Radu Craciun: ​​Preferati o pensie din banii care exista sau din banii care inca nu exista?

de Radu Craciun     BCR Pensii
Miercuri, 30 august 2017, 16:14 Economie | Finanţe & Bănci


Radu Craciun
Foto: Arhiva personala
Fondatorii sistemului de pensii pe trei piloni in Romania au gandit de la bun inceput sistemul ca fiind unul complementar, nu in concurenta. Menirea pensiilor private era sa completeze preconizata scadere a pensiilor publice in conditiile evidentului declin demografic. Din pacate astazi pare sa se uite aceasta intentie a “parintilor fondatori” si in locul unei mese care sa stea pe 3 picioare se incearca tot felul de variante cu un picior mai scurt sau chiar cu doua picioare.

In acest context, vad o multime de comentarii legate de masura in care o pensie platita din pilonul 1 ar putea fi mai grasa si mai frumoasa decat una platita de pilonul 2, adica pensiile obligatorii administrate privat. Se compara mere cu pere, vorbindu-se de randamente investitionale acolo unde ele nu exista, sau de ritmul in care creste valoarea punctului de pensie in raport cu randamentul investitional al pilonului 2.

Eroarea fundamentala de la care se porneste intr-o astfel de discutie este urmatoarea. Si acesta este lucrul pe care orice cetatean ar trebui sa il aiba in minte daca vreodata va fi confruntat cu o alegere. Banii pentru pensia publica viitoare a cetatenilor activi de astazi nu exista. Pur si simplu nu se afla nicaieri stransi. Iar faptul ca ei nu exista prezinta un mare “avantaj”. Ei pot fi inmultiti prin promisiuni oricat de mult, prin intermediul punctului de pensie. Deci puncte, nu bani!

Momentul adevarului va fi atins doar in momentul in care beneficiarii ipotetici vor deveni beneficiari efectivi si vor vedea cat cash vor genera punctele lor de pensie. Iar marimea acestui cash va depinde de cat de multi vor fi copiii si nepotii nostri, cati dinte ei vor mai fi in tara, cat de mari vor fi impozitele lor, cati imigranti vom fi primit in Romania, cati dintre ei se pricep sa si lucreze si asa mai departe.

Spre deosebire de pilonul 1, in pilonul 2 banii dumneavoastra chiar exista sub in contul pe care il aveti. Ii puteti urmari zilnic cum se acumuleaza, prin accesul conturilor online. Deci aici chiar vorbim de lei. Dar faptul ca exista prezinta un “dezavantaj” major. Ei nu pot fi inmultiti printr-o decizie administrativa. Ei pot fi inmultiti doar prin intermediul pietelor financiare si, din acest motiv, rata de inmultire depinde de oportunitatile de investire existente, de profesionalismul administratorilor si de limitarile legii. Din pacate nu poate fi scos din joben un randament investitional.

Faptul ca banii chiar exista in orice moment o afla de exemplu, din nefericire, mostenitorii participantilor decedati, care intra in posesia acestor bani chiar daca beneficiarul initial al contului a decedat. Mostenitorii unui participant la sistemul public, decedat inainte de pensionare, nu vor beneficia de pensia acestuia. Pentru ca, dupa cum spuneam, banii acestia incep sa existe doar  in momentul in care te pensionezi.

Deci, la o adica, confruntati cu o decizie de acest fel, va trebui sa va hotarati: ati prefera o pensie viitoare din banii care exista acum si care continua sa se acumuleze, sau din banii care inca nu exista dar, pe hartie, continua sa se acumuleze? Dar mostenitorii dumneavoastra?


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14189 vizualizari

 • -45 (57 voturi)    
  sau (Miercuri, 30 august 2017, 16:20)

  Mazeta [utilizator]

  Preferați ca pensia să v-o fure statul sau privatul?
  • +33 (37 voturi)    
   mazeta=comunistii nu sunt prosti destul (Miercuri, 30 august 2017, 16:34)

   loveparade [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   daca nu si semnalizeaza
   • +9 (11 voturi)    
    Unde ne incadram in Eu? (Miercuri, 30 august 2017, 17:18)

    Mondialul [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

    Unii sunt preponderent cu productia si economisirea iar altii preponderent cu consumul si imprumutul.
  • +31 (35 voturi)    
   Degeaba faci pe nedumeritul (Miercuri, 30 august 2017, 16:39)

