CFA Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la intentia factorilor decizionali de a diminua contributia romanilor la fondurile de pensii administrate privat, Pilon II, de la 5,1% cat este in prezent, la 2,5%, se arata intr-un mesaj transmis HotNews.ro marti.

"Romania s-a angajat prin Programul de Convergenta trimis de Ministerul de Finante Comisiei Europene, pentru perioada 2015 - 2018, sa asigure faptul ca o contributie de 6% din venitul brut va fi virata catre fondurile de pensii administrate privat. Aceasta valoare a contributiei poate asigura reforma sustenabila a sistemului de pensii, sistem care in prezent se confrunta cu un deficit major", se mai arata in mesajul transmis. CFA Romania este asociatia analistilor financiari din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst.

Pensiile actuale sunt platite in proportie de doua treimi din contributiile actualilor salariati, iar o treime din imprumuturi guvernamentale. La aceasta realitate trebuie sa adaugam si evolutia demografica a populatiei Romaniei, care ne arata ca, in 2050, jumatate din populatia Romaniei va avea peste 65 de ani*, valoare aproape de media europeana.

In aceste conditii, vor exista presiuni din ce in ce mai mari pe bugetul asigurarilor sociale de stat, iar pensia provenita din administrarea privata va fi o sursa vitala pentru a asigura un trai decent milioanelor de pensionari.

Viitorii pensionari din Romania vor avea de pierdut nu doar din sumele care nu vor fi virate in conturile ce le apartin, peste 1 miliard de euro in 2016, ci si din lipsa randamentelor pentru respectiva contributie.

Fondurile de pensii administrate privat, Pilonul II, au avut rezultate foarte bune de la lansare si pana in prezent (2008 - 2017), randamentul mediu anual nominal fiind de 9,34%.

  • Randamentul Pilonului II de pensii a acoperit inflatia si a adus un profit real celor peste 7.000.000 de contributori, viitori pensionari.

Se impune o clarificare cu privire la comparatia privind randamentele fondului public de pensii, Pilonul I, si cele ale fondurilor de pensii administrate privat, Pilonul II. Contributiile la fondul public de pensii sunt integral folosite pentru a plati pensiile actualilor pensionari, deci nu se poate vorbi de randament, deoarece banii nu sunt investiti.

Diferenta dintre Pilonul I si Pilonul II de pensie, este diferenta dintre a trai pe credit si a economisi si investi pe termen lung, pentru a crea venituri suplimentare.

La fondurile administrate privat, contributia individuala este investita si aduce un profit participantului, profit care i se va distribui impreuna cu contributia, pe perioada de pensie. Din cei 8 miliarde de euro existenti in prezent in Pilonul II, 7 miliarde euro reprezinta contributii, iar 1 miliard euro randamentul obtinut pana in prezent.

  • Un alt avantaj al sistemului de pensii private este tratamentul diferit din perspectiva dreptului de proprietate. Atat contributiile, cat si randamentul obtinut in cadrul Pilonului II, sunt proprietatea privata a contributorului, revenind urmasilor in cazul decesului participantului, ceea ce nu este posibil in cazul Pilonului I.

Realizand o scurta comparatie cu sistemele de pensii ale altor state europene, se constata ca nu exista nicio tara in Uniunea Europeana care sa nu aiba o forma sau alta de pensie privata, iar majoritatea tarilor au o contributie de peste 5%. Un bun exemplu este Croatia, o tara de 4 ori mai mica decat Romania, care a strans in Pilonul II peste 10 miliarde de euro, iar Bulgaria, o tara de 3 ori mai mica decat Romania, a strans peste 5 miliarde de euro.

Cu scopul de a reduce nesemnificativ deficitul bugetului asigurarilor sociale, va fi afectat semnificativ dreptul a 7 milioane de romani de a beneficia in viitor de o completare a venitului din pensia publica, pensie publica ce va fi foarte mica comparativ cu salariul actual

N.Red: CFA Romania este asociatia analistilor financiari din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrata de CFA Institute (USA). CFA Romania este una dintre cele 140 de societati membre ale CFA Institute, asociatia avand misiunea de a promova interesele membrilor si de a mentine standarde ridicate de integritate si

excelenta profesionala. In prezent, CFA Romania are peste 153 de membri, majoritatea detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst sau candidati pentru unul din cele 3 nivele de examinare care conduce la acordarea acestui titlu. Profesionistii care sunt membri CFA Romania lucreaza pentru institutii bancare, societati de asigurare, firme de intermediere de valori mobiliare, companii de asset management, administratori de fonduri de pensii, firme de consultanta, etc.