Guvernul pregateste o taxa de 0.5% pe activele firmelor din sectorul financiar bancar - banci, IFN-uri, asiguratori, a anuntat miercuri senatorul liberal Florin Citu, vicepresedintele Comisiei de Buget din Senat in cadrul emisiunii ZF Live. "Problema cea mai mare pentru acest guvern o reprezinta executia bugetara, lipsa banilor la buget. Totul incepe o campanie de demonizare a unui sector, bancar sau pensii, iar dupa ce ai pregatit, vii cu o taxa, pe care societatea o accepta, pentru ca ei sunt cei rai. O sa vina o taxa pe cifra de afaceri, pentru tot sistemul financiar bancar, din ce am inteles de 0,5%, aplicata pe active", a spus Citu.

Florin CituFoto: Agerpres

Surse din zona bancara au confirmat pentru HotNews.ro ca la nivel informal, discutiile se refereau la un nivel de 0.2-0.3%, nivelul anuntat de senatorul PNL fiind considerat ridicat. Deocamdata nu se stie concret cum va arata noua taxa si nici daca ea se va aplica intregului sector financiar bancar sau doar acelor companii care nu fac profit.

Daca aceasta taxa va vi aplicata, e greu de crezut ca bancile nu vor transfera costurile asupra consumatorilor finali.

Afirmatiile recente ale premierului la adresa sistemului bancar- chiar daca penibile din punct de vedere al demnitatii de Prim-Ministru al unui stat membru al UE- nu fac decat sa genereze o atmosfera propice impunerii unei asemenea taxe.

Reamintim ca o asemenea taxa exista si in Ungaria, Executivul de la Budapesta introducand in 2010 o taxa speciala pe banci, de 0.53%. Ulterior, ea a fost redusa la 0,31% din totalul activelor.

HotNews a transmis Finantelor o solicitare in vederea clarificarii prezumatei intentii privind noua taxa, urmand ca in masura in care oficialii MFP vor raspunde, sa publicam imediat pozitia MFP.