   JestersTear [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Asa cum este acum sistemul, se pare ca statul ne fura pensia, si nu privatul.
  • +6 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 30 august 2017, 20:17)

   [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

  • +1 (5 voturi)    
   IDIOTULE (Joi, 31 august 2017, 8:57)

   Ponta [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   atat am de spus.
  • -2 (8 voturi)    
   Cu aceasta (Joi, 31 august 2017, 10:07)

   A310 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ati spus absolut totul , numai ca din experienta mea privatul fura mai abitir decat statul .
  • +1 (3 voturi)    
   Mazeto, ai imbatranit (Joi, 31 august 2017, 14:33)

   nellino [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ai vorbe de duh din ce in ce mai tampite.
   nu mai ai nici un haz.
  • 0 (0 voturi)    
   asta-i in mintea voastra, fara furt (Vineri, 1 septembrie 2017, 19:19)

   yellowdog [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   nu se poate, jigodiilor

   Daca voi furati, inseamna ca toata lumea fura draga ipocritule (sa fiu mai dulce)
 • -14 (20 voturi)    
  pai (Miercuri, 30 august 2017, 16:57)

  Stefan534324 [utilizator]

  banii pt pensia mea oricum nu exista. Mi-i vor plati cei care vor fi mai tineri atunci, daca vor vrea.

  Problema cu contributia mea de acum, bani reali, este cum as vrea eu sa fie folosita, tot ACUM: de stat, sau de privati. Cred ca e o idee buna sa-si aleaga fiecare.

  Si la privati tot pe hartie se acumuleaza, primesc periodic un plic in care-mi spune ce pensie mare o sa am si cat s-a mai adaugat. E usor sa trimiti scrisori frumoase cand stii ca mai ai vreo 10-20-30 de ani pana cand trebuie sa-i si dai omului.

  Intotdeauna am piredut bani la orice fond privat am investit. De ce ar fi altfel cu fondul de pensie, care tot un fond e? E usor sa ai randament de 9% cand bursele au crescut cu 100%, dar stai sa vina urmatoarea criza deja anuntata si sa scada bursele cu 70-80%..
  • +12 (12 voturi)    
   fondurile au limitari in privinta inv. in actiuni (Miercuri, 30 august 2017, 17:33)

   TDragos [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Randamentul real al fondurile de pensii este plafonat si este cam imposibil sa depaseasca 10% deoarece fondurile de pensii nu pot investi decat un procent mic in actiuni (care au un grad mai mare de risc…de ex. o actiune poate sa scada si 99% sau 100% daca vorbim de o nationalizare sau o vanzare fortata la un pret simbolic ex. institutiie financiare cu probleme).

   Cea mai mare parte din contibutia platita la fondurile de pensii se investeste in titluri de stat …practic indirect fondurile de pensii imprumta statul sa acopere deficit bugetar (inclusiv deficitul de la pensii, pilonul 1).

   Pe masura ce va creste procentul pe care fondurile de pensii pot sa investeasca din pilonul 2 in actiuni si randamentul va putea sa creasca, dar intr-adevar va putea fi si negativ intr-un an daca este un an de criza si actiunile scad semnificativ. In mod normal pe termen lung actiunile vor creste daca avem o economie care functioneaza…dar pentru asta avem nevoie de o guvernare responsabila…greu de spus acest lucru in prezent.
   • -5 (7 voturi)    
    hilar (Miercuri, 30 august 2017, 19:53)

    Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui TDragos

    deci Fondul are randament de 10% pt ca investeste in titluri de stat. Cat e dobanda la titlurile de stat ? Ma tem ca un pic peste 0%. Si daca ar fi asa, atunci de ce sa nu ducem direct banii la stat, caci inteleg ca tot acolo merg.
    Totusi de unde acest randament? Pai iti spun eu, din plasarea lor in active mai riscante, gen actiuni si bonduri corporate. Studiaza prospectele, sunt publice.
    • +5 (7 voturi)    
     eu prefer sa nu-i duc la stat.... (Joi, 31 august 2017, 2:21)

     TDragos [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

     Randamentele anuale recente la fondurile de pensii au fost intre 4-10%, iar ponderea actiunilor este in jurul la 20%...eu am la NN (cel mai mare ca active) si din cate stiu in 2014 au avut randament 9.81%, 2015 - 6.44%, 2016 - 4.1% si la 30 iun 2017 - 5.27%

     In prezent, la titlurile de stat ratele de cupon sunt de la 1.35% la maturitati de 18 luni pana la 5.80% la 10 ani, in timp ce randamentele sunt intre 1.27% si 3,92%

     Cred ca trebuie sa recitesti ce am scris in postarea de mai sus...se pare ca nu prea ai inteles...
  • +6 (10 voturi)    
   lol (Miercuri, 30 august 2017, 17:52)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Singura problema cu pilonul 2 este ca acolo se duc doar 5% din contributii.

