In total, in perioada 1975-2016, au plecat definitiv din Romania circa 900.000 de romani.

E drept, trebuie tinut cont de cateva lucruri simple:
1. Dupa ce regimul comunist a luat sfarsit, supapa emigratiei a sarit in aer, astfel ca explozia de la inceputul primului mandat de presedinte al lui Ion Iliescu era oarecum normala.
2.Am trecut in grafic doar numele Presedintilor, desi politicile economice le face Guvernul. Erau insa prea multi premieri de trecut in grafic- uneori cate doi-trei in timpul unui singur an, asa incat am preferat sa mentionez doar numele celui care conducea tara.
3. Avem cateva perioade in care se observa cresterea intensitatii numarului emigrantilor: perioada 1994-1995 (Ion Iliescu), 1999-2000 (Emil Constantinescu), 2010-2011 (era imediat dupa criza, cand oamenii ramasesera fara loc de munca si isi incercau norocul in strainatate- perioada Basescu) si perioada actuala, in care exista o propensiune crescuta pentru a pleca definitiv din Romania.
- Cum stam pe judete?
Din pacate, Statistica nu numara si plecarile definitive dupa profesia pe care emigrantul o avea in tara, asa incat nu stim cu precizie cati doctori, cati profesori sau cati ingineri au preferat sa plece in afara si sa se staileasca acolo.
Mai jos aveti ordinea judetelor din care s-a plecat definitiv in perioada 1975-2016:

Daca insa ne uitam la grupele de varsta ale celor care au emigrat definitiv in ultimii 15 ani, concluzia e destul de amara: cei mai multi sunt din grupele de varsta ale persoanelor active (25-39 de ani), fapt care deja genereaza probleme pe piata muncii.

Datele de mai sus reprezinta cei plecati DEFINITIV din tara, nu cei plecati temporar, fie si pe mai mult de un an. Sunt circa 3-4 milioane de romani plecati in strainatate, dar eu ma refer la cei care au emigrat definiti, cu stabilirea resedintei in strainatate.
Va multmesc pentru ca ne cititi si va doresc o zi frumoasa in continare!
Dan Popa
Eu traiesc in strainatate de multi ani, am aici casa, job, familie, dar nu ma consider plecata "definitiv" din tara. Cetatenia si pasaportul imi sint inca romanesti, si calatoresc in Romania.
Am adresa permanenta aici, am Pasaport de cetarean roman stabilit in strainatate, dar asta nu inseamna nimic. In primul rind sint romanca, iar mai apoi cetatean european. Poate in 6 luni ma mut in alta tara sau ma intorc in Romania. De unde stie domnul Popa si sau cei care au facut statistica ca eu sint "DEFINITIV" plecata?
Cred ca ar trebui sa fiti mai atenti cu terminologia aplicata. Daca spuneati "numarul cetatenilor cu resedinta permanenta in strainatate", nu mi-ar fi sarit mustarul. Intr-o lume globalizata, folosirea termenului "definitiv" denota neprofesionalism, ca sa nu ii spun incompetenta.
Deci pleaca familiile tinere impreuana cu copiii - asa ca numai de bine sa avem parte ca belele curg. Parintii aleg sa plece pentru a isi oferi lor o sansa mai mare, dar si pentru copiii lor. De inteles in situatia actuala.
Schimbare nu o sa vina peste noapte si sa nu speram sa crestem populatia pentru ca astia tinerii tot vor alge sa plece. Schimbarea trendului plecarilor si a demografiei vor veni, cel mai probabil doar atunci cand politicile publice se vor schimba...