile definitive pe judete.

Din pacate, Statistica nu numara si plecarile definitive dupa profesia pe care emigrantul o avea in tara, asa incat nu stim cu precizie cati doctori, cati profesori sau cati ingineri au preferat sa plece in afara si sa se staileasca acolo.

Mai jos aveti ordinea judetelor din care s-a plecat definitiv in perioada 1975-2016:

Daca insa ne uitam la grupele de varsta ale celor care au emigrat definitiv in ultimii 15 ani, concluzia e destul de amara: cei mai multi sunt din grupele de varsta ale persoanelor active (25-39 de ani), fapt care deja genereaza probleme pe piata muncii.