   As fi de acord cu varianta propusa de catre Tudose, cea referitoare la posibilitatea alegerii, DACA as putea vira la pilonul 2 contributia integrala, iar la pilonul 1, public, sa nu mai cotizez nimic.

   Pana atunci, in fiecare luna virez niste bani in contul unei pensii private integrale, asa numitul pilorn III.
   • 0 (0 voturi)    
    Si specialii (Joi, 31 august 2017, 21:15)

    ACP [utilizator] i-a raspuns lui HP

    de unde isi mai iau pensiile atunci?
  • +2 (8 voturi)    
   pa hartie (Miercuri, 30 august 2017, 20:29)

   nelu_controcelu [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   bai Andrei,
   fac pariu cu tine ca nu se acumulează doar pe hartie.

   Uite, daca esti curios, du-te de mori putin, si ai sa vezi minune, moștenitorii tai ca prin minune, vor primii banii, ei dracie ce magie, ha ha ha.
   • -1 (3 voturi)    
    daca esti asa de sigur, de ce nu incerci chiar tu? (Joi, 31 august 2017, 10:30)

    Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui nelu_controcelu

    Asa, ca sa ne dovedesti ca nu minti :)
 • +15 (15 voturi)    
  pensii (Miercuri, 30 august 2017, 17:07)

  codrean [utilizator]

  Sunt de acord cu parerea exprimata undeva ca actualul sistem de pensii, in trei "Piloni" a fost gandit undeva de catre cineva care avea in vedere o evolutie a lucrurilor entru urmatorii 40-50 de ani. Cel care acum zece ani avea varsta de 30 de ani si se va pensiona peste douazecisicinci de ani isi poate face niste socoteli. Nesigure, ca orice previziune pe lumea asta. Pilonul II trebuie sa faca "trecerea" de la vechiul sistem de "pensii de stat" la cele contributive reprezentate de catre P III. Chiar nu inteleg de ce nu lasam lucrurile sa se desfasoare dupa planul initial, de ce niste guvernanti efemeri vor sa strice ceva inceput bine si cu perspective ! Si referitor la P I; evident el nu poate fi acoperit de contributiile celor care lucreaza astazi. Dar in Romania, tara in care statul detine si administreaza o mare parte din economia tarii, de care -in treacat spus- nu prea da socoteala nimanui, aceasta intrebare nu ar trebui pusa ! De acolo de unde se platesc pensiile fostilor membrii CAP, pensiile "speciale", ajutoarele sociale. Ca ar avea balta peste de n-ar fi atatia braconieri si nepriceputi !
 • +5 (7 voturi)    
  de acord 100% dar... (Miercuri, 30 august 2017, 17:33)

  mariusdincaro [utilizator]

  daca aceste cuvinte erau scrise de catre o persoana mai neutra ar fii avut mai multa greutate, in momentul in care sunteti un director de fond de pensii trebuie sa ne convingeti mai clar, cu niste cuvinte mai ticluite si mai clar. Eu unul am inteles argumentele dvs foarte clar, si sunt intr-un catva de acord cu ele, dar daca nu le explicati pe intelesul celor care lucreaza pe salariul minim sau putin peste nu vor intelege, vor renunta sa citeasca dupa primele paragrafe si vor zice lasa ca are grija PSD de mine, sau lasa ca tot statul are grija de mine, sau orice alt argument pueril si degrevant de o decizie. De ce nu aratati tarile unde are succes acest sistem, cu acumulare, cu bani existenti, de ce nu spuneti clar : pilonul 1 se bazeaza pe ce produc copii si nepotii, pilonul 2 se bazeaza pe ce produci tu! plus ca la pilonul 2 poti retrage toti banii la varsta de pensionare, si iti poti achita creditele pe casa, sau cumpara casa la copii din acei bani! multe alte argumente ar avea mai multa priza la un public care nu are atatea cunostinte financiare sau nu vor sa citeasca prea mult despre un subiect cu efecte peste 30 de ani. Inca odata, mi se pare o aberatie aceasta presupusa masura cu mutarea pilonului 2 pe 1, nu voi fii de acord niciodata cu ea, mai ales ca mie imi este clar ca de fapt guvernul existent s-a intins mai mult decat ii este plapuma, a promis prea multe si a vrut sa faca prea multe, si acum este pe rosu mult, si incearca sa recupereze de unde poate. Daca nu veti fii mai pe intelesul maselor, imi este teama sa va spun, dar nu cred ca vor mai ramane multi pe pilonul 2, dupa ce li se va da de ales.
 • +6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 30 august 2017, 17:43)

