Cea mai mare banca privata din Rusia preluata de Banca Centrala
"Banca Centrala a Rusiei va oferi sprijin financiar pentru banca Otkritie, garantand continuarea activitatilor sale", se arata in comunicatul bancii centrale.
Cu toate acestea, salvarea Otkritie este posibil sa alimenteze ingrijorarile cu privire la intregul sistem bancar din Rusia, avand in vedere faptul ca este vorba de cea mai mare banca privata din Rusia. In plus, unii dintre actionarii Otkritie au legaturi cu mari entitati publice, ceea ce i-a determinat pe unii analisti sa sustina ca Bank Otkritie era prea mare si prea influenta pentru a fi lasata sa se prabuseasca.
"Pe de o parte, anuntul Bancii Centrale aduce o usurare pe piata. Pe de alta parte, situatia generala si masurile adoptate de Banca Centrala dau nastere la semne de intrebare cu privire la calitatea supervizarii Bancii Centrale asupra uneia dintre institutiile de credit de importanta sistemica din Rusia", a declarat Dmitry Polevoy, economist sef la ING Bank in Moscova.
Banca Centrala a Rusiei nu a oferit detalii cu privire la sumele cheltuite pentru salvarea Bank Otkritie, dar a precizat ca intentioneaza sa preia o participatie de 75% dupa ce va evalua pozitia oficiala a bancii. Pana acum, cea mai mare salvare a unei banci din Rusia a fost in 2011, cand au fost cheltuite 395 miliarde ruble (6,7 miliarde de dolari) pentru sprijinirea Bank of Moscow, care la acea data era a cincea mare banca ruseasca.
Banca Otkritie, parte a grupului mai larg Otkritie, a crescut rapid in ultimii ani, preluand mai multe banci, fonduri si companii de asigurari. Insa viceguvernatorul Bancii Centrale a Rusiei, Dmitry Tulin a subliniat ca aceasta expansiune rapida a fost finantata prin imprumuturi, iar banca si-a asumat riscuri importante. Problemele de la Otkritie au devenit publice dupa ce, la inceputul lunii iulie, agentia ruseasca de rating ACRA a acordat bancii un rating "BBB minus", citand calitatea redusa a portofoliului de credite. Ulterior, investitorii au inceput sa vanda actiuni Otkritie, iar luna aceasta Moody's a anuntat ca pune ratingul Otkritie sub supraveghere pentru o posibila retrogradare. Potrivit Moody's, in lunile iunie si iulie depozitele Otkritie s-au diminuat cu 435 miliarde ruble (7,40 miliarde de dolari), echivalent cu 18% din pasivele bancii.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Ca sa vezi - cam asa arata avantul prabusirea!
Otkritie - cred ca inseamna deschis...
Iote ca ia costat.
Si mai frumos este ca:
"other big banks may have similar problems. It also raises questions about the central bank's supervisory performance" - tiii, ca sa vezi...
Si cand este sa vina dezastrul :
"The central bank said that corporate clients withdrew 389 billion roubles from the bank between July 3 and Aug. 24, with another 139 billion taken out by retail clients."
si mai mult:
"the banking sector started borrowing more from the central bank, seen as a symptom of deteriorating trust in the interbank lending market."