  [anonim]

 • -15 (19 voturi)    
  Argumentatie puerila (Miercuri, 30 august 2017, 17:48)

  mpi [utilizator]

  Si banii care exista intr-un cont tot la fel de virtuali sunt ca si punctul de pensie. Pentru ca noi la pensie nu vom manca cifre scrise intr-un calculator ci vom vrea sa mancam paine si presupunand prin absurd ca n-ar mai fi nici o persoana oricati bani viruali am avea nu putem cumpara valoarea care ne intereseaza adica painea. Deci la orice varianta ne bazam tot pe faptul ca generatiile viitoare vor produce valoare. Idea ca am putea pune deoparte ceva intr-o galetusa dpdv macroeconomic e destul de puerila. Astfel presupunand ca in viitor vor fi multi pensionari cu pensii private (bani digitali) si putine persoane sa faca painea, aceasta va fi mai scumpa = banii nostrii vor fi putini (ca valoare) adica la fel ca in cazul pensiei de stat.
 • -10 (14 voturi)    
  masa cu 3 picioare (Miercuri, 30 august 2017, 19:30)

  miculescu-rucar [utilizator]

  in present masa are un singur picior,pilonul 1.
  pilonulu-piciorul 2 este de lut,si este castigator doar ptr administrator!
  pilonul 2 a condus doar la subrezirea bugetului asigurarilor sociale de stat.
  pilonul 1 va exista tot timpul,ce stat este atat de inconstient incat sa lase cetatenii sai fara pensie garantata de stat?
  faptul ca virarile din bas catre pilonul 2 sunt proprietatea personala si personalizata a contribuabililor este falsa si discriminatory.
  in present contributiile totale sunt de 26.3% din care 5%,respectiv 15.8% din totalul contributiei, sunt sunt virate la pilonul 2.ptr a fi adevarata gargara cu "sunt banii mei", legea ar trebui completata cu prevederea ca"valoarea punctului de pensie ptr persoanele care primesc si pensie din pilonul 2 se diminueaza cu 15.8%;diminuarea respective se aplica incepand cu anul 2007"
  btw,domnuleCraciun,cat va incasa un pensionar care a contribuit de la inceputul pilonului 2 din "banii lui"investiti si gestionati cu pricepere de administrator si pe ce perioada,la iesirea la pensie?
  • +2 (6 voturi)    
   haha (Miercuri, 30 august 2017, 21:42)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   asa s-a dat directiva de la p$d? ai dat copy paste? :))
  • +4 (4 voturi)    
   dezinformare (Joi, 31 august 2017, 0:32)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   Doar 5.1pp din cei 26.3% se duc la privat. Restul de 21.2% se duc la stat.
   Nu-ti fa griji ca statul NU va da pensii de pilonul I pentru cota ce a ajuns pe pilonul II. Problema e ca din aceiasi bani va plati pensii minime grantate pentru cei care au lucrat cati ani si/sau mereu pe salariul minim, pensiile si indemnizatiile speciale (pentru parlamentari, magistrati, zeci de mii de politisti, armata). Si totul cotizatiile urmatoarelor generatii gata invatati cu ajutor social (25% din tinerii sub 28 ani nu fac nimic - nu invata, nu muncesc, oricum nu cotizeaza). Iar in curand va veni randul decreteilor sa iasa la pensie si vor fi 2 pensionari la un angajat.
   Cate taxe crezi ca poti sa-i pui unuia in carca pana te la lasa cu ochii in soare si se duce in Franta unde are 50 de zile de concediu platit, sau in orice tara vestica unde un inginer castiga lejer 5k euro pe luna (uneori in mana). Conteaza mai putin ca da 2k pe chirie, dar macar are conditii - spitale unde nu mori cu zile, etc.
 • 0 (2 voturi)    
  Radule, (Joi, 31 august 2017, 8:57)

  Ponta [utilizator]

  Astia ne-au ciuruit!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by